Svenska
Gamereactor
artiklar

Bra frågor får bra svar

Gamereactors frågvisa läsare har genom åren ställt tiotusentals frågor i brevlådan. Jonas Mäki har sammanställt några av de vanligaste och bästa för att ge dem utförliga svar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Brevlådan har alltid varit en av våra populäraste avdelningar på Gamereactor.se, både bland er läsare och hos oss på redaktionen som får chansen att ha direktkontakt med er. Både för att assistera, ibland skoja till det och även komma med synpunkter. Enda haken är väl att det är just en brevlåda. Många av era frågor kräver ett svar värdigt en mindre roman, och det finns helt enkelt varken plats eller tid för att göra det varje gång i brevlådan.

Därför har jag nu tagit saken i egna händer. Jag har bläddrat som besatt i brevlådan och hittat en dryg handfull frågor som är vanligt återkommande, och som dessutom förtjänar ett både längre och mer invecklat svar för att bli riktigt uttömmande. Så varmt välkomna till Gamereactors egen sommar-FAQ där ni har frågat och vi har svarat.

• Om Microsoft släpper en Xbox 360 med inbyggd Blu-ray, kommer jag kunna spela framtida spel då med en gammal Xbox 360?
Frågan återkommer ofta, vare sig det handlar om en slimmad version av Playstation 3, något nytt tillbehör som Kinect eller nya funktioner som tillkommer. Och det finns ett väldigt enkelt svar på den här frågan, nämligen: ja, du kommer alltid kunna fortsätta spela spel precis som vanligt. Och orsaken till det här är mycket enkel.

Om vi fortsätter använda Microsoft och den beryktade Xbox 360-versionen med inbyggd Blu-ray-spelare som exempel så är läget såhär. Det finns över 55 miljoner Xbox 360-enheter utan Blu-ray-spelare. Det finns exakt noll med Blu-ray-spelare. Om det skulle utannonseras en Blu-ray-version, säg på Gamescom om en månad, och den skulle börja säljas så vore alltså intresset noll och ingenting från utvecklarna att göra Blu-ray-spel.

Varför skulle man vilja göra spel till en konsol ingen har, när alternativet är över 55 miljoner? Svaret är att det skulle man inte, det är en av de saker som skiljer konsoler och datorer åt. Man uppdaterar helt enkelt inte själva prestandan på förstnämnda. I samtliga historiska fall där man försökt sig på något sådant (bland annat Mega Drive, Saturn och Nintendo 64) har det slutat med praktflopp. Att inte längre kunna spela spel är helt enkelt inte något spelarna efterfrågar, och därför kommer det heller aldrig hända.

Bra frågor får bra svar
Rykten om en Xbox 360 med Blu-ray-spelare har florerat ändå sedan HD DVD-formatet dog. Men även om det skulle komma lär det bara vara för film, inte spel.

• Borde jag spela Elder Scrolls IV: Oblivion innan jag börjar med Elder Scrolls V: Skyrim?
Den här är en riktig klassiker i brevlådan och återkommer kring de flesta spel, oavsett om det handlar om ett nytt Final Fantasy, ett nytt Zelda eller varför inte ett nytt Resident Evil. Svaret är dock att det aldrig någonsin krävs att man ska ha spelat föregångarna, men att man kan komma att uppskatta vissa detaljer mer med förkunskaper eftersom man eventuellt känner igen vad platser, musik, personer eller föremål är.

Anledningen till att man inte utformar spel på det viset att det krävs en genomspelning av föregångarna, är att det vore kommersiellt självmord. Lek med tanken att en miljon spelare köper ett nytt spel. Av dessa gillar 800 000 spelet, och av dessa köper 600 000 uppföljaren. 200 000 gillade inte spelet och är inte intresserade, medan 200 000 helt enkelt hade något hetare spel de ville köpa när uppföljaren kom. Eftersom det är halv omöjligt att komma in i spelserien som ny spelare, har bara 100 000 nya spelare tillkommit.

Av originalets en miljon sålda spel har uppföljaren alltså stannat på 700 000. Och fortsätter man på samma sätt tar det inte lång tid innan man är nere på så låga siffror att man får lägga ner. Tvärtom gör man spelen så att det ska vara så lätt som möjligt att komma in i historien. Allt beskrivs grundligt och inga som helst förkunskaper krävs. På det sättet kan antalet spelare öka för varje ny del istället för minska. Och det vinner vi alla på.

Bra frågor får bra svar
Elder Scrolls V: Skyrim kräver inte några som helst förkunskaper för att man ska kunna spela och ha roligt.

• Kommer mitt importerade spel att fungera på Playstation 3 och/eller Xbox 360?
Ingen vill köpa ett spel för dyra pengar, bara för att komma hem och märka att det inte fungerar. Så att intresset för detta är stort är faktiskt inte så konstigt.

Om du köper spel till Playstation 3 kommer de alltid att fungera. Playstation 3 är nämligen helt regionsfri. Med Xbox 360 är det lite struligare. Konsolen är nämligen regionsfri, men Microsoft har gett utvecklarna möjlighet att regionsskydda om de önskar. Något oväntat få nyttjar. EA är dock en av dessa som gör det, liksom tillverkare av mer obskyra japanska spel. Du får helt enkelt leta dig fram individuellt för varje titel om du är osäker. Något generellt svar finns inte. Vill du gambla så kommer ditt spel troligen att fungera, men någon garanti är det alltså inte.

Med Nintendo är det tyvärr enklare. Där fungerar inga spel köpta utomlands. Undantaget har varit bärbara spel. Men från och med Nintendo 3DS har man även övergett den principen. Blir du sugen på ett nytt Nintendo 3DS-spel på Florida-semestern eller Tokyo-weekenden så får du vackert vänta tills du kommer hem. Nintendo har blockerat alla möjligheter (och samtidigt kastat handsken till chippare och hackare om att komma på en lösning som möjliggör detta).

Bra frågor får bra svar
Vill du fynda EA Sports MMA till Playstation 3 i Japan så kommer det fungera hemma, men hur det blir med Xbox 360-versionen måste du kolla upp innan.

• Kommer det att komma ett nytt Red Dead Redemption?
Ja. Det kan vi säga med absolut säkerhet, även om det inte är utannonserat och heller inte lär bli det på flera år. Det är vanligt med frågor från läsare som vill ha mer av sina favoritspel, och vem vill inte det egentligen? Grejen är dock att man aldrig behöver fråga om sådana saker när det kommer till stora och populära spel.

Det handlar om underhållning för oss, men om pengar för utgivarna. Och spel som Tomb Raider, Super Mario, Halo, Grand Theft Auto, Battlefield eller Elder Scrolls är sådana väldiga framgångar att de är omöjliga att lägga ner, trots att det händer att fansen vill det av rent konstnärliga skäl. Även om vi inte vet när eller till vilket format kan man alltid utgå från att vi kommer få mer av det vi vill ha. Att Bethesda skulle lägga av med Fallout-serien är lika sannolikt som att Nintendo skulle försöka ersätta Super Mario med mexikanska tapetserarbröderna Paco och Eduardo i Super Paco Bros. Kort sagt, räkna alltid med mer. För det kommer du att få. Men i de flesta fall kommer det ta lite tid innan spelet faktiskt släpps, kvalitet kräver både tid och resurser nämligen.

Bra frågor får bra svar
Jodå, visst kommer vi få se mer av Rockstars western-äventyr även i framtiden.

• Är det någon mening att köpa en konsol när det är nya på gång?
Det märkliga med denna fråga är att den vanligtvis dyker upp redan kort efter att en ny konsol lanserats. Vi har en fråga i vår brevlåda från 2007 där en ung man gravallvarligt undrar om han inte borde vänta på Playstation 4 istället för att hoppa på tåget. Sanningen är att den som resonerar så aldrig kan köpa en konsol, för det kommer alltid att komma en till. Och en till.

Det finns dock en annan, viktigare, faktor som säger varför man ska göra slag i saken och investera istället för att vänta. Köper man en helt ny konsol på premiärdagen så får man visserligen längsta möjliga livslängd på burken, men även betala högsta möjliga pris. Priset sjunker sedan undan för undan, och ju närmare man kommer konsolens ersättare, ju billigare blir det. Det kommer gå att köpa Playstation 3 för under 1000 kronor en vacker dag precis som vi idag gör med Playstation 2. Visst, man får då en konsol med framtiden bakom sig, men betalar ju därefter.

Den här generationen är redan på väg att bli rekordlång. Det finns verkligen ingen ny hårdvara på horisonten för varken Microsoft eller Sony, medan Nintendo först nu alltså tänker ta upp kampen grafiskt med HD-tvillingarna. Ingen vet när HD-tvillingarnas ersättare kommer, men räkna med en prissänkning någon gång under hösten och att det fortsätter att vara okej att köpa en ny konsol när som helst under dess livslängd. Man får den speltid framför sig som man betalar för. Varken mer eller mindre.

Bra frågor får bra svar
Har du inte redan en Playstation 3 så är det hög tid att skaffa.

• Jag vill ha de nya Call of Duty: Black Ops-banorna även till Playstation 3, kommer de att komma?
Den här typen av frågeställningar var relevanta i början av denna redan rekordlånga konsolgeneration. Microsoft älskade att lägga pengar och resurser på att gama åt sig så mycket exklusivt DLC som möjligt. Sedan hände något. Sony började tappa exklusiviteter i rasande fart till Microsoft. Idag är det en självklarhet att serier som Grand Theft Auto, Tekken, Devil May Cry och Final Fantasy även kommer till Xbox 360.

Sedan kom Playstation 3 Slim och en prissänkning... och Microsoft började tappa exklusiviteter i omvänd riktning. Därmed är serier som Bioshock, Mass Effect, Portal och Saints Row numera givna inslag till Playstation 3. Och där är vi idag. Tredjepartsexklusiviteten är praktiskt taget död. Idag kommer alla spel till både Playstation 3 och Xbox 360, och det gäller även det mesta exklusivt nedladdningsbart material.

Visst kan Microsoft tarvligt lägga beslag på tidsexklusiva banor till Call of Duty-spelen medan Darth Vader lite retligt hamnar i Playstation 3-versionen av Soul Calibur IV. Men nästan allt hamnar förr eller senare i alla versioner. Det finns helt enkelt inget intresse av att mobba någon version och göra att det blir svårare att få fans på den plattformen. Därför kan du numera lugnt utgå från att alla tredjepartsspel och allt DLC faktiskt kommer även till din konsol. Oavsett vilken det nu råkar vara.

Bra frågor får bra svar
Call of Duty: Black Ops-expansionerna kommer först till Xbox 360. Men alla får vara med och leka. Tids nog.

Finns intresse kommer fler delar i denna artikelserie längre fram.Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy