Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Redaktionen Resonerar: Xbox One X & PS4 Pro

Gamereactor-teamet pratar om de nya konsolernas vara eller icke vara...

  • Text: Redaktionen

Facebook
TwitterReddit

Petter Hegevall:
Nu är Xbox One X släppt och vi har ju gullat runt med våra PS4 Pro-konsoler i ett halvår ungefär... Frågan är bara vad vi egentligen är tänkt att använda dem till, nu såhär i efterhand? Jag njöt i stora drag av att kunna dra nytta av den extra finfina grafiken i Gran Turismo Sport (HDR-stödet gjorde verkligen underverk i denna titel) och gillar hur mycket skarpare Halo 5 är på Xbox One X, men i övrigt känns det lite som att Sony respektive Microsoft dundrat ut 4K-versioner" av sina konsoler bara för att det går att göra massor av pengar, på det sättet. Det finns ju faktiskt inte särskilt mycket att spela, till dessa kraftpaket, som verkligen använder sig av den ökade prestandan. Och med tanke på att det finns krav från båda tillverkarna om att allt som utvecklas nu och framöver även måste gå att spela på en vanlig Xbox One/PS4, är det till viss del svårt att försöka motivera ett köp på 5000 spänn. Eller vad säger vi nu efter att ha testkört båda riktigt ordentligt?

Kim Orremark:
Hade du frågat mig när PS4 Pro släpptes hade jag sagt nej. Idag börjar det bli annorlunda. Spelen börjar få fler fördelar än bara högre upplösning eller förbättrad bilduppdatering. Kolla bara på Halo 5: Guardians på Xbox One X. Hela bildkvalitén är bättre utöver den högre upplösningen och ett bevis på att vi kan få spel på konsol, i 4K som ser magiska ut. Horizon: Zero Dawn på Playstation 4 Pro är ett annat exempel på spel där verkliga fördelar finns. Med tanken på takten 4K-skärmarna anammas av hushållen (om vi jämför med HD-Ready och Full HD där för tio år sedan) känns det som att Microsoft och Sony gör helt rätt i att försöka se till deras konsoler hänger med.

Andreas Blom:
I teorin känns det som man försökt med "framtidssäkring" då 4K blir allt vanligare, samtidigt som man tjänat sig en hacka (eller avser göra det). Som du säger Petter, så hänger mycket på hur väl utvecklarna nu använder sig av den extra kraft som finns att tillgå. Väljer man att till en början fokusera på att få spel X att fungera på "standardkonsolerna" och sedan de förbättrade? Eller kommer man i takt med att tiden går, så sakterliga aktersegla standardduon och satsa mer på de uppgraderade (dels för att verkligen visa vad de går för men också för att sakta tvinga spelare att uppgradera om de vill ha en schysst upplevelse?) Lite cynism å sido, tror jag att utvecklarna nu måste fokusera rätt så hårt på uppgraderingspatcharna/förbättringarna på nuvarande/kommande spel för att spelare ska känna sig motiverade att hala upp 5K för 4K (eller 4K för 4K om det gäller PS4 Pro, det lät inte lika "catchy"). Det ska bli kul att vänta i säg... Tre månader, och se vad som finns att spela, och hur det ser ut. Först då, när folk insett vad man kan göra med maskinen, kanske den saftiga prislappen inte verkar så skrämmande längre.

Jonas Mäki:
För min egen del är jag övertygad om att det är ett sätt att möta PC. I slutet av förra generationen påminde Playstation 3 och Xbox 360 om miniräknare prestandamässigt medan PC-spel var overkligt läckra. Det ledde till massflykt till Steam, och det gillar varken Microsoft eller Sony. Vill de kunna hålla igång en konsolgeneration i mer än fem år så måste det nog till en uppgradering av det här slaget som vi nu fått. Det jag nog gillar minst var något som Kim sade härom dagen, nämligen att detta ofelbart kommer leda till ett betydligt mindre kliv grafiskt när Playstation 5 och Xbox Two släpps. Nu är vi ju halvvägs där redan.

Petter:
Fast för under 10 000 kronor bygger du ju med enkelhet en PC som skåpar ut Xbox One X samt PS4 Pro och om vi då tänker att det släpps nya konsoler om kanske tre år, kommer de ju att vara betydligt mer kraftfulla än vad de nya enheterna är idag. Personligen älskar jag såklart ny teknik och smeker ömsint mina nya 4K-konsoler om kvällarna, men om jag ska vara helt ärlig har jag kanske märkt av några egentliga skillnader i typ fyra spel, totalt sett. Och med tanke på att konsolerna kostar nästan 10 000 kronor tillsammans, blir det en saftig prislapp för lite uppskalade texturer. Men det kommer ju såklart förändras framöver.

Jonas:
"Skåpar ut" känns väldigt tveksamt. De nya konsolerna motsvarar ofta snubblande nära PC på Ultra och för 10 papp är det långt ifrån säkert att du kommer kunna köra de snyggaste spelen på just Ultra. Jag skulle snarare säga att man för 10 000 för en likvärdig PC som konsoler för halva priset (som du då dessutom kan få en av varje av). Och skillnaderna är rätt stora i slutändan, spel som Assassin's Creed Origins, Star Wars Battlefront II och Horizon: Zero Dawn är direkt läskigt mycket snyggare.

Kim Orremark:
Nja. Nä. Exempelvis Battlefront II eller Wolfenstien II är kriminellt mycket bättre på PC än på One X/PS4 Pro om de krämas på i "ultra". Däremot står sig ju exempelvis Uncharted 4 som ett av världens snyggaste spel, fortfarande. På en vanlig Playstation 4, dessutom.

Jonas:
Då får vi enas om att vara oense. Även Digital Foundry påpekar att skillnaderna inte är så stora. De uppdaterade konsolerna gör helt enkelt ett extremt bra jobb, tycker jag, och därmed är de absolut värda sina slantar för min egen del. Båda två.

Kim Orremark:
Att döma av det jag hitta och testa själv liknar Pro/X-versionen av Battlefront II en PC inställd på high och krämar du på i ultra i riktigt 4k (som ingen av konsolerna klarar) så är det faktiskt rätt stor skillnad. Poängen är att för vad en Xbox One X kostar kan du köpa ett GTX 1080 till din dator för extra grafiksmisk.

Petter:
Håller med Kim här. Battlefront II på "ultra" på en topp-gaming PC i jämförelse på en Xbox One X är inte snubblande nära, inte enligt mig. Men visst ser spelen du nämner helt fantastiskt bra ut till Xbox One X, det säger jag naturligtvis inget om.

Jonas:
I slutändan är det omöjligt från att bortse från att Moores lag inte längre gäller och skillnaden till nästa generation blir betydligt mindre med uppdaterade konsoler i halvtid. Hade vi som vanligt gått från Playstation 4 och Xbox One till något nytt hade hakor säkerligen tappats, men nu finns ett mellansteg. Tekniken hinner bara komma så långt på två-tre år från nu.

Petter:
Och det ser jag inte som något jätteproblem. Som jag skrev tidigare kommer det ju bli ett lyft, oavsett, och inte minst eftersom vi mest troligt kommer att få 4K Native-titlar i låsta 60 FPS med expanderad färggamut. Vilket kommer att göra massor. Sen ser jag även fram emot en nära framtid där branschstandarden för såväl film som spel kliver upp på 4:4:4 gällande subsampling av färgrymd. Alldeles för ofta fastnar vi i en diskusion rörande upplösning och framerate - bara, i denna bransch. När vi idag kanske snarare ska prata om färg. För här har vi ju bara skrapat på ytan...

Jonas:
Jodå, men lyftet mellan Xbox X/PS4 Pro och Xbox Two och PS5 kommer att bli mindre än vad vi är vana, som att skaffa ett nytt grafikkort efter några år. I sig inget jätteproblem och jag skaffar alla konsoler, men det kommer bidra till att sudda ut generationerna lite.

Adam Holmberg:
Jag kommer nog att luta mot Xbox One X om utvecklarna faktiskt fortsätter nyttja den prestandan någorlunda. För jag har alltid tyckt om Xbox trots mina oändliga klagomål och vill verkligen ha en ursäkt att spela på deras plattform. Då Xbox nu för tiden är horribelt mediokra med sina exklusiviteter, som nästan samtliga är tråkiga eller också kommer till PC, så är det bara tredjepartsspelen kvar där Sony fram tills nu legat i framkant. Så blir spelen framöver skarpare och mer stabila på Xbox One X, tillsammans med Achievements som jag ärligt talat föredrar framför Trophies, så kommer Microsofts uppdaterade låda helt klart vara min nya huvudmaskin för tredjepartliren medan Playstation 4 Pro stolt tuffar på som exklusivitetsmaskinen i mitt vardagsrum. Och vad gäller legitimiteten hos dessa konsoler jämfört med låt oss säga PC så tror jag att Xbox One X i alla fall har lite mer att tala om i att erbjuda en 4K-upplevelse till den bredare massan. För visst kan man ha en toppmaxad PC som pressar pixlar hejvilt, men det kostar också därefter och kommer med många ytterligare krav. Min PC som jag själv lagt långt över 10 000 på kan fortfarande inte ha perfekta 4K i 60 bilder per sekund i alla spel. Det kan såklart inte Xbox One X heller som redan nu använder uppskalningsmetoder i en del titlar, men i soffan känns det ofta aningen mer acceptabelt med 30 bilder per sekund eller en del klipska genvägar från utvecklarna än att meka med en PC och försöka få den optimala spelupplevelsen för en själv. Om man enklare vill ha en "bättre" spelupplevelse utan mekandet och pillandet (som jag själv uppskattar) som kommer med en PC så är Xbox One X ett lättare sälj.

Petter:
Smaken är ju naturligtvis som baken, men kan man verkligen kalla Halo 5, Gears 4 och Forza Horizon 3 för "horribelt tråkiga" medan man i samma andetag hyllar Gran Turismo Sport, Bloodborne och vad? Uncharted 4? Här håller jag inte med alls, anser snarare att båda formaten har starka, exklusiva titlar.

Adam Holmberg:
Tre av de fyra exklusiviteter du nämner hos Xbox finns även till PC (Cuphead säljs ju till och med på Steam och inte MS egna butik), något som frustrerar mig något oerhört när vi talar om fördelar av att spela just Xbox. För min PC är fortfarande någorlunda rejäl och då har jag ju ingen direkt anledning att ens ha ett Xbox One om jag inte uppskattade soffspelandet också. Så för mig är det endast multiplattformspelen som tilltalar över huvud taget medan MS verkligen borde se över sitt spel vad gäller egna, unika titlar.

Petter:
Jag ser fram emot att se hur dessa nya "uppdaterade" konsoler säljer. För även om det absolut inte är någon värdemätare, känner jag inte en enda person som ska införskaffa Xbox One X utanför Gamereactor-sfären. Av mina tio kompisar och minst lika många bekanta är det inte en enda som är beredd att lägga 5000 spänn till på en ny version av en maskin de redan har. Problemet blir tror jag att Sony och Microsoft inte riktigt marknadsfört dem tillräckligt tydligt, åtminstone i vissa avseenden. Pratade med en säljare på Elgiganten förra helgen som sade att han fick frågan flera gånger i timmen, om vad som är bättre med Xbox One X och vad X:t står för.

Jonas Mäki:
Jag har köpt mer lakritspipor, förresten. Har två kilo här och kan bara meddela att de går åt, snabbt. Jag röker mycket just nu.

Petter:
Jag har under de senaste dagarna hårdtestat UHD 4K BD-spelaren i Xbox One X och även om Microsoft polerat lite på mjukvaran och på så sätt fått bort lite av bruset som spelaren i Xbox One S tyvärr lade på bilden - är det fortfarande inte särskilt suverän spelare, trist nog. Jag saknar fortfarande UHD-spelare i PS4 Pro, även fast jag såklart läst om hur Sony resonerade när de beslutade sig för att inte pula ned det i sin maskin.

Jonas:
Pipa?

Vad tycker du om de nya, uppgraderade, 4K-konsolerna och har du köpt någon av dem?