Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Marcus om: F1 2022 French Grand Prix

Det är dags att trycka plattan i mattan och njuta av lite F1 tillsammans med Mackan längs den anrika circuit Paul Ricard i Frankrike.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Känner ni er redo gott folk? Det är nämligen dags för ännu mer vidunderligt härlig motorsport nu när F1-cirkusen invaderat Frankrike och circuit Paul Ricard. Innästlat mellan Marseille och Toulon, strax utanför Le Castellet och bara några stenkast från den undersköna franska kusten så har banan bjudit på tät racing sedan 2018. De flesta av oss som följer sporten minns nog striden mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton från förra säsongen och vi får hoppas att morgondagens lopp kan bjuda på något liknande. Kanske mest logiskt då mellan Charles Leclerc och den regerande världsmästaren.

Loppet i Frankrike blir det första på vad som officiellt är säsongens andra del, och enbart Ungern kvarstår innan det nästan en månad långa (och plågsamma) sommaruppehållet. För mellan den första till tjugosjätte augusti kommer där inte vara någon racing och istället får förarna och stallen en välbehövlig paus för att göra sig redo för hösten och vintern. Jobbigt för alla oss som älskar sporten men det känns också helt orimligt att de involverade ska mäkta med att hålla låda var och varannan helg under nio månader varje år. Så nu får vi istället passa på att verkligen njuta och insupa varje ögonblick som kvarstår innan uppehållet.`

Marcus om: F1 2022 French Grand Prix
Sebastian Vettel kanske kan överraska med en poängplacering?

Paul Ricard har varit på tapeten en del under våren och många har ifrågasatt banans framtid inom sporten. Jag vet där finns gott om folk som tycker den tillhör de minst spännande loppen på kalendern. Men personligen uppskattar jag verkligen banans karaktär och de extremt bestraffande avåkningszonerna som är helt unika. Istället för sand och sten består de istället av skrovliga linjer av asfalt i franska flaggans färger. Konceptet som döpts till "Blue Line" gör varje avåkning extremt kostsam då det fullkomligen slaktar bilarnas däck och på ett väldigt effektivt sätt får stopp på dom.

Detta är en annons:

Banan som är en av säsongens längsta med sina 5,8 kilometer har genomgått ganska få förändringar från förra säsongen. Vissa sektioner och kurvor har breddats men viktigast av allt är att de värdelösa och livsfarliga korv-kerbsen har försvunnit. Ett idiotiskt koncept från första början som aldrig borde fått bli verklighet, hoppas nu att de även försvinner från resterande banor på kalendern. Totalt kommer där finns två DRS-zoner längs Paul Ricard. En längs start och mål-sträckan och den andra efter kurva nummer sju. Förhoppningsvis får vi gott om mumsiga omkörningar under helgen.

Marcus om: F1 2022 French Grand Prix
Williams och Sauber, två stall med mycket att bevisa denna helgen.

FIA har på förhand också flaggat för att de precis som i Österrike kommer vara extremt hårda med att straffa förare som kör utanför banans gränser. Kurvorna som de kommer bevaka extra hårt är 1-5 och 8-9 och det blir intressant att se om helgens funktionärer kommer dela ut lika många bestraffningar som de gjorde längs Red Bull Ring. För er som är nyfikna på helgens exakta regler går det att finna här. Med allt det sagt, låt oss kika närmare på de olika förarna och stallen. Vilka ser ut att vara mest i form inför morgondagens lopp, vilka kommer flyga fram och vilka kommer sjunka.

Många ögon har varit på AlphaTauri inför denna helgen som enligt rykten kommer med en uppsjö av uppdateringar på sin bil. AT03 konceptet har hittills varit en besvikelse i år trots de på förhand var så lovande under pre season testerna. Sen hjälper det förvisso inte heller att varken Pierre Gasly eller Yuki Tsunoda varit så värst imponerande på banan. Det skall dock sägas att Yuki tagit ett stort steg upp från hur han presterade förra året, men har ändå lyckats göra en handfull rejäla kalkoner. Inte minst när han kraschade in i Pierre på Silverstone. För att inte tala om när han lyckades sätta bilen rakt in i väggen efter att kört ut ur pitten i Kanada.

Detta är en annons:
Marcus om: F1 2022 French Grand Prix
Kom igen nu Ferrari, klanta inte till det.

Frågan är bara om uppgraderingarna på bilen är tillräckliga för att kunna omvandlas till poäng imorgon. Striden i mittfältet är osedvanligt tät och speciellt nu när Haas verkar ha hittat tillbaka till den form de hade i början av säsongen. Kanske finns där utrymme för en nionde eller tionde-plats. Men jag tror inte att vi kommer få se båda bilarna i poängen. Motståndet är helt enkelt alltför mäktigt och det känns som att där är något fundamentalt som saknas i AT03:an för att den på riktigt skall kunna tävla om poängen på samma vis som AlphaTauri gjorde förra säsongen. Med lite tur kanske de lyckas slå tillbaka under hösten för vi veta alla att stallet har massvis av potential. Det har vi gång på gång sett bevis för.

Hemmafavoriterna Alpine med Fernando Alonso och Esteban Ocon kommer med stor sannolikhet fortsätta vara "best of the rest" och leda mittfältet med sin alltjämt strålande A522. Den stora frågan är bara om Alonso återigen kommer snuvas på poäng genom omständigheter utanför hans kontroll. Något som gång på gång skett under säsongen. Jag vet jag tjatat något enormt om honom under året men jag står fast vid att Fernando är tillbaka, hans form är makalös och detta har vi fått se prov på inte minst under många av säsongens kval. Hade han bara suttit i en lite mer tillförlitlig och snabbare bil så råder det ingen som helst tvekan om att han kunnat slåss i täten och även till och med vinna några lopp.

Marcus om: F1 2022 French Grand Prix
McLaren är just nu ett väldigt kluvet stall. Norris är superb medans Ricciardo är raka motsatsen.

Haas verkar fortsatt starka och den stora frågan är nu om de kan fortsätta slåss med bibehållen form. Mick har uppenbart funnit lite mer självförtroende och efter den utmärkta helgen i Spielberg sist så gäller det nu att han även presterar bra imorgon. Något som självfallet även gäller för Kevin Magnussen. Dansken har blivit bättre på att undvika de onödiga kollisionerna som tidigare så ofta ägt rum, främst under loppens inledande varv. Haas-bilen verkar trots en brist på uppgraderingar fortsatt stark och Paul Ricard är definitivt en bana som borde passa teamet bra. Jag tror och hoppas på poängplaceringar för både Kevin och Mick under morgondagen.

Ferrari är så klart fortsatt snabba och efter en välförtjänt seger på Red Bull Ring gäller det nu att Charles Leclerc bygger vidare på det. Men jag oroar mig en smula inför helgens värme med tanke på de redan hetlevrade motorerna i de röda bilarna. Temperaturen förväntas under morgondagen stiga till uppemot trettio-åtta grader och tillförlitligheten hos Ferraris senaste motor har som vi alla vet varit extremt tveksam. Framförallt under varma förhållande. De såg förvisso stabila och kvicka ut under de tre free practice-sessionerna igår och idag men det känns ändå som att varje lopp är lite av ett lotto för stallet. Vi får hålla tummarna för att motorgudarna är på deras sida imorgon helt enkelt.

Marcus om: F1 2022 French Grand Prix
Kan Alpine skrälla på hemmaplan?

Red Bull kämpade lite i motvind i Spielberg och Max har i efterhand kommenterat på att deras setup var helt fel. Däcken slets långt mer än de borde och Ferrari hade konstant ett övertag på dom. Men denna helgen ser tjurarna återigen ut att vara tillbaka i form. Max Verstappen är som vanligt iskallt självsäker och hutlöst snabb, ja det är väl egentligen bara Charles Leclerc som faktiskt kan utmana honom i dagsläget och vinsten under morgondagen kommer gå till en av de två. Allt handlar egentligen bara om tillförlitligheten, något som Red Bull definitivt har under kontroll långt mer än Ferrari. Även Sergio Perez ser stark ut och det kommer definitivt placera sin bil bland de fyra snabbaste.

Mercedes är definitivt tillbaka och jag tror bestämt på en väldigt stark höst från stallet. Dom kommer definitivt inte kriga om någon titel i år men med tanke på hur ojämna Ferrari varit så är det faktiskt inte omöjligt att silverpilarna kan gå om dom i kampen om andraplats i konstruktörstiteln. För om det är en sak man kan säga om Mercedes så är det att deras F1-bilar är skandalöst tillförlitliga och det är otroligt imponerande hur lite tekniska problem de faktiskt haft. Nej där råder ingen tvekan om att Hamilton och Russell kommer prestera bra under helgen, men jag tror inte de riktigt har formen och hastighet nog att nå hela vägen fram till podiet. Paul Ricard är helt enkelt inte en bana som passar deras nuvarande bil speciellt väl.

Marcus om: F1 2022 French Grand Prix
haas är fortsatt i högform!

Ett stall som däremot verkar ha bra tempo inför helgens lopp är McLaren. Eller ja, specifikt Lando Norris. För Ricciardo har jag tyvärr tappat allt hopp till nu. Jag älskar snubben av hela mitt hjärta men det räcker nu, han har fått tillräckligt många chanser och jag förstår inte vad Zac Brown sysslar med. Jag tror Ricciardo hade mått bra av att göra samma sak som Fernando Alonso för några år sedan. Ta en paus från sporten och kom tillbaka igen om ett eller två år. För han kommer som så ofta under denna säsongen att hamna utanför poängen imorgon, tveklöst. Lando däremot har all potential till en topp-fem placering och han såg riktigt lovande ut under FP1, 2 och 3.

När det kommer till Williams och Aston Martin finns där tyvärr inte värst mycket positiva saker att säga. Möjligtvis att Sebastian Vettel kan överraska och kamma hem en topp-tio placering imorgon men hans stallkompis Stroll är just nu hopplöst dålig, och Williams. Ja de är sedvanligt sämst och absolut sist trots sina uppgraderingar på bilen. Kanske kan det ske ett mirakel, man ska aldrig säga aldrig men jag hyser inte några större förhoppningar. Nej jag tror det kommer bli en spännande och intensiv strid imorgon mellan Max Verstappen och Charles Leclerc om förstaplatsen. Kan holländaren knipa segern och öka sitt försprång? Jo jag tror det, men Charles ser definitivt både snabb och hungrig ut. Det kommer bli tajt!

Marcus om: F1 2022 French Grand Prix
Red Bull är stallet att slå denna helgen och dom ser ruskigt starka ut.

Om jag ska tillåta mig att spekulera kring det slutliga resultatet imorgon så gissar jag på att segern kommer gå till Max, följt av Perez på andraplats. Ja dubbelt Red Bull. Jag tror värmen eller strategin kommer fälla Ferrari under loppet och Charles kommer hamna på en fjärdeplats. Istället kommer nog Hamilton att finna sin väg fram till podiets tredjeplats och hans stallkompis George Russell tar hem femteplatsen strax efter Charles. Utöver detta kommer Norris att hamna i poängen tillsammans med minst en av Haas-bilarna och två Alpines samt Sainz i sin Ferrari-bil (som bekant har ett straff på tio startplaceringar inför morgondagen på grund av att han fått en ny motor).

Vad tror du, hur kommer morgondagens lopp att bli. Vem kommer vinna, vem kommer förlora?Loading next content