Svenska
Gamereactor
artiklar
The Last of Us

Vi pratar med röstskådespelarna i The Last of Us

Playstation 4-versionen av fjolårets bästa spel släpps idag. Gamereactor tog tillfället i akt och tillbringade ett par timmar tillsammans med röstskådespelarna bakom Ellie och Joel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

The Last of Us kammade med stor marginal hem titeln för fjolårets bästa spel här på Gamereactor. Sedan dess har vi fortsatt tjata om hur magnifikt denna postapokalyptiska dramathriller verkligen är, något som växlats upp ytterligare de senaste veckorna inför releasen av den mycket efterlängtade Playstation 4-konverteringen. The Last of Us: Remastered släpps idag och för att fira detta har Gamereactor intervjuat Troy Baker (Joel) och Ashley Johnson (Ellie).

(OBS! Den här intervjun innehåller story-spoilers)

Hur ser ni på era karaktärer, Joel och Ellie, såhär 13 månader senare?
Troy Baker: Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att The Last of Us skulle beröra folk på det sättet som spelet gjort. Att vinna priser och utmärkelser är såklart alltid trevligt men det är för min del all feedback från spelare och deras personliga berättelser om hur de skapat en relation med Joel och Ellie som betyder mest, för mig.

Ashley Johnson: All den kärlek som spelarna uttryck för Joel och Ellie betyder massvis för mig. Jag hoppas verkligen att vi fortfarande pratar om The Last of Us om tio år.

Många stora, populära spel glöms bort på några månader medan The Last of Us känns mer aktuellt än någonsin. Förvånar detta någon av er?
Troy: Spel är speciellt som underhållningsmedium. Många byter in sina begagnade spel samma dag som de spelat igenom dem, detta medan The Last of Us bevisligen tagit plats i mången spelsamling som en blivande klassiker. Vi har hört hur vissa spelare förklarat att de ställt spelet bredvid deras absoluta favoritfilm och skiva, och förberett sig för att rafsa med sig rubbet om huset någon gång skulle börja brinna. För många var The Last of Us något väldigt speciellt vilket gör spelet ännu mer speciellt för mig.

The Last of Us
Ashley Johnson som Ellie.
The Last of Us
Troy Baker som Joel.

Fanns det en flexibilitet i karaktärerna när ni båda tackade ja till att medverka i spelet?
Ashley: Det fanns absolut flexibilitet och Neil Druckmann var alltid lyhörd, till stor del eftersom han aldrig hade regisserat skådespelare innan The Last of Us. Redan när vi fick det första utkastet av spelets manus märktes det tydligt dock att Naughty Dog gjort sin hemläxa. Karaktärerna var fyllda med personlighet och trovärdighet och under själva processen fick vi skådespelare vara med och forma samt utveckla våra karaktärer.

Troy: För mig var formandet av Joel som karaktär ett samarbete mellan mig och Naughty Dog och inte något som var skrivet i sten innan inspelningarna påbörjades. Jag ställde mängder av frågor om Joel till Neil till en början och med tiden frågade Neil mig om vad Joel skulle göra eller säga under specifika situationer. För min egen del ser jag på Joel, Tess, Ellie och de andra i spelet som några av de mest välskrivna och minnesvärda figurerna i ett spel någonsin.

Berätta om processen när ni valde röst till karaktärerna?
Ashley: För mig såg förberedelserna ut precis som de brukar göra när jag sätter mig in i andra roller. Det handlar om att ställa frågor till sig själv om personen man ska gestalta, besvara dem allt eftersom man kliver in i karaktärens skor. För mig handlar det alltid om att ta reda på vad karaktären älskar, hatar, vad hon tror på, hennes framgångar, nederlag, motivation och så vidare. Bara för att The Last of Us var ett spel och inte en film eller TV-serie, ändrade jag inte sättet som jag förbereder mig på.

Troy: För min del handlar det ofta om att hitta en grundpunkt där karaktären är som mest verklig, som jag sedan kan återkomma till när jag svävar iväg och tappar fästet. Jag byggde Joel på moraliska värderingar, på gränser han inte ville men tvingades gå över. Det blir en enda stor spindelväv av personlighetsdrag som skapar en sanning som är viktig för att karaktären ska kännas verklig och trovärdig.

The Last of UsThe Last of Us

Tillbringade ni tid tillsammans för att lära känna varandra innan ni klev in i era roller?
Troy: Ashley var redan utvald för rollen som Ellie när jag först provspelade och detta var något som jag verkligen uppskattade. Naughty Dog använde skådespelare för att provspela med andra skådespelare, något som innebar att de lyckades hitta människor som under inspelningen kunde förlita sig på- och utvecklas av varandras prestationer. För mig var det fantastiskt att se hur våra karaktärer växte inom oss och tillsammans. Det var helt ärligt en av de bästa upplevelserna i mitt liv.

Ashley: Troy och jag tillbringade i princip tre år tillsammans i den där motion capture-studion och under den tiden hinner man inte bara lära känna varandra väldigt väl utan växer även ihop till något som idag mer känns som ett familjeband än helt vanliga kollegor. Vår vänskap växte under spelets gång och det märks i karaktärerna, anser jag. Många av känslorna i många av scenerna var äkta, vi levde som Joel och Ellie under långa perioder och det är såklart därför som många har upplevt mellansekvenserna och dialogväxlingarna som äkta.

The Last of UsThe Last of Us

Vad tyckte ni om slutet, om Joels beslut, första gången ni läste manuset?
Troy: Den hår frågan har jag fått massor av gånger. En av sakerna som jag uppskattade mest med Naughty Dog och Neil var att vi alltid bollade idéer fram och tillbaka, att han alltid var lyhörd och lyssnade på vad vi hade att säga om manuset. När vi närmare oss slutet frågade han oss båda vad vi tyckte, vad vi ville göra och diskussionen pågick under flera veckor. Neil skrev slutet i egenskap av att själv vara pappa och det känns verkligen där i den sista scenen vad äkta Joels känslor och motiv verkligen är. Många har skrivit och sagt att Joel istället borde ha räddat världen, vilket jag tycker att han gjorde. Hans värld bestod vid just det tillfället endast av Ellie, som han räddade. Utan henne skulle det inte finnas någon mening med hans liv längre, och med tanke på att hela spelets premiss var överlevnad kändes slutet, för min del, perfekt. Vi ville att spelaren skulle känna sig kluven av slutet. Vi ville att folk skulle fortsätta tänka på The Last of Us långt efter att sluttexterna rullat förbi och vi jobbade hårt för att det inte skulle finnas en enda spelare som klarat The Last of Us som inte kände sig engagerad av slutsekvensen.

Ashley: Jag älskade verkligen slutet och jag vet med mig att jag hade gjort samma sak, tagit samma beslut, om jag stått i Joels skor. Många tyckte att Joel var självisk men jag vet att jag hade reagerat och agerat precis likadant. Ellie är allt han har, och han gör vad som helst för att hon ska få leva vidare.

Diskuterade ni någonsin huruvida Ellie skulle genomskåda Joels lögn?
Troy: Absolut. Ellies sista ord är den enskilt mest kraftfulla sekvensen i hela spelet enligt mig, proppad med mystik och nyanser. Det är inte helt lätt att begripa vad hon menar när hon godtar det Joel säger. Ellie växer upp framför Joels ögon och det är väl den sista delen av hennes oskyldighet som gör att hon godtar Joels lögn, eller att hon tror på vad han säger i det ögonblicket. För mig står slutscenen sig som något av det bästa som överhuvudtaget gjorts i spelväg, någonsin. Att Naughty Dog vågade klippa där, klippa till svart, var både modigt och coolt - något som gör spelet så mycket bättre. Många har reagerat ungefär som de gjorde efter att ha sett Inception. Många har undrat, skrivit och funderat på vad som händer sen. Fortsätter den snurra eller stannar den? Det är stor skillnad på att berätta en traditionell historia och på att skapa en hel värld, vi lyckades med båda delarna och det är underbart att se hur många som tagit berättelsen till sig för att inte nämna alla som skrivit egna fortsättningar på storyn.

Ashley: Slutet är öppet för fri tolkning. Många har tolkat det annorlunda än vad jag gjorde men jag vet hur jag såg på slutet, på deras framtid ihop och på spelvärlden som sådan. Jag upplevde Ellie som skarpsynt under hela spelets gång, hon såg igenom skitprat och lögner, hon hade definitivt vetat att Joel ljög om hon nu trodde det. Vilket räcker för mig.

The Last of Us

Du, Troy, har ju varit iblandad i en hel rad spelproduktioner, vad skiljer Joel från andra karaktärer du lånat ut din röst till?
Troy: Joel kostade mig mer än någon annan figur jag spelat. Han var krävande och det var känslomässigt jobbigt att kliva in i honom på daglig basis. Jag minns framförallt dagen då vi spelade in scenen där Sara dör. Det må låta fjantigt men jag förändrades som person den dagen och i och med det förändrades Joel som karaktär. Detta mycket tack vare Neil Druckmann som pushade mig hårdare än någon annan regissör någonsin gjort. Han såg en potential i mig som jag inte ens kände till själv, och resultatet blev därmed bättre än vad jag någonsin hade kunnat hoppats på. Neil pressade mig till saker, till platser, som jag egentligen aldrig ville ställa upp på och det sker verkligen inte varje dag.

The Last of Us

Ashley, Ellie är bara 14 år med har tvingats växa upp snabbt. Hur lyckades du pricka in hennes mentalitet?
Ashley: Det skedde naturligt. Första gången jag läste manuset samt såg tidiga konceptbilder på hur Ellie såg ut förstod jag direkt att den här tjejen inte var någon helt vanlig 14-åring. Världen hon levde i var mörk, våldsam, otäck och givetvis hade hon som person formats av den. Jag försökte sätta mig in i en situation där jag vaknade varje morgon med fokus på att överleva dagen. Den typen av tankar är såklart inte normala och därmed valde jag inte att gestalta Ellie som en normal tonåring.

Vilka scener anser ni vara de som definierar Joel och Ellie som karaktärer?
Ashley: För mig är det utan tvekan scenen där i sovrummet på ranchen där ute i skogen efter att hon rymt från Tommy. Ellie läser flickans dagbok och frågar därpå för första gången om Joels dotter Sarah. Mycket som sägs i den scenen hade åtminstone jag som spelare väntat i timmar på. De rensar luften, kommer varandra närmare och blottar sig själva inför varandra.

Troy: För mig var det scenen där Joel torterar de där skurkarna för att få reda på var David håller Ellie fången. Den scenen var lika betydelsefull som jobbig att göra eftersom Joel försakade delar av sin mänsklighet för att få tag på svaren han behövde. Varje steg han tagit sen spelets början var steg mot personlig utveckling och bättring. När han torterade de där männen klev Joel tillbaka på ruta ett igen, och det var riktigt jobbigt att se. Jag är även riktigt svag för ögonblicket de delar efter det att Joel hittat Ellie som just slagits mot David. Ett av de tillfällen då Joel tar på sig rollen som fadersfigur. Den där farsan som jag som spelare trodde dog tillsammans med Sarah klev tillbaka in i bilden igen. Det var ett avgörande ögonblick.

The Last of Us
The Last of Us
The Last of Us
The Last of Us
The Last of Us
The Last of Us
The Last of Us
The Last of Us

Relaterade texter

The Last of Us: Left BehindScore

The Last of Us: Left Behind

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Naughty Dog expanderar storyn i fjolårets överlägset bästa spel med ett ljuvligt extra-kapitel. Petter Hegevall har delat ut betyg...

The Last of UsScore

The Last of Us

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Teamet bakom Uncharted-spelen bjuder på ett stilfullt sammansatt, gripande och starkt äventyr proppat med mänsklighet. Petter Hegevall är lyrisk...Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy