Svenska
Gamereactor
artiklar

Sony snackar om framtiden

Om bara dryga veckan drar Gamescom igång i Köln, och flera stora utannonseringar är att vänta. Hetast av alla utställare är Sony, som tänker berätta allt om framtiden för Playstation 3

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nintendo är ju inte ens där och Microsoft med Peter Molyneux får ursäkta, men mest intressant när Gamescom drar igång i Köln är Sony. De har utannonserat en tre timmar lång presskonferens (de på E3 brukar vara två), vilket måste vara någon form av rekord. Temat för hela tillställningen är Sonys nya strategi.

Och där har man som bekant en hel del att göra, varav en del klarnade redan under årets E3-mässa. Ett exempel på det är naturligtvis PSP Go som ska ge både PSN och PSP ett nytt lyft eftersom man slopat UMD-skivorna och eftersom det bara går att ladda ned spel till den bärbara konsolen. Detta är något som gör det intressant för utvecklare då det sannolikt kommer vara svårt att pirata till enheten. Sony kommer även att satsa på mindre spel, och mjukvara som knappt är spel utan egentligen mer kvalar in som program.

Sony snackar om framtidenSony snackar om framtiden
Redan under E3 visade Sony upp PSP Go som är ett försök att modernisera Playstation-varumärket. Under Gamescom blir det mer av den varan.

Detta är förmodligen även en strategi man kommer ta med sig till Playstation 3, konsolen jag gissar kommer att vara fokus på presskonferensen. Inte för att det lär bli så mycket spel dock, det handlar som sagt om strategier, utan för att Playstation 3 Slim som bekant är på väg. Den vill såklart Sony marknadsföra som en stor mainstream-grej, och utifrån de relativt pålitliga källor som uppdagats snackas det om hårddiskstorlekar motsvarande de vi har nu.

Detta är en annons:

Playstation 3 Slim blir med andra ord ingen värstingmodell, utan Sony vill hålla kostnaderna nere. Kanske det rent av blir en modell av lite lägre kvalitet. Men helt utan nyheter annat än design får den givetvis inte vara, och det har både spekulerats och ryktats om att bakåtkompatibiliteten gentemot Playstation 2 äntligen är tillbaka. Något som sannolikt skulle kunna visa sig stämma, förutsatt att det nu inte verkligen är en budgetkonsol i ordets rätta bemärkelse.

Priset då? Jo, en sänkning borde det väl kunna bli. Eller? Jag velar lite här. Tusenlappen är vad vi alla drömmer om, men är det rimligt? Sony har bara tappat pengar på Playstation 3 och håller som bäst på att stoppa blodflödet efter att konsekvent ha vägrat prissänkningar och liknande. Känns det som det Sony vi känner att man plötsligt skulle starta blödningen igen till kostnad av miljarder, efter att ha snålat med allt så länge?

Sony snackar om framtiden
Playstation 3 Slim är förmodligen de senaste årens sämst bevarade hemlighet och förmodligen får vi veta mer om den på Gamescom.

Svaret från mig måste bli nej, men inte ett rungande sådant. Jag tror på att Playstation 3 Slim antingen säljs som bundle till samma pris som nu eller sänks med en femhunka. Playstation 3 Slim kommer ändå att vara den coolaste katten i konsolvärlden när den kommer och även få ökad försäljning. Den kommer att sälja slut initialt, oavsett vad som händer. Varför skulle man vilja göra det till ett lägre pris om det inte behövs? Det är som att ge bort pengar.

Detta är en annons:

Är det inte mer troligt att man hellre sänker tidigt nästa år då nyhetens behag lagt sig lite? Jag måste be att få åtminstone halvgardera. Antingen blir det en bundle eller ett sänkt pris med 500 kronor. Men någon tusing tror jag inte på.

Så kommer vi till PSN, som av allt att döma också kommer att stuvas om. Home är en praktflopp, sedan i våras har vi bara fått en enda pressrelease om projektet. Sony talar inte ens om det längre. Men man har nog inte helt övergett konceptet; kanske får vi ett Home 2.0 som är totalt omstuvat, smidigare, roligare och faktiskt något folk vill använda?

Sony snackar om framtidenSony snackar om framtidenSony snackar om framtiden
Home blev ett kommersiellt magplask och Sony tycks inte längre bry sig nämnvärt. Istället verkar det som att PSN kommer få sig en rejäl uppfräschning och kanske har man några rejäla överraskningar på lut.

Annars tycks det överlag bli nya funktioner och det spekuleras även i att det kan komma att bli någon form av betaltjänst. Jag vet egentligen inte riktigt vad man ska tro om PSN, men ett helt nytt menysystem i stil med New Xbox Experience är ändå inte helt orimligt. PSN och den lösning Sony har uppmuntrar inte till shopping. Vilket förmodligen är en bidragande orsak till att Xbox 360-ägarna handlar som besatta från Live Marketplace, medan det är stiltje till Playstation 3. Något som ger sämre tredjepartsstöd för nedladdat material. Det vet såklart Sony, och pengaflödet online vill man öka, det är framtiden och här tror jag att en hel del krut kommer att läggas.

En annan bra sak att lansera samtidigt som Playstation 3 Slim vore deras video-service. Nu finns den visserligen redan till Playstation 3 i USA. Men få bryr sig. Microsoft har snärjt alla med Video Marketplace som idag är den mest framgångsrika videotjänsten i världen, och man har lyckats riktigt bra. Med Playstation 3 Slim skulle man kunna nå ut med sin tjänst om man samtidigt marknadsför det som en ny funktion. Och för oss i Europa är det ju faktiskt det, och även om man kommer kunna ladda ned det till Playstation 3, skulle många ändå uppfatta det som att det är något exklusivt för Slim-varianten.

Spelen då? Jag tror faktiskt inte att det blir så mycket. På många spelforum kallas Playstation 3 ofta för Delaystation. Inte ett helt oförtjänt öknamn. Sony har en tradition av att visa sina spel så tidigt att vi får se dem på deras mässor om och om igen. Spel som DC Universe Online, Massive Action Game, God of War III och liknande har redan körts hur många gånger som helst och det lär bli mer av dem nu.

Sony snackar om framtidenSony snackar om framtidenSony snackar om framtiden
DC Universe Online, Massive Action Game, God of War III är tre spel vi garanterat får se mer av den 18:e. Men nog borde det bli något nytt spel utöver dessa, även om temat är framtida strategier.

Men lite nytt lär det väl ändå bli. Något PSP-spel ska garanterat visas, en del PSN-titlar likaså och nog borde vi få se något nytt till Playstation 3? Jag är faktiskt lite inne på att det kan bli mer Killzone. Idag vet vi att det inte blev någon succé och alla år av hype hjälpte ingenting. En rimlig gissning är att Halo 3: ODST kommer att behöva 24 timmar på sig enbart i USA för att slå livstidsförsäljningen av Killzone 2 i hela världen.

Därför är Sonys tålamod förmodligen slut när det kommer till en så dyr serie som dessutom marknadsförts så våldsamt. Nu gäller det att återanvända grafikmotorn och göra fler delar. Killzone 3 borde därför kunna visas snart, och jag tror absolut att det är en av de titlar vi kommer se fram emot mest nästa höst. Det är en lojal fanskara man har och skulle Killzone kunna bli en "vartannat år-serie" som Resistance eller Modern Warfare tror jag man är nöjd med det.

Sedan har ju Sony Europa och USA haft notoriskt svårt att samarbeta. Och det här är en europeisk mässa, där framför allt europeiska spel lär framhävas. Det talar både för Killzone 3, samt för något annat Sony-spel från Sony europeiska avdelningar som dock kanske inte har samma dignitet (tänk Wipeout-stort). Vilket kan bli spännande. Sedan, även fast det inte är från Sony Europa tror jag det kommer snackas Gran Turismo, som trots allt är Sonys största mainstream-titel.

Sony snackar om framtidenSony snackar om framtiden
Bilder från Gran Turismo 5: Prologue. Kanske är Gran Turismo 5 ett av de spel som visas på mässan och det ryktas om att det kanske kan komma att släppas redan sent i år, vilket vore en oerhört överraskning.

Tillsammans med en satsning i övrigt på casual, tror jag det är ett spel som kan komma att släppas förr än vi anar. Jag är faktiskt inne på att det kan bli före jul. Sony vill regera den här julen. Även om man självfallet inte kan rubba Wii (hallå, Wii Sports Resort, Wii Fit Plus och New Super Mario Bros är sannolikt den starkaste line-up man kan ha ens i teorin ur ett försäljningsmässigt perspektiv), borde det absolut vara möjligt att slå Microsoft om inget oförutsett händer med deras strategi.

Detta är mina samlade förväntningar på Gamescom från Sonys sida. Sedan kommer ju många andra att visa nya saker. Jag misstänker att EA vill ta det tyska tillfället i akt att visa ett tyskt spel som Crysis 2 och även andra utvecklare borde kunna sitta på nyheter. Man får inte heller helt räkna bort Microsoft som sannolikt har något stort på gång från Lionhead som inte är Natal-relaterat. Fable III är väl det säkraste kortet (och att det isåfall ska komma nästa år), men det kan även vara något helt nytt från britterna.

Sony snackar om framtidenSony snackar om framtiden
Crysis och Fable II. Två spel som kanske får sina respektive uppföljare visade om mindre än två veckor. Vi håller tummarna.

Som vanligt gäller att om du vill veta vad som händer på Gamescom så ska du surfa till gamereactor.se, vi kommer att bevaka allt som händer med sedvanlig frenesi. Men mest intressant är som sagt Sonys presskonferens som startar 18:00 den 18:e augusti. Där förväntar jag mig inget mindre än stordåd.



Loading next content