Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Marcus om: F1 2022 Belgian GP

Äntligen är sommaruppehållet över och F1 är tillbaka med besked på en av säsongens mest kultförklarade banor, Spa!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Motorsportsentusiaster är ni redo? Sommarsemestern är äntligen slut och Formel 1 har vaknat ur sin tillfälliga dvala redo att tackla höstens utmaningar. Förhoppningsvis är nu både förarna och teamen rejält laddade och för en del individer gäller det verkligen att greppa tag i byxlinningen och visa vad de går för. Det gäller som alltid att vinna eller försvinna och vill man bibehålla sin plats i världens snabbaste motorsport då gäller det också att prestera. Silly season är långt ifrån slut och det har minst sagt varit några dramatiska veckor med allt ifrån Ricciardos uppbrott med McLaren till Fernando Alonsos plötsliga flytt från Alpine till Aston Martin, samt så klart fenomenet Oscar Piastri. Det är en riktig röra och där finns absolut risk att Alpine kommer ta till rättsliga åtgärder mot Australiensaren som McLaren tycks ha stulit från under näsan på Alpine. Något stallchefen Otmar Szafnaur är allt annat än glad över.

Inte ens helgens lopp, det älskade Spa-Francorchamps som gästat F1 sedan 50-talet, har varit helt fritt från kontrovers. Inte minst med tanke på det skandalöst usla loppet vi fick förra året med totalt bara tre körda varv bakom säkerhetsbilen och tre timmar av ösregn. Men kanske mer än något annat har förhandssnacket varit huruvida där finns en framtid för Spa-Francorchamps på F1-kalendern. Mycket handlar självfallet om pengar men även sportens explosiva ökning i popularitet i USA har haft en stor inverkan. Starka, kraftfulla röster i nära relation till FIA har tydliggjort att där finns flera nya intressenter i staterna som känner sig redo och villiga att gästa F1. Även Sydafrika har varit på tapeten och vissa har hoppats på att få se Kyalami komma tillbaka till kalendern, något som just nu ser allt mer osannolikt ut med samtal som rapporteras ha "kollapsat".

Marcus om: F1 2022 Belgian GP
Är denna helgen Mercedes stora chans?

Självfallet hade det varit rent av skandalöst att exkludera Spa från sporten, speciellt med tanke på att det dessutom är en av många fans och förares absoluta favoritbana och definitivt tillhör en liten men väldigt exklusiv skara av historiskt klassiska lopp. En F1-säsong utan Eau Rouge eller Raidillion hade helt enkelt inte varit samma sak och där finns helt enkelt något otroligt magiskt med de där sju kilometerna av asfalt i Ardennerna. Extremt snabb, enorma raksträckor och ett klimat som aldrig upphör att överraska. Där har dessutom gjorts ganska rejäla uppgraderingar på och runt banan till ett värde av mer än åttahundra miljoner kronor. Både för att öka säkerheten för förarna men även förbättra upplevelsen för alla åskådare som varje år strömmar dit för att njuta av vrålet av motorer mellan träden.

Detta är en annons:

Så vad tror vi om dagsformen, vilka förare och stall kommer dra det längsta strået under morgondagens lopp? Vi får naturligtvis börja med att syna de nuvarande ledarna och Red Bull ser odiskutabelt starka ut även denna helgen med en bana som på pappret borde passa deras bil som handsken på handen. Långa raksträckor och svepande, snabba kurvor är som gjorda för den monstruöst snabba RB18. Med det sagt, helgen kommer absolut inte vara någon dans på rosor och framförallt Max kommer få kämpa då han på grund av flertal komponentbyten startar längst bak i fältet. Detta kommer också innebära att det definitivt förväntas att Sergio Perez skall ta pole eller allra minst starta på andraplats. Men döma av vad vi kunnat utröna från free practice-sessionerna ser både Max och Sergio ut att vara väldigt, väldigt snabba och självsäkra.

Marcus om: F1 2022 Belgian GP
Max Verstappen ser otroligt snabb ut men har en rejäl uppförsbacke denna helgen.

Den stora frågan nu är bara om Max Verstappen kommer kunna lyckas kriga sig fram till en plats på podiet trots att han kommer starta absolut sist. Personligen? Jo, jag tror definitivt han har det inom sig och detta kan mycket väl bli en repetition av vad som hände precis innan semesteruppehållet i Ungern. Holländaren har aldrig varit bättre än han är nu och RB18 är ett absolut monster. Sergio Perez är nog mer av ett frågetecken och hans formkurva har pekat i en nedåtgående trend sedan vinsten i Monaco, allt i takt med att Red Bull utvecklat bilen allt mer i den riktning som Max föredrar. Men det är också viktigt att poängtera att man aldrig, aldrig skall räkna bort Sergio Perez för Mexikanen har gång på gång visat hur han kan dra kaniner ur hatten under de mest extrema av förhållanden.

Ferrari har en hel del att bevisa efter den första delen av säsongen och speciellt med tanke på att Mercedes nu nästan kommit ikapp dom i konstruktörsmästerskapet. Förhoppningsvis har nu både teamet och förarna laddat sina batterier, rensat tankarna och kommit samman på nytt för att slå tillbaka och återerövra förlorade poäng. Mästerskapet är på intet sätt förlorat för dom och även om det kommer bli en extremt kämpig höst så finns där fortfarande en möjlighet både för Ferrari att vinna konstruktörsmästerskapet men även för Charles Leclerc att faktiskt vinna säsongen. Även om chanserna är små och det förutsätter att de många missarna från våren inte återupprepar sig. De måste helt enkelt vara, perfekta.

Detta är en annons:
Marcus om: F1 2022 Belgian GP
Lando Norris kan bli bubblare på Spa!

Helgen kommer dock vara en utmaning för Charles som även han kommer starta längst bak i fältet på grund av att han bland annat kommer ta en helt ny motor. För oss åskådare däremot kommer det blir helt strålande underhållning att se både han och Max försöka slå sig fram genom fältet och precis som holländaren så kommer Leclerc absolut kunna landa sig en plats på podiet om han spelar korten rätt. Istället gäller det nu för Sainz att ta upp striden i fronten tillsammans med Mercedes, och Sergio Perez i sin Red Bull. Något vi vet han kan, men har han det inom sig att återupprepa vinsten från Silverstone? Kanske. Sainz har absolut vuxit som förare under våren trots sina många misstag under de tidiga loppen, och vi kan inte förneka att det hade varit trevligt att se honom få en andra vinst i sitt namn.

För Mercedes så kan detta vara deras stora chans. Kanske kommer vi kunna få se stallet åstadkomma sin första vinst för säsongen och för både George och Hamilton känns det inom räckhåll. Frågan är bara, är bilen snabb nog? Framstegen som Mercedes gjort under våren och de många, lyckade uppgraderingarna på bilen har onekligen gett effekt men under free practice-sessionerna idag och igår såg de inte speciellt imponerande ut. Nu vet vi sedan tidigare att Mercedes mer än en gång hållit tillbaka under de tidigare skedet av helgerna för att sedan slå tillbaka under både kvalet och själva loppen. Så med det i åtanke så vågar jag påstå att här finns potential för stallet att inte bara norpa ett podium utan även en vinst. Speciellt med tanke på att både Max Verstappen och Leclerc startar längst bak. Kan dessutom vädret överraska med lite regn, ja då tror jag absolut vi kan få se George eller Hamilton kliva högst upp på podiet på söndag.

Marcus om: F1 2022 Belgian GP
Ingen förväntar sig något mirakel från Aston Martin.

McLaren är ett stall jag tror kan överraska de flesta, inte bara nu under kvalet idag men även på söndag. Lando Norris har bara blivit bättre och bättre för varje lopp och han var även konsekvent bland de fem snabbaste bilarna under free practice. Till och med Ricciardo hängde med i svängarna även om han precis som alltid denna säsongen ligger en bra bit efter sin brittiska stallkompis. Den överhängande frågan här är också hur pass mycket av Ricciardos motivation har påverkats av hans nyligen utannonserade och ganska offentliga uppbrott med stallet. Något som också innebär att han för stunden inte har någon plats i F1 inför nästa säsong. Men kanske kan detta också ge honom den push han behöver för att verkligen visa vad han går för och på så sätt öppna upp möjligheterna till ett säte hos exempelvis Haas eller än mer troligt, Alpine inför 2023.

En annan av helgens stora snackisar har varit Alfa Romeo Sauber och det faktum att biltillverkaren och titelsponsorn kommer lämna stallet i slutet av nästa säsong. Rykten skvallrar om att de istället kommer börja samarbeta med Haas vilket nu lämnat Sauber i en prekär situation och i behov av en ny titelsponsor. Situationen blir knappast bättre av att de senaste loppen varit riktigt dåliga för teamet. Inte heller denna helgen har börjat speciellt bra och Bottas bil spenderade en stor del av fredagen och lördagen i bitar med flertalet tekniska problem. Något som återkommit varit ett stort problem för Sauber under senare delen av våren, likväl som den opålitliga Ferrari-motorn. Det krävs nog ett litet mirakel för att se någon av de röd-vita bilarna på poängplats denna helgen och vi kan inte annat än hoppas på att teamet lyckas återfinna det strålande tempo de faktiskt hade i början av året.

Marcus om: F1 2022 Belgian GP
Fernando Alonso visar att han fortfarande kan slåss med ynglingarna.

Bland resterande teamen då, vad kan vi förvänta oss där? Ja jag fortsätter bestämt tjata och predika kring Fernando Alonsos nyfunna form. För trots att resultatet inte nödvändigtvis påvisar det så har han varit exceptionell hela året och hade det inte varit för bristfälliga beslut från Alpine och en del otur med tillförlitligheten i bilen så hade Alonso tveklöst haft mer än dubbla poängen han just nu har. Hans flytt till Aston Martin nästa år kommer bli väldigt intressant att följa och trots de just nu knappast är något annat än en parentes i startfältet så har dom all potential att avancera över de närmaste åren. Speciellt sett till de otroliga investeringar som deras ägare Lawrence Stroll gör i teamet med en helt ny och toppmodern fabrik samt vindtunnel precis vid Silverstone. Att tro de kommer börja ta hem segrar är det nog ingen som gör, men Aston har all möjlighet till att bli en stark kraft i mittfältet. Precis som de var under Racing Point-eran.

Med allt detta sagt så är det hög tid att vi tippar på vilka som kommer bli morgondagens vinnare respektive förlorare. Kan Max Verstappen återupprepa sin mäktiga prestation från Ungerns GP och köra från absolut sista till förstaplats och segra? Nej jag tippar nog faktiskt på att det blir Sergio Perez som vinner denna helgen med antingen Carlos Sainz eller Max på andraplats. Leclerc kommer absolut finnas med i toppstriden också men Red Bull och deras RB18 ser helt enkelt för stark ut just nu. Framförallt på Spa. På fjärde och femteplats kommer vi se Mercedes, antingen George Russell eller Lewis men även Lando i hans McLaren lär finnas med i mixen. Kanske till och med mitt mellan de två silverpilarna. Bland resterande hoppas jag självfallet på framgång för Haas men jag misstänker att de tyvärr kommer brottas med fortsatta tekniska problem och istället lär det bli Alpine som är framme i mittfältet och kommer kunna norpa åt sig några gosiga poäng!

Vad tror du om morgondagens lopp och vad är dina tankar om Spa och dess vara eller icke vara inom F1?



Loading next content