Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Tidernas 10 fulaste konsoler

Det är dags. Dags för Gamereactors art director att kora de fulaste spelkonsolerna genom alla tider...


Facebook
TwitterReddit

(10) Nintendo Virtual Boy
Själva VR-klumpen i sig är kanske inte sådär överdrivet apful som många av de andra maskinerna på denna digra lista, men det är kanske snarare färgen, stativet och den hysteriskt stygga samt mycket obekväma handkontrollen som bildar en gräslig helhet. På flera sätt framkallar Nintendos Virtual Boy alltid gapskratt när vi plockar fram en av våra exemplar här på kontoret och det får liksom sammanfatta Nintendos absolut största flopp genom alla tider.

(09) Microsoft Xbox One
Microsoft har inte förrän på senare åt lyckats särskilt väl med designen på några av deras hårdvaruprodukter. Kika bara på den första handkontrollen (Duke) till deras förstfödda spelmaskin eller på hur deras gamla komponenter ser ut. En av de fulare produkterna de någonsin gett ut stavas box One, den allra första modellen, som inte bara saknar karaktär, identitet och spänning rent formtempo-mässigt, den är även hysteriskt icke-originell rent estetiskt och liknar mer en VHS-bandare från Ellos än något annat. Att de diagonal-placerade kontrasterande plast samt omgav DVD-hålet med billig silverplast gjorde knappast saken särskilt mycket bättre. Och just därför ersatte Microsoft konsolen snabbt med den ofantligt mycket snyggare Xbox One S.

(08) Nintendo Wii Mini
Wii var inte ful. Wii var faktiskt riktigt snygg. Wii Mini var dock smått hysteriskt hemsk rent formmässigt och när vi idag blickar tillbaka på denna styggelse är det enkelt att begripa varför den aldrig riktigt slog. Den skrovliga plasten i kombination med den märkliga grundformen gör den superstygg och att man valde att göra knapparna till hörnbitar får oss att vilja begrava huvudet i händerna.

(07) Sega Master System
Då, för 30+ år sedan, var den här typen av superkantiga, retrofuturistiska design fortfarande het, men Sega lyckades ändå inte riktigt pricka rätt med estetiken gällande deras första spelkonsol. Den märkliga formen i kombination med den fula mörkröda färgen och de knepiga pilarna och strecken där på konsolens ovansida - gjorde den till det vi anser vara tidernas sjunde fulaste konsol. Handkontrollen dock var det inget fel på rent formmässigt.

(06) Nokia N-Gage
Behöver vi förklara varför denna hemska mobiltelefon/spelkonsol var och förblir en av de fulaste stackarna i spelhistorien? Vi tror ärligt talat det. Det räcker med att kika på den en kort sekund för att inse varför folk kallade den för allt möjligt hemskt direkt efter premiären.

(05) Atari Jaguar
När Atari dundrade ut Jaguaren på marknaden var den världens mest kraftfulla spelmaskin med sin supertjusiga 64-bitarsgrafik och supersnurriga giganto-handkontroll. Vi här på Gamereactor kommer verkligen aldrig att glömma den första gången som vi fick chans att provspela Alien vs Predator till Jaguar och även om konsolen gick en rask död till mötes kommer den alltid att ha en särskild plats i våra sotsvarta hjärtan. Ful! Var det dock. Mycket, mycket, mycket ful. Själva grundformen påminner verkligen inte om någonting och den hysteriskt värdelös handkontrollen förbättrade inte direkt intrycket.

(04) Atari Lynx
På fjärdeplatsen hittar vi ännu en Atari-konsol som precis som Jaggan var väldigt kraftfull när den väl släpptes och visade upp god grafisk kapacitet, men som precis som 64-bitarsmaskinen gick en tidig död till mötes eftersom det helt enkelt saknades spel till plattformen. Lynx var smart designen eftersom den gick att vända (för alla vänsterhänta) och trots att den var för stor var den förhållandevis skön att hålla i. Problemet var dock att skärmen var så himla liten och att den stygga, stygga plasten kändes som en enda stor blyertsgrå blobb-gegga som liksom aldrig tog slut. Själva grundformen fungerade inte särskilt väl, heller, och den där logotypen såg verkligen inte ut att ha någonting alls att göra med spel.

(03) Sony Playstation 3
När Sony följde upp den ursnygga Playstation 2 med denna hysteriska ultra-styggelse kändes det lite som att spelvärlden bara stannade upp, gapade med hakan nere vid mattkanten av chocken som stavades "smörgåsjärn". Varför Sony (som alltid varit briljanta på just industridesign) valde att formge PS3 som ett våffeljärn och sedan valde att slunga Spiderman-typsnittet över hela ovansidan är en gåta vi förmodligen aldrig kommer att få svar på, men nog är den fortfarande precis lika ful alltid.

(02) Nintendo 2DS
Inte för att Nintendo DS eller 3DS var särskilt snygga (för de var de inte) men ingen av de tidigare konsolerna i denna "serie" var ens nära på lika hemska rent designmässigt som 2DS-styggelsen ovan. Kolla bara på grundformen, på hur den stora skärmen i överkant och den lilla skärmen i nederkant liksom sabbar allt vad symmetri heter och bara får konsolen att se genuint ultramärklig ut. För att inte tala om att hörnen på ovandelen är mer rundade än där nere plus den skrovliga, billiga plasten som omger rubbet. Detta är tidernas näst fulaste spelkonsol.

(01) Philips CD-i
När Philips gav sig in i spelsvängen i slutet på 1991 men den då rätt kraftfulla, PC-baserade, spelkonsolen CD-I - gjorde de det med tidernas fulaste design. För även med 90-tals-mått mätt var detta en smått hysterisk styggelse som redan då fick flera av oss gammrävar här på redaktionen att skrika av vildsint smärta bakom ögonen (och i pannloben). Kolla bara på hur inrökt, slappt, slö och gammal designen ser ut med sin VHS-spelar-aktiga grundform, sin gulgrå plats och trötta knappar. Det har aldrig släppts något fulare, anser vi. Och just därför älskar vi CD-i:n.