Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Köpguide: Vi hjälper dig att handla 4K-TV

Marknaden svämmar över av 4K-skärmar och det är inte helt enkelt att välja. Gamereactor har valt ut ett litet gäng som vi anser vara underbart bra till både spel och högupplöst film...


Det är minsann inte särskilt enkelt inte, att välja "rätt" TV. Det största misstaget som vi på Gamereactor anser att många gör, är att man kliver in på butiksgolvet hos stor elektronikkedja, granskar TV-bilden på plats och beslutar sig utifrån detta för vilken skärm man ska lägga sina hårt förvärvade slantar på. Med tanke på att flera av dessa stora elkedjor matar skärmarna med tvivelaktiga signaler och/eller matar vissa med bättre signal än andra eftersom de avser sälja mer av just den modellen - framstår detta sorteringssystem rätt snabbt som rätt orättvist och inte särskilt representativt för vad de olika TV-modellerna verkligen klarar. I samma veva handlar det ju om smak, även fast det såklart går att mäta upp bilden i form av ljusstyrka, svärta och responstider och jämföra olika modeller med varandra på så sätt.

En viss typ av bild kanske bättre passar en viss smak och även om vi alla eftersöker perfekt svärta, detaljerad och balanserad gråskala, gott om ljusstyrka samt neutrala färger finns det ju massor av andra saker som vi också måste ta hänsyn till när vi idag inhandlar ny TV. Interpolering är en rätt massiv del av dagens paneler liksom möjligheten att skala upp videomaterial, rörelsehanteringen och det inbyggda operativsystemet är naturligtvis inte helt oviktiga element det heller.

Sen har vi det här med input lag. Tiden som det tar för TV:n att ta emot signalen från din spelkonsol (eller PC) och visa upp den på skärmen. De som spelar professionellt nöjer sig inte med monitorer som dras med en längre fördröjning än två millisekunder medan den som spelar på en 4K-TV får räkna med allt från 25-60 millisekunder. Här på Gamereactor brukar vi säga såhär: Allt mellan 20 till 55 millisekunder är klart godtagbart idag, särskilt med tanke på hur mycket saker som ska visas samtidigt på en skärm vars panel arbetar i upplösningen 3840 x 2160. Att för en normalbra spelare att känna skillnad på 25 och 55 ms i input lag i ett spel som exempelvis Call of Duty: Infinite Warfare är väldigt, väldigt svårt. Samtidigt är det enklare att märka av problematik med långsamma paneler i exempelvis Rock Band 4 och alla jagar vi den bästa TV:n med den lägsta mängden input lag som vi kan tänkas hitta.

Det är mycket annat som ska stämma, också, dock. Maximal fokus på hur snabb skärmen är gör att vissa glömmer allt det där andra. För om skalningen och rörelsehanteringen i sig är usel spelar det verkligen ingen roll hur snabb panelen är på papperet, spelet du avser njuta av kommer att hacka och se märkligt ut ändå och du kommer att tvingas dras med huvudvärk och flimmer vilket i många fall är värre än låt säga 20 millisekunder extra i den fördröjning som just nu är en het potatis här på siten gällande val av TV.

På Gamereactor tar vi dessutom alltid hänsyn till hur bra skärmarna vi testar är när det kommer till filmtittande, också. Film är viktigt och med tanke på att Ultra HD Blu-ray är släppt och med tanke på att det till fullo nyttjar de nya panelernas totala upplösning, är det viktigt för vår del att de TV-skärmar vi rekommenderar är bra på både och. En bra spel-TV och en bra film-TV. Vi har samlat ett gäng mer eller mindre nya TV:s som vi här på redaktionen har hårdtestat och anser vara strålande, för både spel och film. Vi har delat ut betyg och listat det aktuella priset på dem alla och hoppas att det ska vara till hjälp för dig som står i valet och kvalet just nu.

Sony KD49XD7004
Pris: 6495 kronor
För dig som inte känner att du vill fläska på med vare sig plånboken eller rent storleksmässigt (tum) är Sonys lilla budget-TV ett klockrent val. KD49XD7004 kostar under 7000 kronor, stödjer 4K och HDR samt erbjuder riktigt fin bildkvalitet via en panel med låg input lag och härlig rörelsehantering. Visst existerar det vissa problem med kantbelysningen (ljusuniformitet) men det får man såklart räkna med och det är inget som gör att vi tvekar innan vi rekommenderar denna finfina TV. Svärtan är bra, gråskalan likaså, färgerna fenomenala och den inbyggda uppskalningen fungerar väldigt väl.

LG 55UF950V
Pris: 15 995 kronor
Även fast LG är på god väg att ersätta denna modell just nu vill vi på Gamereactor snabba oss lite och passa på att rekommendera den, eftersom den är så pass rasande bra att vi stammar lite av blotta tanken. Visst, svärtan i 55UF950V bleknar (hårt) om man ställer den bredvid framförallt Philips 65PUS7601 men allt annat imponerar. Bilden är följsamt filmisk och lugn. Färgerna är snudd-på perfekta ur kartong (bland det absolut bästa vi sett, någonsin) och uppskalningen av 1080p-signal till 4K fungerar väldigt, väldigt bra. Inte blir det sämre heller av att det inbyggda operativsystemet WebOS 3 och den medföljande Magic Remote är marknadens bästa. Panelen hade kunnat vara snabbare (låg på 56 ms i input lag när vi mätte upp den) men å andra sidan är totalpaketet så pass bra att vi absolut inte tänker gnälla här.

LG OLED65B6V
Pris: 32 995 kronor
Den är ordentligt dyr, såklart, den här skärmen. Vi vet. Den är också bäst. Världens just nu bästa TV, alla kategorier - enligt oss på Gamereactor. Med den nya mjukvaruuppgraderingen som gör panelen i B6:an snabbare (perfekt för dig som avser att spela i 4K) finns det inte längre några egentliga bekymmer med input lag (som nu ligger på 28 ms) och bildkvaliteten i sig är bländande. Vi pratar förkrossande. B6:an erbjuder inte bara marknadens bästa svärta samt färger utan har även sanslöst bra gråskala som nu är proppad av detaljrikedom (något som var ett bekymmer i LG:s första OLED-skärmar). WebOS och LG Magic Remote är dessutom det bästa operativsystemet samt den bästa fjärrkontrollen i dagens TV-klimat. Om du har 33 000 kronor att lägga på en TV anser vi på Gamereactor att du definitivt ska lägga dem på den här skärmen. Det finns ingenting som slår den.

Philips 65PUS7601
Pris: 19 995 kronor
Med tanke på vad du får, för pengarna du lägger, finns det idag inget bättre TV-köp än den här skärmen. Inte någonstans. Philips 65PUS7601 är genomgående fantastisk och det är såklart spännande att tillverkaren som i mångt och mycket regerade CRTV-eran (TP Vision) nu verkligen är tillbaka, med besked. Philips 65PUS7601 är en referens-TV med OLED-doftande svärta, blixtsnabb panel (31 ms i input lag) och väldigt bra rörelsehantering/skalning. Det är ingen överdrift att kalla denna TV för en av de mest kompletta och imponerande paketen vi någonsin delat ut betyg till här på Gamereactor-redaktionen under de senaste 15 åren, så bra är den. Oavsett om du avser att spela spel i 4K, lira Wii U, kika på Bluray-film eller glutta på Ultra HD Blu-rays i 4K är detta ett klockrent val. Att fjärren är underbar och designen på TV:n som möbel dessutom regerar - gör knappast saken sämre.

Samsung KS8005
Pris: 19 995 kronor
Med sin patenterade Quantum Dot-teknologi har Samsung i omgångar bevisat att de hör hemma i den absoluta toppen när det gäller LED-skärmar och KS8005-serien är verkligen inget undantag. Faktum är att detta är en av de absolut bästa skärmarna som går att köpa för pengar just nu för dig som avser att spela massor på din TV. Detta eftersom panelen är ilsnabb och endast dras med 18 ms i input lag. Det är bättre än i stort sett allt, det. Även fast konkurrenter som Philips, LG och Panasonic med hjälp av mjukvaruuppdateringar lyckats klippa ned fördröjningen i deras senaste modeller. I övrigt är 8005:an superb, också. Fantastisk svärta, härlig rörelsehantering och brutalt bra användargränssnitt. Du får med en extern dosa för att koppla in alla dina källor och fjärren är pytteliten och väldigt finurligt utformad. Värt att poängtera är dock att den här TV:n är bäst på 1080p-material eftersom smärre bekymmer med styrningen av LED-lamporna i panelen existerar när HDR-läget är aktiverat. Det är dock små, små problem som vi är övertygade om att Samsung kommer att trolla bort med en mjukvaruuppgradering.