Svenska
Gamereactor
artiklar

Del 2: Allt om Nintendo 3DS

Vi har vridit, vänt och klämt på Nintendo 3DS samt spelat massor. Hur bra är den egentligen, varför bestämde sig Nintendo för att satsa på 3D och hur ser framtiden ut? Vi berättar allt i vår feta special...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Del 1 av artikeln hittar du här.

Nintendo har som bekant vid ett otal tillfällen visat att prestanda faktiskt inte spelar så stor roll, men sedan dess har smartphones fått sitt riktiga genombrott. Iphone är ett spelformat att räkna med, Android är snart ikapp Iphone och även Xbox-mobilerna med Windows Phone 7 växer så det knakar. Konkurrenssituationen är helt enkelt annorlunda och lite mer framtidskompatibilitet i Nintendo 3DS i form av mer prestanda hade nog kunnat vara en bra grej.

Annars har Nintendo åtminstone tagit sig tiden att verkligen utveckla onlinedelen av Nintendo 3DS. Webbläsaren har jag inte kunnat testa då den ännu inte finns tillgänglig för nedladdning, men man har exempelvis förenklat friend codes-systemet så att det nu räcker med en kod per polare utan att det även ska krävas separata för alla spel. Menysystemet är också kraftigt förbättrat så folk faktiskt ska hitta grejerna för att kunna använda dem.

Del 2: Allt om Nintendo 3DS
Nintendo har själva deklarerat att det är Apple som är deras nya konkurrent. Tidigare bärbara enheter från Nintendo har bara haft motsvarande från andra tillverkare att slåss emot. Idag är smartphones det givna portabla spelformatet för de flesta.
Detta är en annons:

Med enkla knapptryck kan man byta vy för alla sina installerade program från något Nintendo DSi-liknande till något som mer liknar moderna smartphones med alla ikoner på en sida. Något som ger överlägsen överblick. Nintendo har även lagt till en massa smarta småsaker som att man nu kan pausa spelen med ett tryck på Home-knappen för att exempelvis göra anteckningar som är relaterade till spelet.

Med på enheten finns även ett antal förinstallerade spel som visar upp så kallade augmented reality (förstärkt verklighet) där kamerorna placerar objekt i ditt rum som inte alls finns där. I sig inte någon nyhet för alla smartphone-ägare, men Nintendo är såklart oefterhärmliga och gör det på sitt eget sätt. Absolut bäst är Face Raiders där man med hjälp av gyron ska hantera ansikten i din närhet. Jag fotograferade illrar, frugan, Master Chief, George W. Bush och kompisgänget samt massor av annat. Alla ansikten fungerar, bara att ta foton av personer eller deras nunor i tidningar. Face Raiders är knappast något mästerverk, men det känns typiskt Nintendo att göra något så fräscht av ett redan utforskat koncept.

Det finns en sak till man ska veta om Nintendo 3DS dock. Den har usel batteritid. Jag var en frän kritiker av PSP när det begav sig just för att batteritiden var så usel. Den skulle enligt uppgift hålla 3-5 timmar. När jag nu spelat Nintendo 3DS och största delen av tiden alltså spelat med 3D-effekten på 25%, har jag fått batteriet att räcka i 2 timmar och 45 minuter. Och det är inte okej. Ännu mindre okej blir det med tanke på att batteriet dessutom tar betydligt längre tid än så att ladda upp.

Del 2: Allt om Nintendo 3DS
Nintendo 3DS levereras med en trevlig laddstation, vilket underlättar laddandet som behövs göras ofta. Den som inte vill använda den kan dock plugga in kabeln från laddstationen direkt i sin 3DS.
Detta är en annons:

Att ha med sig Nintendo 3DS som enda sällskap på någon utrikes flygresa, en normal tågtripp eller en bussfärd i norrlands inland är alltså inte att rekommendera. Batteriet kommer helt enkelt inte att räcka till. Det här är ett rejält minus i min bok, i synnerhet för barnfamiljer (med barn äldre än sex år då). Jag skulle på allvar rekommendera att den främsta grejen på Nintendo 3DS, det vill säga 3D-funktionen, helt enkelt slås av helt om man vill att batteriet ska räcka någon timme extra. Men utan 3D är skillnaden mot en PSP som sagt inte speciellt stor egentligen.

Så långt om Nintendo 3DS i sig självt. Men hur ser framtiden ut för enheten då? Ja, i Japan har den öppnat brutalt hårt och sålt helt fantastiskt bra, och i väst sätter den nya förhandsbokningsrekord på löpande band. Åtminstone 2011 ser ut att bli ett bra år för Nintendo 3DS som kommer öppna enormt starkt. Vilket såklart är livsviktigt om man vill att det ska komma spel längre fram.

Men om vi bortser från 2011 blir det svårare. Att folk förutspår dåliga tider för Nintendo är inget ovanligt. Jag har gjort det själv, och titta hur det gick för Nintendo DS och Wii. Nintendo har slagit alla analytiker på fingrarna och trott på sina idéer där alla andra tvivlat. Det gick så långt att Shigeru Miyamoto förbjöds att prata om sina hobbys med pressen eftersom konkurrenterna kunde tänkas få idéer från honom.

Del 2: Allt om Nintendo 3DS
Nintendo 3DS har redan erövrat Japan och här i väst klår den förhandsbokningsrekord på löpande band. Flera stora butikskedjor säger att det är den mest förhandsbokande spelenheten någonsin.

Med Nintendo 3DS är det dock annorlunda och de flesta bedömare tror att 3DS kommer att överträffa sin föregångare försäljningsmässigt. Vilket säger en hel del, då föregångaren är den mest sålda spelhårdvaran någonsin. Ska 3DS slå den, måste den alltså bli det mest framgångsrika formatet genom tiderna. Vilket är fullt möjligt att den blir, men jag tvivlar.

Orsakerna är att marknaden på allvar förändrats. När Nintendo DS släpptes hette största hotet PSP. Det klarade Nintendo DS med glans. Idag heter hotet Ipod Touch, Ipad, Iphone, Android och Windows Phone 7. Folk spelar spel till sina mobiler och många som skaffade sig en Nintendo 3DS har sedan länge ersatt den med någon av ovanstående. Det är nästan omöjligt att överblicka den här djungeln av produkter som just nu väller fram, men klart är att det blir tufft. Många av dagens kids är nog trots allt inte så sugna på att släpa med sig två enheter överallt, i synnerhet inte om de också får en 3D-skärm.

Men Nintendo har en liten joker på gång. Super Mario. Kort och gott just så. Super Mario. Det är ett nytt plattformsspel med den trinde rörmokaren, utvecklat av det legendariska Super Mario Galaxy-teamet. Och med tanke på framgångarna för New Super Mario Bros. är himlen gränsen för hur populärt detta lär bli. Under E3 kommer Nintendo att berätta mer om spelet som lär göra Nintendo 3DS till julhandelns absoluta måste.

Del 2: Allt om Nintendo 3DSDel 2: Allt om Nintendo 3DS
Ett av spelen som garanterat lär göra Nintendo 3DS till höstens absoluta måste är Super Mario. New Super Mario Bros. har oavbrutet legat på världens topplistor i svindlande fem år, och blir detta ens hälften så populärt kommer supersuccén vara ett faktum.

Utöver Super Mario finns såklart en hel del annat på gång. Redan i år kommer vi skämmas bort med bland annat Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, Dead or Alive: Dimensions, Paper Mario 3DS, Mario Kart 3DS, Kid Icarus Uprising, Saints Row: Drive By, Animal Crossing 3DS samt de båda Resident Evil: The Mercenaries 3D och Resident Evil Revelations. Dessutom kommer de båda Nintendo 64-remakerna Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D och Star Fox 3DS.

Samtidigt som det är en lista spel som verkligen får det att vattnas i munnen på mig, kan jag inte hjälpa att känna att det saknas de där helt nya spelserierna som ska göra Nintendo 3DS riktigt intressant. Nintendo har blivit lite för bekväma i det som engelsmännen brukar kalla för ens "comfort zone", helt enkelt det område man tycker man behärskar riktigt väl.

Samtidigt som Mario (tre stycken dessutom redan nu), Donkey Kong, Animal Crossing och Zelda samt klassiska serier som Pilotwings, Kid Icarus och Star Fox lett till framgång förut, så brukade Nintendo vara mer framåt med de nya spelserierna. Vad hade exempelvis Wii varit utan spel som Wii Sports, Wii Play och Wii Fit? Det känns helt enkelt lite för säkert och det hade varit kul att få se Nintendo etablera nya serier som verkligen drog nytta av 3D-funktionaliteten.

Del 2: Allt om Nintendo 3DSDel 2: Allt om Nintendo 3DSDel 2: Allt om Nintendo 3DS
Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, Paper Mario 3DS och Animal Crossing 3DS är tre spel att se fram emot till Nintendo 3DS senare i år. Nintendo satsar hårt på sina etablerade varumärken.

Något som säkert kommer tids nog, men risken är att den extremkänsliga gruppen hardcore-spelare som brukar vara så viktiga vid varje nytt formats lansering tycker det är lite för fantasifattigt, och helt enkelt väljer att vänta tills något nytt och riktigt spännande kommer. Nintendo 3DS är sammantaget ett lovande stycke hårdvara som har den där speciella Nintendo-känslan av att exakt allt är genomtänkt in i minsta detalj. Det är lättanvänt, smidigt och bara allmänt smart, och som vanligt är spelen lika underhållande för både ung som gammal.

Men Nintendo har också gjort det svårt för sig, 3D-skärmen imponerar, men är både pysslig och jobbig för ögonen. Batteritiden är direkt usel och konkurrensen är som sagt hårdare än någonsin. Enbart i Japan har Nintendo redan seglat förbi världsförsäljningen av Virtual Boy och förhandsbokningarna är som sagt enorma. Nintendo 3DS kommer att få en smakstart utan dess like och vi kan räkna med massor av pressreleaser om nya försäljningsrekord den närmsta tiden. Men om det i slutändan räcker för en ny succé a'la Nintendo DS återstår dock att se.

Recension av Ghost Recon: Shadow Wars hittar du här

Recension av Nintendogs + Cats hittar du här

Recension av Pilotwings Resort hittar du här

Recension av PES 2011 3D hittar du här

Recension av Ridge Racer 3D hittar du här

Recension av Splinter Cell 3D hittar du här

Recension av Super Monkey Ball 3D hittar du här

Recension av Super Street Fighter IV 3D hittar du här



Loading next content