Svenska
Gamereactor
artiklar

Sony på E3 2010

Playstation Move och stereoskopisk 3D var huvudinslagen på Sonys E3-presskonferens, utan att man för den sakens skull glömde bort att visa flera nya stora titlar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Precis som under förra E3 var Sony sist ut med sin presskonferens, något som både underlättar och förpliktigar. Visserligen vet man ju vad konkurrenterna haft för sig, för eventuella sista minuten-förändringar, men är man efter någon som gjort succé kan det bli svårt att uppträda i skugga. I år hade Microsoft haft en mindre bra, medan Nintendo som bekant hade en fantastisk presskonferens.

Sony hade dock redan på förhand utannonserat mängder av tunga uppföljare, med allt från Killzone 3 till Little Big Planet 2, Motorstorm 3 och Infamous 2. Material fanns alltså i överflöd när en highlight reel drar igång. Playstation-spel, handkontroller, tillbehör, 3D-glasögon och mycket annat vimlar förbi i högt tempo innan Jack Tretton kliver fram på scen och öppnar Sonys E3-presskonferens för 2010.

Tretton säger att Sony har medvind i seglen just nu och att Playstation 3 haft tillväxt de senaste tio månaderna, och att man tror benhårt på sin produkt. Med alla tjänster, Blu-ray och spelen har man något för alla och är helt framtidssäkrad, säger han. Tretton presenterar Sony-chefen Kaz Hirai som alltid brukar leverera roliga och entusiastiska konferenser.

Sony på E3 2010
Kaz Hirai är chef för hela Sony Computer Entertainment och räknas som en av världens mäktigaste chefer. Han är alltid med på E3-mässorna och brukar hålla underhållande anföranden, så även i år.
Detta är en annons:

Hirai förklarar att Playstation i första hand handlar om innovation och i andra hand om saker till den. Han berättar att alla i publiken som är på plats och ser showen har fått 3D-glasögon, eftersom 3D är en väldigt stor del av Sonys strategi för den närmsta tiden. Både vad gäller spel och TV-apparater. Förhoppningen är att Playstation 3 ska göra lika mycket för 3D som vad den gjorde för Blu-ray.

I slutet av mars nästa år kommer det finnas 20 nyutvecklade titlar som helt optimerats för 3D-grafik, säger Hirai, och tillägger att Playstation 3 driver på den här utvecklingen mer än någon annan konsol. Spelet som ska demonstrera 3D för dagen är Killzone 3 och Hermen Hulst från Guerrilla kommer upp på scen för att spela. Helghasts i jetpacks attackerar och vi får även se hur det ser ut när man själv tar en svängom i dem.

Det är en redig demonstration med banor både utomhus och inomhus, och grafiken håller sedvanligt hög klass. Killzone 3 lovar mycket gott och Guerrilla avslutar med att berätta att det släpps i februari nästa år, samt avslöja att Killzone 3 även kommer att stödja Playstation Move.

Sony på E3 2010Sony på E3 2010
Killzone 3 kommer att stödja både stereoskopisk 3D samt Move. Det släpps i februari nästa år.
Detta är en annons:

Kaz Hirai berättar att spel som Crysis 2, nya Mortal Kombat, Shaun White Skateboarding, Ghost Recon: Future Soldier, Tron och NBA 2K11 alla kommer att stödja 3D-grafik. Kaz avslöjar även att Sly Raccoon gör en liten comeback i en HD-samling med Playstation 2-originalen i högupplösning, varpå nya 3D-demon visas i en ny highlight reel samt mängder av andra spel och tillbehör.

Peter Dille tar över för att berätta mer om Playstation Move, ett tillbehör som både casual- och harcore-spelare bara måste äga enligt honom. Ytterligare en film visas, denna gång med diverse utvecklare som talar gott om Playstation Move och hur den ska förändra vårt sätt att spela spel. Enligt Dille är kombinationen av Blu-ray, 3D och Move framtiden.

Sony på E3 2010
Precis som Microsoft säger Sony att de betraktar sin rörelsekänsliga handkontroll Move som lanseringen av en ny konsol som ska förlänga livstiden på Playstation 3 med många år.

En Sorcery-logo visas på skärmen, och därmed är ett nytt äventyr helt specialskrivet för Playstation Move utannonserat. Man spelar som en trollkarlslärling (misstänkt lik Harry Potter) som ska frälsa världen från ondska med sin trollstav. Känns nästan snopet att Sony valde namnet Move till Move, och inte Wand som den kallades först. Hade passat perfekt här, eftersom den fungerar som just trollstav.

Vi får se hur trollkarlslärlingen kastar besvärjelser som får varelser att sprängas eller frysas till is, varpå de sedan kan krossas. Mängder av olika trollformler visas och det byggs bland annat eldväggar och kastas virvelvindar med hjälp av Move och lite abrakadabra. Sorcery kommer att släppas under 2011.

Nästa Move-spel som visas är Tiger Woods, och en representant för EA tar plats på scen iförd typisk golfmundering. Om det är Moves fel, spelets eller EA-representantens (mest troligt) ska vi låta vara osvuret, men golfrundan går sådär. Valda delar ur redaktionen undrar istället om man kan slåss med järnsjuorna som Elin Woods gjorde sent förra året, och vad EA-killen egentligen menar när han säger att Tiger Woods bara handlar om "känsla".

Sony på E3 2010
Nya Tiger Woods kommer gå att spela med Move för alla som tycker det är för jobbigt att kuska runt med sina klubborna över 18 hål.

Dille tar till orda igen och visar en trailer för något kallat Heroes on the Move. Vilket visar sig vara en trevlig bekantskap som dels låter oss återse Sly Raccoon, men även Ratchet och Jak med respektive sidekicks. En klart trevlig och rolig idé, jag har alltid varit ett stort fan av Sonys plattformsgarde och får man bara till Move-spelkontrollen kan det bli riktigt roligt. Dille berättar även att Sony teamat ihop med Coca-Cola för att göra reklam ihop under hösten.

Skämtkaraktären Kevin Butler (Ica-Stig fast för Playstation-fans) tar plats på scen och delar ut kängor till både höger och vänster och ger bland annat Microsoft en skopa ovett. Butler gör ett kanonjobb och river faktiskt ned några äkta skratt från publiken. Det blir nästan så man saknar honom när Dille är tillbaka igen för att berätta lite riktiga nyheter.

Move kommer att släppas 15:e september i Europa, vilket måste betraktas som oväntat tidigt och priset blir ungefär vad man betalar för Wii-fjärrar (lite mer om man inte redan äger en Playstation Eye), vilket måste betraktas som fullt godkänt. Det kommer sätta en enorm press på Microsoft som lanserar Kinect två månader senare i julhandeln då Move eventuellt redan är inarbetad.

Sony på E3 2010Sony på E3 2010
Resident Evil 5 och Heavy Rain är två exempel på äldre titlar som kommer förses med stöd för Move-kontrollen. I synnerhet sistnämnda kommer lyftas ytterligare ett snäpp av detta.

Totalt kommer drygt 15 titlar att finnas tillgängliga redan dag ett och över 40 Move-spel innan julafton. Bland dessa märks bland annat Socom 4, Time Crisis, NBA, Ruse, Killzone 3, Singstar Dance, Echochrome II samt Eye Pet, medan äldre titlar som exempelvis Resident Evil 5 och Heavy Rain får Move-patchar.

En ny highlight reel körs igång och visar mängder av Move-spel som är under utveckling med flera av de spel som visades på GDC i våras. Sonys presskonferens känns verkligen som en typisk amerikansk E3-konferens som de brukar se ut med massor av PR, tempo, snabba klipp och så vidare. En typ Microsoft ofta använt sig av tidigare.

Jack Tretton tar till orda igen och förklarar att Sonys satsning på PSP är oförminskad. Nu lanserar man nya kampanjer som är makalöst aggressiva med många gratis spel för den som köper en ny konsol. En cool reklam visas, liksom kommande God of War: Ghosts of Sparta. Runt 70 nya spel väntas till formatet fram till julafton, och Sony kör ytterligare en highlight reel med det som vankas.

Sony på E3 2010Sony på E3 2010Sony på E3 2010
Sony fortsätter satsa hårt på PSP och God of War: Ghosts of Sparta är bara ett av många spel som släpps till formatet före jul.

Därpå är det dags för lite exklusiva features som bara jänkarna får vara med om, innan ämnet växlas till Home. Sony har byggt en kopia av sitt E3-bås i Home och låter dig vandra omkring därinne och kika på trailers. Det närmaste väldigt många av Gamereactors läsare lär komma E3 på riktigt.

Little Big Planet 2 tar vid och Media Molecule demonstrerar sina nya versioner för Sackboy. Denna gång ska man som bekant kunna bygga vad man vill, och vi får se enkla spel som mest av allt påminner om minispel i Mario Party. Men de ser roliga ut, genuint skoj och det råder inga tvivel om att det driftiga community som byggt så mycket banor i föregångaren kommer skapa sanslösa saker även i tvåan.

Ni som hängt med den senaste tiden har säkert sett hur det ryktats om attt Sony skulle lansera en betaltjänst liknande Xbox Live Guld till PSN. Tretton tar till orda igen och bekräftar ryktet. Nya tjänsten kommer kallas Plus och ska bland annat ge plats i beta-tester, tidigare demos, och faktiskt även hela spel som man får tillgång till så länge man prenumererar på tjänsten. Plus-tjänsten startar redan denna månad och kommer kosta runt en femhunka för ett helår eller knappt 200 för ett kvartal.

Sony på E3 2010
Sony lanserar en ny betaltjänst till PSN, liknande Xbox Live Guld. Här är det dock inte multiplayer man betalar extra för, utan tillgång till demon tidigare, betor och liknande. Det kommer även ges tillgång till spel under tiden man abonnerar och som man får tillgång till så länge man betalar.

En annan gammal Sony-legend, John Schappert, kliver fram och presenterar ytterligare ett EA-samarbete. Medal of Honor kommer nämligen släppas i en specialutgåva till Playstation 3 som bland annat ska innehålla det allra första spelet i serien, nämligen Frontlines. En kul bonus för alla krigsfans. EA demonstrerar Medal of Honor som ser väldigt Modern Warfare-inspirerat ut och utlovar bland annat upplåsbart skägg (japp, instabuy!). Även Dead Space 2 demonstreras och kommer också att få en specialutgåva till Playstation 3.

Vid denna tidpunkt kommer konferensens kanske största överraskning, nämligen Valves starkeman Gabe Newell som gjort sig känd som en stor Playstation 3-kritiker. Han ursäktar sig och är glad att inga Sony-fans försökt dänga honom och berättar att Portal 2 även kommer att släppas till Playstation 3 och att det kommer att finnas visst Steam-stöd. Parallellen till hur Microsoft velat ha Hideo Kojima på sin konferens känns uppenbar. De har verkligen lånat varandras paradnummer.

Trailer-dags igen. Square Enix visar hur arbetet med Final Fantasy XIV fortsätter. Det ser riktigt mysigt ut, men om release-datumet fortfarande är i år känns allt mer oklart. Tretton berättar även att det kommer att finnas exklusivt nedladdningsbart material till Mafia II redan från dag ett. Samma sak gäller med Assassin's Creed II, som dessutom ska få en multiplayer-beta till Playstation 3.

Sony på E3 2010
Sony visade upp Final Fantasy XIV som släpps till PC och Playstation 3. Tanken är att det ska komma i år, men något datum är ännu inte bekräftat.

Ytterligare en ny highlight reel kör igång och visar massor av spel som ännu inte nämnts och andra som har nämnts, innan Tretton berättar mer om Gran Turismo 5. En trailer visas och det utannonseras att det äntligen är på väg (med 3D-stöd) tidigt i november). En annan trailer av Infamous 2 visas kort därefter och det avslöjas att det ska släppas 2011. Det ser för övrigt riktigt lovande ut.

Avslutningsvis har Tretton en sista överraskning, säger han och drar igång en film om två konverserande taxi-chaffisar. Jag gissar snabbt på Grand Theft Auto V, innan jag inser att det är något heeeelt annat. Twisted Metal. Psycho-clownen Sweettooths glassbil rullar in på scen och David Jaffe (lurifaxen som flera gånger Twittrat om att det INTE är på väg något Twisted Metal) hoppar ut.

Twisted Metal har mognat ordentligt och tycks erbjuda ett rejält multiplayer-röj i hårda omgivningar. 2011 är det tänkt att vi ska få sätta igång och kriga på fyra hjul (eller helikoptrar och motorcyklar, med mera), säger Jaffe. Upp till 16 personer kommer att kunna spela online. Och med det avslutas Sonys presskonferens.

En konferens fylld av bra spel, men förvånansvärt få nya utannonseringar. Klart bättre än Microsofts sömnpiller från i måndags, men inte heller i samma klass som Nintendos dräparmässa från tidigare ikväll.

Artikel om Microsofts presskonferens: LÄNK!

Artikel om Nintendos presskonferens: LÄNK!



Loading next content