Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Redaktionen Resonerar: Våra bästa spelköp

Gamereactor pratar om de spelköp vi gjort genom åren som varit bäst, eller som vi minns allra, allra mest...

  • Text: Redaktionen

Facebook
TwitterReddit

Petter Hegevall:
Jag tänkte att vi skulle prata, såväl högt som brett, om det där spelköpet som alltid kommer att innebära att du, som spelare, är en smula mer benägen att punga ut pengar på kommande titlar. Köpet som antingen innebar hundratals timmar av magisk underhållning eller kanske till och med innebar att du faktiskt tjänade en slant? Jag kommer till exempel aldrig att glömma mitt inköp av två exemplar av Legend of Zelda: A Link to the Past. Jag skulle såklart köpa ett spel, och hade knappt råd med det. Men butikspersonalen arbetade i ett hav av förvirring och råkade väl på något märkligt sätt pula ned två kopior i min påse. Och eftersom jag först upptäckte detta när jag kom hem, och eftersom jag är ohederlig - behöll jag dem båda. Ett spelade, jag, såklart. Det andra plockade jag aldrig ens av plasten på och cirka 16 år senare såldes det. Till en direkt obscent stor förtjänst. Jag tror faktiskt att den försäljningen, i sig, har såhär i efterhand finansierat stora delar av mina inköp innan jag trasslade mig in i spelvärlden i egenskap av tidningsmakare (och i och med det började slippa att lägga egna pengar på spelen jag ville testa). Ett annat köp som jag aldrig lär glömma var Half-Life. Det kändes billigt redan när jag betalade för det, och efter 20+ timmars av total überbriljans var jag stensäker på att jag gjort mitt livs bästa affär gällande just underhållning. Hur ser din historik ut?

Lisa Dahlgren:
Jag minns den där första sommaren med The Witcher III (och alla de där andra årstiderna som samma spel snurrat i skivläsaren). Jag trodde, där i butiken med spelet i hand, att jag skulle få omkring 30 timmar ur liret och betalade motvilligt de där 600 kronorna för att få liret med mig hem. De där 30 timmarna blev snabbt till många (många) hundratals sådana och spelet har jag köpt om till flera format sedan dess och aldrig ångrat mig.

Petter:
Du minns alltså... Förra sommaren? Ditt minne verkar fantastiskt Lisa. Avundsjuk blir jag då jag sällan minns vägen hem till mitt eget hus.

André Lamartine:
Ahh, så sant Lisa. Ett formidabelt spelköp, absolut! Bara att öppna spelfodralet och mötas av ett personligt tack-brev till spelaren från CD Project Red var tillräckligt för att sätta ett leende på läpparna. Dessa polacker, de kan äkta spelmagi...

Kim Orremark:
När jag köpte Mass Effect var jag ordentligt skeptisk. Visst jag älskade redan Bioware och framförallt Knights of the Old Republic men allt jag hade sett från Mass Effect på förhand såg riktigt, riktigt tråkigt ut, bra mottagande av spelpress till trots. Men, jag traskade till butiken och slantade 600 riksdaler samtidigt som jag dödsstirrade den stackars kassörskan i ögonen, hon anade nog min nervositet för hon sade, lite försiktigt: "Eh... hoppas du gillar det", sen log hon. Jag kom hem, poppade i skivan i läsaren på min Xbox 360 som vid det laget hölls ihop av silvertejp och handdukar och började min resa med Commander Shepard. Två dagar senare sitter jag kvar i samma position som jag började i och bara gapar. Jag hade precis klarat Mass Effect och gjorde mig beredd på min andra genomspelning och jag var lyrisk, trött, illaluktande och var redo där och då att kröna Mass Effect till världens bästa spel, alla kategorier, trots sina problem. Det blev tio genomspelningar till och än idag känner jag att 600 spänn var helt klart värt det.

Mass Effect är för flera av oss på redaktionen ett fantastiskt spelminne.

Petter:
Härligt ju, det är de där upplevelserna som verkligen dröjer sig kvar. Hur placerar du Mass Effect idag då på din personliga topp 10-lista?

Kim Orremark:
Mass Effect är idag omsprunget av tvåan men jag skulle nog kunna peta in det på en topp 20, åtminstone.

Joakim Sjögren:
Mitt bästa spelköp måste vara Dark Souls. För jag kommer såväl ihåg hur jag spanade in en beta-notis inuti en Gamereactor-tidning (år 2011, nummer 83, vill jag minnas) och hur den texten till slut gjorde mig så pass nyfiken att jag valde att punga ut för en reservation av äventyrets ytterst läckra och lika limiterade utgåva. När dock GR-räven Jonas Elfving "endast" belönade spelet med en sjua i sin recension fick jag mental pyspunka och började vela fram och tillbaka om jag inte skulle skaffa Rage istället. Min lathet gjorde dock att förhandsbokningen låg kvar, och när jag väl började utforska Miyazakis mörka fantasivärld blev jag omedelbart förälskad i hur han överlämnade ansvaret till mig som spelare, samt hur hans diffusa historieberättande passade perfekt med det krävande och spelmekaniska ramverket From Software hade svarvat på plats. Dark Souls blev slutligen en upplevelse som gjorde att min passion för spel växte till en helt ny nivå. Inte en dålig vinst av en investering på blott 600 kronor, med andra ord..

Jonas Mäki:
Vår gamle Blu-ray-skribent Johan Bergström var på väg till USA för en semester. Xbox hade just släppts och jag behövde en. Detta var mitt i min period när jag importerade alla konsoler, och hade tidigare skaffat både importerad Dreamcast och en Playstation 2 samt köpte japanska spel på löpande band. Orsaken till att jag ville ha Xbox var just ett japanskt spel, Dead or Alive 3. Men Johan vägrade köpa konsolen om han inte fick handla med sig Halo: Combat Evolved, ett spel jag knappt hört talats om innan. Eftersom konsolen dessutom var försenad i Europa, hade jag inte sett några betyg på spelen (att köpa speltidningar var fortfarande främsta betygskälla 2001), men gick motvilligt med på det. Resten kan bara beskrivas som historia. Visst spelade jag Dead or Alive 3 en hel del, men Halo förändrade mitt sätt att spela för alltid. Det gick inte en helg utan att TV-apparater släpades för multiplayer-LAN, och än idag hör det till en av mina absoluta favoritserier. Det var ett högst motvilligt köp, men just därför är det också mitt bästa någonsin. Hade jag inte blivit "tvingad" att köpa det, är det inte alls säkert att jag någonsin öppnat ögonen för denna typ av spel eftersom japanska spelköp var det enda som gällde där och då.

Petter:
Detta minns jag mycket tydligt. Jag minns initialt hur missnöjd du var över att Johan faktiskt köpte ett amerikanskt release-spel åt dig, från en av mina dåvarande favoritutvecklare, dessutom, som bara gjort spel till Mac - i princip. Haha, det rök ju nästan ur dina näsborrar där i ett par dagar innan konsolen landande här hemma och du slogs av den briljans som Bungie erbjöd i Halo. Jag minns även första gången som jag och vår gemensamma kompis Heffa slank förbi för att kika lite på konsolen. Den där legendariska multiplayeromgången då Heffa gned bergväggen på Battle Creek och skrek "kontrollen är ju helt befängd!" så att svetten sprutade. Haha... Det var tider det. Fan vad gammal jag börjar bli. Och du, Mäki, är ju till och med ännu äldre.

Mathias och Jonas inköp av den krigsgröne dödsdräparen Master Chiefs jungfru-äventyr står sig som deras absolut bästa.

Jonas:
Helt legendariskt bra, minns det som igår hur han noggrant gned näsan mot bergsväggen och gormade. Fenomenalt många bra minnen med det där spelet. Ju mer jag tänker på det, ju säkrare blir jag på att just det var mitt bästa spelköp. Nu var ju inte det egentligen ämnet för dagen, men ett annat slumpens spelköp som visade sig vara sådär chockerande bra var SSX till Playstation 2. Ett spel jag aldrig ens skulle ha rört vid. Men jag hittade det billigt, och köpte för att byta in mot annat på TV-spelsbörsen, men fastnade totalt. När SSX Tricky sedan släpptes var jag dödsfast.

Lisa Dahlgren:
SSX Tricky var ett av de där liren jag lånade på mitt lokala uthyrningsställe om och om igen innan jag till slut pungade ut faktiska stålar för det, men vilket otroligt spel det var. Otippat kul för mig och min bror, som hellre krattade löv än åkte skidor eller snowboard i den kalla snön. Glad att vi trots icke-intresset plockade upp det från början.