Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Svar på tal (1)

I Petters blogg har ni under de senaste 24 timmarna kunnat ställa frågor om Gamereactor. Här kommer den första delen av artikelserien då ni får svar på era frågor...


Reklam Posten skrev:
Hur är ert schema, hinner ni allt på jobbet eller tar ni hem och arbetar hemma? Hur långt tid tar det att skriva en recension, och är det inte svårt att formulera sig för att få läsaren intresserad igenom hela texten?

Svar: Vi arbetar mycket hemifrån också, på helger och kvällar - vilket ni som besöker siten på daglig basis säkert märker. Gamereactor är för många en hobby och ett arbete på samma gång och det blir ofta så att vi jobbar sent på kvällarna bara för att det är så roligt. Tiden som det tar att skriva en recension är väldigt olika. Ibland tar det mig 30 minuter, ibland sex timmar. Det beror på spelet, genren och hur skrivsugen man är just då. Att behålla läsarens intresse genom 15 000 tecken text är svårt, men också en av de roligaste utmaningarna med att vara speljournalist.

Gamereactor #1

psycobat skrev:
Tycker ni att det blir jobbigare att spela ett spel när ni måste skriva en recension om det?

Svar: Personligen tycker jag tvärtom, det är oftast roligare nuförtiden att spela spel som jag vet att jag sen ska recensera, än att spela titlar som redan recenserats. Jag har å andra sidan recenserat spel sedan 1994 så jag vet knappt något annat.

zuperjocke frågade:
Betyder 64 sider att det går bättre för er ekonomiskt?

Svar: 2009 var ett tufft år för alla företag (så gott som) och speciellt för alla tidningar. Gamereactor var knappast unik med att kämpa rent ekonomiskt under 2009, som präglades av den största finansiella krisen sedan 1920-talet. Idag, 2011, står vi väldigt stadigt som företag och siktar på att fortsätta expandera. 64 sidor var ett måste inför mars eftersom vi helt enkelt hade så mycket läsning som vi bara var tvungna att få med.

Halo eller Killzone? Xbox 360 eller Playstation 3? När vi recenserar spel u vissa spelserier uppstår det alltid fanboy-snack. Något som vi på redaktionen sällan tar till oss. Gamereactor är och förblir 100% oberoende.

survie2 skrev:
Är det vanligt att ni som tidning gör saker för diverse olika spelföretag för att hålla en bra relation med dem, som senare leder till att ni får skriva första recensionen och så vidare?

Svar: Nej, så jobbar inte vi. Givetvis avser vi att arbeta på ett smidigt och givande sätt tillsammans med våra samarbetspartners men vi smörar inte för diverse distributörer för att på så sätt sno åt oss exklusiviteten. Vi hoppas istället att de spelföretag vi jobbar med ska prioritera Gamereactor för att vi är störst i Norden och för att vi gör en bra och uppskattad produkt.

Linus Olsson-99 frågade:
Om du/ni fick välja en sak som är det bästa med ert jobb och en sak som är det sämsta, vilka två saker är de då?

Svar: Det bästa med mitt jobb är att utveckla en omtyckt produkt till något ännu mer, att se Gamereactor växa, att styra min fantastiska redaktion samt på daglig basis hålla kontakten med er läsare här på siten. Det sämsta med mitt jobb är att bildbehandla screenshots. Jag har säkert färdigställt 30 000 bilder under de senaste nio åren och tröttnade på det redan efter 3 (aha).

Crescent Moon skrev:
Om ni inte arbetade som speljournalister, vad skulle ni då arbeta som?

Svar:Jag är utbildad typograf och har tidigare jobbat ett antal år på reklambyrå. I framtiden har jag tänkt återvända till reklamvärlden.

Inför nummer 19 satte vi vår logo i små bokstäver istället för stora samt lade texten på sniskan.

Gladfisk frågade:
Petter, hur orkar du med allting från podcast till recensioner till design osv?

Svar: Det kanske låter töntigt, men det handlar om en passion för spel och ett brinnande intresse för Gamereactor. Jag är också lite överenergisk (precis som Jonas Mäki) och har så varit sedan barndomen vilket såklart lönar sig en sådan här gång då jag kan spendera den där energin på att jobba lite extra hårt. Sen tror jag att jag och min redaktion hittat ett sätt att effektivisera våra arbetsdagar på som fungerar ypperligt. Vi har alltid för lite tid, vi är alltid för få personer och har alltid för mycket att göra. Det krävs massor av energi för att kunna grabba tag i toppen av arbetsberget och bara börja beta av den, varje dag.

Felixen skrev:
Hur skulle ni vilja utveckla Gamereactor mer?

Svar: Vi avser att lansera en utbyggd och grafiskt uppiffad site innan jul samt ett par ordentliga förändringar rörande vår papperstidning. Vi vill expandera mer, bli ännu bättre på det dagliga arbetet samt lansera Dudley 3D.

Moviefreak frågade:
Som redan vida känt, ska du, Petter, ta ledigt från Gamereactor ett bra tag i och med din ryggoperation. Har du någon dröm du vill uppfylla under denna tid? Hur kommer du att omfamna livet under din lediga tid och vad är ditt ultimata mål i livet?

Svar: Jag kommer inte att ta ledigt, jag kommer att vara sjukskriven och liggande med fyra ländryggskotor ihopskruvade. Under det året då jag kommer att vara borta ska jag rehabilitera min kropp och hoppas såklart kunna återvända utan smärtor och med en stark rygg. Mitt ultimata mål i livet är att ha så roligt som möjligt så ofta som jag kan samt att maximera min potential inom minst tre områden. Något som jag tycker att jag alldeles strax lyckats med.

Mäki, Emil, Jesper och Petter. Fyra drivande krafter bakom Gamereactor sedasn starten.

Xtr3m3 frågade flera frågor:
Vad motiverade er till att starta denna spelsajt? Hur har åren varit sedan ni startade, har det blivit som ni hade tänkt er med Gamereactor? Kunde ni se framför er att ni skulle bli störst i Sverige/Norden? Vad var era ambitioner i starten av Gamereactor, är de annorlunda idag? Ni måste ha lagt ner enormt mycket slit för att få er till denna nivå ni är på. Framför allt, har det varit värt all möda? Vad har varit roligast och tråkigast? Sist och inte minst hur ser framtiden ut för Gamereactor, när kommer nya "facelift" för spelsidan?

Svar: Idén till Gamereactor föddes på två ställen samtidigt. Jag drev Spray-ägda magasinet Missil medan Claus och Morten Reichel jobbade på en ungdomstidning i Danmark. En gratis sådan. Vi träffades på en spelresa till Skottland, pratade om att eventuellt göra något tillsammans och på den vägen är det. Missil lades ned, jag flyttade hem, bröderna Reichel ringde från Danmark och berättade att de hade köpt varumärket Gamereactor (stort i Danmark, obetydligt litet i Sverige). Vi drog igång med lansering i Danmark och Norge först för att sedan hänga på Sverige. Det var en spännande resa som jag absolut trodde skulle lyckas. I början arbetade vi så gott som dygnet runt men det lönade sig, till slut, och det känns såklart jättebra att ha varit med och byggt upp någonting från grunden såhär som vi gjort med Gamereactor.

Arthas frågade:
Kommer du att fortsätta blogga när du är sjukskriven efter din operation?

Svar: Nej, det kommer jag inte. Jag kommer att vara helt sjukskriven under en lång tid efter operationen och min blogg kommer då att stängas/avslutas.

original skrev:
Vem gjorde eran logo och djävulsikon?

Svar: Jag. Jag är Gamereactors formchef (över hela Europa) och gör all vår originalform.

Ett av de bättre omslagen vi gjort, enligt er läsare...

zookeeper skrev:
Vad skulle den 15-åriga versionen av dig (Petter) säga om han fick chansen att se att han i framtiden är chefredaktör på en så pass stor och framgångsrik tidning som Gamereactor?

Svar: Way to go fettogubbe!

Show no mercy frågade:
Jag har hängt med sedan -04 någon gång och det skulle vara intressant att höra era åsikter om hur Gamereactor har förändrats under årens lopp allteftersom ni har fått fler läsare samt byggt ut hemsidan, tidningen m.m. Vad är positivt, vad är negativt?

Svar: Gamereactor har inte förändrats så mycket under årens lopp, snarare utvecklats. Vår redaktionella vision var skriven i sten från dag ett och den har vi arbetat efter sedan dess, varje dag, varje stund. Vi ville (och vill) göra en lättläst, formuleringsfrisk och personlig speltidning som inte kostar pengar. Vi vill attrahera de icke-initierade spelarna likväl som hardcore-publiken och vi vill släppa in våra läsare i den dagliga processen på ett sätt som tidningsredaktioner sällan gör. Allt detta har vi lyckats väldigt väl med, även om det såklart finns massor av saker att förbättra (hela tiden).

BubbeZ skrev:
Hur tänker/känner ni när ni får höra att ni är mutade av Microsoft att vara Xbox 360-fanboys?

Svar: Vi varken tänker eller känner, tror jag. Vi skakar av oss det direkt. När vi berömmer Halo är vi enligt vissa Xbox 360-fanboys. När vi utsåg Killzone 2 till årets spel 2009 var vi enligt andra Playstation 3-fanboys. Det där går inte att ta på allvar. Gamereactor är 100% oberoende och kommer så alltid att vara.

BubbeZ skrev:
När ni postar nyheter har ni nån prioritering hur ni gör det? Tex. om ni får in många nyheter en dag att ni väntar till nästa dag med att posta vissa så vi besökare har nått att läsa/diskutera varje dag?

Svar: Absolut. Nyhetsredaktör Jonas Mäki arbetar på magkänsla utifrån sina egna värderingar samt vad han enligt åratal av statistik vet vad ni vill läsa om. Vi har en publiceringskalender där allt planeras in för att på bästa sätt skapa en intressant spridning och en jämn ström av information om spel.

Veilor skrev:
Hur kändes det när ni fick besöka en spelstudio för första gången som speljournalister?

Svar: Mitt första besök till en studio var 1998 och det var sanslöst häftigt. Laguna Beach, Kalifornien. Jag gick som på moln.

Hubbabubb frågade:
När insåg ni/du att ni ville jobba inom spelbranschen? Hur gick ni/du tillväga för att kunna skriva om spel som ett yrke?

Svar: Jag klampade in på den lokala dagstidningens nöjesredaktion vid 17 års ålder och sade att jag var bäst i världen på att skriva spelrecensioner. Jag var mest troligt sämst, men jag fick jobbet. Sen dess har det varit raka spåret mot att driva sin egen tidning (en barndomsdröm) något som realiserades 1998 då jag startade Missil.

Akahz skrev:
Har ni någonsin mottagit "hot" från utgivare efter att ni givit ett av deras storspel ett dåligt betyg eller förhandstitt? Med hot menar jag att de kanske meddelar er att de just nu funderar på att dra ner på antalet annonser i tidningar och det vore ju tråkigt om ni var en av dom... eller att de kommer begränsa vilka spelsidor som får spel i framtiden.

Svar: Det har hänt ett antal gånger, ja. Senaste gången detta hände var efter vår recension av Two Worlds II. En av utvecklarna ringde från Kanada hit till redaktionen och skrek i telefonen att de skulle stämma oss. En av de märkligaste händelserna på flera år. Oavsett vad som sägs utifrån, hur oprofessionellt vissa än väljer att arbeta, kommer Gamereactor aldrig att vika sig. Vi kör vårt race, har så gjort i snart nio år och kommer så att fortsätta göra.

hp smart skrev:
Vad var det första Jesper tänkte på när han fick höra om uttrycket "Fläsk-Jeppe"?

Svar: Han ringde mig den förmiddagen och väntade en bra stund innan han utbrast "du är död". Sedan lade han på.

Svar på tal - Del 2