Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
artiklar

Världens bästa svenska spel

Idag är Sverige en stormakt när det kommer till spelutveckling, det är alla överrens om. Däremot är det inte lika självklart vilka som egentligen är tidernas bästa svenska spel, men nu har Gamereactor äntligen korat svensktoppen...

  • Text: Redaktionen

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

15. Mirror's Edge
Utvecklare Dice / År 2008
Dice är idag mest kända för multiplayerkrig, men chockade världen 2008 med det originella parkour-äventyret Mirror's Edge. Där axlade vi rollen som budbäraren Faith och slog oss hänsynslöst och akrobatiskt fram genom den dystopiska stadens stilrena miljöer för att rädda systern Kate, och på vägen nedkämpa det korrupta styret. Spelets välregisserade parkour-moment var banbrytande följsamma och rent designmässigt är det ett av de bästa spelen någonsin.

14. SteamWorld Dig
Utvecklare Image & Form / År 2013
Ibland kommer de, indietitlarna som känns både bättre, mer påkostade och snyggare än vilket fullprisspel som helst. SteamWorld Dig var ett praktexempel på just detta och för en spottstyver fick vi ett maffigt plattformsäventyr till Nintendo 3DS som bjöd på fiffiga pussel, nyskapande utmaningar och den där sköna känslan av utforskande som bra spel i den så kallade Metroivania-subgenren ofta innehåller. Lägg till det grafik som förde tankarna till de mest påkostade Super Nintendo-titlarna, allt tonsatt av mysig chip-musik. SteamWorld Dig varade en bra bit över tio timmar och det finns många spel för 500 kronor med betydligt mindre innehåll än nna blågula pärla.

13. Amnesia: The Dark Descent
Utvecklare Frictional Games / År 2011
Behöver detta fasansfulla spel ens någon introduktion? Tidernas kanske läskigaste spel var inget annat än legendariskt, inte minst tack vare en outtömlig skara skrikande youtubare. Vi blev fullkomligt tagna på sängen när det släpptes tidigt 2011; vem kunde anat att ett spel kunde vara så fullkomligt skräckinjagande? Lägg till det en gastkramande berättelse galenskap, skuld och en ondskefull baron och du har en upplevelse lik ingen annan. Amnesia satte ribban för varje framtida skräckspel, och bevisade att vi alla kan skrika som småflickor.

12. The Darkness
Utvecklare Starbreeze Studios / År 2007
Starbreeze bjöd med The Darkness på ett klockrent alternativ för alla som ville ha lite mera story, lite mer dialog och lite mer utforskande i sina actionspel - komplett med så mycket grymhet att det verkligen berörde. The Darkness kändes som en frisk fläkt i en actionvärld bestående av nutida och framtida marinsoldater, och det gick när som helst att inleda en dialog med en äldre herre på en tunnelbanestation eller bara ringa sin flickvän Jenny för ett avbrott i dödandet. The Darkness var en unik svensk spelupplevelse vi sent kommer att glömma och levde till fullo upp till den mästerliga serietidningen det baseras på.

11. Battlefield 3
Utvecklare Dice / År 2011
Få tillfällen är lika tillfredsställande som när en raket lämnar ens RPG-7 och kolliderar med det flygplan vars avstånd och hastighet man instinktivt beräknat för det perfekta skottet. Det inferno av grafiskt påkostat eld och skrot vi - lika uppjagade varje gång - lämnade efter oss, var ett kvitto på de dramatiska scenerna Battlefield-serien gjort sig känt för. Efter sex års väntan på uppföljaren till Battlefield 2, var steget till Battlefield 3 som en vacker, besannad dröm för spelare världen över och en av tidernas största svenska spelsuccéer var ett faktum.