Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Sista minuten-spekulationer inför E3 2017

Redan imorgon drag den första E3-presskonferensen igång, och Jonas Mäki bjussar nu på den sista rundan spekulationer innan det roliga startar på riktigt...


Imorgon kväll dundrar drar EA igång sin presskonferens, och sparkar därmed igång hela E3-rörelsen, även om mässan i sig självt inte slår upp dörrarna förrän på tisdag kväll, svensk tid. Då är de stora presskonferenserna slut och alla utannonseringar avklarade. Under resten av veckan handlar det mer om intryck, saker som sägs i intervjuer och pressreleaser med bilder och trailers från de som inte har egna konferenser.

Med det sagt tänkte jag nu värma upp inför vad som blir en helg att minnas, då EA på allvar ska avtäcka sin Star Wars-satsning och där Microsoft söndag natt ska via upp Xbox Scorpio. Här är därför mina sista minuten-spekulationer inför vad som komma skall från världens överlägset viktigaste spelmässa - E3.

Innan vi kör igång så påminner jag om att hela schemat över vad som komma skall hittas på denna länk. Själva presskonferenserna startar 30 minuter senare än tiden anger, och under den halvtimmen innan bjuder Gamereactor på ett försnack där vi pratar om rykten, förhoppningar och spekulationer. Både förshowen och presskonferenserna livestreamas på Gamereactor, så sitt bara kvar så missar du inget roligt. Efter presskonferens blir det sedan en halvtimmes eftersnack där vi går igenom vad som visats och sagts.

Electronic Arts
Dag: Lördag, 10 Juni
Tid: 21:00

EA köpte upp ensamrätten att göra Star Wars-spel för fyra år sedan, vilket säkerligen inte var billigt. Inte ens nästan. Det har hittills i princip resulterat i Star Wars Battlefront. Ett spel de flesta nog är ense om var kul, om än ganska framstressat. Men nu, fyra år senare borde spelen börja vara klara. Star Wars Battlefront II kommer troligen ta mest tid för EA och förmodligen har en hel del spännande att berätta om det. Rimligen visas minst ett till Star Wars-spel i en helt annan genre (från Visceral, Motive eller Respawn Entertainment), men jag skulle inte bli förvånad om det till och med blir två.

Battlefield 1 lär också vara med och ha någon stor expansion, liksom nya Need for Speed Payback som ska avtäckas på allvar. Sportspel är alltid framträdande hos EA och så säkerligen även denna gång. Det lär visas både FIFA och NFL, och kanske är det även dags att utannonsera nästa UFC-spel. Utöver detta lär EA vilja överraska den så kallade hardcore-publiken. Kanske är det dags att visa upp Josef Fares Hazelight Game igen, kanske Unravel 2 som vi ju vet är under utveckling, och sedan har vi Fe och Sea of Solitude som båda presenterades förra E3 utan att ha släppts. Dessutom lär EA Access byggas ut.

Microsoft
Dag: Söndag, 11 Juni
Tid: 23:00

Scorpio. Det är lika bra att säga det direkt. Ny hårdvara är alltid stekhett och Microsoft har tagit i för kung och fosterland med sin uppdaterade Xbox One som sannolikt kommer vara den bästa konsol vi kan spela på generationen ut ur ett tekniskt perspektiv. Den kommer såklart ta rejält med plats på presskonferensen och en rimlig gissning är att alla spel som visas hos Microsoft blir Scorpio-versionerna. Vad konsolen kommer kosta återstår att se, men en kvalificerad gissning är $449, vilket sannolikt betyder att den subventioneras. Men ny hårdvara i all ära, det behövs spel och det vet Microsoft.

Titlar vi i princip vet kommer visas är Crackdown 3, Forza Motorsport 7, State of Decay 2, Sea of Thieves, Cuphead och Below. Möjligen kan vi även se fram emot Ori and the Blind Forest 2. Halo 6 kommer inte vara med, men 343 Industries säger att de ska ha något Halo-relaterat på mässan och en Scorpio-remake av Halo 3 lagom till tioårsjubileumet verkar rimligt, men det har också ryktats om något Lego-inspirerat eller ett Telltales-Halo. En uppföljare till Killer Instinct är inte heller helt osannolikt och jag skulle kunna tänka mig att Fable gör överraskande comeback med en ny utvecklare. Även Rare har anställt en del på slutet och gör visserligen enorma Sea of Thieves, men de skulle kunna tänkas ha något ytterligare på gång med. Microsoft skulle också kunna tänkas vilja väcka en Rare-klassiker till liv via en extern utvecklare som de gjorde med Killer Instinct. Företag som Sumo Digital, Crytek eller svenska Starbreeze Studios skulle exempelvis säkert kunna göra något fräscht av Perfect Dark. Om Shadow of the Tomb Raider utannonseras på årets E3, är det sannolikt att det sker hos Microsoft.

Minecraft är den största spelserie Microsoft äger, men frågan är om de ser E3 som rätta tillfället att dra på detta. Det är en presskonferens som följs av hardcore-gamers, och de är ofta inte lika intresserade av kulörta byggklossar som spelets publik. Minecraft nämns säkert, men att de skulle stanna någon längre tid vid det när alla vill se Scorpio-grafik tror jag är tveksamt.

Nya spelserier är alltid spännande såklart, men svåra att sia om eftersom de är just nya. Om det kommer något sådant handlar det sannolikt om att Microsoft finansierat utvecklingen hos någon utomstående studio som det gjordes med Ryse: Son of Rome, Sunset Overdrive eller Recore. Det verkar inte heller osannolikt att de med nya satsningen på både PC och Xbox kan ha skaffat exklusivitet på exempelvis nästa Splinter Cell eller Bioshock. Spel som startade till Xbox och länge haft sin största fanskara där och därför är titlar Microsoft gärna jobbar med. En inte helt otrolig gissning är också att Microsoft gör något ihop med Bethesda som de länge haft en bra relation med och vars spel ofta haft fördelar till just Xbox. I övrigt kan vi räkna med ett pärlband av heta kommande tredjepartsspel där Microsoft stolt lär förklara att spelet ifrån kommer flyta bättre i högre upplösning med bättre grafik än hos konkurrenten.

Bethesda
Dag: Måndag, 12 Juni
Tid: 06:00

Det är tredje året i rad Bethesda kör sin egen presskonferens och de brukar normalt bjuda på lite färre, men betydligt tyngre spel och låta varje titel få en chans att synas (för alla vakna européer, tiden är inte helt utan problem för oss). Huvudnumret i år kommer sannolikt vara Quake Champions, vilket gör sig väldigt bra i sådana här sammanhang. Vi kan dock även se fram emot nya utannonseringar, där en sådan lär vara The Evil Within 2, vilket det ryktats extremt flitigt om senaste tiden.

Ett annat spel som kan tänkas göra comeback under E3 är Wolfenstein. Andra världskriget är återigen stekhet i och med Call of Duty: WWII och här vill Bethesda säkert vara med och erbjuda ett betydligt snyggare och allmänt ösigare spel. Dessutom börjar det kännas som att det kan vara dags för ett nytt spel i Elder Scrolls-serien, då det var sex år sedan det senaste numrerade spelet och två år sedan Online-versionen. Morrowind-expansionen släpptes visserligen nyss till sistnämnda, men jag tror inte de tar spelare ifrån varandra, snarare att båda stärks av att Elder Scrolls blir hett på nytt. Bethesda säger att de jobbar på två spel som båda är större än något de gjort tidigare, och detta borde kunna vara ett av dem. De har dock sagt att det inte är dags ännu och har även en helt ny spelserie de jobbar på som bör kunna komma ifråga. Till sist kan vi lugnt räkna med nytt innehåll till både Dishonored 2 och Prey.