Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
artiklar

Spelen vi hatade innan de släpptes

Du känner säkert igen dig, spelen som du verkligen förhandshatade innan de ens hade släppts. Vi har listat dem...


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Du vet säkert hur det är ibland. Vi hatar i tysthet (eller högljutt, beroende på hur man är funtad) spel redan innan de släppts. Ibland kan det vara något som läckt, som pekar på att titeln som vi väntat i åratal på är proppat av tekniska bekymmer eller så dyker det upp en trailer som skvallrar om en produkt som helt enkelt inte tilltalar. När det gäller snordyra storproduktioner blir detta extra tydligt hur vissa småsaker kan få en halv spelvärld att tappa intresset. Även fast det ibland visar sig att spelet i fråga är superbt när det väl släpps. Och i den här artikeln tänkte jag räkna upp ett gäng spel som jag verkligen hatade innan de släpptes. Och varför.

Jag smyghatade Mighty No. 9 innan det släpptes

När Comcept visades upp för första gången, på Kickstarter, tyckte jag att det såg helt underbart ut. Ett nytt plattformsspel baserat på enbart gamla idéer och på ungefär samma ljuvliga design som en gång i tiden gjorde Mega Man till en av genrens främsta hjältar. Det såg mysigt ut. Snyggt, smidigt och ambitiöst. Trots detta stoppade jag inte in några pengar i Kickstarter-projektet och det tog inte särskilt lång tid innan jag tackade gudarna för det. För det dröjde inte särskilt länge innan det började se sämre och sämre ut. Kickstarter-materialet som hade visats upp ett år tidigare var bevisligen förrenderat och så kallade "bullshots" och när den hysteriskt utskrattade trailern "Masterclass" väl dök upp, hade jag redan börjat smyghata Keiji Inafunes Kickstarter-succé. Sen försenades det tre gånger. Det färdiga spelet var inte särskilt mycket mer än en överhypad medelmåtta, vilket gjorde att jag glömde det lika snabbt som den där fruktansvärda berättarrösten hann säga: "Hey there! Do you like awesome cool things that are simply awesome and super-cool?"

Jag avskydde Ridge Racer: Unbounded innan det släpptes

Jag reste till Dubai med Bandai Namco ett par månader innan det var dags för finska Bug Bear att dundra ut superfloppen Ridge Racer Unbounded, och väl där fick jag chans att prata med utvecklarna samt lira ett par timmar av vad som var 2011 års värsta racingfiasko. Jag hatade det, direkt. Bug Bear hade sabbat allt som gjorde Namcos tidiga Ridge Racer-klassiker så otroligt bra (en gång i tiden) och att grafikstilen samt bandesignen var snodd direkt från Burnout 3 gjorde knappast min avsky mindre potent.

Vi ogillade Mass Effect: Andromeda innan det släpptes

Bioware hade det lite tufft inför premiären av Mass Effect: Andromeda och detta på grund av ett antal olika orsaker. Till att börja med var miljontals spelare superbesvikna på slutet i Mass Effect 3 vilket innebar att det var svårt för EA att verkligen drämma igång förhandshypen inför Andromeda, åtminstone på samma sätt som de gjort inför tvåan och framförallt trean. Sen dök det upp tillräckligt många videosnuttar samt gif-animationer som skvallrade om ett rollspel proppat (!) med tekniska bekymmer och horribla animationsmissar. Hatet på nätet inför releasen var starkt och spelet som släpptes var en besvikelse, rakt igenom.

Spelvärlden hatade Legend of Zelda: Wind Waker när det först visades upp

Det kanske är svårt att försöka komma ihåg hur det såg ut på diverse spelforum för 14 år sedan, men jag (som är en mycket gammal farbror) minns det såväl klart som tydligt. Fansen hatade Wind Waker innan det släpptes. Inte minst för att designen påminde de flesta om ett barnspel utan för att Nintendo valt att frångå estetiken och upplägget i E3-demot (Gamecube) som visats upp ett drygt år tidigare på E3-mässan. Nu visade det ju sig att Wind Waker skulle bli fantastiskt (som de allra, allra flesta spel med Link i huvudrollen) men förhandshatet var ändå starkt.

Spelvärlden hatade Too Human inför den försenade premiären

Det var inte mycket som stämde för Silicon Knights och deras evighetsprojekt Too Human under själva utvecklingsperioden. Inte särskilt mycket alls. Och när studiobossen Denis Dyack, efter att ha försenat titeln flera, flera gånger, gick ut i en podcast och kallade skribenterna på amerikanska spelblaskan Electronic Gaming Montly för allt möjligt hemskt efter att de publicerat en ganska negativ förhandstitt (baserat på deras intryck från det årets E3-mässa), fick han fansens vrede mot sig. Det fanns massor av hat riktat mot Too Human inför releasen och även om jag inte var en av dem som tyckte såhär, var det såklart rena rama kommersiella självmordet från Dyacks sida att göra som han gjorde.

Spelvärlden hatade DMC inför premiären

Ouuh! Denna var inte att leka med. Den mängd hat som fansen slungade mot Enslaved-studion Ninja Theory inför releasen av deras rätt urflippade "tolkning" av Capcom-spelföljetongen Devil May Cry var inte nådig. Spelare världen över skrek sig hesa över hur värdelöst spelet såg ut med sina sotsvarta demonspöken till fiender samt Dantes nya "emo-look". Bland annat skrev en extra förbannad spelare följande klassiska kommentar på det amerikanska spelforumet Neogaf: "THIS IS NOT FUCKING DANTE YOU FUCKING FUCKS!". Han blev bannad senare samma dag och spelet, som även vi på redaktionen var en smula skeptiska mot inför premiären, visade ju sig vara fullständigt fantastiskt.

Jag avskydde Sonic Boom: Ryse of Lyric innan det släpptes

Jag vet. Jag är mycket riktigt alldeles för gammal för Sonic. Jag tillhör inte målgruppen längre och har inte gjort det på många år. Just därför samt eftersom Sonics tredimensionella äventyr inte varit bra på 20 år, borde jag helt enkelt ha gett upp hoppet om att en vacker dag kunna kära ned mig i Segas laserblå långdistanslöpare - igen. men hoppet är ju det sista som dör. Och jag ville så himla gärna att Sonic Boom: Ryse of Lyric skulle se bra ut när det utannonserades. Istället fick vi en sörjig sörja av sällan skådat slag, ett spel som dömdes ut av fansen inför premiären så det stod härliga till. Det färdiga resultatet var dessutom vidrigt dåligt vilket gör att allt hat riktat mot Segas märkliga satsning idag känns befogat.

Spelvärlden hatade Call of Duty: Infinite Warfare inför premiären

Call of Duty: Advanced Warfare var bra. Futuristiska framtidskrig med roliga vägghopp och raketryggsäckar. Folk gillade, spelpressen gillade och titeln sålde superbra. Spelarna var dock relativt "färdiga" med framtidstemat när det väl var dags för Activision att utannonsera det följande årets Call of Duty-titel. När de visade upp en titel som såg ut som samma spel, i stort sett, med samma rymdkoncept och i form av en nästan sjukligt ful trailer - passade halva internet på att hata och håna Activision för deras oförmåga att pejla av vad kunderna verkligen vill ha. Det blev knappast bättre av att EA och Dice visade upp den första snutten från Battlefield 1 i stort sett samtidigt eftersom det spelet var (och är) 122 000 gånger snyggare, inte minst i trailerform. Nu visade det ju sig rätt snart att Call of Duty: Infinite Warfare var ett toppenspel och hatet glömdes bort lika snabbt som vi laddade om maskingevären där uppe på rymdstationen.

Spelvärlden hatar just nu Metal Gear: Survive

Det sköttes inte snyggt det där, Konami. Sättet som den japanska speljätten verkar ha behandlat Metal Gear-pappan Hideo Kojima på, var inget som spelköparna hade någon lust att förlåta eller se mellan fingrarna med. Tvärtom. Konami hatades hårt över hela internet i månader och när de efter Kojimas avhopp utannonserade ett slentrianmässigt, fult Metal Gear-spel som gick ut på att skjuta horder av datorstyrda zombies - var fansen minst sagt hatiska. Sällan har vi sett så mycket hat i kommentarerna som när vi skrivit om Metal Gear: Survive och jag har inga som helst problem med att förstå de som hatar här. Jag tror dessutom att spelet i sig kommer att stinka lastgammal kalsipp.