Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens 12 bästa äventyrsspel

Jonas, Micke, Benke, Martin och Jesper har slagits så blodet sprutat om förstaplatsen på listan över världens 12 bästa äventyrsspel - old school-stylée!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

12: Colonel's Bequest
Format: PC, Amiga, Atari ST / Utvecklare: Sierra / Utgivare: Sierra / År: 1989
Med en spänningsfylld Agata Christie-känsla intog Laura Bow våra datorer i hennes första äventyr i slutet av 80-talet. Från skaparen av King's Quest-spelen kom en gedigen upplevelse om mord och svek. Vem kan du lita på och vem ljuger? På Cluedo-lika manér gäller det att använda alla sinnen för att avslöja mördaren, men det är inte lätt när samtliga inblandade tycks ha både tillfälle och motiv. Colonel's Bequest är en sann klassiker och är väl värd att hyllas och därför förärar vi spelet en plats på vår lista!

Världens 12 bästa äventyrsspel

11: King's Quest V: Absence Makes the Heart Go Yonder
Format: PC / Utvecklare: Sierra / Utgivare: Sierra / År: 1990
King's Quest V blev en sorts värdig final för kung Graham och hela serien. En ond trollkarl hade krympt hela Grahams slott och stoppat ned det i en flaska. Kungen var därmed tvungen att ge sig av efter trollkarlen för att få tillbaka sitt rike. Sierra nådde här sin absoluta topp i ett sagoäventyr som kändes lika gemytligt som genuint och skulle ha gjort bröderna Grimm gröna av avund. Spelet innehöll så oerhört många moment att vi på redaktionen än idag inte gjort allt det innehöll och både estetiken samt musiken hör till det absolut bästa genren har att erbjuda. På något sätt känns det som att kvinnan bakom serien, Roberta Williams, själv ville avsluta serien i och med denna femte del för spelet väver på ett smart sätt ihop alla föregångarna till en härlig sammanhängande berättelse som tveklöst hör till de allra bästa i ett spel någonsin.

Världens 12 bästa äventyrsspel
Detta är en annons:

10: Leisure Suit Larry: In the Land of the Lounge Lizards
Format: PC / Utvecklare: Sierra / Utgivare: Sierra / År: 1987
Larry gjorde sin premiär under det glada 80-talet då synen på sex var väldigt annorlunda jämfört mot idag. Detta till trots sprängde spelet alla tänkbara osmaklighetsvallar och hade moment som man tidigare bara sett i tveksamma porrspel. Larrys äventyr blev dock superpopulärt och folk skrattade gott åt att han dog av könssjukdomar om Larry inte haft kondom när han hade sex med prostituerade, att det skämtades med rattfylla samt var knökfyllt med vad som idag skulle kallas sexuella trakasserier. Nå, Larry var mer än plumpa sexskämt. Det var också ett av de allra bästa textbaserade äventyren där man fick skriva vad man ville göra istället för att trycka på knappar. Trots att spelet har närmare tjugo år på nacken var allt interaktivt, allt gick att interagera med och det innehöll mängder av riktigt smarta pussel. Så snart vi hör Larrys odödliga ledtema fäller hela redaktionen nostalgitårar över spelvärldens kanske allra coolaste antihjälte någonsin.

Världens 12 bästa äventyrsspel

9. Beneath a Steel Sky
Format: PC, Amiga, CD32 / Utvecklare: Revolution / Utgivare: Virgin / År: 1994
Beneath a Steel Sky var ett av de första äventyrsspelen som drog nytta av CD-mediet och levererade ett strålande äventyr med tal hela vägen. Dave Gibbons detaljerade framtidsstad och den lysande dialogen skapade ett trovärdigt och spännande äventyr från den inledande serietidningssekvensen till det ljuva slutet. Beneath a Steel Sky är numera också helt gratis att ladda ner och spela, ett erbjudande du bara inte kan tacka nej till. (Ladda ner här)

Världens 12 bästa äventyrsspel
Detta är en annons:

8: The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery
Format: PC / Utvecklare: Sierra / Utgivare: Sierra / År: 1995
Det är ingen hemlighet att Jane Jensen är ett geni, både som skribent och som spelmakare. The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery är det andra spelet om skuggjägaren Gabriel Knight och har kanske den mest välskrivna handlingen någonsin. Gabriel får i uppdrag att tillsammans med sin kvinnliga medhjälpare Grace undersöka ett par brutala mord som skett i södra Tyskland. Spåren pekar mot att en varg är förövaren men snart inser de den hemska sanningen med kopplingar ända tillbaka till Kung Ludvig II av Bayern!

Världens 12 bästa äventyrsspel

7. The Dig
Format: PC / Utvecklare: Lucasarts / Utgivare: Lucasarts / År: 1995
Steven Spielberg hade en vision, en berättelse han ville berätta, men det skulle inte riktigt bli en bra film. Istället gav han idén till sin gode vän George Lucas, som skapade ett av de mest filmiska spelen någonsin. The Dig påminner starkt om klassiska böcker som 2001 eller Rama, där mänskligheten möter främmande liv i en episk, högtidlig berättelse, fjärran från banala actionäventyr som Star Wars eller Star Trek. Science fiction i dess mest renodlade form, och ett strålande äventyrsspel med lysande dialog och fantastisk musik.

Världens 12 bästa äventyrsspel

6. Sam & Max Hit the Road
Format: PC / Utvecklare: Lucasarts / Utgivare: Lucasarts / År: 1993
Scen: Hunden Sam och kaninen Max kommer in på sitt kontor. Sam plockar fram en bomb i form av ett huvud. Sam: "Vad ska jag göra av den här så den inte skadar någon vi känner eller bryr oss om?". Max: "Kasta ut den genom fönstret, Sam. Det är bara främlingar där ute.". Detta är Sam & Max i ett nötskal, en hysteriskt rolig parodi på både klassiska deckarmysterier och bisarra amerikanska sevärdheter. Animationen är strålande och bidrar till känslan av tecknad film när den är som bäst.

Världens 12 bästa äventyrsspel

5: Day of the Tentacle
Format: PC / Utvecklare: Lucasarts / Utgivare: Lucasarts / År: 1993
Ta en dos ond tentakel med ambitioner att ta över världen, en dos tidsmaskin och ett gäng knäppa ungdomar. Addera sedan Lucasarts skruvade humor och rör om. Resultatet blir Day of the Tentacle som med sin otroliga charm för alltid kommer att ha en plats i redaktionens spelhjärtan. För i vilket annat spel får du chans att träffa Förenta Staternas grundare och även förstöra deras arbete med självständighetsdeklarationen, eller att ställa upp i en skönhetstävling med en mumie? Sådant sker bara i Day of the Tentacle, och därför älskar vi det!

Världens 12 bästa äventyrsspel

4. Simon the Sorcerer 2: The Lion, The Wizard and the Wardrobe
Format: PC / Utvecklare: Adventure Soft / Utgivare: Adventure Soft / År: 1995
Det första Simon the Sorcerer var grafiskt starkt inspirerat av Monkey Island 2, men bjöd på en hysterisk blandning av parodier på gamla sagor, allt i ett helgjutet peka-klicka-format. Tvåan fortsätter berättelsen och Simon är roligare än någonsin. Den klart bästa scenen är när Simon hittar ett gäng rollspelare. Eftersom de faktiskt själva befinner sig i en fantasyvärld rollspelar de förstås vanliga människor, med vansinniga resultat. Liksom föregångaren bjuder Simon på extremt detaljerad animation och utmärkta röstskådespelare.

Världens 12 bästa äventyrsspel

3. Monkey Island 2: LeCuck's Revenge
Format: PC / Utvecklare: Lucasarts / Utgivare: Lucasarts / År: 1991
Efter det på alla sätt mästerliga första spelet om Monkey Island var Guybrush Threpwood tillbaka, liksom hans nemesis LeChuck. Spenslige Guybrush hade, enligt honom själv, växt upp till en mäktig pirat och så snart någon inte gav honom tillbörlig respekt pekade han på sina glesa fjun på underläppen och bad dem notera hans kraftiga skäggväxt. Allt var förbättrat många gånger om: grafiken var enastående, äventyret längre, humorn sylvass, musiken av bättre kvalitet och pusslena precis lagomt ologiska. Mängden oförglömliga scener är många, men hur man finurligt gjorde sig av med den påträngande försäljaren Stan, söp Rumm Rogers Jr. under bordet och lite nonchalant stoppade en fullvuxen apa i innefickan för att senare använda som monkey wrench (skiftnyckel) hör till de allra bästa. Monkey Island 2: LeChuck's Revenge är precis lika underhållande idag som för snart femton år sedan och är ett stycke sann spelmagi när den är som absolut bäst.

Världens 12 bästa äventyrsspel

2: Broken Sword: Shadow of the Templars
Format: PC, Game Boy Advance, Playstation / Utvecklare: Revolution Software / Utgivare: Avalon Interactive / År: 1996
En höst i Paris, en bomb på ett café och en vacker ung kvinna blir starten för George Stobarts makalösa äventyr som tar honom bland annat till Skottland och Algeriet. Handlingen är superbt skriven och framförs på ett otroligt atmosfäriskt sätt genom den vältecknade grafiken och underbara musiken. Broken Sword bjuder på skratt och spänning i en suveränt komponerad kompott som nästan bara Revolution kan åstadkomma. Med två bra uppföljare och en tredje på väg så är Broken Sword-serien den nu starkast lysande stjärnan på äventyrsspelshimlen.

Världens 12 bästa äventyrsspel

1: Grim Fandango
Format: PC / Utvecklare: Lucasarts / Utgivare: Lucasarts / År: 1998
Manny Caliveras resa genom Dödens Rike är inget mindre än ett komplett mästerverk som än idag är oomstritt som världens bästa äventyrsspel. Efter att en ung kvinna blivit lurad på sin förstaklassens färd genom Dödens Rike så bestämmer sig Manny och hans något groteska kompis Glottis för att rätta de orättvisor som härjar inom resebranschen som säljer "sista färden"-resor till nyligen avlidna personer. Deras efterforskningar leder dem till många märkliga och tillika underbara platser och handlingen tar konstant nya vändningar som gör att man hålls konstant trollbunden. Spelet huserar en form av intelligens och briljans bara Lucasarts utvecklarhjärnor kan åstadkomma. Mannys och Glottis äventyr är en kompott av komik och tragik, konstant omgärdad av en otrolig charm och en Mexikanskinspirerad atmosfär som gör det enkelt att älska Grim Fandango. Vi på redaktionen gör det definitivt och hedrar Lucasarts bästa och kanske sista stora äventyrsspel med en förstaplats på vår lista.

Världens 12 bästa äventyrsspel


Loading next content