Svenska
Gamereactor
artiklar
The Witcher 3: Wild Hunt

Elva tips för Witcher 3-nybörjare

Är du rookie i Witcher-sammanhang men sugen på att prova det just lanserade tredje spelet i serien? Då ska du absolut kolla in våra elva tips för överlevnad i The Witcher 3: Wild Hunt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

"Överväldigande", är ett lätt och väldigt passande sätt att beskriva The Witcher 3: Wild Hunt, vilket som bekant släpptes igår. Det är ett enormt spel med ovanligt lite påtvingat handhållande som idiotförklarar dig som spelare. Eftersom vi vet att många av er som kommer ge er ut på äventyr inte hunnit/kunnat/velat avnjuta föregångarna har vi nu svängt ihop elva tips som kommer underlätta för dig som är nybörjare. Observera att det är spoilerfritt och inte handlar om var gömda föremål finns, utan mer generella råd som kommer göra din resa roligare genom det krigshärjade fantasylandskapet.

(1) Ta tid på dig...
Tro oss när vi sager det: Wild Hunts värld är av fullständigt episka proportioner. Räkna med åtminstone 100 timmar om du vill utforska varje skrymsle och vrå, klara varje uppdrag, bemästra kortspelet Gwent (och vinna alla dess specialkort) samt få tag på den bästa utrustningen. The Witcher 3: Wild Hunt ska avnjutas, inte rusas igenom. Strunta i att saker tar tid och försök vara snabb på din andra genomspelning istället. Du har ju betalat i runt slängar 600 spänn, så låt dig bli ordentligt hänförd.

(2) ...därför att personliga kontakter betyder allt
Det finns även en annan orsak än den ovan nämnda, och det är den personliga anknytningen till vad som händer. CD Projekt har satsat rejält med resurser på att ge varje figur ett riktigt personligt djup och på att göra uppdragen både varierade och underhållande. Du kommer att hitta de viktigaste på på anslagstavlorna i städerna, och sedan du läst lappen har du antagit utmaningen. Att resa mellan städer slutar därmed att du snart har en enorm trave ouppklarade uppdrag och sitter på fantasyvärldens motsvarighet till månadens inköpslista. Det vill säga massor med saker att göra, men inget detaljerat minne om varför du antog detta uppdrag till att börja med. Och det är väl inte direkt kul, eller hur?

The Witcher 3: Wild Hunt
Detta är en annons:

(3) Låt havremoppen transportera dig runt
Spelvärlden är fylld av nedslitna stigar och vägar mellan viktiga platser. Hoppa upp i sadeln på din pålitlige springare och den kommer automatiskt springa i nosens riktning och bära dig till nästa mål. Tack vare detta behöver du inte bry dig så mycket om att fokusera på vad som händer rakt fram, njut av omgivningarna istället och försök hitta andra saker du vill ta dig en närmare titt på. Så snart du kommer till en korsning behöver du bara leda pållen rätt så är du på väg mot ditt mål igen.

(4) Strunta i kartan
Att hålla sig längs vägarna är onekligen det säkraste sättet att färdas i vildmarken. Vargar attackerar sällan och eventuella vägpirater kommer ha fullt upp med att försöka få fast dig när du rider förbi. Om du ändå blir attackerad i ett lömskt bakhåll finns chansen att lokala soldater rycker ut till din undsättning. Dessutom finns möjligheten att använda snabbresor för att direkt komma fram mellan de vägskyltar du upptäckt. Det finns dock en brist, på det här säkra sättet missar du den otroliga skönheten i The Witcher 3: Wild Hunt. När du fått en ny punkt på din karta så skit i vägarna och rid fågelvägen istället. Det kommer att bjussa på många sköna äventyr, oväntade situationer, gömda uppdrag, dolda saker på landsbygden - samtidigt som du får extra erfarenhetspoäng och hittar nya föremål.

The Witcher 3: Wild Hunt

(5) Spela blint eller guidat?
Här handlar det om personliga preferenser. En stor del av världens hemligheter bara väntar där ute på att upptäckas. Du behöver inte aktivera något uppdrag som i punkt två för att snubbla över ett mordmysterium eller behöva lösa gåtan med en magikers förstörda herrgård. Men, om du går till anslagstavlorna så kommer du få frågetecken ute på kartan där det alltså finns något av intresse. Enligt vår ringa mening är det bäst att blanda lite av båda spelsätten. Vi snubblade till exempel över en massaker utförd av en Noonwraith, men fick senare veta att det fans pengar att tjäna på att dräpa den när vi kom till en närliggande stad. Vissa jobb är helt enkelt bara värda att göra om du får betalt.

Detta är en annons:

(6) Inga ledtrådar
Det här har lite med föregående punkt att göra. Din HUD (menyer, livmätare med flera) går att ställa in efter behag i spelets pausmeny, bland annat genom att stänga av de hjälpredor som lotsar omkring dig, såsom spår som leder till det du letar efter så du själv inte ska behöva utforska. Stäng av detta och betrakta det istället som en hjälp om du verkligen kört fast. Det är betydligt roligare att få leta själv och lösa problem genom att använda ögonen. Det finns en anledning till att alla bybor och andra människor ger dig visuella markörer att navigera efter när du frågar efter vägbeskrivningar.

The Witcher 3: Wild Hunt

(7) Lär dig dina begränsningar
Witcher 3 är inte utformat så att du bör eller ska göra allt i en region innan du drar vidare. Några kontrakt och uppdrag kommer ofelbart kräva helt andra level-nivåer än du kan stoltsera med och att försöka dig på dem är självmord. Din Quest-meny gör det behändigt att bläddra igenom dina insamlade och ouppklarade uppdrag, så gör det till en vana att kolla till dem då och då när du klättrat i level. Det där direkt brutala Witcher-kontraktet som tidigare var i en helt annan liga kanske nu kan klaras av, varpå det är läge att återbesöka en region...

(8) Slitage betyder inte döden
Ikoner blinker på skärmen när din rustning är skadad eller vapnen slitna. Det här betyder dock inte att du är försvarslös, bara att dina attacker gör mindre skada och eventuellt stryk svider lite mer. Du kan alltså fortfarande döda fiender, det tar bara mer tid och kräver att du är vaksam med att hoppa undan i rätt ögonblick. Du kan reparera dina tillhyggen hos närmsta smed, men det är värt att skaffa ett reparations-kit så du kan pyssla lite själv när du är ute på äventyr. Det kommer visa sig vara väldigt värdefullt mer än en gång, inte minst när du är illa ute på svåra uppdrag. Det är inga proffs som beger sig ut på långa mountainbike-trippar i bergen utan att ha med sig första hjälpen för cykeln, eller hur?

The Witcher 3: Wild Hunt

(9) Rustikt och bra käk
Du kan koppla föremål till upp och ner på styrkorset. Förslagsvis Potions som ger snabb och ordentlig återställning av ditt liv - men tidigt in i äventyret när du fortfarande saknar ingredienser så är det värt att satsa på rustikt och bra käk. Några ätanimationer finns inte, så det är bara att peta i dig mitt under de hårdaste av fighter.

(10) Meditera mera
Tryck menyknappen, bläddra höger och välj meditation. Du kan göra detta var som helst utanför strider, och det helar dig ordentligt (utan att slöa med käket) samt gör att du kan spara Potions. På det här sättet kan du även välja olika tider på dygnet, vilket är behändigt om du ska träffa en person vid en speciell tidpunkt.

(11) Lär dig dina fiender
Uppslagsverket The Bestiary gör ett gott jobb med att lära dig mer om historia och fakta kring de varelser du möter samt berättar vilka Potions och Signs de är känsliga för. Men det säger inte alls, du behöver även vara uppmärksam i den verkliga (nåja, fiktiva) världen. Fienderna har olika attackmönster, medan andra föredrar att slåss i grupp. Du måste lära dig hur du kan se när en björn ska nypa till och hur många rullningar du behöver för att vara på den säkra sidan. På samma sätt bör du lära dig att överlista en flock vargar som cirkulerar dig och attackerar från alla vinklar. Det är självklart även en fördel att snabbt kunna veta vem som bör dräpas först i ett pack med rövare (ledtråd: den med pilbåge!). Det gäller helt enkelt att komma på vad som funkar för just dig.

The Witcher 3: Wild Hunt

Har du mot all förmodan missat varför du borde spela The Witcher 3: Wild Hunt, så rekommenderar vi att du kollar in vår milt sagt mastiga recension

Relaterade texter

The Witcher 3: Wild Hunt (Switch)Score

The Witcher 3: Wild Hunt (Switch)

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Att CD Projekt Red fått grafiktunga The Witcher 3 att flyta på en Nintendo Switch är såklart en smärre bedrift i sig, men är det verkligen roligt i bantat skick?

1
Geralts röstskådespelare tycker till om AI

Geralts röstskådespelare tycker till om AI

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Henry Cavill må vara mest förknippad med Geralt of Rivia nuförtiden, men fram till Netflix-serien ägdes karaktären helt och hållet av Doug Cockle, mannen som gjort rösten...



Loading next content