GR STREAMING
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

2018: En spekulationsodyssé

Vilka spel kommer vi att spela under 2018, vad kommer att utannonseras och vad ska vi absolut inte räkna med? Jonas analyserar och spekulerar i ny massiv artikel...


Facebook
TwitterReddit

Först och främst: Gott nytt år Gamereactors alla läsare. 2018 är nu en och en halv dag gammalt och hittills har det varit ganska milt på alla sätt och vis. Men det kommer såklart ändras. Normalt tar det ungefär två veckor innan spelåret mjukstartar och i slutet av januari är det igång på allvar. I år kommer bland annat Dragon Ball Fighterz, Dissidia: Final Fantasy NT och Monster Hunter: World innan årets första månad är över.

Men sedan då? Längre fram och under den andra elva månaderna. Vad händer då? Det vet vi såklart inte, men jag tänkte åtminstone berätta hur jag tror att året kommer utveckla sig genom en spekulationsodyssé genom 2018, och jag väljer att fokusera främst på de tre idag stora konsolformaten samt de viktigaste utgivarna.

Monster Hunter: World är ett av de första storspelen att släppas under 2018. De som har Playstation 4 kunde dock tjuvstarta redan förra året tack vare en exklusiv beta.

Playstation 4 har ett momentum av sällan skådat slag just nu. Det rullar verkligen på fint för Sony, och 2017 var året när det åtminstone i teorin fanns fartgupp på vägen. Switch-lanseringen var ett sådant, Xbox One X-lanseringen ett annat - men även det faktum att Sony själva inte hade riktigt samma tyngd som tidigare år med konsolen. Sistnämnda syntes i lite färre tunga premiärer än vanligt, ett klart svagare E3 än vanligt och en snudd på menlös Playstation Experience.

Men det spelade ingen roll, även med detta facit så gick det bättre än någonsin förr, och 2018 ser brutalt ut. Som på ett pärlband kan vi se fram emot God of War, Spider-Man, Days Gone och Detroit: Become Human samt andra tänkbara spel som exempelvis Final Fantasy VII: Remake. Det kommer kort sagt bli ett riktigt tungt år för Sonys del.

Redan innan Playstation Experience ryktades det om att Sony hört kritiken mot den lite sömniga E3-presskonferensen 2017 och valde att spara på en hel del godbitar för att ha mer att ge till sommaren. Just E3-presskonferenser är kanske den enskilda grej Sony är absolut bäst på och de senaste 15 åren skulle jag säga att de dominerat 13 av dem och bara haft en enda dålig. Sommaren lär därför bli roliga för alla med Playstation 4 och jag räknar med tunga utannonseringar.

Däremot tror jag även Sony kommer backa något på virtual reality-biten under året. Playstation VR har sålt drygt två miljoner och även om varenda en som har enheten skulle köpa ett storspel till den så lär det inte räcka för att täcka kostnaderna. PS Vita sålde betydligt snabbare än så, likaså Move och där drogs proppen ur snabbare. Jag tror Sony helt enkelt hellre väljer att satsa mer resurser på Playstation 4 och att deras fantastiska framgångståg kommer fortsätta. Av den anledningen tror jag inte heller att de är ett dugg sugna på att prata om Playstation 5, trots att Playstation 4 i år fyller fem år. Tidigast 2019 tror jag det är dags för den saken, och att 2018 istället blir ett år med flera makalösa, exklusiva Playstation 4-spel och förmodligen det bästa året hittills att äga konsolen.

Playstation VR har hittills mest fått indiesatsningar och nya versioner av redan släppta spel och det är inget som lär ändras under 2018.

Switch är en annan konsol som har ett rejält momentum. Det verkar som att Nintendo hittat en publik som kanske traditionellt inte köper Nintendo-konsoler, för plötsligt får vi rapporter om hög spelförsäljning där flera tredjepartsutvecklare vittnar om att Switch-versionerna säljer bäst av alla. Det har i sin tur lett till att alla vill vara med på framgångståget och det fullkomligt väller ut spel till Switch som därmed undviker båda föregångarnas brister. Wii var helt enkelt lite för märklig kontrollmässigt för att alla spel skulle fungera och Wii U-idén var för dålig.

Det här kommer såklart fortsätta 2018 och Nintendo har förmodligen väldigt mycket på gång. De har visserligen gått ut tungt med både nya spel i serierna Mario och Zelda samt en nyversion av Mario Kart 8, men det är såklart Pokémon, Metroid och sannolikt annat på gång med. Grejen med Switch är annars de många möjligheterna, vilka i väldigt liten grad hittills utforskats. Det är väl möjligen 1-2-Switch som skrapade på ytan.

Det här är något jag tror Nintendo kommer utforska närmare under året. Vi kan säkert räkna med något liknande Nintendoland, Mario Party, Wii Sports eller Wario Ware för att få enkel och rolig underhållning för alla. Switch säljer redan bra, men Nintendo vill bredda målgruppen och precis som med Wii göra den till en självklarhet på åldersdomshemmen, på sjukgymnastiken och liknande. Vare sig det handlar om unika spel och/eller tillbehör så ser jag fram emot att få se vad Nintendo har på gång utöver spelen för kärntrupperna.

Wii Sports erövrade världen tack vare att det var unikt och lättspelat - inte nödvändigtvis för sitt överlägsna underhållningsvärde. Räkna med att Nintendo vill återskapa detta till Switch.

Jag tror även 2018 blir året då Nintendo 3DS pensioneras på allvar, trots att den sålde magnifikt under 2017. Visst kommer det att komma spel, men det blir Nintendos egna och inte de största. Switch kommer få all kärlek och jag utesluter inte att det kan komma en billigare enhet med bara själva konsolen och inte dockan för de som framför allt är intresserade av bärbart spelande. På så sätt tydliggörs att det är en bärbar konsol med.

Microsoft sitter i en lite annorlunda sits. De har den hårdvarumässigt överlägset bästa konsolen på marknaden och den säljer bra. Xbox One har sannolikt sålt i närheten av 35 miljoner och är därmed redan en av de tio mest sålda stationära konsolerna i spelhistorien. Men konkurrenterna säljer så löjligt mycket att det vid en jämförelse ser ut som att Xbox One-försäljningen nästan står stilla. Inte blir det bättre av att Microsoft ängsligt sopar försäljningssiffrorna under mattan, det inger inte direkt förtroende.

Som jag skrivit flera gånger förr behövs spel för Microsofts del. Men frågan är om 2018 blir året då detta händer. Det var som att de överraskades själva över hur tomt det var efter att de lagt ner Lionhead och Playground samt avslutat Scalebound. Vill man vara elak påminner det lite om de kritiserade sista åren för Xbox 360 då de alternerade Forza, Fable, Gears of War och Halo - fast nu med ännu färre spelserier eftersom Fable är borta.