Svenska
Gamereactor
artiklar

Microsoft @ E3 2017

Så har Microsoft presenterat vad de hade att erbjuda till E3 2017 och levererat massor av spel samt den kraftfullaste konsolen av alla. Här är allt som hände...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Mycket stod på spel för Microsoft när de inledde sin E3-presskonferens. De hade en ny konsol att stödja och tempot på egna spellanseringar senaste tiden har tyvärr inte varit den bästa. Därför bvar det med spänd förväntan det rullades igång en video som visade hur spelen gått mot allt högre upplösningar från de första Xboxen till Xbox One S - och nu 4K med Xbox Scorpio. Konsolen som äntligen skulle avtäckas och visas upp.

Videon slutar tämligen odramatiskt med att den nya konsolen visas upp, och det ser i stora drag ut som en svart Xbox One S, vilket såklart är ett gott betyg, om än aningen förutsägbart. Xbox-chefen Phil Spencer intar scenen och deklarar att den nya konsolen ska heta Xbox One X. Arbetsnamnet Scorpio är därmed något vi kan lägga på hyllan och jag förmodar att One X lär vara vad de flesta säger fortsättningsvis. Den 7 november är det premiärdags, men priset tä ker de uppenbarligen suga på ett tag till.

Microsoft @ E3 2017
Forza Motorsport 7 användes för att visa vad Xbox One X mäktar med, Tvättäkta 4K-racing i 60 bilder per sekund samt hutlös grafik.

Kareem Choudhry intar scenen och bjussar på lite sifferexercis för att förklara hur pass kraftfull denna nya konsol är. Inget nytt dyker upp, men det är onekligen ett imponerande stycke elektronik erbjuder. Det förklaras också att alla gamla tillbehör kommer fungera med One X, som självklart även är bakåtkompatibel. Dessutom kommer alla Xbox One-spel att förbättras när de spelas på en One X. Microsoft slår också fast att de som inte har 4K-TV kommer kunna dra nytta av den högre prestandan tack vare så kallad supersampling i 1080p, vilket ger betydligt bättre bildkvalitet.

Tydligen är det taskigt kilopris på One X som är den minsta konsol Microsoft byggt, till och med mindre än One S alltså. Det har delvis åstadkommits genom vätskekylning. Spelet som används för att visa upp vad den nya konsolen går för blir Forza Motorsport 7. Sannolikt ett klokt val eftersom Turn 10 är hutlöst skickliga grafiker (de bjöd på tvättäkta 1080p-grafik med 60 bilder per sekund och pervers detaljrikedom i Forza Motorsport 5 till Xbox One, ett spel som än idag hör till generationens snyggaste).

Microsoft @ E3 2017
Att utannonsera en riktig Porsche är väl trevligt, men inslag som dessa gör verkligen inte mycket för helhetsintrycket. Tvärtom.

Dan Greenawalt tar plats på scen, och inleder det första av de här rätt menlösa inslagen som tyvärr brukar kunna förekomma på E3-presskonferenser då han stolt utannonserar 2018 Porsche 911 GT2RS, vilken är med i spelet. När vi får se vad den faktiskt går för i spelet blir det dock genast roligare. Över 700 bilar utlovas, mumsig 4K-grafik i 60 bilder per sekund och grafiken är fullständigt enastående.

Spencer återtar scen för att förklara att det som nu väntar är den största och mest varierade raddan spel Microsoft någonsin visat upp på E3. 42 titlar utlovas, och med tanke på att detta varit lite av en akilleshäl, låter det såklart lovande. Utan att gå händelserna alldeles för mycket i förväg, ger jag Spencer rätt, med brasklappen att jag i slutet ändå inte var helt nöjd.

Microsoft @ E3 2017
Metro Exodus såg rysligt läckert ut och är väl värt att hålla utkik efter.

Först på tur av alla dessa nya spel är en trailer för ett spel som visar sig vara Metro Exodus, vilket såg rysligt lovande ut. Ett absolut måste. Det följdes i sin tur av Assassin's Creed Origins, ett spel som haft ett års extra utveckling på sig då serien tagit paus. Nu är det dock egyptiska lönnmord som gäller och visst syns det att det är både genomarbetat och påkostat. Men jag ska vara ärlig och säga att det fortfarande verkligen ser ut som Assassin's Creed. På gott och ont. Grafiken hade absolut kunnat vara bättre och jag vet inte om det här ger nystarten serien behöver.

Redan här börjar jag ana vad som kommer att bli ett genomgående problem för Microsofts presskonferens. Att One X är en kraftfull best som kommer ge de snyggaste tredjepartsupplevelserna till konsol (och PC om du inte har en krallig rigg), råder det ingen tvekan om - men vilka spel är egentligen exklusiva. Microsoft har så många egna varianter på ordet att det liksom inte betyder något om det inte specifikt är ett förstapartsspel (och även då är det PC och Xbox som gäller).

Microsoft @ E3 2017
Assassin's Creed Origins ser läckert ut, men spelmässigt tycks inget revolutionerande ha hänt sedan sist.

Nåväl, Brendan Greene kliver på scen. Han är där för att introducera Xbox-versionen av PlayerUnknown's Battlegrounds, vilket gjort succé till PC. Här kallas det Xbox-exklusivt, vilket såklart är en fjäder i hatten för Microsoft eftersom det är både underhållande om omtyckt. Men som sagt, ta ordet exklusivt även i denna text med en nypa salt eftersom jag inte hinner göra noggrann research medan presskonferensen pågår och pressreleaser saknas. Kommer i år, gör det hur som helst.

På tur står sedan spelet Deep Rock Galactic, en titel som nu utannonseras med löften om danger, darkness and dwarves. I ilsnabbt tempo står därefter zombies på menyn. Det är sedan tidigare utannonserade State of Decay 2 som visas upp med en ny video, och spelet ser verkligen skitkul ut. Några ur redaktionen påpekade att zombies börjar kännas lite gjort, och det är såklart svårt att argumentera emot. Microsoft släppte relativt nyligen Dead Rising 4 och nästa år kommer detta spel, medan Sony har både Days Gone och The Last of Us 2 på gång. Räkna med mycket mera odött, alltså.

Microsoft @ E3 2017
Zombie-febern rasar fortfarande i spelvärlden.

The Darwin Project visades därefter upp, vilket krävde kollektiv skämsluva då det med gapig kommentator samtidigt visades Mixer-stöd (ni vet, Microsofts Twitch-utmanare), innan det blev betydligt lugnare med Minecraft. Det ska nu gå att spelas mellan både mobil, PC och Xbox, och en ny marknadsplats är på väg. Kanske inte den mest spännande utannonseringen, men förmodligen inte alls försumbart. Dessutom kommer 4K-stöd, även om det kanske inte är det spel som tarvar detta allra mest, men visst märks de grafiska förbättringarna tydligt ändå.

Japanska spel har varit en extra svart fläck på kartan för Microsofts del och nu vankas det sådant. Phil Spencer är tillbaka på scen och introducerar nu Dragonball Fighter Z. Det ser helt magiskt bra ut för fans av serien och tycks erbjuda i huvudsak tvådimensionella slagsmål. Något som per automatik gör mig på gott humör.

Det följs upp av ett annat asiatiskt lir, nämligen koreanska Black Desert. Ett av de vackraste onlinerollspel jag vet, sett ur ett designmässigt perspektiv. Att det nu även släpps till konsol är såklart positivt. Ett spel som nu kommer till Xbox är The Last Night, vilket är ett vid första anblick primitivt, pannkaksplatt pixelspel, tills man inser att grafiken är tredimensionell. Det är hutlöst läckert och trailern som visar ger Blade Runner-doftande mersmak. Ännu mer unik design får vi därefter i The Artful Escape som ser ut som en David Bowie-hyllning i brist på bättre liknelser. Och jag gillar att utvecklarna skriver att det kommer när det är "damn ready.

Ännu mer japanskt blir det i Code Vein som tycks erbjuda feta slagsmål och äventyr. Det är ett rollspel utvecklat av folket bakom God Eater och One X-uppgraderingar utlovas, vilka lär vara kosmetiska snarare än innehållsmässiga. Det efterföljs av ett längre inslag Sea of Thieves, ett spel jag själv varit kluven inför. Det innehåller pirater och sanslöst charmig grafik - vilket är ett plus. Men av det jag sett har det aldrig sett sådär enastående roligt ut att spela. Det gjorde det inte nu heller, även om vi fick se prov på en hel del nyheter. Jag ser fram emot att få testa detta dock, men hann inte fundera över det länge...

Mässans överlägset märkligaste inslag tog nämligen vid och visade en orange svans med vit spets som lekfullt skymtade tillsammans med märkliga läten. De tre Skype-chattar jag deltog i under presskonferensen exploderar och två WhatsApp-meddelanden ramlade in. CONKER!!! Nej, som för att göra alla riktig besvikna och motvilliga mot det som komma skulle visades Super Lucky's Tale - ett plattformsspel som bara kan beskrivas som generiskt. Att ingen sagt kollat igenom detta innan och insett att det kommer leva till uppskruvade och mosade förhoppningar innan är märkligt.

Microsoft @ E3 2017
Super Lucky's Tale ser inte alls dåligt ut, men varför inleda presentationen på ett sätt som för tankarna till Conker?

Tur då att Cuphead fortfarande är på väg och ser så löjligt bra ut att alla snabbt blev glada igen. Nu kommer det äntligen snart (29 september) och efter tre långa år ska det bli underbart att få se om det levererar. Ett annat spel jag själv sett mycket fram emot är Crackdown 3, och nu verkar det äntligen röra på sig. Det här med molnet verkar vara något Microsoft inte gärna talar om längre och introt med Terry Crews fick mig att skruva obekvämt på mig, men visst sjutton ser det roligt ut. Att Sumo Digital verkar vara ensam utvecklare numera är förmodligen uteslutande positivt. Den 7 november är det hur som helst premiär.

Efter en snabb indie-genomgång där [email protected] lyfts fram, är det dags för Ashen. Det kan säkert bli bra, men forumet känns spontant fler för ett spel som detta. Det följs upp av Life is Strange: Before the Storm, vilket är en prolog till föregångaren i tre episoder. Och det ser verkligen tokbra ut.

Det spel som fick förmodligen mest tid på presskonferensen visade sig lite otippat bli Middle-earth: Shadow of War. Det ser absolut inte ohett ut, men det är inte exklusivt och ser inte heller ut som ett mästerverk på förhand, och det här beslutet framstår mest som märkligt och avsaknad av fingertoppskänsla. Det släpps den 10 oktober, blir säkert något extra till One X, men den hgär tiden borde ha nyttjats bättre.

Microsoft @ E3 2017
Middle-earth: Shadow of War ser bra ut, inget snack om saken, men var det spelet som behövde mest tid på konferensen?

Introduktionen av uppföljaren till Ori and the Blind Forest kunde knappast vara bättre dock. Det heter Ori and the Will of the Wisps fick hela redaktionen att chippa efter andan. Dessa utvecklaren begriper sig på design, så är det bara, spel blir inte mycket vackrare än såhär och musiken fick får provsmak från är enastående. Något att hålla utkik efter.

Det har varit lite skriverier om det här med bakåtkompatibiliteten på slutet där somliga källor menar att det är tämligen oanvänt som funktion betraktat, något Microsoft bestrider. Varannan Xbox One-spelare har kört Xbox 360-spel på sin nya konsol, säger de. Oavsett hur det är med den saken får vi väl ändå förmoda att det är något som används med tanke på hur mycket de satsar på detta. Och nu bygger de ut det... med original-Xbox. Det var sannerligen inte igår den loggan visades på en presskonferens och det ska såklart bli kul att återse Crimson Skies som bekräftades bli ett av de spel som kommer fungera.

Microsoft @ E3 2017
Minns du denna trotjänare, och har du kvar spel till den? Snart kommer du kunna köra dem även till Xbox One.

Andra saker som utannonseras är att Forza Horizon 3, Gears of War 4, Killer Instinct och Halo Wars 2 (samt ovan nämnda Minecraft) kommer få 4K-stöd gratis via en patch. Spencer säger att 22 av spelen som visats är Xbox-exklusiva (och PC-får vi förmoda), innan han avslöjar att priset på One X blir $499. Betydligt bättre än de rykten som gått om $599 eller ännu högre, men samtidigt klart högre än Playstation 4 Pro som dessutom kan komma att prissänkas under Sonys presskonferens. Microsoft har dock haft en annan ambitionsnivå med sin konsol och nu får vi veta om det finns intresse för prestanda och konsoler, en stor succé lär antagligen resultera i att Microsoft och Sony satsar mer till nästa generation, medan en flopp kan betyda att pris prioriteras framför kraft. Är därför mycket nyfiken på hur det ska gå.

Det sista som sker på Microsofts E3-presskonferens för 2017 är att Patrik Söderlund från EA tar plats för att visa upp Biowares kommande Anthem som utannonserades av EA i lördags. Nu ska vi för första gången få se det, och det blir Jon Warner som demonstrerar. Spelet tycks utmana Destiny och är direkt häpnadsväckande läckert. Det är One X-versionen som visas och jag vågar påstå att jag aldrig sett ett snyggare spel än såhär, där även designen som vilt blandar fantasy och scifi levererar å det grövsta. Det är animationerna jag hoppas det filas på lagom till lanseringen. Jag förstår varför Microsoft ville avsluta med detta spel och ett mycket bättre kvitto på vad den nya konsolen levererar är svårt att få.

Det släpps 2018 och om det utöver grafiken har andra fördelar till One X vet vi inte (sannolikt tidsexklusivt DLC och kanske någon beta), men håll för sjutton gubbar utkik efter Anthem oavsett format. Bioware tycks vara tillbaka med besked. Här rullar sedan en snabb video som visar en del av det Microsoft haft att erbjuda under kvällen, och det råder ingen tvekan om att de levererat vad de sade. Kraftfull hårdvara och spel.

För min egen del är jag dock ändå inte helt nöjd. Problemet är att Microsoft inte gör nog med egna titlar. De har helt enkelt inte de där tungviktarna de skulle ha behövt. En utannonsering som när de presenterade Rise of the Tomb Raider som konsolexklusivt till Xbox i ett års tid hade behövts. De saknade finalen och den där sista knocken som direkt förklarade varför One X behöver ägas från dag ett. Bra, men inte toppen blir därför mitt samlade omdöme. Men vad tyckte du?Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy