Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Nybörjarguide till Metal Gear Solid V

Precis kommit ur en mångårig koma och är osäker på hur du ska föra dig i smygandets värld? Oroa dig inte, Gamereactor har tipsen just för dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om du, likt många andra, stiftat din första bekantskap med Metal Gear Solid-serien genom nyss släppta Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (Jerrys recension kan du läsa på den här länken) så kan det inledningsvis kännas som en gigantisk utmaning. Vem är vem och vad är vad? Men oroa dig inte. Ta hjälp av de tio tips som listas här nedanför och du kommer bli den största bossen av dem alla.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(01) Lyssna på allt
Är du, Gud förbjude, helt ny till Metal Gear Solid-serien och dess minst sagt episka och matiga berättelse är detta ett klart måste-tips om du vill få ut det mesta av spelet. Det finns timtal med information om både stort och smått från Hideo Kojimas magiska spionvärld och väljer du att grotta ned dig ordentligt så kommer du absolut bli rikligt belönad under tiden som du spelar The Phantom Pain. Lyssna när du rider på din häst eller rattar runt i en jeep/lastbil på väg till nästa uppdrag eller när du bara kravlar på mage fritt i de vidsträckta landskapen. Tröttheten som brukar infinna sig på tråkiga transportsträckorna blir genast en riktigt fröjd när du får höra prat om allt som varit och allt som är. Lite om vad som komma skall också om du är insatt i serien.

Är du för övrigt en av dem som spelat Metal Gear Solid V: Ground Zeroes och tyckte att det innehöll en absurd mängd med bakgrundsinformation på kassettband så lär du utan tvekan få en hjärtinfarkt när du ploppar i The Phantom Pain i konsolen eller PC:n. Mängden band som finns i det här spelet skulle säkert kunna dras runt moder jord mer än en, två och tre gånger. Personligen tycker jag det är fruktansvärt tillfredsställande.

Detta är en annons:
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(02) Tänk innan du handlar
Att ta sig tid att studera sin omgivning och inte rusa iväg likt en sockerstinn unge kan ibland vara svårt många gånger. I synnerhet i spel och ännu mer i synnerhet i actionspel. Vi vill ha full fart, spänning, explosioner och häpnadsväckande scenarier i tonvis och vi vill ha det nu. Alltför ofta resulterar detta dock i att vi missar väldigt många möjligheter. Försök därför lägga band på dig när du spelar Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Det finns många val du måste vara förbered att tänka över ordentligt. Nu blir det lite spoilers för er som absolut inte vill ha något "förstört". Ni har blivit varnade. Två gånger till och med.

I det tredje huvuduppdraget exempelvis så kommer du stöta på en liten hundvalp precis när du skuttat av helikoptern. Dina vänner på radion kommer att påpeka att den lilla sötnosen står där och stirrar på dig för att sedan bryskt påpeka att "detta är varken rätt tid eller plats att kela med valpar". Du kan göra som jag gjorde; lubba för allt vad benen bär då jag höll med. Här skulle jag göra uppdraget och inget skulle komma i min väg. Hundvalpen var ju bara en sidogrej. "Åh, du är så knasig Hideo" tänkte jag. Men tji fick jag. Hunden ska du egentligen skicka iväg i en extraktionsballong till Mother Base. Där, efter några uppdrag, kommer den lilla valpen växa upp och bli en trogen och suverän allierad som du kan ta med dig på dina uppdrag. Synd på så rara ärtor.

Du borde även tänka en sekund extra eller två innan du skickar en viss krypskytt att möta sin skapare. Bara ett tips sådär.

Detta är en annons:
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(03) Planera dina drag
Jag vet som sagt att du vill ha full fart och spänning. Det förstår jag absolut. Hagelbrakaren i näven och kötta rakt in på var bas och vaktpost som du kan hitta. Gears of War-stilen helt enkelt. Detta kommer dock, med största möjliga säkerhet, resultera i att du finner dig själv otroligt död inom loppet av bara några sekunder i The Phantom Pain. Din fiende är dig övermäktig på alla tänkbara sätt.

Att tänka över och planera dina drag beroende på hur uppdraget ser ut är minst lika givande som att faktiskt utföra dem. Så unna dig själv tiden och nöjet att verkligen bena ut exakt hur du ska göra. Kanske är det läge att plocka fram hejdlöst mycket C4 ur bakfickan för att blåsa bort pansarfordon som reser längs vägen så du kan komma åt ditt mål? Eller är det kanske mer passande att kalla in en bombräd från luften och hålla sig inom betryggande avstånd? Kanske borde du förstöra fiendens chans till både kommunikations- och ljusmöjligheter så du kan smaska rakt in i skydd av mörkret? Möjligen borde du utvinna information från var och varannan fiendesoldat som du kommer över och på det sättet få tillgång till matnyttiga tips? Få saker är lika tillfredsställande som att uträtta ett uppdrag utan att någon ens märkt att du varit där och fifflat. Förutom de som möjligtvis kan ha dött eller blivit utknockade längs vägen på din färd. Detta är ju trots allt en hämndresa.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(04) Omväg är rätt väg
Hur mycket vi än vill komma från punkt A till punkt B på kortast möjlig tid så är det inte alltid den bästa tänkbara vägen här. Väljer du att rusa längs alla huvudvägar så kommer du utan tvivel ramla in i sjukt elaka fiender och högst troligen dö, eller få din tillvaro sjukt försvårad, på kuppen. Det är därför aldrig fel att ta den välkända "senvägen".

Tryck dig nära bergväggarna när du rider/åker/springer, sökt likt en hyperaktiv hök efter passager som går förbi vaktposter istället för genom dem och håll stenkoll utifall en eller två fordon kommer åkande längs din tänkta reseväg så du kan slänga dig på marken eller fly likt en illbatting ut i bushen. Detta kommer utan tvivel göra din vistelse i The Phantom Pain mer smidig och hanterbar. Visst, du kommer att springa in i återvändsgränder och stöta på vargar och annat otyg men det är en del av lärandeprocessen. Du kommer tacka mig i slutänden.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(05) Uppgradera korrekt
I dina inledande stunder av Metal Gear Solid V: The Phantom Pain kommer du bada i pengar och materiel. Allt kommer att stå till ditt förfogande och det är bara att köpa allt som går. Inget är för dyrt för dig, du är ju Big Boss. Men sakteligen kommer ekonomin att bli lite trögare och du måste planera dina inköp och lägga resurserna på rätt sorts uppgraderingar.

Vad som är just rätt sorts uppgraderingar är helt och hållet upp till dig trots allt men jag finner det mest lämpligt att satsa på grundläggande artiklar som extraktionsballongen, din I-droid, mörkerseendeglasögon samt bedövningsvapen. Jag är en klassisk smygis så det är rätt givet för mig. Men det är som sagt upp till dig vad som gäller. Tänk bara innan du shoppar på vad som lämpar sig allra bäst.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(06) Välj rätt vänner
När du kommit en bit in i spelet, förutsatt att du gjort rätt val och inte sprungit iväg som den där sockerstinna ungen vi talade om innan, så kommer du ha fina möjligheter till förstärkning. En trogen stridshund vid din sida eller möjligen en ilsken krypskytt kan göra underverk på slagfältet och det gäller att du väljer rätt innan kulorna väl börjar vina.

Är det ett uppdrag som du vet kommer sluta i fullt ös kanske det är lämpligt att satsa på krypskytten eller på vapenkittade robotfordonet D-Walker. Men är det däremot ett smygkalas som hägrar så borde du överväga en vovve som kan kolla över terrängen samt peka ut fiender åt dig och är det ett uppdrag som kommer involvera långa transportsträckor och stress så borde du hålla dig till din trogna hästapålle.

Glöm inte att försöka variera mellan alla dina kamrater så alla får gå upp i graderna med. Du tjänar på det i det långa loppet.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(07) Var petig med din armé
En stor del av The Phantom Pain går ut på att återupprätta din forna Mother Base (som gick under i Ground Zeroes). Detta involverar att förse basen med soldater och i början av din vistelse i The Phantom Pain så kommer du utan tvekan att skicka iväg var och varannan soldat som du kan fånga till din din bas. Det spelar ingen roll om de är något att ha, de ska med. Basta. Men ju längre in i spelet du kommer desto mer tydligt blir det att du måste vara hängiven din selektiva sida.

För alla soldater är inte det rätta virket, långt från det faktiskt. De flesta är halvdana själar som antingen dör på uppdrag eller skapar problem med andra soldater på basen och således läggs in på sjukan eller sänker moralen. Sådana kan vi så klart vara utan. Satsa istället på soldater med hög kunskap inom något av de alla användningsområden som finns att tillgå (medicin, strid, vapen- och utrustningsutveckling, basbygge, information, sjukvård och så vidare) och se hur din bas seglar upp mot solen. Att kunna se vilka kunskaper en viss soldat har kommer en bit in i spelet men direkt när det dyker upp så ska du vara som på tå vilka du tillåter bosätta sig på Mother Base.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(08) Rätt utrustning för rätt tillfälle
Inget uppdrag är det andra likt och istället för att bestämma innan varje uppdrag vad du ska ta med dig, en bit in spelet blir det rätt mycket saker du samlat på dig, så kan du ha olika kitt redo med nödvändigt innehåll. Att byta ut enskilda artiklar stup i kvarten är ett tröttsamt jobb och något du absolut bör bespara dig.

Ett kitt borde innehålla smygutrustning såsom ljuddämpad pistol, krypskyttegevär och självklar låda medan ett annat kanske istället ska fokusera på tung strid och innehålla raketkastare, hagelbössa och skyddssköld. Det är aldrig fel att komma förberedd för alla möjliga tillfällen och det är en ypperlig idé att avvara en sekund eller två för att fixa till tre eller fyra olika kitt. Som scouterna säger: alltid redo.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(09) Bygg din bas smart
Utöver soldaterna som ska ingå i din bas så måste du ju så klart bygga fästningen bit för bit. Och där har du så klart en hel del med beslut att ta. Men vad ska du fokusera på då? Personligen byggde jag basens alla grundläggande delar först utan att uppgradera något för att få allt det som anses generellt nödvändigt för framtida äventyr. Sedan är det fritt fram att satsa på vad som anses viktigt.

Märk väl att olika nivåer på baserna behövs för specifika uppgraderingar så är du ute efter ett krypskyttegevär som är icke-dödligt måste du ha speciella delar av basen redo så du kan möta de krav som behövs. Ett tips enligt mig är att satsa på huvudbasen, sjukstugan, underrättelse- samt vapen- och utrustningsavdelningen. Men du behöver allt för att verkligen bli Big Boss. Glöm inte det.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(10) Smyg för bövelen!
Metal Gear Solid-serien har alltid, alltid, varit spel som fokuserat på smygande. Inga undantag. Visst, det är en del köttig action emellanåt men grunden har alltid varit att du ska försöka undvika dunder och brak så mycket som det bara går. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain är så klart inget undantag.

Vill du överleva gäller det att du smyger i parti och minut. Oavsett om det gäller långa eller korta sträckor så är det absolut bäst att hålla sig i skymundan och undvika onödiga konflikter. Personligen finner jag det oerhört eggande att ligga på lur och hitta det där perfekta tillfället för att fortsätta min resa. Men alla är vi annorlunda. Vill du få ut det mesta av The Phantom Pain dock så råder jag dig att finna din inre smygare då det bara blir svårare och svårare ju längre in i berättelsen du kommer. Smyga är livet och det får du gott ta och lära dig.

Lycka till!

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Relaterade texter

4
Nu finns Quiet spelbar i Metal Gear Solid V

Nu finns Quiet spelbar i Metal Gear Solid V

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det har gått tre år sedan Metal Gear Solid V: The Phantom Pain släpptes och lika lång tid sedan Konami sade att de inte skulle fokusera lika mycket på spel längre. Med...Loading next content