Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Betyg på alla Marvels 18 filmer

Inför biopremiären av Avengers: Infinity War har Gamereactor delat ut betyg på Marvel Studios samtliga filmer...


Facebook
TwitterReddit

Nu återstår det endast en vecka. En ynka liten fjaskig minivecka, alltså. Innan Marvel Studios med storhövdingen Kevin Feige samt regibröderna Joe/Anthony Russo släpper lös Thanos för första gången. Väntan på denna episka sammandrabbning har såklart varit lång. Jag har velat se Avengers slåss mot Thanos sedan Iron Man först klev upp på vita duken för ganska precis tio år sedan och det känns riktigt coolt att vi fått fördjupa oss i Marvels välfyllda spandexuniversum i hela 18 filmer innan vi nu om en liten fjaskig minivecka kommer att kunna avnjuta själva crescendot. Inför biopremiären av Avengers: Infinity War har vi på Gamereactor förberett tre stycken stora artiklar som på tre olika sätt kommer att förbereda dig på vad som komma skall. Först ut är mina 18 minirecensioner på alla filmer som hittills släppts.

Iron Man (2008) 10/10
Det råder inga tvivel hos mig om att Marvels startskott, den första filmen av 18, signerat regissören Jon Favreau - är ett litet actionmästerverk. Jag skulle vilja gå så långt som att kalla den perfekt, faktiskt. En perfekt lättsam, färgstark, stilfullt berättad, jämn och rapp/rolig actionmatiné som på bästa sätt introducerade Tony Stark för en nyfiken filmvärld. Jag älskar hur Robert Downey Jr porträtterade Stark i den här filmen (och i alla de andra Marvel-rullarna), hur Jon Favreau gav honom precis rätt mängd mänsklighet djupt in under den där välpolerade skitstövel-ytan och hur han på kort tid lät sin huvudfigur genomgå ett trauma som förändrade honom för alltid, utan att tappa dramaturgiskt fokus. Jeff Bridges var dessutom lysande i rollen som Obadiah och Gwyneth Paltrow var perfekt som Potts. Jag har utan överdrift sett Iron Man tio gånger och är fortfarande långt ifrån leds på den. Faktum är att jag med glädje skulle kunna se den ikväll, igen. För 11:e gången, något som för mig säger det mesta.

The Incredible Hulk (2008) 8/10
Jag törs ärligt talat inte ens kommentera varför det finns så många som avskyr denna film, för i min värld (som samlat på serietidningen och favoriserat Hulk under många år) är Louis Leterriers variant på det gröna raserimonstret som bor inuti Banners magra doktorskropp något av en triumf. Även fast den kanske inte är så trogen förlagan som vissa andra Marvel-rullar. Till att börja med är Norton perfekt i rollen som Bruce. Klart/klart bättre än allt vad Ruffalo heter. Sen är även Liv Tyler perfekt som Betty och William Hurt som Thunderbolt. Jag älskar berättandet i den här filmen, indelningen, klippningen, fotot samt personregin. Ja, jag älskar till och med den för övrigt ganska bleka skurken Abomination som Roth verkligen förvandlar till en riktigt läbbig typ och även om datoreffekterna idag ser gamla ut, står sig The Incredible Hulk riktigt bra - fortfarande.

Iron Man 2 (2010) 5/10
Jennifer Anistons gubbe Justin Theroux är en briljant manusförfattare och har tillsammans med Lost-förfataren Lindelof gjort underverk med TV-serien The Leftovers men i fallet Iron Man 2 var han såhär i efterhand helt enkelt inte rätt kille för jobbet. Iron Man 2 var blek. Som bäst. Ojämn, hoppig och ofokuserad med en misslyckat trist skurk spelad av en vilsen Mickey Rourke. Visst finns det coola sekvenser som räddar upp denna film från magplask men överlag handlar det om en medelmåttig historia, om du frågar mig.

Thor (2011) 5/10
Det kännas såhär i efterhand bisarrt att det faktiskt var teater-apan och Shakespear-experten Kenneth Branagh som stod för regin när Thor skulle få sin helt egna långfilm. Resultatet var till en början lyckat, lagom högtravande och visuellt unikt men så fort Thor slungades ur ur Valhall och damp ned på Jorden dog denna film för egen del. Helt. Skarsgård och Portman var förvisso bra i sina respektive roller men under över en timme går denna film på tomgång om du frågar mig och jag hade svårt att se varför man valde att inte lätta upp tonen och stämningen här, en smula. Som i Thor: Ragnarok.

Captain America: The First Avenger (2011) 5/10
Den började ju helt suveränt, tyckte jag. Med hur Marvel Studios presenterade den lilla minikillen som var Steve Rogers innan Pappa-Starks mustiga macho-experiment. Om hur han var en kaxig fighter med hjärtat på det rätta stället och om hur han valdes ut till Captain America-projektet. Det var snyggt gjort med klockrena mängder datortrolleri och stabilt skådespeleri från såväl Evans som från Stan. men så gav sig Cap in i andra världskriget, Red Skull fick mer plats och filmen föll samman, för min del. Den sista akten i First Avenger anser jag vara en av de sämre inom detta digra filmuniversum på grund av knasig klippning, tunt manus och en märkligt tramsig ton.

The Avengers (2012) 9/10
Det finns verkligen inte mycket att gnälla på i denna mästerliga actionrökare även om helvetesdemonerna som intar New York i den episka slutfighten känns lite väl generiska. Joss Whedon snörde helt enkelt ihop de olika hjältarnas livsöden och historier på ett superbt sätt i denna färgstarka och tonalt perfekta sammandrabbning och mixen mellan hårdkokt action och fantastiskt komik gjorde att jag mer än gärna ser om den på regelbunden basis. Scenen då Iron Man på bästa Shakespeare-manér frågar Thor om han "bär sin mors gardiner" håller jag fortfarande som en av Marvels främsta.

Iron Man 3 (2013) 4/10
Jag gillar Shane Black. Kiss Kiss Bang Bang står sig som en av mina favoritrullar från 2005 och manuset till framförallt Dödligt vapen anser jag vara briljant. I och med det såg jag väldigt mycket fram emot Starks tredje (egna) rulle som lovade väldigt gott på förhand. Den färdiga produkten var dock inget annat än renodlad, krampaktig total-tristess. Hoppig följd, risig klippning och tramsigt upplägg med en urfånig tolkning av Mandarin och Guy Pearce som värdelös låtsasskurk. Jag tycker dessutom inte att Blacks annars så klockrena (snaskigt snackiga) dialog fungerar i den här filmen.

Thor: The Dark World (2013) 3/10
Gegg! Gegg, gegg, gegg och mer gegg. Thor 2 står sig som Marvels överlägset sämsta film som kännetecknas mest av allt gegg som den proppades med. Missnöjda nattalver invaderar Valhalla och mitt i allt står Thor och hans geggiga geggpolare. Hela berättelsen i The Dark World är så poänglöst hoppig och full av exposition att det ser ut som om Alan Taylor (som också regisserade super-bottennappet Terminator Genyzis) inte har en endaste liten susning om vad han håller på med.

Captain America: The Winter Soldier (2014) 10/10
Den bästa filmen som Marvel Studios gjort är en ganska stor avvikelse från tonen och atmosfären i övriga rullar. Jag pratar såklart om Winter Soldier som inte alls innehåller den där lättsamt ultrakulörta och komiska tonen från exempelvis Avengers, utan mer ser ut och fungerar som en hårdkokt spionthriller från det kalla kriget-doftande 70-talet. Bröderna Russo briljerar här med snortight personregi, fantastiskt karaktärsporträtt och massor av fenomenal action. Det är tight, balanserat, spännande och framförallt småskaligt jämfört med de flesta av de föregående Marvel-rullarna. Det är såklart mycket enkelt att se hur Kevin Feige resonerade när han efter denna film beslutade sig för att räcka Joe/Anthony Russo nycklarna till hela Avengers-universumet.