Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

De tio bästa spelen till Playstation 3

Igår fyllde PS3 tio bast vilket vi på Gamereactor firade med stor hyllningsartikel. Idag är det dags att presentera vår topplista över de tio bästa spelen till konsolen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
De tio bästa spelen till Playstation 3

(10) Heavy Rain
Flertalet spel med rörelsebaserad spelkontroll släpptes till Sonys tredje konsolbarn, men inget av dessa fungerade så bra som Quantic Dreams deckaräventyr Heavy Rain. Utvecklarna lyckades omvandla en, för många gamers, tröttsam och stressframkallande spelmekanik till ren fröjd. Det var uppenbart att Quantic Dream tagit hjälp av sina erfarenheter från fanfavoriten Fahrenheit när de skapade 2010 års thriller-äventyr där spelaren axlade rollen som fyra olika individer som alla trasslat in sig i ett kidnappningsdrama. Varje val hade en konsekvens, samtliga huvudkaraktärer hade många olika vägar att gå och det var inte alla som snällt ledde dem till slutet. När som helst kunde spelaren alltså, av misstag eller helt avsiktligt, ta död på en av karaktärerna. Detta faktum gjorde att spelet hade en minst sagt generös mängd interaktioner och slut, vilket bidrog till en ton och atmosfär som vi minns som sensationell. Heavy Rain står sig än idag som en av Sonys bästa exklusiviteter, även om listan idag kan göras lång.

De tio bästa spelen till Playstation 3

(9) Ratchet & Clank: A Crack in Time
Ratchet-spelen har en sak gemensamt, de har nästan alltid varit fenomenalt bra. Insomniac har visat sig vara studion som inte bara är kapabla att skapa underhållande och nyskapande tredimensionella plattformsspel med kort varsel, utan även har kunskapen att verkligen dra nytta av hårdvaran för att erbjuda häpnadsväckande läckra spel. Det kanske bästa kvittot på det fick vi från Ratchet & Clank: A Crack in Time till Playstation 3 där de verkligen drämde till och nyttjade Sonys best på ett fantastiskt sätt. Resultatet blev ett spel som 2009 på allvar jämfördes med Pixars filmer och än idag står sig som något an det läckraste till formatet. Men det vi verkligen minns spelet för är det odiskutabla faktumet att efter tre spel var det med detta som exakt allt föll på plats, inte minst det faktum att vi nu faktiskt fick ratta runt i Ratchets rymdskepp för att antal alternativa utmaningar och utforska Insomniacs underbara universum lite noggrannare. Kort sagt en milstolpe att älska.

Detta är en annons:
De tio bästa spelen till Playstation 3

(8) Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Det var en tid utan byråkratisk spelstudiosmörja signerat Konami. Vi hade fyra år tidigare fått uppleva några av världens mest minnesvärda bossdueller i Snake Eater, och det fanns en viss oro kring hur Kojima och gänget skulle följa upp sin gigantiska succé. Men så fort David Hayter ställde truten på glänt slogs vi till backen av okontrollerade rysningar. Solid Snake visade upp sig som en skitgammal gubbstackare med mustasch, ögonlapp, åtsittande spandexdräkt, och en formidabel cigg mellan läpparna - precis som vi vill ha honom. Vad som en gång började på Shadow Moses, vidare till tankfartyget, följt av Big Shell, fick ett så makabert slut i Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots att Playstation 3-burken som gick på 6000 kronor inte längre kändes svindyr. Där och då, blev den prisvärd.

De tio bästa spelen till Playstation 3

(7) Uncharted 2: Among Thieves
När Nathan Drake återvände i sitt andra spel var det med ordentligt mycket pompa och ståt. Naughty Dogs uppföljare var större, snabbare och stiligt paketerad. Våra ögon ploppade nästan bokstavligen ur våra ögonhålor när vi gluttade på öppningsscenen första gången och det märktes att Playstation 3 jobbade på högvarv. Naughty Dog hittade formeln för hur man gör dumkorkad matinéaction på största/bästa tänkbara sätt och i princip alla aspekter från föregångaren hade förbättrats flera gånger om. Uncharted 2 var ett hissnande spektakel till spel från början till slut. Det var storslaget, explosivt, väl strukturerat och spelserien är nu bland det första som dyker upp i huvudet på när vi tänker på Playstation.

Detta är en annons:
De tio bästa spelen till Playstation 3

(6) God of War III
Krig, blod och nakna bröst är de tre grundpelarna bakom grekiska myter - något som God of War-serien greppade tidigt. I den avslutande delen av Santa Monicas trilogi skruvande man dock upp allt till 11 och lät den svinigt arga, dödligt likbleka (och ständigt pilska) grekguden kötta sönder allt som återstod av Olympus. Typ varje väsen som någonsin omnämnts i den grekiska mytologin slaktades på kuppen. Blodet flödade och hela Grekland färgades rött. Vi hade nog vänt blicken i ren avsky om det inte vore för att det var så förbannat roligt och tillfredsställande att kapa lemmar, krossa ben och slita huvuden av Kratos fiender. Snyggt var det också. Krigsgudens våldsdåd kom till liv tack vare brutalt läcker grafik, och det var något visst med att se honom förinta alla vackra miljöer han stötte på. God of War III var en enda übervåldsam bergochdalbana från början till slut, och vi kunde inte släppa taget om handkontrollen och plocka upp hakan från golvet förrän den sista fienden var begravd.

De tio bästa spelen till Playstation 3

(5) Little Big Planet
Det här med konsoler och maskotar har sedan länge dött ut, ingen försöker längre skapa en figur för att denne ska bli synonym med det aktuella formatet. Det gjorde nog heller inte Sony och Media Molecule när de skapade Sackboy, den mest förtjusande skapelse spelvärlden någonsin sett sedan Nintendo släppte lös Kirby - men en maskot blev han. I ett alldeles förtjusande plattformsspel fick vi sedan studsa runt och äventyra med upp till tre andra personer i världar byggda av mjukt tyg, filt massor av härlig stoppning. Men det var inte där storheten låg, utan i det faktum att vi som spelare kunde bygga våra egna banor med verktyg som vida överträffad allt annat som släppts till konsol. Resultatet lät inte vänta på sig, tiotusentals banor av ofta förvånande hög kvalitet fanns snart tillgängliga och succén var ett faktum. Little Big Planet nyskapade, charmade och erbjöd så mycket underhållning att det rent av slog ut Nico Bellic och Grand Theft Auto IV som årets spel 2008. Det om något är ett fullgott kvitto på vilket mästerverk detta faktiskt är.

De tio bästa spelen till Playstation 3

(4) Uncharted 3: Drake's Deception
Uncharted-serien har länge varit ett av Playstations viktigaste flaggskepp och Nathan Drakes tredje äventyr var också det bästa av de tre som släpptes till Playstation 3. Det var ruskigt välgjort med en tight och spännande story, och Uncharted 3 stoltserar fortfarande med att vara ett av de häftigaste actionäventyren genom tiderna. Dessutom imponerade spelet på alla tänkbara tekniska plan och under den här tidsperioden blev det också ett av de snyggaste konsolspelen som existerade. Resan som tog oss från London till den Arabiska halvön Rub al-Khali var proppad med minnesvärda ögonblick och det råder ingen som helst tvekan om att Uncharted 3 är ett av de bästa Playstation-spelen någonsin.

De tio bästa spelen till Playstation 3

(3) Killzone 2
Helghan var dränkt i smog, sot, krutrök, aska och diesel. Det var en lika ogästvänlig som ondskefull planet där kriget mellan Helghast och människorna från Vecta rasade. Det var som att kliva in i en futuristisk version av Saving Private Ryan och på bara några få sekunder hade Guerrilla Games fångat vår odelade uppmärksamhet på ett sätt som väldigt få actionspel lyckats med. Killzone 2 står sig som det tredje bästa (exklusiva) PS3-spelet och som en milstolpe i en överbefolkad genre i desperat behov av nytänk. Vi kommer framförallt aldrig att glömma det där uppdraget där vi klampade upp på Salamun Bridge för att säkra den, och blev bombarderade med tung artilleri-eld av vrålande, hesa, sotsvarta Helghan-specialsoldater i en halvtimme innan vi kunde pusta ut. Episkt spel proppad med minnesvärda moment och präglat av en originalitet som vi aldrig kommer att glömma.

De tio bästa spelen till Playstation 3

(2) Journey
Resan är viktigare än målet - ett ordspråk som passar That Game Company-titeln Journey som handen i handsken. För även om vi under början av 2012 alltid hade utsikt över vår övergripande målsättning; det där upptornande berget på horisonten, så var det givetvis färden dit som slutligen etsade sig fast i redaktionens gemensamma spelhjärta. För vilken magisk resa det var. Sanden yrde kring våra taniga ben och tyget från vår mantel fladdrade förföriskt i vinden samtidigt som vi började vår långa resa genom det kala ökenlandskapet. Längsmed vägen stötte vi sedan på nya vänner - vänner vi inte visste namnet på eller kunde prata med, men som där och då var våra följeslagare, våra kompanjoner och våra kamrater. Och det räckte. För världen vi befann oss i krävde enbart att vi kunde förlitade oss på vår gemenskap som spelare och medmänniskor. Journey fick oss nämligen att känna på ett sätt som många konstverk bara kan drömma om, och även om vi berättar för er vad som väntar vid det där berget på horisonten, så kommer det inte betyda något för er innan ni själva har gått hela vägen dit. Resan är, som bekant, viktigare än målet.

De tio bästa spelen till Playstation 3

(1) The Last of Us
Förvånad? Om det är något som är säkert på denna jord är det att ni alla redan visste att The Last of Us skulle knipa förstaplatsen på denna lista. Det var, trots allt, det första vi bestämde när vi började diskutera den. En hel del av er kommer nicka jakande och några kommer hytta med näven i frustration. "Så förutsägbart", kanske någon suckar. Men rätt ska vara rätt, givetvis. Spelet är enligt oss på Gamereactor den förra generationens bästa utan problem. Vad finns det ens att skriva om The Last of Us som inte redan skrivits här på sajten otaliga gånger redan? Ni vet redan hur högt vi håller det, vilken triumf det är. Naughty Dogs mästerverk är så mycket mer än ett spel. Visst finns där intrikata spelmekaniska komponenter, strategiska "crafting"-system och lika häftiga som dynamiska slagsmålsscener. Men sådant hör till mediet. The Last of Us har saker som tragiskt få andra spel har; ett manus värdigt för vilken konstform som helst, regi som rivaliserar de bästa filmerna i genren och skådespel som fullständigt krossar vad som gjorts i spel förut. Att kalla The Last of Us för det bästa Playstation 3-spelet känns för litet. Det är ett av tidernas bästa och vi kan knappt bärga oss tills vi får del två på Playstation 4.

Länk till vår hyllningsartikel om Playstation 3Loading next content