Svenska
Gamereactor
artiklar
Enslaved: Odyssey to the West

Dystoptisk duo - vi testar Enslaved

En grön skön dystopi, en snubbe med hypnotiskt pannband och en envis sidekick. Ninja Theory vill göra oss slavar framför skärmarna med actionäventyret Enslaved

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

En dålig start på dagen: att vakna, upptäcka att man har ett pannband på sig som inte lossnar och inse att man är mentalt kontrollerad av en varelse vid namn Trip. Där föredrar vi faktiskt Corn Flakes. I Ninja Theorys senaste spel Enslaved får vi uppleva precis detta slaveriscenario och med ett ödelagt New York, fighting och samarbete vill man göra ett spel som binder oss vid våra skärmar...

Ninja Theorys förra spel Heavenly Sword hade sina stunder, men var aldrig något som fastnade permanent i våra minnen. När Gamereactor får kika på Enslaved för första gången i London snurrar sålunda frågan i vårt huvud: kommer man verkligen kunna sticka ut från mängden denna gång? Den första bana vi får testa utspelar sig i New York, dock inte den myllrande storstad som vi känner den. Enslaved utspelar sig nämligen 150 år in i framtiden, där robotar har tagit över makten från mänskligheten. Vad konflikten berodde på och hur den började, vet ingen. Robotar hemsöker öde gator och gränder, och de människor som är kvar på jorden har förts bort av slavskepp och blivit ledda västerut.

Enslaved: Odyssey to the West
Monkey är utrustad med en hopfällbar metallkäpp som svingas med diverse martial arts-moves mot fiender korkade nog att ställa sig i vägen. Käppen uppgraderas kontinuerligt under spelet och får nya förmågor. Monkey har dessutom en livsfarlig trollslände-robot och ett par elektroniska handskar som skapar en sköld för sig själv och följeslagaren Trip.

Huvudpersonen Monkey har fångats i ett av dessa slavskepp, och under ett flyktförsök möter han flickan Trip som drar nytta av den medvetslöse killen och drar på honom nämnda pannband. Monkeys öde är i händerna på Trip och hon kan kontrollera honom som en slav. Om Trip dör, dör Monkey också. Duon måste ta sig genom det ödelagda USA för att resa hem till sin familj, lösa mysteriet med slavskeppen och vinna sin frihet.

Detta är en annons:

Lyckligtvis använder sig Enslaved inte av den deprimerande inställningen till framtidsvärldar som vi har sett i till exempel Fallout 3, där världen består huvudsakligen av gråbrunt tråk-grus och demolerade byggnader. Nej, i Ninja Theory's tolkning har jorden återtagits av växtriket. Såväl byggnader som skyskrapor påminner mer om en ren djungel än en modern stad. Tankarna går till Final Fantasy och gamla Jak & Daxter, och Enslaved skiner verkligen med denna unika grafiska stil som gör den prunkande spelvärlden riktigt inbjudande.

Enslaved: Odyssey to the West
Storyn i Enslaved tar sin inspiration från en 400 år gammal kinesisk saga om en apa som åker västerut i jakt på en ny andlighet. Men för att undvika att skapa en överdrivet pampig och dramatisk produktion, och för att få lite distans till den asiatiska historien har Ninja Theory tolkat och moderniserat inspirationskällan.

Enslaved blandar plattformselement med stridsscener mot robotar, och påminner mycket om Prince of Persia. Utan en klar co-op-funktion springer vi omkring med Trip på ryggen, och ibland måste hon ta sig an en särskild del av banan parallellt med Monkey. Det fungerar, men Trip verkar ändå väldigt frikopplad, och trots löften om att förhållandet mellan de båda kommer utvecklats under spelet har det skeva maktförhållandet ingen omedelbar effekt på spelupplägget. Slavdynamiken reduceras alltså till en ren story-katalysator, och detta måste lösas bättre om Enslaved ska leva upp till sitt namn.

Ninja Theory har fått hjälp av garvat folk från filmbranschen under utvecklingen av Enslaved. Andy Serkis, Gollum i Sagan om Ringen-filmerna, axlar rollen som Monkey och författaren Alex Garland, (28 Dagar Senare, Sunshine) bidrar till att fördjupa karaktärerna och känslorna mellan de två huvudpersonerna. Ninja Theory har berättat att man jobbat hårt med bland annat kameravinklar för att göra historien och karaktärerna mer levande. Det ska bli intressant att se om Garland och Serkis kan bringa lite Hollywood-magi i titeln eller om det slutar som en klichétyngd story.

Detta är en annons:

Utvecklarna var inte snåla med att visa oss stridssystemet i aktion, då fighting och martial arts är en central del av spelupplelvesen. Animationerna är riktigt välgjorda och de olika robotar man möter längs vägen känns trovärdiga och mycket levande, tack vare det utmärkta konstnärliga arbete man lagt ned. Stridssystemet i sig är arkad-inspirerat, och har en tydlig inspiration från den brutala nerv som hittas i spel som God of War och Batman: Arkham Asylum.

Enslaved: Odyssey to the West
Det framtida New York är grönt och skönt, trots att staden är ödelagd. Det är lite svårt att känna hopplöshet och förtvivlan med en så glad palett, men detta är avsiktligt enligt Ninja Theory. Man vill skapa en miljö där man ska kunna överraska spelaren med obehagliga scener. Moment av den typen fick vi ej se under vår titt, men vi hoppas på att de är effektfulla.

Även om kameran hoppar omkring lite väl mycket i denna tidiga version, så verkar stridssystemet genomarbetat. I synnerhet en scen verkade extra lättstyrd och läcker: Monkey hoppar upp på ett robothuvud, snor dennes vapen och börjar skjuta de återstående fienderna med den. Allt flyter fint och blir en balett av intensiva strider. Trip är dock ingen slagskämpe utan kan i stället distrahera fiender och heala Monkey, om det behövs.

Det ska bli intressant att följa Enslaveds utveckling framöver och de redan enormt höga produktionsvärdena verkar mycket lovande. Huvudfigurerna är originella, fightingen ser kul ut och miljöerna väldigt speciella. Men vägen är lång för Ninja Theory, och mycket kan komma att ändra sig innan Enslaved släpptes i slutet av 2010.

Enslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the West
Enslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the West
Enslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the WestEnslaved: Odyssey to the West

Relaterade texter

Enslaved: Odyssey to the WestScore

Enslaved: Odyssey to the West

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Ninja Theory har kokat ihop ett äventyr där du som skuttsugen slavfånge slår följe med hackande tjej. De båda tar sig genom ett framtida New York där allt är grönt men inte skönt...

Svag försäljning av Enslaved

Svag försäljning av Enslaved

NYHET. Skrivet av Jonas Elfving

Ninja Theorys actionäventyr Enslaved har sålt betydligt sämre än förväntat, och sämre än vad som tidigare rapporterats. Bara 460 000 exemplar över hela världen har gått åt...



Loading next content