Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Sommarfilmer 2022

Måns, André, Marcus Henric och Petter har skrivit om sina tre somrigaste filmerna som varit ett absolut måste för semesterkänslan denna sommar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Sommarfilmer 2022

André Lamartines sommarfilmer 2022:
Avatar (Disney+)
Marcus Persson älskar Camerons smurfar. Dyrkar det! En gång ringde han mig mitt i natten och berättade att han mest troligt skulle plastikoperera sig för att efterlikna en Na'Vi, med svans och allt. Så mycket älskar jag kanske inte filmen, men det är ett actionepos som har åldrats likt ingen annan film idag och som känns så där underbart somrig tack vare den exotiska estetiken och drömska berättande. Avatar är en varm fantasi som skriker lika mycket tekniskt mästerverk som det gör solig undanflykt, vilket gör Avatar till en perfekt sommarrulle för sega semesterkvällar.

The Bob's Burgers Movie (Disney+)
Det här är en film som ni säkert kommer att få läsa om många gånger om under året, men det kan inte hjälpas: jag älskar den. Sett till intrigen är den kanske inte mer spektakulär än valfritt avsnitt från TV-serien och det är långt ifrån en perfekt film, men dess optimistiska anda, dess kärleksfulla budskap och dess soliga livsåskådning gör den alldeles oemotståndlig. Det är som en kram i i filmformat, där jag yrkar för att filmens inledningsnummer "Sunny Side-Up Summer" ska bli denna sommars nationalsång.

The Girl Who Leapt Through Time (Blu-ray)
En av mina absoluta favoritanimes kretsar kring en tonårsflicka som får förmågan att löpa genom tiden och råkar också vara ett perfekt val för sommarfilmskatalogen. Finns det något somrigare än pirrig tonårskärlek och blomstrande relationer efter skolan? The Girl Who Leapt Through Time kan beskrivas som ett litet sommarlov i filmformat, som rymmer allt det underbara och sorgliga man upplever när kärleksdilemman förstör den perfekta tillvaron. Det är nostalgiskt, roligt, bedårande och alldeles underbart.

Detta är en annons:
Sommarfilmer 2022

Petter Hegevall:
Road House (Netflix)
När det är sommar och stekhett, då vill man kika på när en 131 cm kort Swayze i tidernas mest permanentade hockeyfrilla sliter ur struphuvudet i folks halsar på löpande band. Det och en monster truck som demolerar den fega lokala bilhandlarens hela sortiment, och rundsparkar i plytet på fulla kroggäster. Road House har allt och känns för mig alltid så himla somrig, på helt-helt rätt sätt.

The Fast and the Furious (HBO Max)
Rob Cohens ultratöntiga ostfest förblir filmseriens främsta stund och en "Point Break inom street racing-kulturen" för egen del, trots att Paul Walker inte kan skådespela sig ur en skokartong. Bilscenerna är härligt tramsiga, Vin Diesel är snygg och frän (inte lönnfet, inrökt och 81 år gammal som han är i de senaste filmerna) och storyn fungerar väl i all sin enkelhet. Den känns dessutom väldigt somrig och jag ser nog om den ungefär en gång per sommar, för evigt.

Point Break (Amazon Prime)
Det blir inte somrigare. Det blir inte tuffare. Det blir inte bättre. Zero Dark Thirty-regissören Kathy Bigelows bejublade 90-tals-ikon till bankrånarthriller förblir en av mina absoluta favoritfilmer (alla kategorier) och ett måste när sommarvärmen knackar på. Jag älskar allt i Point Break. Keanus pojkaktiva naivitet, Buseys hårdnackade cynism, polischefens vildsinta raseriutbrott, Swayzes blonderade Bette Middler-frippa och Ex Presidents-maskerna när de väl rånar bankkontor.

Detta är en annons:
Sommarfilmer 2022

Henric Pettersson:
Friday the 13th (HBO Max)
Jag är en sucker för klassisk slasherfilm. A Nightmare on Elm Street, Scream, Halloween - jag säger ja till rubbet. Naturligtvis säger jag även ja till Friday the 13th. För mig blir det inte en bättre filmsommar utan lite kåta, nakna tonåringar som enbart vill känna ruset av alkoholen och lite älskog, samtidigt som de blir iakttagna (och så småningom) mördade. Det vankas bad i sjön, fest i skogen och sommarflirter. Blir det mer passande för sommaren än så? Jag tror faktiskt inte det.

Göta Kanal (SF Anytime)
Jag ber om ursäkt redan nu, för inte borde man väl prata om Göta Kanal i positiva termer? Det är ju egentligen en helt idiotisk film som man kan tro är skriven av självaste Jonas Mäki men jag kan inte göra annat än att hysa kärlek till den, pinsamt nog. Som ung såg jag filmen massvis av gånger på VHS och även fast jag inte sett den på många, många år så känns den som en självklar sommarfilm för mig. Att vänta på att slussarna ska öppnas är ju trots allt precis lika segt som det är att vänta på bra väder som (för det mesta) är något sällsynt här i Sverige.

Jaws (Netflix)
Är det någonting jag verkligen älskar att göra på sommaren så är det just att ligga på stranden och bli så där djävulskt varm där man känner att det inte går att ligga kvar en sekund till, utan snabbt därefter hoppa i plurret. Men jag är också något av en badkruka som föredrar att inte bada före julimånaden. Jag gillar inte heller att plötsligt känna något okänt under vattnet och jag säger nej till att bada bland hajar. Men titta på när andra badar med hajar - det går bra. Och det är ju precis vad Jaws erbjuder. Denna otroliga diamant till film står sig än idag som en av de absolut bästa filmerna som gjorts och i jämförelse med den så är det kanske inte så illa ändå att bada redan i juni och att känna något sjögräs vid fötterna?

Sommarfilmer 2022

Måns Lindman:
Midsommar (SF Anytime)
Nu har förstås midsommar redan varit men det hindrar inte Ari Asters senaste verk från att vara en klockren sommarfilm. Det finns ju där i själva titeln och det är somrigt så att det förslår. Det var dessutom relativt nyligen så det är inget att hålla på. Jag menar, midsommar som koncept. Denna härliga högtid där vi en enda redlös dag går all-in och frossar i sill, plockar blomster, super tills vi kräks i trädgården, ligger med grannen och slutligen stupar. I Hårga däremot, vankas det dekadens i nio långa dagar. Hemmavid kör vi långbord dukade med allt från färska jordgubbar till varma kanelbullar men här är det helt andra bullar som serveras. I centrum, midsommarstången där det dansas till små grodorna tills foppatofflorna brinner. I Hårga är det annat som brinner. Ni som har sett den vet vad jag pratar om, ni andra har något att se fram emot. Beskrivs väl bäst som en blandning mellan Fäbodjäntan, Knutby och valfri musikvideo av E-Type.

Vi hade i alla fall tur med vädret (SVT Play)
En riktig sommarklassiker som bör ses av två anledningar. Dels för att det är en lysande skildring av svensk semester när den är som absolut sämst men också för att minnas Rolf Skoglund som ju tragiskt nyligen gick bort. Få människor har varit så konstant arga genom en hel film som Gösta och då menar jag så där genuint industrisemester-arg, Inte charmigt arg som Chevy Chase eller Peter Haber utan så där oavbrutet gnälligt rasande som bara en svensk farsa på familjesemester kan bli. Den som tvingades iväg på husvagnssemester under åttiotalet vet precis vad jag pratar om. Igenkänningsfaktorn är nämligen enorm här. Man har upplevt allt. Man har varit där. Fyra veckors semester var standard och då hann vi uppleva allt det där familjen Backlund får utstå. Parkeringsplatsen, biltvätten, campingen men framför allt den tryckta stämningen som råder hela vägen mellan Smygehuk och Treriksröset.

Sightseers (Amazon Prime)
När man är klar med Vi Hade I Alla Fall Tur Med Vädret så är det bara att gå direkt på seriemördarversionen. Sightseers är en synnerligen underskattad sommarrulle som väldigt få verkar ha upptäckt så det är väl hög tid nu. Det brittiska paret som plockar fram husvagnen och planerar en sexuell odyssé men även besök på ett spårvagnsmuseum, gamla nedlagda kloster och ännu ett museum helt och hållet dedikerat åt pennor. På pappret kanske inte den mest upphetsande resa pengar kan köpa men paret kommer att upptäcka mycket mer än så innan slutstationen är nådd, det är ett som är säkert. De har nämligen haft ihjäl sitt första offer innan första resmålet är nått. Att det besinningslösa sommarvåldet dessutom ackompanjeras av sköna 80-talshits i äkta American Psycho-anda, filmen både inleds och avslutas med Soft Cells Tainted Love gör bara upplevelsen än mer udda och underbar.

Sommarfilmer 2022

Marcus Persson:
Motorsågsmassakern (4K Ultra HD)
Skräckfilm är definitivt något som hör sommaren till och få saker svalkar en lika väl som en god dos kalla kårar. Vad bättre då än att göra återbesök till djupaste Texas och vad som många av oss nog kan anse vara de moderna skräckfilmernas urfader. Filmen som lamslog Sverige på 80-talet och dessutom är samtalsämnet i en av vår tids mest ikoniska TV-sändningar, nämligen Studio-S och videovåldet. Och visst tusan är det minst lika mycket bett i motorsågens klinga än idag. Rått och smutsigt så det förslår med en härlig dos av chock. Definitivt en av mina personliga favoriter som går hand i hand med säsongen.

Pauline at the Beach (Blu-ray)
Éric Rohmer bjuder oss med till ett somrigt Normandie under 80-talets tidiga glansdagar. Femtonåriga Pauline följer med sin flera år äldre kusin Marion till en idyllisk kuststad fylld av unga män och passion. Det är en sommar fylld av upptäckter och lärdomar för de båda som resonerar förvånansvärt djupt än idag med sin briljanta och förtrollande dialog. En liten film med stort hjärta som verkligen fångar essensen av sommaren och gränslöst äventyrande, romans och; ja även en god dos drama. En riktig filmpärla som tycks passerat allt för många förbi obemärkt och är skandalöst bortglömd idag.

The Beach Girls (Blu-ray)
Häng med på lite skandalöst strandhäng och ohämmat festande i vad som mycket väl kan vara den mest definitiva av tutt-komedier som 80-talet kan bjuda på. Den naiva, oskuldsfulla Sarah har bjudit med sina två lättfotade väninnor Ginger och Ducky att bo med henne i sin farbror Carls lyxiga strandvilla medans han är bortrest. Något som snabbt urartar i dekadent festande, rikligt med nakna kroppar, en ensemble av omöjligt underbara karaktärer och makalöst mycket trams. Den karate-sparkande asiaten Wang som inte kan säga "R", den homosexuella kaptenen som hela tiden leker med sina kulor och så klart, de skandalöst lättklädda 80-talstjejerna. Det blir knappast bättre än så här.

Vilka är dina tre somrigaste filmer?Loading next content