Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Årets bästa filmer baserade på serietidningar

Året har varit fullt med serietidningsfilmer och Henric har kikat på samtliga filmer och är nu redo att presentera dem från sämst till bäst...


Facebook
TwitterReddit

Ett år fullproppat med serietidningsfilmer är snart över. Marvel har fortsatt expandera sitt universum och DC har i och med Justice League tagit ett stort steg att expandera sitt. Glömmas skall dock inte alla filmer som inte har någon anknytning till de två universumen. Här kommer du att få läsa om alla 15 filmer som släppts under året och hur pass bra de är.

Wilson stog för årets bottennapp som inte ens Harrelson kan rädda.

(15) Wilson
Vem? Ja, det är ingen dålig fråga. Inför denna artikel hade jag missat den här filmen och hade ingen aning om vad det var för något. Wilson är hur som helst en serietidning från 2010 som handlar om Wilson. I filmatiseringen spelas han av Woody Harrelson vilket på förhand kändes lovande. Har du missat filmen ska du däremot inte känna dåligt för det. Detta är nämligen ett riktigt bottennapp som utan någon som helst tvekan tar hem platsen som den sämsta filmen baserad på en serietidning i år. Här bjuds på misslyckad komedi, ointressant handling och bleka karaktärer.

Deathstroke i all ära men The Judas Contract är en hemsk film.

(14) Teen Titans: The Judas Contract
Det var inte med stor marginal som Teen Titans inte hamnade på sista plats. DC Animation fortsätter leverera brutalt dåliga animerade filmer och det förvånar mig varje gång att ingen på Warner Bros. tycks göra något åt det. Bara den senaste tiden har man levererat The Killing Joke, Batman: Bad Blood och Justice League vs. Teen Titans. Det finns några få undantag, men de kommer vi till senare. The Judas Contract är en filmatisering av serietidningen vid samma namn men filmen är tyvärr inte i närheten av tidningens kvalitet. Damian fortsätter växa som karaktär och Nightwing fortsätter leverera men i övrigt har man misslyckats fatalt med tolkningarna av Beast Boy, Blue Beetle och Raven. Filmen får ett plus för Deathstroke men annars bör du skippa denna lätt bortglömda animation.

''Och här klämmer vi in ett pruttskämt, okej?''

(13) Batman and Harley Quinn
Detta hade kunnat bli alldeles fantastiskt. För att fira 25 år med Harley Quinn bestämde sig legenderna från Batman: The Animated Series att återförenas och bjuda på en film i stil med TV-serien. Kevin Conroy, Loren Lester och Bruce Timm återvände till filmen medan Big Bang Theory-stjärnan Melissa Rauch röstade Harleen Quinzel. Animationen är underbart nostalgisk och kunde knappast bli bättre men ungefär där slutar lovorden. Manuset är framför allt det sämsta med filmen där karaktärerna agerar på ett sätt som är helt olikt dem. Ungefär halvvägs in i filmen övergår ''humorn'' till pruttskämt och genast överväger jag att sluta titta. Det fanns otroligt mycket potential i Batman and Harley Quinn men tyvärr gjorde man allt man inte skulle göra.

''Varför skrev vi på för den här skiten?''

(12) Valerian and the City of a Thousand Planets
En gång i tiden levererade Luc Besson ordentligt. Léon och Det femte elementet är två toppenbra titlar men de senaste åren har Besson fortsatt släppa skräp efter skräp. The Family, Lucy och nu Valerian and the City of a Thousand Planets. Jean-Claude Mézières hyllade serietidning fick i år en filmatisering som baseras på berättelsen ''Ambassadören som försvann''. Tråkigt nog är detta en ganska så trist rulle som krånglar ordentligt med att göra något intressant. Trots bra skådespelarprestationer finns där ingen kemi alls mellan Dane DeHaan och Cara Delevingne. Många gånger är det en fantastiskt snygg film men det kan inte bära den som helhet.

The Golden Circle är bitvis riktigt underhållande men i slutändan står den sig som en mycket medioker uppföljare.

(11) Kingsman: The Golden Circle
The Secret Service kom som en ordentlig överraskning som vi på redaktionen älskade. Här bjöds på överdriven men ljuvlig action och härliga karaktärer som Galahad, Merlin, Eggsy och Valentine. Förväntningarna var således stora på uppföljaren The Golden Circle men sorgligt nog slutade det i besvikelse. Till att börja med Julianne Moores skurk Poppy en oerhört ointressant sådan men filmens största problem är kanske att den känns en timme för lång. Visst bjuds här på hyfsad action och bitvis lyckad komedi men annars lyckas uppföljaren sämre än originalet på alla sätt och vis. Låt oss hoppas att nästa film lyckas bättre.

På vems sida står du? De som gillade eller de som hatade Justice League?

(10) Justice League
Med tanke på tidigare filmer från DC var man självklart aningen skeptisk till Justice League. Joss Whedon fick ta över rodret efter att Zack Snyder hoppade av på grund av en familjetragedi och detta märks tyvärr rätt ordentligt. Detta är en rätt hoppig film och det märks väl att det finns tokmånga scener som plockades bort. Aquaman och The Flash var tråkigt nog inte heller så bra som man hade velat men äntligen stjäl Superman showen. Clark fullkomligt ägde filmen när han var i bild och vi ser genast fram emot att se mer av honom. En del av oss på redaktionen ansåg detta vara en klart godkänd film medan andra av oss inte alls höll med. Vi är dock alla överens om att detta var en bättre film än Batman v Superman: Dawn of Justice.

Fotot i Atomic Blonde är helt otroligt.

(09) Atomic Blonde
Du kanske inte visste att denna John Wick-liknande film var baserad på en serietidning? Atomic Blonde är i vilket fall som helst en baserad på Sam Harts tidning The Coldest City. Filmen är många gånger otroligt läcker med ljuvlig fightkoreografi, fantastiskt soundtrack och en grym Charlize Theron. Tyvärr är inte handlingen mycket att hänga i julgranen och när en halvtimme återstår känns den väldigt repetitiv och filmens drivkraft känns inte längre lika stark.

Visst blir man nostalgisk ändå?

(08) Batman vs. Two-Face
Adam West är en av flera skådespelare som gått bort under det gångna året och som vi sörjer. Detta blev den sista filmen han medverkade i och alltså sista gången han fick spela Bruce Wayne / Batman. Sett till TV-serien från sextiotalet är detta en något mörkare film men för den som känner en stor nostalgisk kärlek till TV-serien kommer definitivt finna mycket att älska med denna animation. Det är långt ifrån en kanonfilm men detta känns trots det som ett värdigt slut för Adam Wests porträttering av Batman. Tack för allt, old chum.

Thor och Hulk blev en lyckad kombination som bjöd på många skratt.

(07) Thor: Ragnarok
Åskguden är tillbaka i sin tredje film och utan någon som helst tvekan även sin bästa hittills. Majoriteten av oss på redaktionen älskade Ragnarok medan ett fåtal av oss inte alls var lika lyriska utan menar att manuset haltar ordentligt samtidigt som filmen kanske är lite för rolig för sitt eget bästa. Det här är en smakfråga såklart och vill man ha en komedi med härlig retrokänsla finns det mycket att glädjas av i Thor: Ragnarok. Detta är absolut ingen dålig film men när det kommer till hur bra är vi långt ifrån överens.

Vi ser gärna fler mörka filmer från DC i stil med Justice League Dark.

(06) Justice League: Dark
Va? En bra film från DC Animation - är det möjligt? Detta kom som en stor överraskning och står sig som en av årets bättre filmer baserade på serietidningar. Visst inkluderade man Batman enbart av anledningen att tjäna mer pengar men han känns ändå rimligt invävd i berättelsen. Matt Ryan gör åter igen en kanoninsats som John Constantine men även Lara Crof- jag menar Camilla Luddington gör en bra insats som Zatanna. Justice League Dark känns mörk och underhåller från början till slut och vi ser gärna att företaget släpper fler titlar i stil med den här.

Wonder Woman - den hittills bästa filmen från DC:s universum?

(05) Wonder Woman
Äntligen kom det en bra film från DC. Efter Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice och Suicide Squad så var förväntningarna på Wonder Woman mycket små. Det visade sig dock vara en riktigt underhållande film som idag står sig som den bästa filmen i universumet. Gal Gadot gjorde en riktigt bra tolkning av Diana som påminde starkt om tidningarna (framför allt glasscenen som är hämtad från Justice League #3). Även Chris Pine gjorde en härlig rolltolkning av Steve Trevor. Denna films kvalitet är också hett debatterad här på Gamereactor men på den här listan landar den på en stabil femteplats. Det är den väl värd.

Batman är långt ifrån den enda välkända karaktären att vara med i filmen.

(04) The Lego Batman Movie
Legofilmen föll aldrig riktigt mig i smaken och därmed väntade jag att kika på Lego Batman-filmen väldigt länge. För någon vecka tog jag mig däremot tid och gjorde det och vilken tur att jag faktiskt gjorde det. The Lego Batman Movie är nämligen en av de trevligaste animerade filmer på väldigt, väldigt länge. Will Arnett gör en underbar Batman i denna betydligt mer lättsammare film och med den komiska timingen blir detta en fantastisk sådan. Det har inte ens gått en minut innan jag drar på smilbanden. Chris McKay ska ha en stor eloge för The Lego Batman Movie och helt plötsligt ser vi väldigt mycket fram emot hans film om Nightwing (som ska tillhöra DCEU).

I uppföljaren ser vi Mantis ansluta sig till gänget som även medverkar i Infinity War.

(03) Guardians of the Galaxy Vol. 2
Efter tre år återvände äntligen gänget som frälste så många av oss i och med deras filmdebut. Star-Lord, Gamora, Drax, Raccoon och Groot är alla tillbaka i denna suveräna uppföljare. Den slår kanske inte riktigt originalet men detta är en värdig uppföljare som levererar skratt men som levererar betydligt bättre på den emotionella fronten. I detta äventyr får karaktärerna tar mer plats där de alla får sin stund i rampljuset. Slutet är kanske till och med det mest rörande hittills i en Marvel-film.

Tom Holland är en strålande Spider-Man!

(02) Spider-Man: Homecoming
Så var han äntligen hemma igen... Hemma hos Marvel. Så fruktansvärt länge har vi väntat på att Spidey ska göra resten av Marvels hjältar sällskap och det gjordes med bravur. Jon Watts hade inte gjort särskilt minnesvärda filmer tidigare men Homecoming lär definitivt öppna dörrarna för honom. Det är tydligt att han förstod sig på Peter Parker och vi klagar verkligen inte på inspirationen man hämtade från John Hughes. Tom Holland, Michael Keaton, Marisa Tomei och Robert Downey Jr. gjorde alla suveräna insatser i denna färgglada film som sent kommer att glömmas. För oss är detta inte bara en av de bästa filmerna i år utan det är även den bästa filmen med Spider-Man någonsin.

Vad tyckte du om en skäggig och förbannad Wolverine?

(01) Logan
Denna film tas dagligen upp här på redaktionen. Jag hotas bli IP-bannad, inspärrad i Kims vardagsrum eller spendera en hel vinter i en liten, liten stuga ute i den finska skogen tillsammans med Mäki där endast ett skafferi med lakritspipor och en bastu finns att dra nytta av. Jag står dock på mig i denna vardagliga kamp... Logan är årets bästa film baserad på en serietidning. Logan är magisk, på många sätt och vis. Jag fällde tårar mer än en gång till denna ljuvliga karaktärsdrivna superhjältefilm. Efter 20 år var det dags för Hugh Jackman (som varit Wolverine för mig under min barndom) att lämna rollen i sällskap med Patrick Stewart som Charles Xavier. Det märks väl att detta inte bara är ett farväl av karaktären utan även från skådespelarna som lagt ned sina själar i rullen. Nu är det dags för en ny skådespelare att ta sig an rollen och naturligtvis går det att hitta mer kvalificerade än Jackman men trots det ska han ha tack. Och åter igen vill jag bara påpeka vilken otrolig film Logan är. Inget mästerverk, men näst intill (hör du det Kim?).