Svenska
Gamereactor
artiklar

Spelvärldens bästa påskägg

Påsken är här och här på Gamereactor älskar vi såklart påskägg. Vi har nu samlat ihop några av de allra bästa från spelvärlden i en härlig påskartikel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Påskägg i spel är någonting vi har kommit att förvänta oss nuförtiden, det finns hela communityn på nätet dedikerade till påskäggsjakt i spel. Oavsett om de är stora eller små så är det alltid otroligt tillfredsställande att hitta ett. Vi har satt ihop en lista med några av de bästa påskäggen i spelvärlden, antingen för att de har varit riktigt bra gömda, fick oss att skratta eller att de var gigantiskt roliga.

Spelvärldens bästa påskägg

Halo 3 - Grattis på födelsedagen, Lauren!
Halo 3 har en hel uppsjö med fantastiska påskägg och hemligheter men det här hamnade på listan på grund av hur väl undangömt det var. Om du ställer om datumet till juldagen (25:e december) och startar upp singleplayerkampanjen samtidigt som du trycker ner båda styrspakarna medan spelet laddar så kommer Halo-ringen, som fungerar som laddningsindikator, visa meddelandet 'Happy Birthday, Lauren!'. Detta var så pass välgömt att det inte hittades förrän 2014, sju år efter det att spelet släpptes. Påskäggsjägarna hade inte ens vetat om den här hemligheten om det inte hade varit för att utvecklarna hade antytt att det fanns år 2012: "Det finns ett påskägg i Halo 3 som jag tror ingen har hittat - jag snubblade över det i spelkoden för ett tag sen. Det händer bara på en specifik dag... så lycka till."

Spelvärldens bästa påskägg
Detta är en annons:

Batman: Arkham Asylum - Gömda ritningar
Här har vi ett till extremt välgömt påskägg, och det här var mer lurigt instoppat än Halo 3-exemplet. Genom hela spelet så finns det ett gäng med väggar som kan förstöras med "Explosive Gel" och dessa väggar brukar gå att urskilja med "Detective Vision"-läget. Men, på fängelsedirektörens kontor så finns det en tom vägg som inte inte visar något speciellt, inte ens med Detective Vision. Om du sätter lite explosiv gel på väggen, tre gånger, och spränger alla samtidigt så tar du sönder väggen och ett hemligt kontor visar sig. Inuti kontoret finns det ritningar för något som kallas 'Arkham City project', som visar att planen att utöka Arkham Asylum har blivit godkänd. Det finns också konceptuella bilder för Batman: Arkham City, uppföljaren till Asylum strödda runt om i kontoret. Det här påskägget hade varit häftigt att hitta och hade avslöjat uppföljaren i förväg. Tyvärr var det så väl undangömt att det hittades först efter det att Arkham City hade blivit utannonserat.

Spelvärldens bästa påskägg

*SPOILERS* Dead Space - Kapitelnamn
Det här är ett intressant påskägg, men det innehåller gigantiska spoilers för det första Dead Space, så om du inte har spelat det men tänker göra det, hoppa över det här. Det finns tolv kapitel i det första Dead Space-spelet då du spelat som Isaac Clarke som letar efter sin flickvän Nicole. Kapitlen heter:

Chapter 1: New Arrivals

Chapter 2: Intensive Care

Chapter 3: Course Correction

Chapter 4: Obliteration Imminent

Chapter 5: Lethal Devotion

Chapter 6: Environmental Hazard

Chapter 7: Into the Void

Chapter 8: Search and Rescue

Chapter 9: Dead on Arrival

Chapter 10: End of Days

Chapter 11: Alternate Solutions

Chapter 12: Dead Space

Detta är en annons:

I sig självt betyder inte namnet någonting men om du kikar på den första bokstaven i varje kapitel-namn så får du fram 'Nicole is dead', alltså Nicole är död. Detta är såklart någonting du märker själv i slutet av spelet men det är ett coolt påskägg.

Spelvärldens bästa påskägg

Grand Theft Auto IV - Hjärtat av Liberty City
GTA-spelen har alltid varit proppade med påskägg till exempel som ett UFO i Grand Theft Auto V, men det här påskägget från Grand Theft Auto IV är speciellt välkänt och välgjort. Inuti Statue of Happiness, frihetsgudinnan, finns en gömd liten sak. Dörren som du ska in genom går inte att komma åt till fots så du måste ha en helikopter för att komma åt plattformen. Väl där så finns det fyra dörrar, varje dörr med en skylt vid sig där det står 'No hidden content this way'. Tre av de här dörrarna kan du inte gå in genom men en fungerar. När du är inne så klättrar upp för stegen och då kommer du se ett stort, bultande hjärta som hålls fast med kedjor.

Spelvärldens bästa påskägg

Metal Gear Solid 3 - The End-bossen
Metal Gear Solid-spelen har alltid varit välfyllda med gömda godsaker, speciellt i bossfighter. Ett av det tidigaste och roligaste inslagen är Psycho Mantis från Metal Gear Solid 1, där han kunde läsa av ditt minneskort och det enda sättet att stoppa honom på var att plugga in in kontroller i andra porten på din Playstation. Det var kanske inget påskäggsexempel, men det i bossfighten mot The End i Metal Gear Solid 3: Snake Eater är ett. The End är en lastgammal sniper, med över 100 år på nacken när Naked Snake utmanar honom. Det finns olika, roliga, sätt att undvika fighten i sin helhet, den mest välkända metoden är att att spara sitt spel under själva fighten och sen stänga av och vänta en vecka innan du startar igen. Om du gör det så kommer The End att dö på grund av sin ålder och bossfighten är över. Du kan också ställa fram klockan i din konsol en vecka för att nå samma resultat. Det är verkligen en superrolig sak och det är klart att det kommer från ett Hideo Kojima-spel.

Spelvärldens bästa påskägg

Borderlands 2: Minecraft-grottan
Det här påskägget är en liten hälsning till ett av de mest framgångsrika spelen någonsin, Minecraft. När du når kapitel nio i spelet så får till tillgång till ett ställe som heter Sanctuary Hole. Om du går igenom det här området så får tillgång till ännu ett ställe kallat Caustic Caverns. Slå dig igenom grottorna tills du kommer till nordvästra delen av kartan och om du kollar riktigt noga så hittar du pixlade stenblock som ser bekanta ut nära en gruvvagn. Slå dig igenom dessa så kommer du in i en grotta full med Minecraft-block i sten, guld och andra mineraler och du måste också avverka några Creepers. Den bästa delen med det här påskägget är att du kan låsa upp ett skin till din klass med Minecraft-vibbar och ett par vapen, om du har tur. Det här påskägget är ett av de bästa som finns och en fin hälsning till ett älskat spel.

Spelvärldens bästa påskägg

Just Cause 2 - Lost-ön
Påskägg i spel brukar oftast vara rätt små men det är trevligt när du kan hitta de riktigt stora. Just Cause 2 är å andra sidan ett kolossalt stort spel så det ter sig naturligt att det ska finnas kolossala påskägg också. I den nordvästra delen av kartan finns det en mystisk ö, som är uppseendeväckande stor. Om du har spelat igenom spelets kampanj så vet du att den här ön bara är med en gång i ett väldigt litet uppdrag så det blir lite konstigt att det ens är med i spelet. Om du närmar dig ön flygandes, kommer ditt plan mystiskt att krascha, och det är bara början. Hela ön är praktiskt taget en hyllning till den populära TV-serien 'Lost' där ett plan kraschar på en tillsynes öde ö där det händer konstiga saker. Massa grejer från serien är med i spelet, som det kraschade planet, rökmonstret, och en mystisk lucka som har viktigt roll i serien. Det är kul att se när spel går så pass långt för att hylla andra medier och på sån hög ambitionsnivå.

Spelvärldens bästa påskägg

Halo Trilogy - Ny dialog för Grunts
Vi kanske redan har haft med Halo på den här listan, men det här kända påskägget kan inte utelämnas. I varje spel i den första Halo-trilogin finns det en extremt välgömd grunt. Den kommer inte attackera dig utan har istället lite speciell dialog att framföra till Master Chief (eller Arbiter). Grunten i första Halo-spelet kan hittas i sista warthog uppdraget och han berättar att han är hungrig. Kanske inte så mycket till påskägg men fans tyckte det var så kul att Bungie bestämde sig för att göra det till ett stående skämt genom Halo-serien. Grunten i Halo 2 finns på Arbiter-uppdraget 'Uprising' och ber att Arbiter ska skona honom och att han alltid har varit på Elites sida. Den sista, och förmodligen mest kända är från Halo 3, precis i slutet på den sista banan. Känd som Final Grunt, eller Jerk Store Grunt, och han är på väg att dö och bestämmer att använda sin sista kraft till att skrika på Master Chief och sen böna och be om att bli räddad. Ironiskt nog så är risken stor att du själv dör om du går för att prata med grunten och får ladda om från din senaste checkpoint eftersom uppdraget går tid.

Spelvärldens bästa påskägg

Diablo II - Hemliga ko-banan
Ett extremt välkänt påskägg från Diablo II och det refereras till konstant från både Blizzard och fans av serien. Efter att du har klarat spelet så kan du starta ett nytt äventyr och bege dig mot en av de tidigare platserna: Rouge Encampment. Här ska du placera en Tome of Town Portal och en Wirts PegLeg i Horadric cube och transmutea. En portal kommer öppna sig som transporterar dig till en hemlig ko-bana. På den här banan här banan finns horder av arga kossor som attackerar dig oavbrutet tills du möter Cow King. Det här är ett utomordentligt roligt tillskott till spelet men varje gång Blizzard får en fråga om ko-banan så svarar de alltid med att det inte finns någon ko-bana. När Diablo III släpptes, trots att Blizzard lovade att det inte fanns någon liknande bana, så gjorde fansen allt för att hitta den. De kom fram till att det faktiskt inte fanns någon ko-bana utan istället en hemlig zon som heter, Whimsyshire, också kallad Pony Level. Under en kort period i maj 2015 så fanns det ett hemligt område som kallades 'Not the Cow Level' och nu, mars 2016 finns det ett område som heter Kanai's Stomping Ground som är ko-banan ännu en gång.

Spelvärldens bästa påskägg

Call of Duty - Zombies-påskägg
I Treyarchs Call of Duty-spels finns ett zombieläge, som har kommit att bli nästan lika populärt som den vanliga multiplayern. Det startade i World at War, några av de nedladdningsbara zombie-kartorna började berätta en historia genom små påskägg som fanns spridda över kartan och spelarna började försöka pussla ihop en story utifrån dessa. Varje karta hade också sin egen gömda sång som spelare kunde leta upp och aktivera. När kartan Ascension släpptes till Black Ops zombie-läge växte påskäggen och blev gigantiska, men valfria, områden på kartan. På Ascension kunde spelare klara av en rad uppgifter som utgjorde ett långt påskägg kallat Casimir Mechanism som berättade en historia och gav spelaren fördelar för en kort period. Sen dess i olika utgåvor av Zombies så har påskäggen hängt kvar och växt varje gång. De kanske inte ens räknas som påskägg längre utan snarare en del av storyn, men påskäggen i Black Ops kommer alltid vara speciella.

Spelvärldens bästa påskägg

Battlefield 4: Megalodon
Dice, som utvecklar Battlefield har blivit kända för att ha gömt undan saker relaterade till dinosaurier i deras spel. Det har blivit som ett stående skämt och horder av människor söker efter påskägg innehållandes dinosaurier. Under 2013 så fanns det ett komplicerat påskägg som gick ut på att två spelare skulle trycka på en knapp samtidigt för att framkalla ett dinosaurie-vrål som kunde höras över hela kartan. Bara själva grejen med att det fanns spelare som som grupperade ihop sig för att hitta en sådan, relativt liten detalj, är fantastisk. 2014 så kom det ett mycket större påskägg relaterat till dinosaurier, det krävde att tio personer, på samma server, samarbetade. På kartan Nansha Strike måste tio personer stå på en ensam boj mitt i havet. Efter att ha väntat på bojen så kommer en jättestor haj eller en Megalodon, hoppa upp ur vattnet och landa på spelargruppen och således döda allihopa. Det här ägget skapade en vild hype från communityn och det finns fortfarande påskägg som inte är hittade.

Det finns givetvis betydligt fler briljanta påskägg därute. Som att skjuta John Romero i ansiktet i Doom II eller Robbie the Rabbit i Silent Hill-serien, den gyllene kycklingen i Gears of War eller möjligheten att spela gamla spel i nya (ett trick vi kommer ihåg när vi kunde spela Maniac Mansion i Day of the Tentacle, eller det lite nyare, att spela Wolfenstein 3D i Wolfenstien: The New Order.) Det finns helt enkelt hundratals roliga hemligheter där ute som bara väntar på att bli hittade, så, ut med dig och jaga rätt på dem.

Vilket är ditt favoritpåskägg i spelvärlden?



Loading next content