Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Playstation 3 fyller tio år

Det är på dagen tio år sedan Playstation 3 släpptes och vi firar det med en mastig hyllningsartikel där vi berättar om konsolens toppar och dalar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är på dagen tio år sedan Playstation 3 lanserades i Europa. En konsol som det finns två helt skilda berättelser om. En som handlar om framtidskonsolen utan några gränser som följde upp den genom tiderna största succén någonsin samt hade otaliga finfina spel, men även en om Sonys första misslyckande och en period av brutna löften och svårigheter så stora att hela Sony var i gungning.

Medan förstnämnda är betydligt roligare att skriva om, tänkte jag inleda med det tråkigare partiet för att få det ur världen när vi nu firar jubilaren. Med Playstation 2 stod Sony som sagt på den absoluta toppen. Ingen konsol hade någonsin sålt mer, och än idag står rekordet sig, utmanat av endast Nintendo DS, vilket dock är en bärbar enhet, vilka traditionellt sålt mer och dessutom är betydligt billigare.

Playstation 3 fyller tio år
Playstation 3 var ursprungligen tänkt att ha en helt ny handkontroll, vilken dock slopades efter massiv kritik.

Med dessa framgångar i ryggen var det kanske inte så konstigt att Ken Kutaragi, skapare av hela Playstation-projektet, bestämde sig för att bygga en konsol med sikte ställt mot stjärnorna. Sonys ingenjörer skapade vad som på pappret var en specialbyggd best med endast det bästa av allt inkluderat. Dessutom hade de petat in en Bluray-spelare vilket på den tiden var så nytt att det knappt ens existerade alternativ i någon omfattning ännu. Lägg till det att det fanns Playstation 2-chip i konsolen som därmed var helt bakåtkompatibel.

Detta är en annons:

Varje beslut du, jag eller någon annan tar får dock såklart konsekvenser. Det gällde även Sony. Playstation 3 blev som en följd av ambitionerna svindyr, och även våldsamt stor. Generationen innan hade Microsoft hånats för priset och storleken på Xbox och sistnämnda faktor menade vissa bidrog till att göra den mindre populär i trångbodda Japan. Nu hade Sony plötsligt en konsol som vare ännu dyrare och ännu större och ansågs vara extremt krånglig att utveckla till som en följd av Sonys alla speciallösningar.

Playstation 3 fyller tio år
Sonys produkter oftast bruka anses tillhöra toppskiktet rent estetiskt, men Playstation 3 fick en hel del kritik för både deign, typsnittsval och storlek - något som ledde till gott om memes på internet..

Det ledde även till att den blev svår att tillverka och Sony tvingades försena konsolen i hela Europa. Här släpptes den istället den 23 mars 2007, medan den i Japan och USA släppts i mitten av november 2006 (ett stunt Microsoft senare repeterade med Xbox One som också släpptes senare i Sverige). Europa var dessutom Sonys kanske viktigaste marknad och beslutet ledde till att Microsoft hann få in en fot och stjäla marknadsandelar, i synnerhet i Storbritannien. Krisen var ett faktum för Sonys del efter ett av de mest tveksamma besluten i spelhistorien.

Konsolen sålde dåligt, spelen såg klart sämre ut än till den både billigare och svagare konkurrenten Xbox 360 (och kunde rent av sakna funktioner som onlinestöd) och tredjepartsutvecklarna flydde skeppet. Fansen var även rasande för att skakfunktionen i handkontrollen plockats bort ur Sixaxis-handkontrollen som även hade problem och tappade synkningen mot konsolen. De första åren för Playstation 3 blev därför milt sagt skakiga.

Detta är en annons:

Ken Kutaragi fick avgå, omtalade funktioner som bakåtkompatibiliteten och möjligheten att köra andra operativsystem plockades bort, konsolen designades om och priset fick sänkas drastiskt - med stora förluster som följd. Hela Sony var i farozonen och under ett halvt decennium kunde vi läsa om hur mycket de gick back varje år medan företaget lade ner hela avdelningar och sålde av annat. Det kunde ha slutat riktigt illa och hösten 2007 sålde Xbox 360 bättre än Playstation 3 i Japan flera veckor i rad, medan en hel spelvärld höll andan.

Playstation 3 fyller tio år
År 2009, drygt två år efter lanseringen i Europa släppte Sony en slimmad version av konsolen som var hutlöst snygg.

Men som du säkert vet löste det sig, och här är den roligare historien. Att det gjorde det beror i synnerhet på hårt och målmedvetet arbete från Sonys sida och en vilja att inte rucka alltför mycket på den långsiktiga visionen samt en lyhördhet från fansen som att återigen erbjuda skakfunktion i det uppdaterade handkontrollen Dual Shock 3. Och medan Nintendo gjorde sin grej för främst casual-publiken med Wii, hade värste konkurrenten Microsoft fastnat i något slags karusell av fyra-fem spelserier som alternerade varandra. Sony, som faktiskt är en av världens största spelutvecklare sett till antalet studios, lät sina utvecklare jobba mer fritt. Istället för att med blåslampa jaga på Naughty Dog om att göra ett till Jak & Daxter fick de skapa Uncharted: Drake's Fortune, medan Sucker Punch övergav Sly Cooper för att göra Infamous.

Sakta men säkert växte det fram ett varierat förstapartsutbud av spel som inte ens Nintendo kunde matcha. Där fanns Killzone, Little Big Planet, båda ovan nämnda serier (Uncharted och Infamous), Gran Turismo, Motorstorm, God of War och mycket annat. Utöver detta jobbade de med intressanta utvecklare som kanske inte gjorde de bäst säljande spelen, men hade kreativa och spännande idéer vilket kom att resultera i exklusiva spel som Heavy Rain, Ni no Kuni: Wrath of the White Witch och Heavenly Sword.

Playstation 3 fyller tio år
När den första förrenderade trailern av Killzone 2 visades upp var det många som tvivlade på att Guerrilla någonsin skulle kunna erbjuda sådan grafik, men de levererade.

Dessutom hade Sony, med sitt japanska ursprung, fortfarande bättre kontakt med japanska spelare och utvecklare. Det ledde till att japanska spel nästan undantagslöst såg bättre ut till Playstation 3 än konkurrenterna och många stora titlar kom överhuvudtaget inte ens till andra format, inte minst Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Vid den här tiden var japanska spelindustrin i riktigt dåligt skick dock, möjligen som en följd av att de så länge hållit fast vid Playstation 2 och Nintendo DS medan västerländska utvecklare hade flera års tekniskt försprång efter att ha arbetat med PC och Xbox. Därför hjälpte inte detta Sony så mycket som man kunde tro i jämförelse med hur mycket bättre västerländska spel fungerade till Xbox 360.

Men det var onekligen så att på pappret var Playstation 3 den mer kraftfulla konsolen. Västerländska spel dominerade dock som sagt och där hade PC och Xbox 360 en större marknad, och det gjorde att spelen inte optimerades på det sätt som de borde till Playstation 3. Därför fick Sony ta saken i egna händer. Och det gjorde de med bravur. I de spel som var byggda från grunden för deras konsol skämdes vi ofta bort med direkt häpnadsväckande grafik. Bästa exemplet är förmodligen den svinhäftiga förrenderade trailer av Killzone 2 som visades under E3 2005, komplett med grafik av ett slag som helt enkelt inte ansågs möjlig då.

Playstation 3 fyller tio år
Efter ytterligare tre år, 2012, kom en ny revision av Playstation 3. Denna går fortfarande att köpa hos välsorterade återförsäljare fem år efter att den lanserats.

Trodde folk iallafall. Guerrilla slet hårt och när spelet var färdigt fyra år senare hade de faktiskt lyckas näst intill matcha det som tidigare hade utlovats. Det var det överlägset snyggaste konsolspelet på marknaden och skulle ändå överträffas senare samma år när Naughty Dog släppte loss precis lika exklusiva Uncharted 2: Among Thieves. Det här var ungefär mitt i den förra konsolgenerationen och det var också ungefär här det skulle börja vända för Sony.

En grej som var väldigt påtaglig vid denna tidpunkt var Wii, vars försäljning överraskat alla. Konsolen fullständigt flög ur hyllorna och spelen likaså. Både Microsoft och Sony tyckte sig behöva något liknande. År 2009, drygt två år efter att konsolen släppts i Sverige visade Sony upp Move på E3-mässan. Ett koncept som liknar Wii-fjärren men med helt annan teknologi. Särskilt bra gick det dock inte när den väl släpptes året därpå, och Sony drog ganska snabbt ur proppen. Det skulle visa sig vara ett genidrag, för Microsofts lösning på samma grej var Kinect. Ett vid en första anblick roligare och mer originellt koncept som dock fungerade väldigt godtyckligt. Men till skillnad från lyhörda Sony kämpade Microsoft tondövt på - och gjorde på kuppen fansen rasande över att Kinect prioriterades framför allt annat.

Playstation 3 fyller tio årPlaystation 3 fyller tio årPlaystation 3 fyller tio år
Little Big Planet, God of War III och Resistance 2 är några av de exklusiva spel som kom att definiera Playstation 3 som en kraftfull konsol med något för alla smaker.

Playstation 3 knaprade sakta men säkert in på Xbox 360 försäljningsmässigt och i slutet av generationen låg de oerhört lika. Mig veterligt har Sony aldrig skickat ut någon pressrelease om att de sålde mer eller sagt det i intervjuer, så jag skulle tro att de aldrig riktigt kom ikapp konkurrenten. Men det spelade mindre roll. Playstation 3 hade gått från utskälld till älskad och blivit ett givet hem för den som sökte originella och varierade spelupplevelser med fin grafik.

Det var en mycket bra sits när facklan skulle lämnas över till efterträdaren, där det omedelbart märktes att Sony lärt sig läxan av sina misstag med Playstation 3. Med Playstation 4 gick Sony från från dyr till billig, från svårutvecklad till lättutvecklad och från krångliga speciallösningar till intuitiv enkelhet. Sistnämnda illustreras kanske bäst av det populära Youtube-klipp där Shuhei Yoshida och Adam Boyes illustrerar hur det går till när man bytlånar spel till konsolen med sina vänner. På engelska kallas det för att ha "momentum", och det är precis vad Playstation 3 till slut gav Sony och som de sedan lyckades förvalta på bästa sätt.

Playstation 3 fyller tio år
Totalt har över 85 miljoner Playstation 3-enheter ha sålts världen över sedan lanseringen i november 2006 i Japan och USA samt mars 2007 i Europa.

Det finns som sagt två historier när man ska berätta om Playstation 3. Den ena handlar om haveriet som sålde hälften av sin föregångare och bjöd Nintendo på en chans till total comeback och gav Microsoft ett rejält grep om spelmarknaden. Men det finns också historien om den lite märkliga men kompromisslösa konsolen med mängder av bra spel som i slutändan gett oss spelare så mycket glädje.

Vi på redaktionen tar nu tillfället i akt att gratulera denna tioåring på bemärkelsedagen och kommer fira med att spela flera av dessa främsta spel. Vilka kommer kan du läsa om i vår topplista över formatets bästa exklusiva titlar.Loading next content