Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas 10 snyggaste konsoler

Gamereactors formgivare har korat det han anser vara spelhistoriens tio snyggaste spelkonsoler...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns gott om vackra spelmaskiner genom historien. Och minst lika många riktigt stygga sådana. Listan över det jag anser vara tidernas 10 fulaste spelmaskiner publicerades för ett par veckor sedan och blev snabbt till en av det senaste årets mest lästa (och kommenterade) artiklar och naturligtvis var tanken ända från början att även täcka det jag anser vara de mest lyckade konsolerna genom spelhistorien sett till design, enbart. Nu kör vi.

Läs: Tidernas 10 fulaste konsoler

Tidernas 10 snyggaste konsoler

(10) Super Nintendo
Visst, den är grå, grå och mer grå och sett till grundlinjer samt utformning av knappar liknar ju Nintendos bejublade 16-bitarsklassiker mer en leksak än något annat, men den är fortfarande lyckad rent designmässigt av flera anledningar. Dels är själva kroppen på konsolen, dess rundade hörn och bulkigt slopande topp perfekt återspeglad i hur dosorna utformats och att man valde att lyfta fram accenter och kontrast endast i form av de fyra färgade knapparna/bollarna skapade formtempo och en lekfullhet som perfekt kontrasterar det sterilitet som all grå plast utgör.

Detta är en annons:
Tidernas 10 snyggaste konsoler

(09) Sega Dreamcast
Det som gäller för Super Nintendo gäller även för Segas plågsamt bortglömda 128-bitarsbest som på flera sätt känns sådär genuint genomtänkt, såväl design- som komponent/prestandamässigt. Inte minst såhär 20 år senare. Jag älskar hur själva lådan designats, hur den sluttar något i fronten och bli grövre mot baksidan, hur locket till CD-läsaren perfekt harmonierar med lampan som indikerar huruvida maskinen är påslagen eller inte samt hur sober den ser ut i sin offwhite-plast med ljusgrå kontrastknappar.

Tidernas 10 snyggaste konsoler

(08) Intellivision
Att kalla guldfärgade aluminium-plattor, mörkbrun plast samt fejkad mahogny-panel för snyggt år 2018 kan vare ödesdigert, detta då den här typen av dekadent 70-talsdesign inte riktigt fungerar idag, även om retrotrenden på flera sätt än ett är påtaglig även för tillfället. Jag är dock bara så otroligt svag för utformningen på denna gamla kultkonsol som känns lyxigt läcker, elegant och samlad samtidigt som den är genomtänkt och symmetrisk utan att bli tråkig eller händelselös.

Detta är en annons:
Tidernas 10 snyggaste konsoler

(07) Nintendo Gamecube
Konceptet är ju snorenkelt men också briljant realiserat. En box, som spelar TV-spel. Kubism i sin renaste form som via spännande detaljer som de asymmetriska knapparna på ovansidan av själva konsolen samt det supersnygga bärhandtaget - gjorde att Gamecube var och förblir en av de snyggast formgivna maskinerna genom spelhistorien. Synd bara att Nintendo valde att köra på färgen lila istället för låt säga kritvit eller varför inte Wii-turkos.

Tidernas 10 snyggaste konsoler

(06) Nintendo Wii
Om Tron och Apple skulle få en bebis skulle den se ut lite (lite) som Nintendo Wii. Retrokitschig charm mötte kritvit stilism och Nintendo överträffade alla tidigare försök. Detta är en konsol som är snygg att ha ståendes framme bredvid TV:n, vilket man inte direkt kan säga om särskilt många maskiner genom spelhistorien.

Tidernas 10 snyggaste konsoler

(05) Playstation 4 Slim (White)
Playstation 4, originaldesignen, var redan en snyggt designad maskin som trots en något billigt plasthölje-känsla (på grund av halvrisig plaststruktur) kändes påkostad och genomtänkt. Det som däremot inte fungerade för egen del gällande originalmaskinens utseende var hur dåligt den vinkelräta lådan fungerande tillsammans med formen på Dual Shock 4. Det såg enligt undertecknad alltid ut som att handkontrollen aldrig hörde till själva konsolen. Något som åtgärdades med designen av Slim-konsolen. Nu harmonierar designen mycket bättre och den mer slimmade konsolen känns urläcker i den vita färgen. Den svarta randen i mitten samspelar perfekt med de mörkgrå knapparna på dosan och att man valt att trycka Sony-loggan i ljusgrå färgton är ett snilledrag. Subtil elegans.

Tidernas 10 snyggaste konsoler

(04) Atari 2600
Jag minns hur mycket jag ogillade utseendet på denna konsol när jag var åtta år gammal, och istället då ansåg att NES och Master System såg ut som en "modern" spelmaskin borde göra. Idag, 32 år senare, har jag såklart ändrat mig. För Ataris mest framgångsrika konsol genom tiderna är inget annat än apläcker med sin eleganta träpanel som osar av kitsch och den svarta plasten som delats in i dessa ikoniska "kylflänsar", ett formgrepp som Sony lånade i utformandet av Playstation 2. Jag älskar spakarna som känns industriellt minimalistiska och tillsammans med den superstilrena joysticken bildar detta en odödligt tjusig helhet.

Tidernas 10 snyggaste konsoler

(03) Sony Playstation
Det finns ingen konsol någonsin som jag ändrat mig om gällande dess design så mycket som Sonys förstfödda monsterhit. För på flera sätt är den faktiskt ganska grotesk. Men på ännu flera sätt är den ju fullständigt briljant och när jag idag blickar tillbaka på den, går det liksom inte göra annat än att kapitulera. Jag älskar hur modig den känns när man kikar på själva kroppens utseende med hur de vertikala linjerna perfekt kontrasteras av bollformarna på knappar samt CD-luckan. Utformningen av handkontrollen, dess sladd, dess uttag samt minneskorten är dessutom så genomtänkt och harmonierar så olidligt väl med konsolens grundformer och linjer, att det inte går göra annat än att slunga upp denna underbara spelmaskin på en välförtjänt tredjeplats. Länge Leve Playstation!

Tidernas 10 snyggaste konsoler

(02) Microsoft Xbox One S
Lika kasst designad som Xbox One var, lika läcker är ersättaren Xbox One Slim. Superstiligt designad stilism med kontraster mellan området som perforerats och den mattvita ytan ovanför skivhålet. Jag älskar proportionerna, tempot i denna design samt hur stilren den är, och hur bra den ser ut både liggande men även stående. Handkontrollen är urläcker, dessutom. Den skriker "spel" samtidigt som den använder sig av begreppet "less is more" sett till antalet knappar samt framförallt formdetaljer. Med Xbox One S har Microsoft designat sin snyggaste portion hårdvara genom alla tider. Till och med snyggare än Surface Desktop Pro.

Tidernas 10 snyggaste konsoler

(01) Sony Playstation 2
Inget kommer någonsin att slå den, för egen del. Jag tror i alla fall inte det. Jag älskade Sonys uppföljare till Playstation samma sekund som de första bilderna visades upp och jag älskar hur den ser ut ännu mer idag, snart 20 år senare. Kylflänsar, vinkelräta hörn och blå accenter. Playstation 2 såg ut som en blandning mellan en Bang & Olufsen-stereo och ett Rotel-slutsteg och är fortfarande, rent designmässigt, den mest genomtänkta och vågade av historiens alla spelmaskiner. Sony bröt mönster och trotsade konventioner, vilket resulterade i briljans. Och därför vinner den denna lista förhållandevis problemfritt.

Vilka tio maskiner genom spelhistorien anser du vara de snyggaste?



Loading next content