Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Henric & Kenny är dina guider i serietidningsdjungeln

Hur och var får man tag på serietidningar? Här är en liten guide för dig som är osäker.

  • Text: Henric Pettersson & Kenny Gustafsson

Sedan vi drog igång serietidningsavdelningen här på Gamereactor har det dykt upp frågor angående var man hittar serietidningar i alla dess former. Det gläder oss att allt fler verkar ha fått upp ögonen för serietidningar och vi tänkte nu berätta om lite olika alternativ för dig som är sugen på att börja läsa och köpa serier. Det är egentligen inte svårare än när du ska köpa en ny film eller ett spel. Frågan är snarare hur du vill läsa tidningen. Det finns både för och nackdelar med de olika formaten men i slutändan så handlar det om dina egna personliga preferenser.

DIGITALT

Om du vill läsa serietidningar digitalt så är vår favorit ComiXology. Tjänsten har ett brett utbud och är både lätt att använda och att registrera sig hos. Här plockar du på dig de tidningar som du är intresserad av och betalar dem. Serierna är i vass kvalitet och nya släpp finns på plats varje onsdag och du hittar ofta schyssta reor.

På ComiXology har du sen ett eget bibliotek, där du finner allt du köpt, och dina serier kan du sen komma åt på flera sätt. Du kan antingen läsa via webbläsaren eller så kan du installera deras app på din mobil eller surfplatta. Du kan dessutom ladda ned serierna om du inte vill använda mobildata för att läsa dem när du inte har tillgång till Wi-Fi.

Comixology är en varmt rekommenderad tjänst för er som vill läsa serietidningar digitalt.

Är du bara intresserad av Marvel så kan du också testa på deras egna tjänst Marvel Unlimited. Den här tjänsten fungerar ungefär som en prenumerationstjänst hos Netflix. Du betalar 9,99 dollar i månaden och får sedan tillgång till ett gigantiskt utbud med över 20 000 tidningar. De erbjuder dessutom lite olika former av prenumerationer. Du kan betala för en månad och så kan du betala för ett år. Det är dock värt att notera att både kvaliteten och utförandet är bättre hos Comixology.

Väljer du erbjudandet Annual Plus kan du även förvänta dig lite extra smått och gott men vad du får varierar. Surfa över och se på egen hand vad som gäller just nu. DC Comics erbjuder tyvärr ingen liknande tjänst så vill du läsa digitala serietidningar från DC (eller andra bolag) så är vårt bästa råd att använda ComiXology.

FYSISKA SERIEALBUM

Fysiskt är självklart ett roligare format för alla samlare men det är oftast dyrare. Seriealbum (böcker) finns i både häftade och inbundna format och här så kan priserna variera beroende på storlek och utförande. Vissa serier samlas även i så kallade omnibus- eller absolute-utgåvor. En Omnibus är ofta en riktigt tjock och tung bok med många samlade nummer. Dessa är däremot knepiga att ta med sig, på grund av storleken, men är vackra att ha i bokhyllan. Absolute-böckerna görs av DC Comics och påminner om en omnibus men är även inbunden i en tjusig skyddskassett.

Häftade och inbundna seriealbum kan du köpa på både Bokus och Adlibris. Science Fiction Bokhandeln och Comicsheaven går också bra att köpa serier hos både på nätet och i fysisk butik. Priserna kan dock variera kraftigt och om detta är en viktig köpfaktor så kan du jämföra på förhand på Bokfynd. Att skriva in ISBN-numret brukar oftast ge bäst resultat.

Absolute-utgåvan av Green Arrow av författaren Kevin Smith.

Eftersom serietidningar inte är något som förekommer särskilt ofta i Sverige kan det också vara bra att känna till lite utländska sidor. Amazon har det mesta men är du som oss och gillar att lägga stora beställningar, istället för att beställa lite då och då, så har vi några fler tips.

Cheap-comics erbjuder ofta saftiga reor och har ett brett utbud. Frakten ligger på ungefär 150 kronor men levereras ofta efter fem arbetsdagar. Ett andra tips är amerikanska Instocktrades. En bra hemsida som alltid har rabatterade priser. Däremot så kan det vara bra att tänka på vissa saker innan du handlar. Leveranstiden är ofta över tre veckor och frakten är väldigt dyr. Du bör därför lägga en stor beställning med många rabatterade böcker för att få ett större värde av ditt köp.

Omnibus-utgåvor finns i massor av blandade storlekar.

FYSISKA LÖSNUMMER

Lösnummer är inte lika vanligt i Sverige (som förr) och kan vara svårare att få tag på beroende på vad du letar efter. Är du ute i god tid så kan du få tag på nysläpp hos Seriezonen i Uppsala eller Comicsheaven i gamla stan i Stockholm. Här kan du dessutom prenumerera på lösnummer om du vill vara säker på att följa en serie utan missar. Men kom ihåg att vara ute i god tid om du ska försäkra dig om att få din tidning. Gamla lösnummer kan däremot vara knepiga att få tag på. Om du letar efter ett specifikt nummer eller ett gammalt samlingsexemplar så är ditt bästa alternativ att leta på amerikanska eBay.

VAR SKA DU BÖRJA LÄSA?

Många nybörjare har ofta frågor kring var man ska börja, men svaret på detta behöver egentligen inte vara särskilt komplicerat. Försök tänka dig serietidningar i samma format som böcker. Olika författare skriver sina egna berättelser och det spelar egentligen ingen roll var du börjar så länge du startar din läsning med första volymen av en bok, eller där del 1 av en ny berättelse börjar. Om du köper seriealbum (istället för lösnummer) så blir det lättare att hitta rätt då böckerna oftast är tydligt markerade med Vol. 1, Vol. 2 osv. Om du sen ser en bok som inte har en volym-stämpel så är det ofta på grund av att den innehåller en komplett serie med en början och ett slut (perfekt för både veteraner och nybörjare).

Som ett exempel så kan du lika gärna börja med boken New Avengers Vol. 1 (av författaren Brian Michael Bendis) som New Avengers Vol. 1 (av författaren Jonathan Hickman). Det spelare ingen roll var du börjar då båda dessa innehåller starten på en egen serie med en egen berättelse, även om böckerna har samma titel. Om du sen vill veta vilken av dessa som bjuder på bäst läsning så får du helt enkelt kika på recensioner och rekommendationer, precis som du gör med ett spel eller en film.

Vi kan däremot förstå att många nybörjare fortfarande behöver hjälp med sina första inköp, så du kan självklart räkna med att vi kommer att bjuda på en hel del lästips framöver. Men har du frågor så kan du alltid ställa dem till Henric eller Kenny här på Gamereactor.