Svenska
Gamereactor
artiklar

Byt hårddisk i din Playstation 3

Börjar det kännas trångt i din Playstation 3? Måste du radera gamla installationer så fort du köper ett nytt spel? Ingen fara. Det går alldeles utmärkt att byta ut hårddisken. Mikael berättar hur.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är inte lika enkelt som att koppla loss den från en Xbox 360 men i gengäld är du inte begränsad till dyra officiella hårddiskar utan kan köpa vilken storlek du vill till ett lägre pris. Att byta ut den är enklare än att göra samma procedur i en PC och den tiden som går åt är mestadels för att säkerhetskopiera filer. Räkna med ett par timmar för det hela.

Obligatorisk brasklapp:
OBS! Gamereactor tar förstås inget som helst ansvar för eventuella missöden. Du hanterar din konsol på egen risk. Vi har följt dessa steg på en vanlig Playstation 3 och lyckats utan problem men kan inte garantera att det fungerar på samtliga versioner av konsolen. Läs bruksanvisningen om du är osäker. Att byta hårddisk är en officiell procedur som inte påverkar eventuell garanti.

Vad du behöver:
För att byta hårddisk i en Playstation 3 behöver du ett par saker. Absolut nödvändigt är en skruvmejsel, av den vanliga stjärnformen med fyra hörn. Ha gärna ett antal olika tillgängliga, för du behöver en som passar perfekt.

Sen behöver du förstås en hårddisk, som måste vara av SATA-typ, 2,5 tum stor (samma som vanliga laptophårddiskar) och 9,5 millimeter tjock. Hur mycket utrymme du vill ha är förstås frivilligt, men för att det ska vara värt besväret rekommenderas minst 320 gigabyte. Playstation 3 kan formattera minst 2 terabyte utan problem, men än så länge är de hårddiskarna inte riktigt prisvärda och du lär troligen aldrig behöva så mycket. Vad gäller hastigheten är det generellt inte värt att lägga extra pengar på 7200 rpm. Hårddisken som redan sitter i är på 5400 rpm och skillnaden är minimal i normalt bruk.

Detta är en annons:

Valfritt men starkt rekommenderat om du inte alldeles nyss har köpt din Playstation 3 är ett minneskort, USB-minne eller USB-hårddisk. Detta måste vara formatterat i FAT32 vilket de flesta redan är. Hur stort det behöver vara beror på hur mycket grejs du redan har i din konsol men eftersom FAT32 normalt bara klarar partitioner på 32 gigabyte lär du behöva städa i vilket fall som helst.

Steg 1: Städa din Playstation 3
Först kontrollerar du hur stor din USB-enhet är. Rensa bort allt från den och koppla in den. Genom att trycka triangel på enheten och sedan Information i Video-menyn ser du hur mycket utrymme konsolen anser att det finns. Min Iriver behövde formatteras (i Windows) för att alla 18 gigabyte skulle synas. Lita inte på den officiella storleken eftersom den alltid är större.

Sedan går du till Settings, System Settings och System Information näst längst ner. Där ser du hur mycket utrymme som är ledigt, till exempel 5 GB / 55 GB. Enkel matematik säger att skillnaden mellan siffrorna måste vara mindre än USB-enheten.

Byt hårddisk i din Playstation 3
Fortfarande en del kvar att rensa...
Detta är en annons:

Eftersom den troligen är större är det bara att börja städa. Börja med att ta bort tjänster som ändå går snabbt att ladda ner igen, som Home, Vidzone och Life With Playstation. I samtliga fall används triangel och Delete.

Räcker inte det kan du börja kolla i Game Data, längst upp i Game-menyn. Här sparas nerladdningsbart material och installationer. Installationer kan du plocka bort först eftersom de bara tar någon minut att göra om när du startar spelet igen. Där går det att spara en massa gigabyte. Småpatchar på under hundra megabyte är inte värt problemet att behöva patcha om. En stor platstjuv är musikspelen. Min Singstar-fil är på över 6 gigabyte (100+ låtar på cirka 60 megabyte styck) men å andra sidan kan det vara segt att ladda ner alla manuellt igen, så den behåller jag.

Byt hårddisk i din Playstation 3

Save Data-mappen ska du vara försiktig med. Där finns alla dina sparfiler från alla spel. De flesta är inte heller särskilt stora, med undantag för en del extremfall som Afrika. Om du inte verkligen aldrig tänker spela ett spel igen, låt bli dem.

De nerladdningsbara spelen längst ner i Game-menyn kan du radera. Demos, PSP-spel, Minis-spel, PSOne-spel, allt detta går att ladda ner igen när som helst via Downloads i Playstation Store. Bara att köa upp nerladdningarna och låta konsolen stå på över natten eller så. Om du inte råkar ha en bredbandsleverantör med begränsningar på datamängden, alltså.

Vad gäller bilder, musik och film är det upp till dig vad du behåller, beroende på hur mycket som finns. Bilder och musik tar generellt upp lite plats om du inte har ohyggligt mycket, medan film snabbt drar iväg. Jag hade 12 gigabyte bara i trailers. Mediamapparna går däremot att kopiera till USB utan problem. Kopiera dem till USB-enheten du har, klistra in i en temporär mapp på datorn och rensa USB-enheten igen. Sedan kan du glatt radera dem i din Playstation 3.

Efter detta borde du inte ha så mycket kvar. Kontrollera System Information igen. Om skillnaden är mindre eller bara aningen större än USB-utrymmet kan du gå till nästa steg, annars får du leta och städa mer noggrannt. Passa också på att synkronisera dina Trophies (genom att bara klicka på Trophies i Game-menyn) eftersom de INTE säkerhetskopieras utan lagras online.

Steg 2: Säkerhetskopiera viktig data
Under Settings och System Settings finns Backup Utility. Numera finns också en funktion för att kopiera direkt till en annan Playstation 3 men det är inte den funktionen vi behöver nu. Välj Back Up. Om allt stämmer och enheten är stor nog kommer allt att börja kopieras. På grund av USB2.0 tar det ett tag. Den slutgiltiga filen kommer att vara mindre än väntat på grund av komprimering. Jag hade 18 gigabyte använt på konsolen men filen blev vara 10 gigabyte stor i slutändan.

Byt hårddisk i din Playstation 3Byt hårddisk i din Playstation 3

Steg 3: Byt hårddisk
Innan du börjar fingra på hårddisken måste du förstås se till att du är jordad genom att ta i ett element eller liknande. Koppla ur Playstation 3 från elnätet och TV:n och lägg den på en ren arbetsyta.

Vanlig Playstation 3:
På undersidan/vänster sida finns en lucka med text på. Tryck in en platt skruvmejsel eller en nagel i högra kanten så lossnar den enkelt. Där inne ser du tre skruvar och en liten bygel. Skruva loss den blå skruven. Se till att du trycker ordentligt och att skruvmejseln är tillräckligt stor så att du inte glider och nöter sönder skruven. När skruven är borta, vänd bygeln utåt och dra hela ekipaget en aning åt höger. Sedan kan du försiktigt dra ut hela släden som hårddisken sitter i.

Byt hårddisk i din Playstation 3
Byt hårddisk i din Playstation 3

Hårddisken i min Playstation 3 var en Seagate 5400 rpm på 60 gigabyte, din kan vara en annan modell. Notera hur den sitter i släden och skruva sedan loss de fyra skruvarna som håller fast den. De kan sitta hårt så du får ta i lite. Byt ut hårddisken, skruva fast och stoppa tillbaka alltihop i konsolen. Om den sitter rätt går den lilla plåten till vänster innanför höljet. Du behöver trycka till lite för att den ska vara på plats så att hålet för den blå skruven är tillgängligt igen.

Playstation 3 Slim:
Proceduren är ungefär densamma på Playstation 3 Slim men eftersom jag inte har den själv kan jag inte visa bilder. På undersidan av konsolen finns ett litet rektangulärt lock du kan pilla åt sidan. Där finns samma blå skruv. Skruva ut den. Därefter kan du trycka åt sidan en panel på undre framsidan av konsolen, där alla loggor for DVD, HDMI och så vidare står. Bakom den finns hårddisksläden som sitter rätt inåt konsolen i den här versionen. Dra den rätt ut. Skruva loss de fyra skruvarna (som här sitter på undersidan) och byt ut hårddisken. Stoppa tillbaka släden och återställ luckorna.

Byt hårddisk i din Playstation 3
Här hittar du luckan på en Slim (bilden lånad från blu-ray.com)
Byt hårddisk i din Playstation 3

Sätt på locket och koppla upp din konsol igen. Nästan klar!

Steg 4: Återställ data
Vanlig Playstation 3:
Det första du behöver göra är att formattera hårddisken. Det går väldigt snabbt. När den sedan startar om märker du att inloggningar och kompislistor finns kvar utan förändringar. Gå till Settings, System Settings och Backup Utility och välj Restore. Filen har dagens datum och du borde hur som helst inte ha flera. Konsolen vill formattera hårddisken igen, låt den göra det. Sen är det bara att vänta igen.

Playstation 3 Slim:
Här blir det klurigare. Eftersom Playstation 3 Slim kräver minst version 2.80 kan du behöva hämta den senaste uppgraderingen från Sony och spara på USB-enheten i mappen PS3\UPDATE. Om konsolen klagar över att firmware saknas, tryck START och SELECT samtidigt så kontrolleras USB-enheten, och installera sedan därifrån. Därefter kan du gå till Backup Utility som vanligt och återställa.

Efter att systemet har återställts bör du ha tillbaka allt som fanns tidigare, fast med betydligt mer ledigt utrymme. Troféerna måste du hämta hem igen genom att klicka på Trophies. Nu är det bara att kopiera tillbaka eventuella media du kopierade ut, ladda ner dina köpespel igen och installera dina favoriter. Med några hundra gigabyte mer ledigt utrymme bör du inte få fullt den närmaste tiden...



Loading next content