Svenska
Gamereactor
artiklar
Fallout 4

Fallout - från A till Ö

Med en vecka kvar till lanseringen av Fallout 4 är det dags att ta sig en närmare titt på serien. Jonas Mäki lotsar oss fram, från A till Ö...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Android och Ios - Via en app kommer du kunna använda din smartphone eller tablet som en andra skärm till Fallout 4 och ha den som din Pip-Boy. På det sättet besparar du dig en massa bläddrande i menyerna och gör även proceduren betydligt smidigare.

Bethesda - De båda första spelen i Fallout-serien utvecklades av Interplay Entertainment, som dock fick problem med ekonomin. De tvingades därför sälja rättigheterna och Bethesda köpte upp dem. Interplay fick ändå lov att göra ett onlinerollspel baserat på Fallout, men det blev kort därefter bråk då Bethesda ansåg att avtalet inte hållit, och de fick rätt i domstol.

Fallout 4
Vault Boy är den ikoniska Fallout-maskoten, en seriefigur från tiden innan det stora kriget som ödelade världen. Det finns även en kvinnlig motsvarighet kallad Vault Girl.

Caesar's Legion - Detta är en av de fraktioner som du kan stöta på i Fallout-världen. De var inte med i Fallout 3, men väl i New Vegas. Det är eu autokratisk totalitär diktatur bestående av 87 erövrade stammar, som mer än gärna bygger sitt välstånd på slavar. Namnet kommer från att de baserar sina ideal på romarriket och beter sig på likande sätt.

DLC - Från och med Fallout 3 har det släpps singleplayer-DLC till serien, och de har alla varit av väldigt hög klass. Det har hittills handlat om extra äventyr på tre-fem timmar vardera som bland annat låtit oss besöka Alaska i Operation: Anchorage och Utah i Honest Hearts. Fallout 4 fortsätter denna tradition, så håll utkik efter expansionerna.

Exodus - Fallout är inte bara ett digitalt rollspel, utan kan även spelas med papper och penna. Nästan i alla fall. För Glutton Creeper Games tappade rättigheterna till namnet efter Bethesdas uppköp av serien och Fallout: Pen and Paper (som det kallades) bytte därför namn till Exodus. Spelet är dock i allt väsentligt fortfarande Fallout-baserat.

Fallout 4
Dogmeat är odödlig och följer med på dina äventyr.

Fallout - Själva ordet fallout är det engelska ordet för de radioaktiva partiklar som sprids i atmosfären efter en kärnkraftsolycka eller kärnvapen. De är också själva orsaken till den extremt ogästvänliga spelvärlden med kraftiga mutationer och förgiftningar.

Gamebryo - Fallout 3 och Fallout: New Vegas utvecklades båda med grafikmotorn Gamebryo, men den har slopats i Fallout 4 till förmån för den mer moderna Creation Engine (som bland annat gav den vackra grafiken i Elder Scrolls V: Skyrim). Den har dessutom modifierats ytterligare, och ger betydligt bättre ansikten och mer detaljer. Vi kan även se fram emot tvättäkta 1080p och 30 stabila bilder per sekund till konsolerna.

Hund - Den kanske största spelmässiga nyheten i Fallout 4 är att du denna gång inte går ensam på äventyr... Men det är inte fråga om någon co-op eller liknande, utan om en trofast jycke. Dogmeat dök upp redan 1997 i det allra första Fallout och har sedan synts till i de flesta delar i serien. Nu är vovven tillbaka och kommer vara med på dina eskapader i det radioaktiva landskapet.

Fallout 4
De blågula uniformerna skiljer sig något åt beroende på vilket valv du kommer ifrån.

Inon Zur - Precis som i Fallout 3 (och New Vegas, men även klassiska Fallout Tactics: Brotherhood of Steel från 2001) är det Inon Zur som står för musiken. Han har en diger resumé och har tidigare bland annat Dragon Age: Origins och 2008 års Prince of Persia på meritlistan. Skruva upp förväntningarna med andra ord. Och volymen.

Jeff Gardiner - Producenten för Fallout 4 är relativt okände Jeff Gardiner. Han var producent för allt DLC till Fallout 3, hade okänd roll i Fallout: New Vegas (nämns som "Special Thanks" i eftertexterna) och har nu avancerat till att ansvara för detta nya äventyr.

Kompanjon - I Fallout 4 finns möjlighet att hyra en kompanjon för att få lite extra assistans där din hund Dogmeat inte räcker till. Du kan bara ha en åt gången, men det finns tolv olika att rekrytera för att ha rätt folk vid rätt tillfälle. Det ryktas även att romanser kan uppstå...

Fallout 4
Du får själv välja kön och utseende på din huvudperson.

Lya - En av de märkligare nya funktionerna i Fallout 4 är möjligheten att skapa din egen lya. Men du behöver inte begränsa dig där, utan kan gå vidare och göra fler, varpå dina lya plötsligt blir en liten by och så småningom en mindre stad med köpmän, ström och allt som hör till.

Moddar - Självklart kommer Fallout 4 stödja moddar, fullt ut. Däremot kommer officiella verktyg inte finnas tillgängliga på premiärdagen, utan vi får vänta på dem. Bethesda vågar inte lova något mer exakt än att de kommer någon gång tidigt 2016, men det ska vara samma verktyg som utvecklarna själva använder och de ska dessutom vara helt gratis. Vi klagar inte!

New England - Området i nordöstra USA som kallas New England misstas ofta för att vara en stat när det i själva verket är sex (Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island och Vermont). Här utspelas Fallout 4 och det mestadels i området runt Boston.

Fallout 4
Du kan bygga dina egna lyor i Fallout 4, något som får systemet med lägenheterna i Skyrim att framstå som oerhört gammaldags.

Online - Även om Fallout är ett offlinerollspel avsett att spelas av en ensam spelare, så har försök gjorts (som ovan nämnt) att skapa ett onlinerollspel. Interplay sålde som bekant rättigheterna till serien, men behöll möjligheten att utveckla ett onlinerollspel. Bethesda ansåg dock att de inte höll avtalet och vann i domstol. 2012 lades Fallout Online ned, och återuppstod senare under namnet Mayan Apocalypse.

Pip-Boy Edition - Fallout 4 har en av de coolaste samlarutgåvorna någonsin, där du får en fullt fungerande Pip-Boy (Personal Information Processor-Boy) på köpet. Det är en handdator som introducerades redan i det första spelet och är idag ett lika självklart inslag i serien som Chocobos i Final Fantasy, plattformar i Super Mario Bros eller pyjamaser i Street Fighter. Just för att Pip-Boy Edition är så påkostad som den är, har den också fullbokats världen över, och fler kommer inte tillverkas. Får du tag på en, så köp!

Quests - Att spela igenom Fallout 4 kommer ta dig ett bra ta. Huvudstoryn är massiv och det finns sidospår som ensamt är längre än flera av dagens fullpristitlar. Totalt räknar Bethesda med att enbart grundspelet ska ta dig över 400 timmar att spela igenom om du vill göra allt.

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Radioaktivitet - Världen är verkligen förstörd i Fallout 4. Allt är skitigt och eländigt, men frågan är om inte radioaktiviteten är det värsta. Du måste konstant peta i dig RadAway och Rad-X för att överhuvudtaget hålla dig vid liv. Lyckligtvis dubblar din Pip-Boy även som geigermätare och varnar dig för de allra farligaste områdena.

S.P.E.C.I.A.L. - Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility och Luck. Där har du dina grundegenskaper i Fallout-serien, genom att klicka på var och en av dem kommer du till en presentation för respektive egenskap. Se till att välja med omsorg när du skapar din karaktär.

Todd Howard - Mannen bakom Fallout 4 är såklart Todd Howard. Han har de senaste 15 åren skämt bort oss som project lead eller director för Elder Scrolls-spelen Morrowind, Oblivion och Skyrim, och var även både game director och producent för Fallout 3. Vi kan alltså vara säkra på att spelet är i ytterst kompetenta händer.

Fallout 4
Omslaget till Fallout 4, vilket släpps till PC, Playstation 4 och Xbox One den 10 november.

Unity - Vad har grafikmotorn Unity med Fallout att göra? Jo, under årets E3 släppte Bethesda nämligen free to play-titeln Fallout Shelter. En science fiction-blandning mellan The Sims och SimCity där du ska ta hand om invånarna i ett valv. Det är såklart lättare sagt än gjort och detta lättsamma spel fick Gamereactor att näst intill stanna upp under sommaren.

Vault - Den amerikanska staten skapade ett stort antal valv byggda för upp till tusen personer om kärnvapenkriget skulle vara ett faktum (och, inofficiellt, för sociala experiment). Eftersom de inte visste vad som fungerade bäst skapades alla olika med varierade lösningar. I Fallout 4 står valv 111 i centrum. Vill du läsa vad som gjorde alla valven unika hittar du den informationen här.

Wasteland - Efter kärnvapenkatastrofen dog praktiskt taget allt. Jorden som vi känner den försvann för alltid och förvandlades till ett radioaktivt ödelagt klot utan vare sig djur eller natur. Den ogästvänliga världen refereras till som Wasteland i Fallout-serien, och är en makaber syn för förstagångsbesökare samt förmodligen den mest deprimerande spelvärld som existerar.

Fallout 4
Det finns snuskigt mycket att göra i den enorma spelvärlden som dessutom kommer byggas upp ytterligare med DLC. Om tidigare Bethesda-expansioner är någon ledtråd, så kan det vara värt att överväga Season Pass.

Xbox - Bethesda har länge haft ett samarbete med Microsoft kring deras titlar. Elder Scrolls III: Morrowind var till exempel helt konsolexklusivt till Xbox, medan Oblivion var tidsexklusivt och Fallout 3 samt Skyrim hade tidsexklusivt DLC. Dessutom var spelen bättre optimerade till Microsofts format. I Fallout 4 fortsätter samarbetet och Xbox One-versionen kommer att kunna köra PC-moddar. Funktionen kommer även till Playstation 4, men först senare.

Yao guai - All radioaktivitet har naturligtvis lett fram till grava mutationer hos överlevande. En av de värre skapelserna du kan råka ut för är Yao guai, en muterad björnvarelse, och dessa kommer även vara med och göra livet surt för dig i Fallout 4. Namnet kommer från det kinesiska ordet för demon, vilket känns mycket passande.

Zeta - Även om Fallout utspelas på planeten Jorden med dystopisk och åtminstone hyggligt realistisk science fiction som tema, så finns även utomjordiska inslag. Ett av två kända sådana är skeppet Zeta som övervakat Jorden i minst 600 års tid. Detta gick att besöka i en expansion till Fallout 3, där vi bland annat hittade magnifika alien-puffror. Om något likande även finns i Fallout 4 återstår att se,

Fallout 4
Denna gång får vi följa överlevare från valv 111. Är du redo att utforska den radioaktiva och ytterst ogästvänliga världen utanför?

År 2077 - Fallout 4 startar samma dag som kärnvapnen faller, den 23 oktober år 2077, då det gäller att ta skydd i ett valv. Först 200 år senare får vi chansen att lämna stället för att se hur världen förändrats under alla dessa år.

Ändlös dialog - Det är något alldeles grönjävulskt mycket dialog i Fallout 4, och Bethesda säger att de jobbat i hela fyra års tid med att spela in detta. För första gången pratar även huvudpersonen (som kan vara både kvinna och man), och över 13 000 repliker har spelats in för de båda. Totalt finns över 111 000 rader dialog och att kalla det för ändlös är alltså ingen överdrift.

Öl - Bethesda har startat ett samarbete med Carlsberg i Storbritannien genom att producera en öl för att göra reklam på bästa möjliga sätt inför lanseringen av Fallout 4. Den begränsade upplagan ölflaskor kommer endast att finnas tillgänglig för förhandsbokning via Amazon.co.uk. Räkna alltså inte med att kunna testa detta i Sverige. Vi får hålla tummarna för lite Nuka Cola istället.

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Relaterade texter

Fallout 4: AutomatronScore

Fallout 4: Automatron

RECENSION. Skrivet av Cecilia Fjällström

Den första expansionen uppmärksammar ödemarkens dödliga plåtburkar och tar dig med på en kort men intressant resa, in i maskinistens lya...

Bäst: Fallout

Bäst: Fallout

ARTIKEL. Skrivet av Adam Holmberg

Efter att vi korat de bästa spelen i serier som Pokémon, Far Cry, Forza och Half-Life är det nu dags för Adam att prata om Fallout...Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy