Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Lagom dyr Xbox One X

Xbox One X är kraftfull, men smakar det, så kostar det. Jonas Mäki berättar vad han tycker och tänker om prislappen i en ny köttig artikel...


Egentligen borde jag inte vara överraskad. 499 dollar för Xbox One X känns ganska rimligt. Det absolut lägsta pris det spekulerats och ryktats om på förhand var 399, vilket är vad Playstation 4 Pro kostar, men uppåt fanns det däremot snack om både 599 och 699 dollar - rent av till och med ännu högre. Beloppet 499 dollar känns på flera sätt ganska logiskt för en konsol av den här magnituden, och Microsoft säger att de inte tjänar några pengar på hårdvara ändå.

Det är i konsolsammahnag en makalöst kraftig enhet Microsoft pulat ihop. Det finns kraftigare datorer, du kan absolut lätt bygga en kraftigare dator - men för de allra flesta kommer det vara en konsol som faktiskt är med och matchar vad en bra PC har att erbjuda när den släpps. Tar man dessutom med i beaktande att Xbox One X fortfarande är en konsol blir siffrorna ännu mer imponerande. Konsolens operativsystem kräver avsevärt mindre än Windows, är betydligt mer optimerat för spel och återigen - det är en konsol.

Jag tycker fortfarande att Uncharted 4: A Thief's End till Playstation 4 är det snyggaste spelet som finns, trots att konsolen av utvecklare liknats med en fem år gammal PC. I sak stämmer det, men när man vet att alla som har en konsol, har en exakt likadan så går det att optimera efter det. Inga andra hänsyn behöver tas. Det här gäller såklart även Xbox One X. Det kommer inte sitta folk med en uppsjö av olika processorer, olika drivrutiner, olika grafikkort och så vidare. Istället för en miljard konfigurationer så finns det två. Xbox One och Xbox One X. Det hjälper.

Den 7 november släpps Xbox One X, och för första gången sedan denna generation inleddes är det på en Microsoft-konsol man kommer få den bästa grafiken.

Men pris är extremt viktigt för nya konsoler. Kollar vi de senaste generationerna så vann den billigare Nintendo DS över PSP, den billigare Wii vann över Playstation 3 och Xbox 360 (där priset på Playstation 3 initialt gjorde konsolen till Sonys första flopp), den billigare Nintendo 3DS vann över PS Vita och den billigare Playstation 4 vann över Xbox One. Sedan kan man såklart hävda att det finns fler faktorer - och det gör det - men jag tänker vidhålla att pris som sagt är viktigt.

Kort sagt, jag tycker att Xbox One X verkar vara värd pengarna, men det är ju inte lika med succé. Jag tror ingen ny konsol haft ett så stort prestandamässigt glapp till sina konkurrenter (undantaget det faktum att Nintendo med Wii och Wii U släpade en generation efter) som Xbox hade när den kom vilket backades upp av riktigt bra spel som Halo: Combat Evolved, Project Gotham Racing och Dead or Alive 3 - men den var för dyr och sålde inte ett smack så till den milda graden att konsolen prisdumpades och gratis spel och handkontroller delades ut till de som köpt fullpris.

Halo: Combat Evolved räknas som ett av de bästa lanseringsspelen någonsin för en ny konsol, men det hjälpte inte Xbox som helt enkelt var för dyr. Vad får prestanda egentligen kosta?

Nu tror jag inte det kommer drabba Xbox One X som jag är helt övertygad har en plats, men Microsoft har garanterat rätt när de säger att Xbox One S kommer fortsätta vara deras storsäljare. Med det sagt tycker jag Microsoft gjort ett väldigt gott jobb med att arbeta in konsolen. Att utannonsera den ett år innan premiären har gett lång hype-tid och de har verkligen slagit in att det är något annat än Playstation 4 Pro. För Microsofts del handlar det om en helt ny image, att kunna säga att det är med Xbox man får de bästa spelupplevelserna.

För Sonys del med Playstation 4 Pro har det handlat mer om att ge Playstation VR bättre funktionalitet och kommunikationen om hur den extra prestandan används har varierat från spel till spel. Det är helt enkelt inte en lika viktig produkt för Sonys del. Sony vill underhålla sitt framgångståg, Microsoft vill starta ett eget.

Playstation 4 Pro är Microsofts störste konkurrent, men tycks för Sony inte vara lika viktig som Xbox One X är för Microsoft.

Att uppgradera till Playstation 4 Pro ger för många inte sådär våldsamt stor skillnader gentemot Playstation 4 Pro. Att gå från Xbox One till Xbox One X är däremot ett enormt kliv upp. Därför tror jag Microsoft kommer ha en högre andel spelare som kommer byta upp sig. Det betyder sannolikt ett större antal begagnade enheter ute då vanliga Xbox One ska krängas, så det lär finnas tillfälle att fynda sådana framledes.