Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Vi har läst igenom Doomsday Clock #1

DC:s superhjältar möter Alan Moores Watchmen i den nya serien Doomsday Clock, och Kenny har dykt ner i det första numret!


Facebook
TwitterReddit

Det är ofta väldigt känsligt för fans när man drar upp en gammal klassiker och försöker bygga vidare med en uppföljare. Och när DC bestämde sig för att integrera Alan Moores och Dave Gibbons hyllade klassiker Watchmen med resten av deras serievärld så är det ganska självklart att en del fans går in med en väldigt orolig inställning. Watchmen är ju i princip som en helig bok från det amerikanska serietidnings-biblioteket. Jag har nu dykt ner i det första numret av den nya serietidningen Doomsday Clock. En serie som utspelas genom tolv nummer och som ska introducera oss till det slutgiltiga kapitlet av det Watchmen-mysterium som har präglat DC:s serievärld sedan starten av den nya Rebirth-eran. Och den stora frågan är ju då såklart; har författaren Geoff Johns och tecknaren Gary Frank lyckats skapa något betydelsefullt med deras nya storsatsning?

Ett läckert variant-omslag till Doomsday Clock #1, av Gary Frank.

Doomsday Clock #1 startar som en direkt uppföljare till Watchmen. Vi får en tydlig överblick av hur deras värld ser ut efter slutet av original-berättelsen, och precis som förväntat så har Ozymandias plan för världsfred fallit i spillror. När serien startar så möts vi av ett dystert scenario fullt av kaos. Jordens världsmakter avlossar atombomber och de sista timmarna nalkas. Väldigt snabbt så introduceras hjälten Rorschach till berättelsen, och han är nu på jakt efter specifika individer som behövs för att stoppa jordens undergång. Det är dock väldigt oklart hur Rorschach fortfarande lever, eller om han ens är samma person bakom masken. Men det här blir till ett spännande sidomysterium som tidningen ger lite grumliga svar till genom min läsning.

Den här introduktionen utförs i ett lugnt och sansat tempo, och gör ett bra jobb i att bygga upp en stabil grund för resterande nummer. Något som även är riktigt imponerande är att Johns och Frank lyckas fånga in tonen, känslan och utseendet av Alan Moores Watchmen. Visst är det uppenbart att det är en Geoff Johns-bok som jag läser, men det är även väldigt tydligt att han har byggt upp Doomsday Clock med ett välplanerat manus vars huvudfokus är att hålla sig trogen till ursprungsmaterialet. Utöver Johns vassa manus så bjuder Gary Frank på klockrena bilder. Frank gör ett fantastisk jobb, tillsammans med färgläggaren Brad Anderson, för att övertyga mig om att jag befinner mig i det mörka och dystra Watchmen-universumet. Och de lyckas även bra med att illustrera övergången som sker när vi skiftar över till DC:s lite mer hoppfulla serievärld (även om DC:s superhjältar inte har en särskilt stor roll i det första numret av serien).

Rorchasch är tillbaka med sina klassiska inre monologer, men.. hur lever han igen?

Det är fortfarande elva nummer kvar innan vi kan ge Doomsday Clock en slutgiltig bedömning. Men efter att ha läst det första numret så är det tydligt att Johns och Frank har lagt ner mycket tid för att göra det här till något otroligt minnesvärt för alla fans. Doomsday Clock #1 tar sin tid för att fånga in känslan av Alan Moores gamla klassiker samtidigt som den introducerar nya intressanta element till Watchmens universum. Konfrontationen mellan Watchmen och DC:s hjältar får visserligen vänta ett tag till. Men det spelar ingen roll. För det första numret av Doomsday Clock lyckas uppfylla förväntningarna med en riktigt imponerande start.