Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Svensk sommar fortsätter vara ett elakt skämt, och redaktionen bestämde sig för att sprida lite solsken på egen hand i ny artikel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Vi vet, vi är lika trötta som ni är på denna så kallade svenska "sommar". Vi är osäkra på om våren slutat eller hösten börjat, men för att åtminstone försöka sprida lite värme och solsken till våra underbara läsare skriver vi här om spelen som mer än några andra förkroppsligar det här med sommar för redaktionen. Mycket nöje!

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Jonas Mäki - California Games
Jag var tio år gammal och visste väl egentligen nätt och jämt vad USA var (detta var långt före internets genombrott och under eran Fredrik och Filip kallar DDR-Sverige), mer än att där fanns cowboys och indianer. Det var när jag spelade California Games till Commodore 64 det stod klart för mig att Amerika var något jag verkligen gillade, ville resa till och erbjöd precis den somriga livsstil jag än idag mår bra bara av att tänka på. Än idag finns det inget annat spel som förkroppsligar sommar på samma sätt för min egen del, annat än möjligen Outrun-serien.

Vi snackar trots allt rullskridskoåkning (riktiga, inga inlines) längs vad som ser ut som strandpromenaden i Santa Monica, surfande utanför vad jag får förmoda är Redondo Beach, footbag framför en solig Golden Gate-bro, frisbee runt de kaliforniska bergens vandringsspår, skateboard i ramp med Hollywood-skylten i bakgrunden samt något så 80-talsstekhett som BMX. California Games är sommar och har släppts till så många format att du säkert har något hemma som kan köra det. När dunjacka krävs i juli, det blåser snålt och skiten bara regnar bort så är det här den bästa tillflyktsort man rimligen kan begära för att få en förnimmelse av det solsken vi i Sverige så ofta snuvas på.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Henric Pettersson - Unravel
Den svenska sommaren är oberäknelig. Ena sekunden sitter man utomhus och läskar sig med något gott medan man i nästa sekund söker skydd över huvudet. En del av Unravel visar däremot svensk sommar när den är som allra bäst. Det räcker med att stå i kanten av en skog och blicka ut över en sjö så inser man vilken fantastisk miljö vi lever i. Detta är precis vad Unravel gör så bra. Jag blir alldeles varm inombords när jag i spelet springer bland kottar och lingon och stöter på en vandringsskylt som ser så bekant ut. Jag behöver bara starta spelet så känner jag mig omedelbart som hemma.

Jag kan heller inte släppa den där härliga stugan som Yarny kommer från. Fastän jag aldrig sett den tidigare så känner jag igen den. Alla har vi väl minnen från när vi varit i en stuga inte långt från skogen med knarrande trägolv, stickade dukar, trasmattor och gamla möbler. Det är en plats jag mer än gärna hade flytt till när den blåa himlen fylls av moln och regnet slår till. Detta är svensk magi i spelform.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Andreas Blom - Flygande Start: Första Klass
Sommaren brukar för de flesta förknippas med allt som inte hör jobb och skola till, och så även för mig. Men likt ett gammalt, aningen flagnande, minne sett genom lagom romantiserade nostalgiglasögon har ett spel återigen dykt upp på min radar. Det var efter att ha sett en video på Youtube som känslan kom tillbaka efter år av frånvaro - Flygande Start: Första Klass.

Trots att det är riktat till en helt annan målgrupp än den jag själv befinner mig i plus att det rör sig kring basal inlärning, kan jag inte annat än att minnas det med glädje. När jag själv hade rätta åldern inne spenderade jag sommaren med att räkna kulor, baka, servera lunch och leta efter gömt skrot i sandlådan. Varför jag så hårt kopplar detta till sommaren är dels därför att jag spelade det under sommartid men också för att det känns väldigt somrigt.

För det första fanns det inget annat än sol i spelet och för det andra fanns ett avsnitt där man hängde på stranden. Till tonerna av vad som måste vara en sommarplåga förklädd. Synd bara att jag inte har kvar min Windows 95 och då jag inte har en burk liggandes i detta nu, förblir allt det här ett aningen flagnande men fortfarande glimrade minne av somrarna från förr.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Lisa Dahlgren - Sunset Overdrive
Så är den snart över, vår svenska "sommar" och det är inte långt kvar tills alla de goda glassarna försvinner från sommarkioskerna, alla solstolar ställs in och båtarna ska upp ur vattnet. Har du själv börjat känna av höstångesten har jag ett lir att tipsa om, ett lir som bjuder på stekhet sol, glada färger, skojiga utstyrslar och klibbiga sockersvalkande läskedrycker - Sunset Overdrive.

Det, nu nästan bortglömda, underskattade actionliret är det somrigaste av de moderna spelen i min personliga spelhylla och det jag plockar upp när jag är ledsen efter att ha förlorat en Gwent-omgång för mycket eller slagit i lilltån i tröskeln på väg till spelsoffan. I Sunset City kan jag göra vad jag vill - jag kan ta ut min, i stort sett konstanta, obefogade irritation på massiva mördarcontainrar eller läskeblask-spottande zombies, jag kan köpa fräscha virtuella paltor utan att lägga ett enda verkligt öre och jag kan, om jag sitter nog nära TV:n, försöka att bli brunbränd genom skärm-genomträngt solsken. Snacka om lyckopiller i spelform.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Mathias Holmberg - Super Mario Sunshine
Jag är knappast världens största Mario-fantast, men ironiskt nog är det rörmokarens mest förbisedda äventyr som alltid får mig att damma av Gamecuben när det står som spön i backen under högsommaren. Tänk själv att ligga i soffan med en iskall Fanta Citron, samtidigt som du utforskar ett färgglatt och exotiskt Isle Delfino tillsammans med Mario. Tänk dig dess vita sandstränder, kristallklara hav och enorma palmträd. Men Sunshine bjuder inte bara på sol och värme - spelet är även väldigt blött, tack vare det levande duschmunstycket F.L.U.D.D. Att ha förmågan att spruta svalkande vatten över allt och alla i sin närhet, och förvandla gator till vattenkanor så att man kan glida sig fram här i livet, vore ju himmelskt. Min semester börjar inte förrän om tre veckor, men jag veta redan nu vart jag ska resa om vädret inte är tillräckligt fint i slutet av juli.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Andre Wigert - Far Cry Primal
Under det evigt långa vinterhalvåret är det ganska tacksamt att leva på 2000-talet. Vi har induktionshällar, värmeisolerade lyor, kaffebryggare och bastanta raggsockar som gör snedblåsande hagel utanför fönstret till en ganska mysig tillställning. Men däremot, under högsommaren, hade jag inte haft några som helst problem med att rusa ut i skogen, endast iklädd ett par pälskalsipper. Far Cry Primal anammar den drömmen på ett ypperligt sätt och det är (förstås) mer än bara en seminaken stenålderssimulator - det är en grym action-titel likaså. Även om jag tycker att Far Cry 4 både är en bättre och roligare titel än Primal blir jag förbannat lycklig av att gränsla en storgaddad tiger och rida ut längs en glittrande sjö, och sommarvibbarna blir som allra bäst när solen lyser upp ett gäng blodiga djurkadaver som ligger utsmetade på en idyllisk gräsplätt.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Adam Holmberg - Just Cause 3
Kritvita stränder möter ett ändlöst blått hav. Blommiga ängar smeks ömt av Medelhavets svalkande vindar. Bensinstationer som tillintetgörs av bolmiga explosioner. Just Cause 3 är utan tvekan det bästa sommarspelet för den med milt misantropiska drag (som jag). Medici har variationen få semesterorter kan erbjuda med idylliska kuststäder, kuster som övergår till snötäckta bergstoppar och diktatoriska militärbaser som tigger om att få demoleras. Njut av världen bakom ratten på en fräsig sportbil eller var våghalsig med ett fallskärmshopp från ett brinnande jetplan två kilometer ovanför marken; det är ditt val hur du vill avnjuta denna charterresa. Personligen rekommenderar jag att helt enkelt glidflyga längst med kusten och aptera C4-laddningar på i stort sett allt som kommer i din väg. En harmonisk kombination av stilla flygande och förödelse. Om det inte är ett sommarspel så vet jag inte vad som är det.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Fredrik Säfström - Cool Spot
Hur mycket jag än letar så har jag svårt för att hitta någon speltitel som känns somrigare än Cool Spot. När regnet piskar mot mitt fönster, och allt känns sådär förbannat grått och trist så finns det risk för att jag börjar reflektera över om det inte är dags för att slå igång det halvknasiga plattformsspelet från 1993. Cool Spot är det där perfekta sommarspelet som låter dig styra den röda, lilla kapsylen med solbrillor på flera varierande banor genom att surfa på 7up-flaskor, hoppa dig igenom vackra sandstränder samt slurka i dig mängder av läsk. Cool Spot kanske inte är någon supertitel men spelet gör mig lycklig och påminner konstant om en årstid med frodig grönska. En speltitel jag verkligen vill rekommendera till alla som vill uppleva en äkta sommar i spelform.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Joakim Sjögren - Assassin's Creed IV: Black Flag
När den svenska sommaren sviktar är det tur att andra substitut finns att erhålla. För varför inte byta ut ett regnigt och grått Svedala mot ett soldränkt och polygonbaserat Kariben? I den fjärde numrerade delen i Ubisofts lönnmördarsaga kan vi göra just detta då vi bland virtuella palmer och digitala stränder får axlar rollen som den charmerande sjöbusen Edward Kenway i dennes jakt på kvicktänkta kommentarer och guldbeklädda rikedomar.

Visst, piratäventyret i fråga är kanske inte något mästerverk, men i kontrats mot tidigare och efterföljande titlar i följetongen är Black Flag i alla fall en av seriens höjdpunkter, och bara det är ju faktiskt ett sigill på att spelet är värd din tid om inget annat. På menyn finns sedan alla slags typer av aktiviteter att vältra sig i då du kan göra allt från att; segla från Kingston till Havanna, ilsket segla tillbaka samma väg när du inser att du glömt något, gå på skattjakt, sänka spanska och brittiska handelsfartyg tills du glömmer bort vad huvuduppdraget egentligen handlar om, sjunga om fulla matroser i solnedgången och inte minst - dricka fiktiv rom tills TV-skärmen uppvisar kraftiga symptom på en extremt svårmanövrerad alkohol-epilepsi. Om det sedan inte är ett bra tidsfördriv för sena sommarnätter, så vet jag inte vad.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Kim Orremark - Super Mario Sunshine
Alldeles nyligen gjorde jag en tripp upp på vinden och grävde i gamla lådor på jakt efter den lila lilla kuben, även känd som Gamecube. I samma kartong låg även Super Mario Sunshine och blänkte lite flörtigt mot mig och jag tänkte "Ja, varför inte?". Det känns som ett perfekt tillfälle att spela Marios semesterflört en gång till innan det är dags för Super Mario Odyssey. Sunshine får, i mitt tycke, oförtjänt mycket kritik, förmodligen för att det kom efter det genreförändrande Super Mario 64 och sedan följdes upp av Galaxy-spelen. Super Mario Sunshine är dock ett fulgott Mario-spel med härliga sommarvibbar.

Att kuta omkring på Isle Delfino är så gott som definitionen av ett sommarspel för mig. Jag tänker på alla skojiga mekaniker som att använde F.L.U.D.D. som en jetpack, prata med lokala Piantas och Nokis på Delfino Plaza och glida runt på mage tills att hängselbrallorna spricker. Marios semester är praktiskt taget så somrigt det kan bli.

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Oliver Thulin - Legend of Zelda: Wind Waker
Är du trött på de typiskt svenskt grådaskiga sommardagarna? Trött på att förväntansfullt springa ut på verandan i bikinin för att få lite välförtjänt sol efter en vecka av hårt kneg bara för att mötas av en rätt kylig bris och en helt färglös himmel? Då är det kanske värt det att överväga en resa till det Stora Havet (*). Här är himlen alltid klarblå, brisen är skön och det finns massor av sevärdheter utspridda på de olika miniöarna.

Det är det perfekta resemålet för det förälskade paret såväl som vänner som hållit ihop sedan barnsben. Även du som är ensamvarg (eller bara inte har någon som bryr sig om dig) kan hitta något att hämta här. Våra båtar är nämligen levande (**), så du kommer ha någon att prata med. Blir du för varm så finns det här pilar av is som du kan använda för att göra iskuber som du kan svalka dig med (***). Närvara på auktioner på Windfall Island, smaka på en gammal tants soppa på Outset Island och besök Michael Keatons släkt på hans hemö Dragon Roost Island (****). Eller segla bara på haven och se själv vart vinden tar dig. (*****) Välkommen!

Fotnoter till Olivers sommarspel:
* - Det Stora Havet var en gång i tiden det trollbindande landet Hyrule men det vilar nu på havets botten, så... Det är ju synd.
** - Vi vet inte riktigt hur det kommer sig att båtar kan prata här men så är det av någon anledning. Hoppas det inte gör något.
*** - Om du kan hitta ispilen, det vill säga.
**** - Michael Keaton är inte från Dragon Roost Island egentligen.
***** - Se bara upp för pirater, tornados, åskstormar, grodor som flyger fram på moln, hajar, oktoroker, enorma fåglar och en rödtott till bråkstakgubbe som heter Ganondorf.Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy