Svenska
Gamereactor
artiklar
Rock Band 3

Rock Band 3 - vi besöker Harmonix

Elfving åkte till Boston för att hälsa på sin favoritutvecklare Harmonix som snart släpper lös Rock Band 3 över oss. I en gigantisk reseberättelse berättar han allt om spelet, de nya instrumenten och ett knippe lavendel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Alex Rigopulos har blicken fäst mot scenen. Han nickar i takt med musiken och ler avspänt. Kostymen han bar under sin salladslunch tidigare under dagen har ersatts med jeans och en vit T-shirt. Han verkar vara betydligt mer bekväm. På klubben Middle East i Cambridge utanför Boston pågår "Harmonix Night", en spelning där enbart band från Rock Band-utvecklaren framträder. Genrerna är lika varierade som i ett Rock Band-spel och lokalen är trivsamt sunkig. Jag tränger mig fram från baren, sticker till Harmonix-chefen en kall, tackar för en serie utmärkta spel och tigger Beatles-anekdoter.

Rock Band 3
Alex Rigopulos, VD och en av grundarna av Harmonix, poserar på sitt kontor.

- Låt se... När jag hade det som mest stressigt med The Beatles: Rock Band hade jag ett möte med Paul McCartney på mitt kontor. Han gav mig ett knippe lavendel, som jag kunde sniffa på när det var som värst. Det skulle ha en lugnande effekt, menade Paul. Och det kunde jag behöva, berättar Alex och ler.

Detta är nördig spel- och musiktrivia. Men precis som Alex berättade för mig inför releasen av det första Rock Band är Harmonix just det - musiknördar. Merparten av de anställda spelar i ett band, högkvarteret är proppat av musikdokumentärer på DVD och alla har tydliga åsikter om vad den perfekta playlisten att ha i bilen på väg till jobbet är. Någonstans där ligger också förklaringen till Harmonix succéer.

Rock Band 3
Den anspråkslösa porten till Harmonix i Boston.

Dagen innan Harmonix-spelningen har jag besökt utvecklarens högkvarter för att få hårdtesta Rock Band 3. Ambitionerna har varit löjligt höga. Riktiga gitarrer, keyboard och avancerade utbildningslägen - nu är det på riktigt och den 28 oktober lär bli en svår dag för alla gnällspikar. Ni vet såna med den tjatiga catchphrasen "skaffa en riktig gitarr i stället".

Jag drar mig till minnes baksidan av kartongen till det första Guitar Hero. "Kiss your air guitar goodbye!", stod det. Där tog vi farväl av rockposerande framför spegeln och sa hej till en ny, fenomenal leksak som kom att invadera vardagsrum världen över. Det var ett risktagande. Eller snarare ett "leap of faith" som Harmonix själva uttrycker det. Inför det första Rock Band hoppade man igen när man ville få oss att köpa plasinstrument för ett helt band.

Rock Band 3
En entréhall proppad med spel och DVD-filmer. De flesta har med med musik att göra.

Harmonix Music Systems ligger på 625 Massachusetts Avenue och är väldigt lätt att missa helt och hållet. En diskret logga pryder dörren som är inklämd mellan ett Starbucks och några meter tegel. Alldeles vid receptionen finns enorma hyllor proppade med DVD-filmer och spel, både företagets egna och från andra utvecklare. Jag noterar exemplar av gamla Frequency och Amplitude, samtliga Guitar Hero- och Rock Band-spel, ett par Donkey Konga-trummor samt allehanda actionspel av olika slag. Här finns filmer som Spinal Tap, Beatles-dokumentärer och konsertfilmer.

- Alla som jobbar här får låna hem vad de vill från hyllorna, det är en av yrkesförmånerna, berättar en Harmonix-anställd för mig.

Rock Band 3
Star Chamber, där Harmonix spelprojekt visas upp för press och testas av utvecklaren själva.

Jag slussas till Star Chamber, det stora spelrummet där Rock Band 3 hårdtestas. Det påminner mest om en inspelningsstudio med gitarrställ fyllda av plastgitarrer, ett metallskåp med konsoler och en popkonstig vägg med pixligt, svart mönster.

- Här brukar vi hänga efter jobbet för att spela Rock Band 3. Ibland går vi hit efter blöta fredagkvällar och spelar, berättar Daniel Sussman, betitlad "project lead", och pekar sedan på den röda lädersoffan jag sitter i. Det händer att vissa av oss spelar tills de däckar och sedan sover över här.

Jag hoppas att det är allt som möbeln används till men så startas Rock Band 3 och min uppmärksamhet riktas mot den enorma Pioneer-skärmen. The Doors Break on Through (to the Other Side) har fått äran att ackompanjera introsekvensen, vilket består av ett läckert montage där ett band gör en takspelning mitt i natten.

Rock Band 3
En diger samling av gamla Rock Band-gitarrer.

När det blir dags för hands-on är det de två nya gitarrmodellerna jag först rycker till mig, glad strängbändar-amatör som jag är. En gura är i plast och den andra är riktig. Fender Mustang-replikan har vansinniga 102 plastknappar och Fender Squier Stratocastern är fränt nog utrustad med sex riktiga strängar, och möjligheten att kopplas till en vanlig förstärkare. Dessa används i Rock Band 3:s nya Pro-läge, där vi i stället för att bara pricka fem olikfärgade knappar verkligen rör oss över en hel gitarrhals.

Pro-läget är svårt. Riktigt utmanande, redan på easy-nivån. Jag får flashbacks till smekmånaden med det första Guitar Hero då blicken även då hoppade mellan gitarren och skärmen. På TV:n rusar både en symbol och en siffra mot mig och jag ombeds exempelvis slå an den tredje strängen på fjärde bandet. Tänk dig tabulatorer som snurrat 45 grader medsols. Ackord introduceras på medium-nivån och dessa representeras visuellt med ett eget språk där former visar hur du ska hålla fingrarna.

Det jag imponeras mest av är hur smidigt mina fingerrörelser över strängarna direkt översätts till en siffra på skärmen. Jag vet alltid var jag placerat fingret och kan justera greppet om jag skulle pricka fel. En pedagogisk detalj är också att namnet på ackordet som skall spelas står utskrivet vid sidan av skärmens greppbräda. Överlag känns de nya gitarrerna oerhört lyxiga och upplevelsen blir mer än den i ett vanligt spel.

Rock Band 3
Daniel Sussman, Project Lead för Rock Band 3, visar upp spelets nya leksaker.

I ett märkligt men onekligen patriotiskt ögonblick rullar sedan Roxettes "The Look" igång och där kryper den klassiska bandkänslan fram. Med undantag för (luft)trummisen får alla bandmedlemmar sticka ut, både i öppningsriffet, synth-partierna och stämsången. Detta är inte en låt jag hade slagit igång på min Ipod, men som låtsasbandupplevelse kan den komma att bli en sofffavorit.

Låtlistan är för övrigt något Harmonix är mycket stolta över och många hos utvecklaren anser att det är den bästa man fått till hittills. Saltnypor till trots, när allt från The Cure, Tokio Hotel, Dio och Ozzy, David Bowie och Him finns med känns det faktiskt helgjutet. Dessutom får vi ju tillgång till de cirka 2000 nedladdningsbara låtarna som väntar online. Ett hyggligt bibliotek, minst sagt.

Rock Band 3
Keyboarden känns stabil och kan monteras på stativ för den som inte vill sitta med den i knät. Alla knapapr som finns på handkontrollen finns även här, samt en overdrive- och 'filter'-knapp, som ändrar ljudkaraktären på keyboarden.

Keyboarden är också mycket underhållande och har tillåtit Harmonix att plocka låtar från fler genrer och årtionden. Såväl klaviaturet i The Doors 60-talsflum och The Cures synthar 20 år senare är ett nöje att få spela. Keyboarden spänner över två oktaver och har en knapp för overdrive och för att lägga filter på de långa noterna. Även här kan du nöja dig med att plinka på bara en ton inom rätt färgområde, eller att faktiskt spela på riktigt.

Ett mycket pedagogiskt och utförligt träningsläge för instrumenten finns att tillgå i Rock Band 3. Om du exempelvis ger dig på Pro Keyboard lär det dig grundläggande tips som var du ska positionera fingrarna och hur ackorden ska slås an. Övningar loopas och du ska klinka rätt några gånger innan du går vidare till nästa. Lite fräckare än en vanlig pianolärare.

I likhet med det mer avslappnade spelläget i Guitar Hero 5 kommer även Rock Band 3 att ha ett Party Mode. Här kan spelare hoppa in och ut en låt närsomhelst, även mitt i en låt. Karriärläget är också förändrat och kommer innehålla turnéer som går snabbare att klara av. Dessutom kommer vi att kunna låsa upp särskilda meta-achievements, spelrelaterade mål av olika slag.

Rock Band 3
En av de många olika rockers du kan skapa i Rock Band 3, i den förbättrade karaktärseditorn.

För den som verkligen vill skapa en bandmedlem i sin egen avbild, eller varför inte ett furiöst fantastifoster, är den nya karaktärseditorn också en trevlig nyhet. Nu får vi betydligt fler möjligheter att ändra på till exempel ansiktet i detalj. Stornäst eller långörad? Du bestämmer.

Det är ingen överdrift att musikspelsgenren som vi känner till den kommer att förändras radikalt i höst. När Harmonix berättar för mig att även redan släppta låtar i tidigare Rock Band kanske, kanske kommer att omkodas för att stödja även Pro-gitarren och keyboards känns möjligheterna oändliga.

Jag lämnar Harmonix med 5 procent handvärk, 95 procent mersmak och Bohemian jävla Rhapsody fast i en ettrig hjärnloop. Jag vill bli bättre på keyboard, lära mig gitarrlåtarna på riktigt och utforska resten av låtlistan. Jag vill pröva mer av de nya trummorna med en extra cymbal och sjunga fler låtar med stämsång. Kanske köpa lavendel. Och framförallt vill jag håna alla gnällspikar. Nu är det på riktigt.

Gränserna mellan musikspel och riktig musik tycks blekna ännu mer och det är (återigen) Harmonix som håller i suddgummit. Efter att ha testat Rock Band 3 undrar jag om det fortfarande är ett "leap of faith" man står inför. Jag skulle snarare kalla det en stage dive. Publiken står ju redan där, uppjagad av tidigare framgångar, och sträcker ut armarna.

Relaterade texter

Rock Band 3Score

Rock Band 3

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Harmonix för musikspelsgenren till nästa nivå med 102-knappade instrument. Plastmusikprinsen Elfving recenserar...

Nya låtar släppta till Rock Band

Nya låtar släppta till Rock Band

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det var nästan två år sedan Harmonix deklarerade att det var slut med ny nedladdningsbar musik till deras Rock Band-serie. Ett löfte de sedan dess hållit. Tills nu, det...Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy