Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Xbox One X - världens kraftfullaste konsol

Efter ett och ett halvt års hypande är det idag äntligen dags. Nu har Xbox One X släppts och vi har kollat in vad den nya konsolen går för...


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Världens kraftfullaste konsol. Microsoft har inte missat några tillfällen att säga detta och budskapet har målmedvetet trummats in sedan Project Scorpio utannonserades under E3 förra året. Att Microsoft själva hävdar detta är såklart inte så konstigt, det är deras egen produkt trots allt. Dessutom har de siffrorna på sin sida. Konsolen är den mest kraftfulla någonsin (vilket nya konsoler oftast är) och tanken är att den ska ge samma upplevelse som du får från en bra PC.

Det som varit intressant är mängden utvecklare som hakat på budskapet om de digitala hästkrafterna. Utvecklare som inte hör till Microsoft och snarare är mer beroende av Sony än något annat i dagsläget. Och det handlar inte om betalda åsikter, något Gamereactor själva fått erfara under våra otaliga intervjuer som gjorts sedan konsolen utannonserades där det ofta prisats hur lätt det är att göra spelen optimerade till den nya enheten samt framför allt hur kraftfull den är.

För Microsofts del har det stått betydligt mer på spel med Xbox One X än för värste konkurrenten Sonys motsvarighet, Playstation 4 Pro. Att Sony idag säljer klart bättre av Playstation 4 är knappast någon hemlighet, och det är i detta perspektiv Xbox One X ska ses. Det är helt enkelt en konsol med extra allt, vilket avspeglas i prislappen som generellt ligger mellan 5300-5400 kronor i Sverige. Beräkningskapaciteten gentemot Playstation 4 Pro är i runda slängar 40% högre, vilket gör att skillnaden konsolerna emellan är större än den var mellan Playstation 4 och Xbox One.

Såhär ser den alltså ut. Prislappen i Sverige ligger generellt runt 5300-5400 kronor, men det går att importera för runt femhundringen billigare.

Prestanda:
• Xbox One
CPU - Åtta AMD Jaguar x86-kärnor på 1,75GHz
GPU - 12 GCN-beräkningsenheter på 853MHz (Xbox One S: 914MHz)
GPU beräkningskapacitet - 1,31TF (Xbox One S: 1,4TF)
Minne - 8GB DDR3/32MB ESRAM
Minnesbandvidd - DDR3: 68GB/s, ESRAM på max 204GB/s (Xbox One S: 219GB/s)

• Playstation 4 Pro
CPU - Åtta AMD Jaguar x86-kärnor på 2,1GHz (PS4: 1,6GHz)
GPU - 36 förbättrade GCB-beräkningsenheter på 911MHz (PS4: 18 GCN-beräkningsenheter/800MHz)
GPU beräkningskapacitet - 4,21TF (PS4: 1,84TF)
Minne - 8GB DDR5 (PS4: 8GB DDR5)
Minnesbandvidd - 218GB/s (PS4: 176GB/s)

• Xbox One X
CPU - Åtta nyutvecklade AMD Jaguar x86-kärnor på 2,3GHz
GPU - 40 skräddarsydda beräkningsenheter på 1172MHz
GPU beräkningskapacitet - 6,01TF
Minne - 12GB DDR5
Minnesbandvidd - 326GB/s

Bild från när vi packar upp Xbox One X. Då skrev vi: "PS4 Pro, Xbox One X samt Xbox One S är alla lika breda och ungefär lika höga men PS4:an är djupare, och väger lite mer än de andra konsolerna."

Det var därför med spänd förväntan jag packade upp vår Xbox One X förra veckan. Den vanliga enheten, ej Scorpio Edition. Sistnämnda är en lite lyxigare utgåva med grön text på, kartongen designad på ett sätt som för tankarna till första Xboxen och där ett ställ ingår för den som vill ha konsolen på hög kant. Själva paketeringen är tämligen fri från överraskningar. En HDMI-kabel ingår liksom en handkontroll och förstås konsolen.

Det ska sägas direkt att det är imponerande att hålla i den lilla burken som faktiskt är mindre än Xbox One S. Genom åren har Microsofts konsoler inte kunnat beskyllas för att vara några skönheter direkt, men faktum är att Xbox One X är just det, en skönhet. Liten, smäcker men med bra tyngd och underbara materialval. Den har dessutom fysiska knappar istället för fippliga touch-lösningar och precis som de andra tidigare versionerna av Xbox finns två USB-uttag (3.0) på baksidan och en på fronten. Kinect-uttag saknas däremot annat än via adapter (som inte ingår).

Länge var processorn den enda bild vi hade från Xbox ONe X, och den lever vidare i konsolens starsekvens. På moderkortet finns även en Master Chief ridandes på en skorpion ingraverad.

När du startar enheten från avstängt läge möts du av en ny startsekvens som visar Scorpio-processorn, innan Xbox-logon dyker upp på skärmen. Har du snabbstarten aktiverad kommer du inte få se denna fortsättningsvis, men det är en kul grej såklart. Det ska sägas direkt att Xbox One X är tyst, fullt i klass med Xbox One S. Det är väldigt, väldigt sällan du kommer höra din konsol överhuvudtaget. Däremot skyfflar den en del värme bakåt, med luftintag via sidorna, så att inte ha konsolen alltför inklämd eller instängd verkar vettigt. Min står i en vanlig Ikea-möbel och det har fungerat bra.

Jag hade redan innan laddat hem de 4K-uppdateringar som fanns tillgängliga till min externa hårddisk och kunde enkelt plugga in den i Xbox One X för att sätta igång med spelandet. Men det har under den vecka som gått sedan jag fick konsolen inte direkt drällt av spel optimerade för Microsofts nya konsol. Listan över det som är på gång är diger men mycket har inte hunnit komma ännu. Call of Duty: WWII saknas ännu och Wolfenstein II: The New Colossus uppdaterades bara härom dagen, och det är svårt att bortse från det faktum att det inte finns något spel som släpps tillsammans med konsolen som verkligen visar vad den mäktar med. Idag på lanseringen är det dock ett helt gäng titlar ute och många är väldigt imponerande.

Det spel som ger kanske störst skillnad är det drygt året gamla Gears of War 4 som jag inte alls upplevde som överdrivet imponerande när det kom i september 2016. Till Xbox One X har The Coalition lyckligtvis tagit i från tårna. Allting är makalöst vackert och när jag står med J.D. Fenix i regnet och verkligen kan se hur dropparna slår mot hans axelskydd och rinner av i små hyperdetaljerade rännilar är det svårt att inte bli just imponerad.

Ett spel som är väldigt läckert till Xbox One X är Assassin's Creed Origins som jag har förmånen att kunnat jämföra med PC. Och Xbox One X står sig. Grafiken är otroligt tjusig med kraftigt förbättrade ljuseffekter, detaljer, hög upplösning och så vidare. Vänner som hälsat på har knappt trott sina ögon. Quantum Break är ett annat spel som verkligen fått sig en uppfräschning gentemot originalet liksom Final Fantasy XV. Även det ovan nämnda Wolfenstein II: The New Colossus ser riktigt, riktigt bra ut till Xbox One X.

Spel som Assassin's Creed Origins, Gears of War 4 och Wolfenstein II: The New Colossus ser direkt makalöst bra ut till Xbox One X.

Jämfört med Xbox One S är skillnaderna väldigt stora, och då ska man ändå minnas att nästan allt vi ser nu är spel som i efterhand fixats till. Hur mycket resurser som egentligen lagts ner på ofta årsgamla (eller betydligt äldre än så) spel vet jag inte, men knappast några våldsamma mängder då det lär vara svårt att räkna hem vinst på det. Klart är att vi snackar rejäla förbättringar, och eftersom konsolen kostar drygt 5000 kronor ska det såklart vara på det viset.