Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Vi kompenserar svensk sommar med somriga spel

Svensk sommar fortsätter vara ett elakt skämt, och redaktionen bestämde sig för att sprida lite solsken på egen hand i ny artikel...

  • Text: Redaktionen / Grafik: Mathias Holmberg

Vi vet, vi är lika trötta som ni är på denna så kallade svenska "sommar". Vi är osäkra på om våren slutat eller hösten börjat, men för att åtminstone försöka sprida lite värme och solsken till våra underbara läsare skriver vi här om spelen som mer än några andra förkroppsligar det här med sommar för redaktionen. Mycket nöje!

Jonas Mäki - California Games
Jag var tio år gammal och visste väl egentligen nätt och jämt vad USA var (detta var långt före internets genombrott och under eran Fredrik och Filip kallar DDR-Sverige), mer än att där fanns cowboys och indianer. Det var när jag spelade California Games till Commodore 64 det stod klart för mig att Amerika var något jag verkligen gillade, ville resa till och erbjöd precis den somriga livsstil jag än idag mår bra bara av att tänka på. Än idag finns det inget annat spel som förkroppsligar sommar på samma sätt för min egen del, annat än möjligen Outrun-serien.

Vi snackar trots allt rullskridskoåkning (riktiga, inga inlines) längs vad som ser ut som strandpromenaden i Santa Monica, surfande utanför vad jag får förmoda är Redondo Beach, footbag framför en solig Golden Gate-bro, frisbee runt de kaliforniska bergens vandringsspår, skateboard i ramp med Hollywood-skylten i bakgrunden samt något så 80-talsstekhett som BMX. California Games är sommar och har släppts till så många format att du säkert har något hemma som kan köra det. När dunjacka krävs i juli, det blåser snålt och skiten bara regnar bort så är det här den bästa tillflyktsort man rimligen kan begära för att få en förnimmelse av det solsken vi i Sverige så ofta snuvas på.

Henric Pettersson - Unravel
Den svenska sommaren är oberäknelig. Ena sekunden sitter man utomhus och läskar sig med något gott medan man i nästa sekund söker skydd över huvudet. En del av Unravel visar däremot svensk sommar när den är som allra bäst. Det räcker med att stå i kanten av en skog och blicka ut över en sjö så inser man vilken fantastisk miljö vi lever i. Detta är precis vad Unravel gör så bra. Jag blir alldeles varm inombords när jag i spelet springer bland kottar och lingon och stöter på en vandringsskylt som ser så bekant ut. Jag behöver bara starta spelet så känner jag mig omedelbart som hemma.

Jag kan heller inte släppa den där härliga stugan som Yarny kommer från. Fastän jag aldrig sett den tidigare så känner jag igen den. Alla har vi väl minnen från när vi varit i en stuga inte långt från skogen med knarrande trägolv, stickade dukar, trasmattor och gamla möbler. Det är en plats jag mer än gärna hade flytt till när den blåa himlen fylls av moln och regnet slår till. Detta är svensk magi i spelform.

Andreas Blom - Flygande Start: Första Klass
Sommaren brukar för de flesta förknippas med allt som inte hör jobb och skola till, och så även för mig. Men likt ett gammalt, aningen flagnande, minne sett genom lagom romantiserade nostalgiglasögon har ett spel återigen dykt upp på min radar. Det var efter att ha sett en video på Youtube som känslan kom tillbaka efter år av frånvaro - Flygande Start: Första Klass.

Trots att det är riktat till en helt annan målgrupp än den jag själv befinner mig i plus att det rör sig kring basal inlärning, kan jag inte annat än att minnas det med glädje. När jag själv hade rätta åldern inne spenderade jag sommaren med att räkna kulor, baka, servera lunch och leta efter gömt skrot i sandlådan. Varför jag så hårt kopplar detta till sommaren är dels därför att jag spelade det under sommartid men också för att det känns väldigt somrigt.

För det första fanns det inget annat än sol i spelet och för det andra fanns ett avsnitt där man hängde på stranden. Till tonerna av vad som måste vara en sommarplåga förklädd. Synd bara att jag inte har kvar min Windows 95 och då jag inte har en burk liggandes i detta nu, förblir allt det här ett aningen flagnande men fortfarande glimrade minne av somrarna från förr.

Lisa Dahlgren - Sunset Overdrive
Så är den snart över, vår svenska "sommar" och det är inte långt kvar tills alla de goda glassarna försvinner från sommarkioskerna, alla solstolar ställs in och båtarna ska upp ur vattnet. Har du själv börjat känna av höstångesten har jag ett lir att tipsa om, ett lir som bjuder på stekhet sol, glada färger, skojiga utstyrslar och klibbiga sockersvalkande läskedrycker - Sunset Overdrive.

Det, nu nästan bortglömda, underskattade actionliret är det somrigaste av de moderna spelen i min personliga spelhylla och det jag plockar upp när jag är ledsen efter att ha förlorat en Gwent-omgång för mycket eller slagit i lilltån i tröskeln på väg till spelsoffan. I Sunset City kan jag göra vad jag vill - jag kan ta ut min, i stort sett konstanta, obefogade irritation på massiva mördarcontainrar eller läskeblask-spottande zombies, jag kan köpa fräscha virtuella paltor utan att lägga ett enda verkligt öre och jag kan, om jag sitter nog nära TV:n, försöka att bli brunbränd genom skärm-genomträngt solsken. Snacka om lyckopiller i spelform.

Mathias Holmberg - Super Mario Sunshine
Jag är knappast världens största Mario-fantast, men ironiskt nog är det rörmokarens mest förbisedda äventyr som alltid får mig att damma av Gamecuben när det står som spön i backen under högsommaren. Tänk själv att ligga i soffan med en iskall Fanta Citron, samtidigt som du utforskar ett färgglatt och exotiskt Isle Delfino tillsammans med Mario. Tänk dig dess vita sandstränder, kristallklara hav och enorma palmträd. Men Sunshine bjuder inte bara på sol och värme - spelet är även väldigt blött, tack vare det levande duschmunstycket F.L.U.D.D. Att ha förmågan att spruta svalkande vatten över allt och alla i sin närhet, och förvandla gator till vattenkanor så att man kan glida sig fram här i livet, vore ju himmelskt. Min semester börjar inte förrän om tre veckor, men jag veta redan nu vart jag ska resa om vädret inte är tillräckligt fint i slutet av juli.

Andre Wigert - Far Cry Primal
Under det evigt långa vinterhalvåret är det ganska tacksamt att leva på 2000-talet. Vi har induktionshällar, värmeisolerade lyor, kaffebryggare och bastanta raggsockar som gör snedblåsande hagel utanför fönstret till en ganska mysig tillställning. Men däremot, under högsommaren, hade jag inte haft några som helst problem med att rusa ut i skogen, endast iklädd ett par pälskalsipper. Far Cry Primal anammar den drömmen på ett ypperligt sätt och det är (förstås) mer än bara en seminaken stenålderssimulator - det är en grym action-titel likaså. Även om jag tycker att Far Cry 4 både är en bättre och roligare titel än Primal blir jag förbannat lycklig av att gränsla en storgaddad tiger och rida ut längs en glittrande sjö, och sommarvibbarna blir som allra bäst när solen lyser upp ett gäng blodiga djurkadaver som ligger utsmetade på en idyllisk gräsplätt.