Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Redaktionen Resonerar: Iphone X vs Allt

Här på redaktionen har vi diskuterat Apples nya telefon och hur den står sig mot konkurrensen...


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Petter:
Jag har ingen Iphone X, åtminstone inte ännu. Och eftersom jag är kungen av I-landsbekymmer tänkte jag försöka få detta till en travesti. Ett ögonblick som rimligtvis torde sörjas - världen över. Allmosorna borde strömma in, så att jag kan inhand... Äh. Sorry. Kim... Du köpte en i fredags och jag har inte hunnit kladda på den ännu, ge hit! Iphone 8 känns som en ytterst försiktig uppgradering av Iphone 7, men X-modellen däremot känns lite som Steve Jobs comeback, på flera sätt. Eller vad säger ni? Har Apple övertaget över alla andra tillverkare nu eller är det någon annan som regerar mobilmarknaden för tillfället?

Lisa Dahlgren:
Apple kan ju det där med design, framförallt X ser ju helt totalt magisk ut och jag vill ha en - såklart. För min del är det, trots att jag försöker dölja det med arga Apple-riktade klagomål, enbart plånboken som håller mig från att punga ut en miljard svenska kronor för att kunna ha skönheten i handen. Jag ropar högt att jag aldrig mer ska köpa en iPhone varje gång en släpps, men samtidigt går jag emot mina egna rop varje gång en ny ska inhandlas. Vilken hycklare jag är, jag är verkligen en del av problemet. Apple står sig starka och kommer regera mobilmarknaden ett par år till, mark my words.

Andreas Blom:
Jag står stolt på andra sidan och hojtar ikapp med anti-protestanterna. Jag tycker personligen att majoriteten av funktionerna som man marknadsfört den med är för mycket av en gimmick för att det ska fungera i längden. Jag är starkt emot utseendet - kunde man inte dra en helsvart rand längst upp istället för enbart en liten yta för frontkamera och högtalare? Den pyttenyttiga lösningen man valt sticker enbart i mina ögon. Inte snyggt. Det hade blivit mer enhetligt, och min mening snyggare, om man dragit en hel rad.

Hemknappen? Varför ta bort den? Nu har jag inte tafsat på en, men förstår verkligen inte hur "mer abstrakta rörelser" kan vara ett fullgott substitut för den klassiska (och så klockrena) hemknappen. Kanske ändrar uppfattning om jag får en i handen, men i nuläget så förstår jag verkligen inte varför man valt att ta bort ett av de element som var med och definierade ursprungsdesignen? Jag vet, jag vet "innovation" och "framsteg" i all ära, men kom igen. Jag hoppas bara för Apples egen skull att ansiktsigenkänningen funkar felfritt (då det som allmänt känt, är det ända nyckeln nu för tiden). Och med en prislapp på över 11 000 kronor (en fullgod spel-PC, Minst två Xbox One X eller en himla massa Snickers) så känner i alla fall jag inget sug efter X:et. Med det sagt har jag inget emot det som sitter inuti (annat en FaceID) då. Nej, nu känner jag att jag surnar till för mycket här. Drar nog en kaffe för att muntra upp mig.

Kim Orremark:
Med den inställningen Andy-polarn kan vi ju även ifrågasätta varför vi, den mänskliga rasen, slutade gå på alla fyra en gång i tiden och gick ifrån den "definierade ursprungsdesignen". Skämt å sido. För att få plats med mer (och ny) teknik i dagens lurar och ändå bibehålla den industriella standard som vi har börjat vänja oss vid måste gammal teknik bort, så enkelt är det. Apple var först ut med att jaga bort 3,5mm-jacket (tacka alla gudar som finns för det) och även om Touch-ID som funktion har varit underbar är Face-ID både säkrare och smidigare. Gesterna som nu används istället för hemknapp känns, tvärtemot vad du tror, riktigt innovativa och blir naturliga endast efter ett par dagars användning.

Kim Jakobsson:
Det är priset som gör mig väldigt fientligt inställd till telefonen. Som du säger, man kan göra så otroligt mycket för de där pengarna. Idag sitter jag på en Iphone 6 plus och har verkligen noll planer på att uppgradera den till en X, eller en åtta för den delen. Exakt vad gör man på en telefon idag? Jag kan bara tala för mig själv, men 90% av tiden spenderar jag på sociala medier, Spotify och Youtube. Knappast så att jag behöver prestanda likt en stationär dator för att köra dessa appar. Så vad är den till för? Förutom att vara snygg rent estetiskt?

Nej, Apple blir verkligen mer och mer ointressanta för varje produkt de släpper ifrån sig. Jag är fortfarande en trogen användare av deras Macbooks, men i övrigt kunde jag inte bry mig mindre om en ny supertelefon som jag ändå vet bara kommer att användas till Twitter och Facebook. Nej tack.

13 000 kronor kostar den, vilket är smått sinnessjuka pengar för en telefon.

Petter:
Nu är ju jag en genuin Mac-taliban, men... Ja. Jag hade möjligtvis, till viss del, kunnat hålla med om detta för ett år sedan. Men idag? Precis tvärtom. Iphone X ser ju för bövelen helt magisk ut, Imac Pro likaså och jag ser okristligt mycket fram emot nya Mac Pro samt deras nya 5K-monitorer. Men visst, 14 000 kronor för en mobiltelefon som är "gammal" om tio månader - är smått sinnessjukt, håller med. Vad säger Kimpa som faktiskt pungat ut dessa pengar för sin?

Kim Orremark:
Men du Kim. Pengars värde är ju alltid relativt till personen som brukar dem, såklart, att avfärda en produkt för att den inte passar ens plånbok är helt okej men att vara fientligt inställd av samma anledning är ju bara tråkigt. Jag kommer aldrig kunna köpa en McLaren P1 även om jag så säljer hus, fru, barn och lever på grillkrydda för resten av mitt liv men det betyder ju inte att jag inte vill köpa bilen och drömmer om den dagligen. Jag håller med om att priset är hiskeligt högt men för mig är det snarare resonemanget tvärtemot ditt - jag använder min telefon hela dagarna och överlägset mest av alla teknikprylar jag äger.

Petter:
Detta är ju i grunden helt rätt sätt att se på det hela, egentligen. Jag använder min telefon säkert fem timmar per dygn. Minst. Mycket mer än jag nyttjar någon annan eldriven pryl i mitt hus. Och just därför borde jag inte knussla nu när Apples bästa telefon någonsin går lös på 14 brak. Men det är nog känslan att den faktiskt kommer att kännas "gammal" om elva månader, som gör att jag håller hårt i pluskan. Trots allt... Men vad tycker du om de nya funktionerna då, Kim?

Kim Jakobsson:
Kim, Kim, Kim. Det är fine att resonera som du gör kring pengar och teknik, såklart, det är bara användningsområdet jag ställer mig tveksam till. Vad exakt gör att du behöver ha denna prestanda i en mobil? Inte heller menat som någonting otrevligt! För personligen spelar jag typ endast "clicker-spel" och Hearthstone emellanåt. Resten av tiden spenderar jag på sociala medier och där duger ju en tre år gammal mobil, inte så att de apparna är krävande. Förr i tiden var jag väldigt exalterad när det släpptes nya telefoner och datorer, men i slutändan har jag landat i att det bara känns "onödigt", så länge man inte är i akut behov av någonting nytt då ens gamla prylar gått sönder. För jag vet ändå om att jag inte kommer att använda deras maximala prestanda.

Andreas Blom:
Jag är sedan i våras också en trogen användare av MacBook (rockar en aningen hetare 13" Pro 2012), och håller med dig. Mer eller mindre. Deras nya line MacBooks är ju rena ögongodiset, about time att de började med Space Grey även på datorfronten. Jag uppgraderade just lur och valde, aningen motvilligt, iPhone 7. Den är erotik i sin renaste form. Kurvig, rund, lövtunn och lagom stor (jag snackar normala modellen). Jag var först emot borttagningen av 3,5-jacket men efter en dryg månad med luren och mina också nyligen införskaffade trådlösa hörlurar, saknar jag den inte alls.

Här på redaktionen har vi ännu inte mottagit ett recensionsexemplar. Faktum är att vi inte ens fått tag på Apple Sverige för att få veta när vi kan tänkas få låna ett exemplar.

Jonas Mäki:
Jag håller med Andreas och Kim Jakobsson här. Jag har väldigt svårt att ens se det som en ny telefon. Trådlös laddning har varit så vanligt i åratal att Ikea-möbler haft funktionen inbyggd, skärmen är tämligen lågupplöst och den är fortfarande för vattenkänslig. Dessutom är många funktioner som "tap to wake" ett halvt decennium gamla gentemot andra mobiler. Vill jag ha en stor skärm så finns telefoner som erbjuder detta utan larviga jack i bildytan. Vad Steve Jobs gjorde med Iphone 3 och framåt var egentligen att förändra hela världen. Karl'n var en visionär på ett sätt som förmodligen bara Elon Musk idag kan matcha. Med Iphone X tar Tim Cook visserligen ikapp funktioner konkurrenterna haft i åratal, men i väldigt få fall överträffas de annat än ifråga om bättre kamera och snabbare hårdvara (där de senaste toppmodellerna brukar flytta utvecklingen på dessa områden oavsett) och i vissa är de fortfarande efter. Att höra Cook säga att det är det största klivet sedan Iphone 3 släpptes måste rimligen få Jobs att rotera åtminstone ett varv i graven.

Petter:
Men du har ju inte ens sett den i verkligheten Jonas? Detta medan i stort sett varenda tech-fokuserad tidning i världen kallar Iphone X för världens bästa mobiltelefon. Jag har bara gnuggat mina svettiga brautwürst-fingrar mot OLED-skärmen i cirka en kvart, men kände på den korta tiden ett enormt sug efter att klä av mig naken och smeka Iphone X ömsint och passionerat/vildsint.

Kim Orremark:
Jag tror snarare att Steve Jobs hade varit nöjd med hur Apple har hanterat tio års-jubileet. Angående funktionerna, Petter. Det känns fortfarande lite hemtamt, måste jag säga. Telefonen har nästan exakt samma form som Apple har slängt sig med de senaste fyra åren men tian känns otroligt premium. Gesterna känns nu, efter snart en veckas användning, helt naturliga och jag saknar varken hemknapp eller Touch-ID alls. Att Apple har lyckats få första iterationen att fungera såhär bra är häpnadsväckande. Att använda mitt nylle när jag köper bullar på Pressbyrån är lika kul varje gång. OLED-skärmen är underbar, kameran superb och batteritiden är grym. Dessutom verkar Iphone X vara så gott som oförstörbar vilket passar mig perfekt eftersom varje telefon jag någonsin har ägt ser atombombad ut efter ett par-tre veckor. Det känns som en ny telefon och det känns som den mest välbyggda pryl jag någonsin har haft i labbarna.

Adam Holmberg:
Jag är väldigt besviken på det jag fått testa med iPhone X. Jag finner skärmens form rent utsagt befängd där jag tvingas ha minimal bild eller en enorm kamera-flärp som inkräktar på skärmområdet. En toppmodern multimedia-telefon som inkräktar på ens media känns oerhört märkligt och hade verkligen klagat på om vi hade fått en kopia av Samsung S8+ med sin mer symmetriska formfaktor. Sedan så är gesterna för multitasking och liknande inte lika snabba eller enkla att klura ut som vad vi i princip haft sedan iPhone 4. Jag har testat lite med kunder och kollegor på mitt dagjobb där deras förändringar för de flesta var långt ifrån självklara att lista ut direkt. Sedan så fann jag att Face-ID hade stora problem att hitta mig när jag höll den väldigt lågt och avslappnat, precis som med min iPhone 8 Plus. Vissa vinklar har den stora problem med vilket är en stor besvikelse då en ren Touch-ID-knapp är fenomenal och blixtsnabb.

Vad tycker du om Iphone X och hur tycker du att Apples nya står sig mot det senaste från exempelvis Sony, Samsung eller LG?