Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Årets Blu-ray 2017

Dags för filmtokarna på redaktionen att kora det som vi anser var fjolårets bästa film i tre olika kategorier. Först ut - Blu-rays...

  • Text: Redaktionen

Facebook
TwitterReddit

(5) War For the Planet of the Apes
10 Cloverfield Lane-regissören Matt Reeves mörka, tunga, lortiga skildring av kriget mellan apa och människa var inte bara en värdig och rysligt spännande avslutning på en kapabel trilogi, det var också en film som gjorde sig som allra, allra bäst på Blu-ray. De datorskapta primaterna var inte bara snuskigt välgjorda, det var allt annat som också passade formatet så otroligt väl. Rysligt bra bildkvalitet innehållande massor av detaljer, härlig dynamik och fantastisk svärta och ljudet var om möjligt ännu bättre. DTS-HD Master Audio 7.1-spåret var mästerligt och proppad med bombastisk presentation och rysligt välbalanserade panoreringar.

(4) Dumma Mej 3
Datoranimerade filmer brukar ju vanligtvis göra sig riktigt bra i Bluray-format och den tredje Dumma Mej-filmen är inget undantag - faktum är att uppföljaren var ett ypperligt bevis på Illumination Entertainment enastående förmåga att skapa animerad film som fullkomligt brister ut i poppande färger, härliga karikatyrer och skojfrisk spiondesign. Medan manuset inte riktigt höll samma mått som sina föregångare, var det animationen och ljudmixen som imponerade mest av allt och att se alla skruvade gadgets som dödligt klibbigt bubbelgum och 80-talsinfluerade mördarmaskiner var en audiovisuell fest för den som hade barnasinnet kvar. Förutom ett svängigt soundtrack, en finfin skärpa och ett härligt flöde i rörelserna fanns det även en lekfullhet i bildkompositionerna och som gjordes rättvisa i sitt sylvassa Bluray-skick.

(3) Vaiana
Disney bjöd inte bara sin bästa Disney-musikal på många år; de bjöd även på en hutlös läcker Bluray-utgåva som hyllade den polynesiska kulturen på bästa tänkbara vis. Den förträffliga presentationen på Blu-ray transporterade oss nämligen direkt till Stilla Havet, vars inlevelsefulla atmosfär och dynamiska ljudmix gjorde att man praktiskt taget kunde känna havssaltet i huden och känna sanden mellan tårna i vardagsrummet. En av scenerna som exempelvis fick oss att tappa hakan var den klämmiga scenen där en glitterförtjust krabba gick från att vara en bländande vacker discoshow till en psykedelisk neonvirvel med ljuvliga kontraster, vilket visade på ett genomtänkt och kreativ berättarglädje som blev desto tjusigare på Blu-ray. Vaiana var med andra ord en lika fantastisk filmresa som det var en briljant Bluray-upplevelse och fick oss att ängsligt längta efter rasande, turkosa havsvågor i ansiktet.

(2) Spider-Man: Homecoming
Spider-Man: Homecoming kommer fullspäckad med olika former av extramaterial. Flertalet små dokumentärer som visar arbetat bakom filmen. Bland annat hur effektarbetet gick till och hur Tom Holland känner inför rollen som Spider-Man nu när Andrew Garfield är ute ur leken. Rent bildmässigt är utgåvan fullständigt magisk, och är tveklöst en av de snyggaste superhjältefilmerna som finns där ute. Miljöerna kommer verkligen till liv med en otrolig detaljrikedom när Peter Parker skuttar runt bland New Yorks bullrande gator. Även små detaljer som textilen på dräkten är oerhört snygga i närbild, och i ärlighetens namn finns det inte mycket att klaga på gällande denna utgåva, förutom ett par sekvenser där bilden kanske är aningen brusig. Ljudbilden är även den välbalanserad och maffig, och musiken ackompanjerar actionsekvenserna väldigt bra.

(1) Rogue One: A Star Wars Story
Rogue One har ett D:I på 4K vilket tyvärr inte är supervanligt med dagens miljardfilmer. Och just tack vare att den slutförts i dagens maxupplösning är det såklart trist att Disney ännu inte dundrat ut Godzilla-Gareths mustiga müsrylle på UHD 4K BD. Istället fick vi nöja oss med Blu-ray, i 1080öp, men inte vilken BD-utgåva som helst utan den allra bästa som vi klämt på under det gångna året. För allt var magiskt bra i denna utgåva. Filmen var till att börja med väldigt, väldigt bra med strukturen och tonen från en tät heist-thriller kryddat med en Star Wars-känsla som fick oss att tänka på Empire Strikes Back. Bilden var bra också. Rasande bra. Perfekt kontrast, skärpa, svärta och detaljrikedom vilket även gick igen gällande ljudbilden. DTS-HD Master Audio 7.1-spåret i denna film var fjolårets fetaste och står sig som en av de där tre referensrullarna som vi plockar fram när vi vill demonstrera THX 2-ljudet i vårt testrum här på Gamereactor.