Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Vilken extern hårddisk ska du ha till dina konsoler?

Tänkte du köpa och ladda ner Horizon: Zero Dawn eller Halo: The Master Chief Collection bara för att inse att utrymmet är slut? Lugn, vi hjälper till att hitta en extern hårddisk...


Vi har förmodligen alla varit där. Åtminstone någon gång. Ett sprillans nytt spel har inhandlats digitalt och hela kroppen bubblar av förväntningar. Då kommer meddelandet upp: För lite diskutrymme. Nu kokar du av ilska istället, vad spelar jag minst? Vad ska jag ta bort? Spelen blir större och större hela tiden och idag är det inte särskilt ovanligt med titlar som väger in 40-60 gigabyte. Både Sony och Microsoft (och inte minst Nintendo) har snålat in ordentligt på utrymmet i deras konsoler, åtminstone initialt, och det har lett till att vi har behövt lösa problemen med för lite utrymme på andra sätt.

På Playstation 4 kan du byta ut den interna hårddisken och sedan en tid tillbaka även bruka en extern. På Xbox One är du begränsad till externa diskar. För att det ska fungera behöver disken vara kompatibel med USB 3.0 (vilket de flesta hårddiskar är idag) och den minsta storleken är 256 gigabyte. Playstation 4 stödjer externa hårddiskar på upp till 8 terabyte och på Xbox One kan du smaska till en på 16 terabyte. Här nedan listas fem stycken i olika storlekar och prisklasser, utan inbördes ordning.

Seagate Expansion 1TB Portable External Hard Drive
(Cirkapris: 600 kronor, länk till Prisjakt)
En terabyte extra utrymme kan definitivt göra stor skillnad och kommer vara tillräckligt för många. Seagate är ett välkänt företag som tillverkar bra diskar och med USB 3.0 och en hastighet på 5400 RPM är det en suverän extern hårddisk för en rimlig summa deg. Att den inte kräver separat strömkälla ökar smidigheten också.

Seagate Expansion 1TB Portable External Hard Drive

HGST Touro S 1TB
(Cirkapris: 1100 kronor, länk till Prisjakt)
En till disk i en terrabyte-klassen. Den här är från HGST och kommer med 7200 RPM men då blir även priset nästan det dubbla från Seagate-varianten. Den har även USB 3.0 och kräver ingen extra ström.

HGST Touro S 1TB

WD My Passport Ultra II 2TB
(Cirkapris: 1100 kronor, länk till Prisjakt)
My Passport-serien brukar oftast komma på tal när det snackas om extern lagring och det är såklart inte helt utan anledning. WD kan sin grej och med två terabyte, 5400 RPM, USB 3.0 och ström via USB är det ett bra alternativ för någon som vill ha ut lite mer.

WD My Passport Ultra II 2TB

Seagate Backup Plus 4TB
(Cirkapris: 1400 kronor, länk till Prisjakt)
Nu börjar vi komma upp i storlek. Fyra terabyte är mycket utrymme men med tanke på att spelen bara blir större och större är det kanske vettigt att framtidssäkra? Den har givetvis USB 3.0 och en hastighet på 5400 RPM.

Seagate Backup Plus 4TB

WD My Book 8TB
(Cirkapris: 2600 kronor, länk till Prisjakt)
Tillbaka till WD och deras My Book med svindlande 8 terabyte. Förmodligen alldeles för mycket för vad de flesta behöver men en sak är säker: det finns plats för tonvis med spel. Det är en best dock, den väger ett kilo och kräver separat ström. Hastigheten är på 5400 RPM. För den som vill gå steget längre gör WD även en modell som heter WD My Book Duo på hela 16 terabyte (!).

WD My Book 8TB

Det var ett par förslag på externa hårddiskar för att slippa strulet när det är dags att ladda ned nya spel. Åtta terabyte är nog lite i överkant för många men en storlek på två eller fyra terabyte kan det kanske vara värt att investera i? Det finns såklart en uppsjö av andra modeller med olika egenskaper och hastigheter. Har du någon specifik som du rekommenderar?