Svenska
Gamereactor
artiklar
Transformers

Transformers - leksakerna

Med anledning av spelet berättar vi mer om leksakerna som det hela bygger på. Historien börjar 1984...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

För exakt tjugo år sedan släpptes de första Transformers-leksakerna, och världens första leksakshysteri var igång. Jo, långt innan Tamagotchi, Pokémon och Beyblade var det Takaras och Hasbros robotar som i stort sett skapade det heltäckande konceptet med leksaker, tv-serier och serietidningar i en enda stor marknadsoffensiv. Jag tror inte att någon som växte upp på åttiotalet kan ha undgått de fantastiska robotarna, oavsett om man själv lekte med dem eller inte. Men tvärt emot vad många tror tog Transformers aldrig slut. I början av nittiotalet släpptes nyutgåvor av klassiska figurer och 1992 började Generation 2. Därefter har vi sett Beast Wars, Beast Machines, Robots in Disguise och nu alltså Armada, samtliga officiella Transformers med mer eller mindre genomtänkta finesser och figurdesigner. I Japan och USA har Armada gett plats för Energon som bygger vidare på samma historia (men med nya karaktärer/leksaker förstås). Lagom till jubiléet släpps nu också en rad hyperdetaljerade robotar som förvandlar sig till perfekta bilmodeller under namnet Alternators (eller Binaltech i Japan).

HQ

Anledningen till att Transformers har lite av en återfödelse just nu är förstås att Hasbro har lyckats fånga både nya unga fans och behålla gamla nostalgiker som själva växte upp med dem på åttiotalet. Det är inte precis en slump att lyxiga samlarutgåvor av precis samma figurer är en stor del av sortimentet och att nya figurer behåller de ursprungliga namnen från originalserien. Men hur kan vuxna människor bli alldeles till sig av en gammal leksak? Sitt kvar så ska jag berätta.

De första och bästa Transformers var egentligen en kombination av flera olika japanska leksaker. Diaclone var en serie realistiska bilar medan Microchange inbegrep både olika vardagsföremål eller vapen samt miniatyrbilar. Samtliga hade förmågan att förvandlas till robotar och var i ungefär samma storleksordning, även om respektive bakgrundshistoria var helt annorlunda. Sagt och gjort. Tillsammans med Marvel skapades en mytologi och alla de olika karaktärerna tog form.

Diaclone och de större Microchange innehöll stora delar metall vilket gjorde figurerna både lyxiga och relativt hållbara med tanke på hur många små detaljer de innehöll. Men egentligen var Transformers usla leksaker. När jag sitter och ser på gamla reklamsnuttar undrar jag hur man kunde sälja de här sakerna till barn egentligen. Att förvandla Optimus Prime från lastbil till robot kräver tio handgrepp. Och jag tror inte att en genomsnittlig åttaåring har samma respekt för sina prylar som jag har nu. Även om metalldelarna fortfarande är i hyfsat skick är det få original-Transformers som fortfarande har kvar samtliga plastdelar. Nej, inte ens min älskade första Transformer är i presentabelt skick längre. Lägg sedan till ett ganska högt pris redan då och man kan fråga sig hur det kunde fungera överhuvudtaget.

Men kanske är det detaljrikedomen och känslan av att det egentligen inte är leksaker som gör att både gamla och unga fortfarande fascineras av Transformers. Om man bortser från det faktum att robotarna springer omkring på TV och viftar med vapen i genompubertila berättelser är själva leksakerna egentligen ingenjörstekniska underverk. Till skillnad från Pokémon där varje figur egentligen bara är en stillbild eller gummidocka med några påhittade egenskaper innebär varje ny Transformer en ny förvandling. På något sätt förvandlas en harmlös sportbil till en fullt beväpnad robot. Jag skulle vilja se Pikachu upprepa den bravaden.

Detta är en annons:

Armada var på många sätt en nystart och påbörjade seriens riktiga comeback. Med en modifierad handling som inbegriper de Minicons vi ser i spelet började allt från början igen. Minicons fyller också en viktig funktion på leksakerna - de aktiverar hemliga vapen, ljudeffekter och allt möjligt batteridrivet mums. Armada-figurerna kanske inte är riktigt lika realistiska som den första generationen, men nu är målet istället att göra ordentliga leksaker som faktiskt går att leka med utan att saker går sönder hela tiden. Samtidigt är designen med några få undantag riktigt läcker och borde attrahera alla som gillar japanska robotar. Energon bygger vidare på samma sorts design, men här är den stora finessen istället att i stort sett alla figurer kan koppla ihop sig med varandra för att skapa ännu större värstingrobotar.

Allra bäst blir det med de nya Alternator-figurerna (eller ännu hellre de, om möjligt, ännu lyxigare Binaltech-figurerna). Här är leksaksfaktorn helt bortblåst och konceptet handlar enbart om att få till en så snygg robot som möjligt, som fortfarande kan förvandla sig till en perfekt bilform. Skalan är betydligt större än de gamla figurerna och detaljerna är helt otroliga. Här snackar vi inte om tio grepp längre utan snarare fyrtio. Allra störst och snyggast är förstås jubileumsversionen av Optimus Prime, trettio centimeter ren kärlek i form av en röd lastbil. Det här är samlarprylar på hög nivå och både jag och Jonas siktar på att äga allihop. På många sätt känns Alternators som en stor present till alla oss gamla fans (även om vi förstås betalar dyra slantar för dem). Eftersom vi aldrig slutat älska Transformers finns nu en marknad för att göra de Transformers vi alltid har velat ha.

Fast det förstås, hade vi fått dem för tjugo år sedan hade vi bara haft sönder dem också.

(bilder från TFKenkon.com)

Detta är en annons:
TransformersTransformersTransformersTransformers

Relaterade texter

8
TransformersScore

Transformers

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Transformers - mer än vad ögat ser, gick den gamla ramsan. Jag vet dock vad jag ser, ett oväntat bra actionäventyr till Playstation 2.

0
Transformers - Intervju

Transformers - Intervju

ARTIKEL. Skrivet av Bengt Lemne

Stora robotar och snabba bilar. Transformers innehåller det mesta man kan önska sig och Benke tog ett snack med utvecklaren...



Loading next content