Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Vi analyserar Playstation 4

Jonas har tagit all tänkbar information och analyserat och funderat över hur nästa generations konsoler kommer att se ut samt spekulerat i när de egentligen kommer...


Facebook
TwitterReddit

Ni har säkert läst nyheten om de obekräftade Playstation 4-uppgifterna där japanska Watch Impress kommit över en riktig godbit i nyhetsväg. Jag känner väl till sidan och den har mycket god credabilitet och de är absolut inte kända för att skarva med några sanningar. Något som även resten av världen uppmärksammat och nu har även stora sajter som CBS-ägda Cnet plockat upp det hela. Uppgifterna är att ta på allvar, kort och gott.

Vad de betyder i praktiken är att Sony funderar på att gå samma väg som Nintendo, som biffade upp Gamecube till en Wii. Med känt resultat, där de inte behövt sänka lanseringspriset på två år och tjänar så brutala mängder pengar att det är i det närmaste ofattbart. Deras spel dominerar alla viktiga försäljningslistor och konkurrensen är bara en liten ynklig parentes.

Playstation 4 ska alltså enligt dessa uppgifter vara en uppiffad Playstation 3 med ungefär dubbel prestanda. Vilket kan låta mäktigt nu när vi är i denna generations halvtid, men som om något år kommer kännas ungefär lika hett som Playstation 2-grafik gör idag. Skillnaden mellan Playstation 2 och 3 anses vara 30 gånger, som en jämförelse.

Vad man kan dra för slutsatser av detta är att Sony dels kortar ned livslängden för sin konsol. Tidigare Playstation-enheter har alltid levt i minst sex år, denna får alltså max fem och det är med brasklappen att det är absolut senast 2011 som gäller, vilket Cnet tolkar hårdare än vad jag gör och påpekar att det kan bli redan 2010.

Vad Sony kommer att göra om detta stämmer är tveklöst att satsa på låga priser som Nintendo gjort, billigare system för att utveckla spel och fokusera på unika funktioner. Det finns flera skäl att göra detta. Blu-ray har långt ifrån blivit den succé man hoppats på och Playstation 3 måste ut i fler hem för att det ska bli nästa självklara format som alla köper film till.

Blu-ray vann visserligen kriget om nästa generations filmformat. Men försäljningen går oerhört trögt, och Playstation 3 som var tänkt att bli den trojanska häst som skulle få en spelare att hamna i varje hem har inte alls gått som Sony hade räknat med.

Att lansera en till rysligt dyr konsol vore inte rätt sätt att lyckas med detta. Men får Sony till en Wii-liknande succé kommer snart varenda kotte ha Blu-ray och formatet lär explodera. Dessutom är det så att Sony idag ligger sist med Playstation 3. Och i USA drar Microsoft ifrån liksom även i Japan den senaste tiden (värt att notera att även om det gått uselt för Microsoft i Japan, har Playstation 3 ändå bara snittet runt 10 000 konsoler mer i veckan, vilket ändå är oerhört lite) och i Europa påstår sig Microsoft nu sälja bättre vilket Sony valt att inte kommentera.

Om Playstation 3 någonsin ska komma ikapp Xbox 360 kommer det inte ske nästa år utan tidigast 2010, och då krävs att Sony ökar medan Microsoft inte gör det. Och då kommer siffrorna fortfarande vara så låga att det är Sonys ojämförligt sämst säljande konsol genom tiderna, och som man själva sagt är det inte troligt att man gör vinst på konsolen och någonsin får tillbaka de utvecklingskostnader man tagit.

Men lek med tanken att det fortsätter som nu, värsta tänkbara scenario för Sony och något man givetvis arbetar efter. Man kan inte planera efter guld och gröna skogar och ta risker som inte har med verkligheten att göra. Att Sony inte alls tar ikapp utan ligger på tredje plats i racet 2010 och kanske även 2011. Här någonstans kommer Microsoft tveklöst att släppa sin nästa konsol, och med den dåliga försäljning som varit finns det inte en chans att Sony tänker ge Microsoft denna möjlighet att roffa åt sig en bit av kakan innan de ens fått ut sin nya konsol.

Tvärtom. Enligt de läckta uppgifterna vill Sony vara först och sälja snabbast. Och om det stämmer, vilket man ändå får utgå ifrån (historiskt sett säljer alltid den som är sist ut dåligt), måste man fråga sig med vilken hårdvara de tänker vara först ut med. Med en ny best till ett högt pris - eller en billigare version.

Tittar man bakåt, bara en generation, så finner man Xbox och Gamecube. Hur gjorde Microsoft när de följde upp sin för dyra och klent säljande konsol? Jo, man sparade in på allt som gick (till och med kvaliteten, men det är en annan historia trots allt) och tog bort hårddisk som standard, hade samma lagringsmedium, knusslade med trådlöst nätverk och hade inte ens HDMI. Och Nintendo följde som sagt upp Gamecube med Wii där man, ja, snålat på exakt allt.

Att göra saker billigare och enklare är det klassiska sättet när man följer upp efter en flopp. Kollar vi bara nu senast ersatte Nintendo Gamecube med Wii som i allt väsentligt är en lätt uppiffad Gamecube. Man snikade in på både lagringsutrymme, nätverksport, USB-ingångar, DVD-uppspelning och annat som var standard hos konkurrenterna. Samma sak gjorde Microsoft med Xboxen som var för dyr att tillverka. Man sparade in på trådlöst nätverk, hårddisk som standard, körde samma lagringsmedium och HDMI-port. Kvaliteten tog också stryk.

Historien får mig tveklöst att tro att Sony kommer att satsa på ett liknande koncept. De vet nu att kunder inte är så tekniktokiga som man kan tro, de vet att de stora pengarna ligger i den breda massan och de vet att de kan sälja fler Blu-ray-spelare än någonsin förr genom en kommersiell succé igen. Varför skulle Sony riskera allt detta med en ny osäker satsning av samma slag som just misslyckats, som dessutom innebär en större ekonomisk risk?

Kort sagt så tror jag på japanska Watch Impress uppgifter. Källan är för bra, Watch Impress är för proffsiga för att posta något av tvivelaktigt ursprung, uppgifterna är alldeles för logiska och visar att Sony försöker vända förlust till framgång på samma sätt som både Microsoft, Nintendo och Sega gjort tidigare med framgång. Varför skulle de inte göra det, egentligen?

De enda argument jag ser är sorgsna fanboys med ganska precis samma argument som användes innan Wii lanserades som då kom från Nintendo-fans. Fulare spel? Jaha, hur mycket bryr sig Sonys ägare om de tjänar mer pengar... Bara en fint från Sonys sida? Jag lovar att Microsoft och Sony har betyyyyydligt bättre koll på varandra genom patent, branschskvaller, kontakter och kanske rent av regelrätta spioner än att läsa på Watch Impress... Men Sony har sagt att Playstation 3 ska hålla i tio år? Ja, precis som Shigeru Miyamoto sade om Gamecube, betyder det att det blev så...

Att fortsätta med Playstation 3 (vilket man indirekt gör med Playstation 4) ger Sony möjligheter att verkligen fortsätta finslipa alla utvecklingsverktyg, tänka enormt långsiktigt med alla tjänster man tar fram, inkludera perfekt bakåtkompatibilitet (det ska i grunden bli samma processor enligt uppgifterna) för att inte förarga fans när konsolen läggs ned i förtid och få tillbaka alla utvecklingskostnader man tog för konsolen. 2011 kommer man även att kunna bygga en riktigt liten och slimmad version av Playstation 3, och hårddisken borde kunna vara helt enorm.

Det leder fram till en annan fråga jag vill behandla innan jag avrundar en alldeles för lång artikel. Vad kommer Microsoft och Nintendo att göra då med sina nästa konsoler? Det är väl en fråga helt utan svar och som baseras helt på extremt lösa spekulationer eftersom det inte finns just något konkret att gå på.

Microsoft kommer ju också säkerligen att lansera sin konsol runt 2011 och har också deklarerat att man vill vara först ut. Men bara en av Sony och Microsoft kan lyckas med detta och jag kan faktiskt tänka mig att de kommer så nära som ett kvartal inpå varandra för att inte ge den andre ett försprång. Microsoft kan jag tänka mig bygger en helt ny konsol, men att man inte alls försöker få ut så mycket prestanda man kan ur den.

Man vet från Wii att det inte behövs och vi ser redan nu hur Microsoft i allt högre grad försöker flirta med den breda massan genom spel som Lips och You're in the Movies samt tjänster som de nya avatarerna och populära TV-shower som nedladdningsbara spel. Microsoft vill också tänka brett, men Xbox 360 har invändigt äldre komponenter som behöver moderniseras och DVD-läsaren behöver helt klart bytas ut.

Jag kan tänka mig att Microsoft kommer att ha den mest kraftfulla konsolen nästa generation. Att man skulle öka prestandan med två som Watch Impress uppgifter säger att Sony gör med Playstation 4 är helt enkelt för lite för att de ska kunna hålla jämna steg med PC vid tillfället, vilket mycket av Microsofts strategi bygger på. Spel ska kunna delas mellan PC och en Xbox, därifrån kommer över 50% av Microsofts exklusiviteter och det gynnar dem vilket av formaten som än säljer eftersom de tjänar pengar på Windows såväl som Xbox.

Däremot tror jag inte att man kommer att anstränga sig riktigt lika hårt om Sony satsar mildare (som jag skrev ovan har de god koll på varandra) och med tanke på att man själv vill lyckas brett. Man vill inte hamna i en sits där Playstation 4 lanseras för 2500 kronor medan man själv har en burk för 4000, oavsett om dess prestanda är mångdubbelt bättre. Titta bara på Wii hur det gick i den konkurrensen.

Microsoft kommer nog inte arbeta vidare med Xbox 360. Trots allt är den byggd på såpass gamla komponenter att de håller på att gå ur tiden och kommer att vara direkt svåra att få tag på i framtiden. Dessutom är PC-kopplingen oerhört viktig för Microsoft som vill att formaten ska kunna dela spel.

Nintendo då? Jag tror fortfarande att de är de som går ut först i nästa generation. När Wii viker försäljningsmässigt tror jag det kommer gå snabbt och den höga hastigheten med vilken högupplösta TV-apparater hamnar i folks hem oroar sannolikt Nintendo. Folk vill ha något för att visa vad deras nya TV går för, och det blir inte en Wii. Skillnaden med Wii mot Playstation 3 är att Nintendo redan tjänat igen sina satsningar på Wii. Många gånger om och när de ersätter den kommer de ligga makabert mycket på plus.

De kan alltså göra ersätta Wii tidigt utan risk för, ja, någonting. Spel kommer fortsätta att släppas till Wii eftersom så många har den ändå. Lite som med Playstation 2. Kort sagt sitter Nintendo i guldsits. En ny Wii någons gång 2010 känns rimligt, kanske tillsammans med en helt ny bärbar enhet eftersom Nintendo DS då också borde börja vara gammal nog att bytas ut.

Nintendo lär bygga en konsol som är ungefär i paritet Playstation 3. Sannolikt bara lite, lite mer kraftfull för att kunna säga att de år 2010 har den mest kraftfulla konsolen. Däremot tror jag inte att den kommer nå upp till Playstation 4. Det till ett pris som är lika billigt som Playstation 3. Bör vara svårslaget värre och ett försäljningsargument som kan skrämma slag på vilken konkurrent som helst.

Nästa Wii lär för övrigt heta något helt nytt (det har Nintendos konsoler alltid gjort och trots att Wii 2 vore ett taktiskt namn, kommer man inte köra på det), vara helt bakåtkompatibel och ha en ny funktion som är så knäpp att.. ja... alla måste ha den. De flesta brukar trots allt följa upp en braksuccé med en ny framgång. Av de stora tillverkarna i modern tid är det väl egentligen bara Sega med Mega Drive och Sony med Playstation 2 som fick efterföljare som gick väldigt mycket sämre.

Wii är dels den största succén av de nya konsolerna, men sannolikt även det format som kommer att ersättas först. Nintendos Reggie Fils-Aime har själv talat om det i intervjuer. Sannolikt ersätter man den med en konsol som prestandamässigt är strået vassare än Playstation 3 och Xbox 360.

Mycket tankar och funderingar utifrån en obekräftad men relativt trovärdig japansk nyhet. Men vi är i halvtid nu i denna pågående generation och det är nog bara en tidsfråga innan de första officiella beskeden om nya konsoler börja komma. Och att Wii har påverkat hela branschen för lång tid framöver råder det ingen som helst tveksamhet kring. Så är det bara.