Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Här är 2017 års bästa brädspel

Vi spelar inte bara digitalt, utan ibland är det analogt som lockar med spelpjäser, kort och möjligen även tärningar. Här är 2017 års bästa brädspel enligt Jonas Mäki...


Facebook
TwitterReddit

Om du läser min blogg eller följer mig i sociala medier har du säkert uppfattat att jag utöver data- och TV-spel, även kör en hel del brädspel. Fenomenet har växt en hel del senaste åren och idag är de ofta oerhört fiffigt utformade och fantastiskt roliga. Med det sagt tänkte jag därför kora mina favoriter i en rad kategorier av det som utkom förra året.

Mest spelade - Det är jämt skägg mellan 7 Wonders och Smallworld som båda fortsätter underhålla år efter år där ingen omgång någonsin liknar den andra. Trots det enkla upplägget finns kopiöst med speldjup, möjlighet att jävlas och ta till tricks för att göra raket-comeback i matchen mot slutet. I slutändan korar jag ändå Smallworld till vinnaren här och det är verkligen själva definitionen av en så kallad "evergreen".

Bästa samarbete - Årets förmodligen solklaraste vinst går till Gloomhaven. Ett fullständigt massivt Legacy-spel där du ska utforska gamla ruiner och gravar samt uppleva spännande historier. Detta är en ganska rejäl investering och det förmodligen enskilt största spel jag väger, men det kommer å andra sidan underhålla därefter. Tack vare Legacy-konceptet förändras spelet allt eftersom så ingen omgång blir den andra lik och det som händer för dig kommer inte nödvändigtvis hända för andra Gloomhaven-spelare.

Bästa minispel - Här snackar vi om spel som tar 10-15 minuter att spela och där det är överflödigt att ens gå igenom reglerna eftersom alla fattar galoppen direkt. Trots det har Donut Drive-Through flera finurliga finesser för att sabotera för motståndarna och ett ganska fiffigt upplägg för poäng samt kreativt användande av tärningar. Du kommer inte vilja spela detta några längre perioder, men du kommer ha väldigt roligt medan du gör det.

Bästa budgetspel - Det här är en kategori det verkligen dräller av bra spel i med genial spelmekanik, men bäst förra året var i slutändan House of Borgia. Det är i grund och botten en ny version av klassiska Liar's Dice där du hela tiden tvingas ljuga värre och värre, och den som är efter dig tvingas ta ställning till om du hittar på eller talar sanning - och väljer de sistnämnda tvingas de ljuga än värre i sin tur. Det blir snabbt ohållbart och väldigt roligt. En riktig pärla.