Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Världens tio bästa spelstudio-namn

Chefredaktör Hegevall har korat det han anser vara något som nonsensaktigt som de tio bästa namnen på en spelutvecklare...


Facebook
TwitterReddit

(10) Ninja Theory (Enslaved, Heavenly Sword, Hellblade)
Visst, det känns lite töntigt att döpa en spelstudio efter en japansk lönnmördartyp. Samtidigt låter "Ninja Theory" så otroligt coolt, känns som en utvecklare som vi skulle vara nyfikna på bara tack vare namnet och även om vi inte visste om att de också pysslar med riktigt vassa ninja-aktiga actionspel.

(09) Irrational Games (Swat 4, Bioshock, Bioshock Infinite)
Idag är de igenbommad, nedstängd... Begravd. Det som en gång var en av världens bästa spelhus är idag bara ett minne. Namnet lever kvar dock, precis som Bioshock och den otroliga mystik som Ken Levines expansiva speluniversum alltid erbjudit. "Irrationella spel" är ett klockrent studionamn eftersom det dels låter snyggt och ser snyggt ut utskrivet men även eftersom det kommunicerar en experimentlusta och vilja att innovera som få av dagens studios kan konkurrera med. Ett riktigt bra namn, helt enkelt.

(08) Crytek Far Cry, Crysis, Ryse: Son of Rome)
Även om Cryteks spelbibliotek inte är perfekt är studions namn en favorit hos oss här på Gamereactor som i denna topplista endast får smisk av en handfull andra. Crytek låter precis så högteknologiskt innovativt, coolt och bastant ultramustigt som Crysis-spelen alltid varit och det är även kort, kortfattat men ändå omöjligt att missta för något annat än en spelstudio.

(07) Konami (Castlevania, Metal Gear Solid, Contra)
Konami betyder "liten våg" på japanska och även om det har lika mycket med spelutveckling att göra som Lars Kronérs memoarer - är detta ändå ett av våra favoritnamn på en spelutvecklare enbart för att det låter ikoniskt och coolt.

(06) Psygnosis (Wipeout, Lemmings, Rollcage)
Psygnosis rimmar på Hypnosis och det var under många, långa år det som Englands kanske främsta spelhus genom alla tider - pysslade med. Psygnosis lät (idag existerar de inte längre) alltid sådär mystiskt och svårdefinierat vilket studion i sig alltid var då de hoppade mellan genres och speltyper med en mästerlig känsla för spelmekanik och atmosfär. Namnet låter hyperoriginellt och intressant vilket gör att vi lägger det här, på vår sjätteplats.

(05) Capcom (Street Fighter II, Mega Man, Resident Evil)
Även fast namnet i sig är en sammansättning av förkortningarna "Capsule" och "Computers" vilket i sig inte känns särskilt spelutvecklar-aktigt eller särskilt snyggt (egentligen) älskar vi hur Capcom rullar av tungan likt väldigt få andra namn inom spelbranschen. Det är kort, snyggt och tydligt utan att bli tråkigt - helt enkelt.

(04) Polyphony Digital (Gran Turismo)
Detta är en rätt knepig rackare som snabb blir en smula problematisk när vi ska försöka motivera vårt val. Namnet "polyphony" är en term som beskriver en ljudmodul eller ett särskilt instruments tonala kapacitet. Något som har väldigt, väldigt lite med spel eller med Gran Turismo som spelserie att göra. Trots detta anser vi det vara ett klockrent namn på en spelstudio eftersom det i en perfekt värld kanske kan likställas med maxkapaciteten när det kommer till den typ av kreativitet som måste existera inom ett spelhus av den här typen, eller kanske till och med att det går att använda sig av tonalitet när man pratar spel, också. Hur som helst låter det coolt, internationellt och snyggt och namnet skvallrar om originalitet, också. Att de heter "Digital" känns också mysigt på något sätt då 99% av alla utvecklare antingen heter "Games", "Studio" eller "Development".

(03) Media Molecule (Little Big Planet, Tearaway)
Media-molekylen... Det har samma charmigt härliga klang som deras spel innehåller, faktiskt. Det låter fräscht men ändå retromumsigt och att båda orden börjar på samma bokstav känns knappast superunikt men skoj. Vi gillar verkligen "Media Molecule".

(02) Rare (RC Pro-AM, Golden Eye 007, Sea of Thieves)
Enligt de flesta av oss på Gamereactor har de en gång så mäktiga utvecklarna bakom några av Nintendos främsta spel inte gjort något vettigt på 15+ år, men det hindrar dem knappast från att ha ett av spelvärldens bästa namn på sin (idag Microsoft-ägda) studio. Rare betyder "sällsynt" och med tanke på att de gjort en hel del sällsynt superba spel korar vi med glädje detta till vår "runner-up".

(01) Thunderful Games (Steamworld Dig, Fe)
När de svenska spelmakarna Image & Form samt Zoink beslutade sig för att gå ihop, bilda en stor studio - valde de att göra detta under ett nytt namn och lyckligtvis valde de vad vi anser vara världens bästa spelutvecklar-namn. Thunderful är såklart en mix mellan "Thunder" och "Wonderful" och en titel som känns lika underbart 80-talsostig som finurligt charmig och spel-aktig. Om vi startade en egen spelstudio, i en alternativ verklighet, skulle vi vilja ha kommit på detta namn. Så bra är det.

Vad anser du vara världens bästa namn på en spelstudio?