Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
artiklar

Philips satsar på konsolspelarna

Momentum-serien har tänkt förtrolla konsolgamers och först ut är Xbox One/PS4-monitorn 436M6VBRAB...


Facebook
TwitterReddit

Philips Momentum hade ju varit ett så enkelt och smidigt namn som vi alla hade kunnat komma ihåg utan större tankeverksamhet. Nu är ju just "Momentum" mer namnet på den serie med gaming-tillbehör som tech-tokarna från Holland nu bereder sig för att rulla ut medan skärmen som vi klämt på stavas Philips 436M6VBRAB, ett betydligt mindre sexigt namn. Modellbeteckningen till trots är Philips nya skärm en spännande liten pryl som kommer att finnas till försäljning i slutet av nästa månad och som enda nordisk tidning har Gamereactor fått chans att klämma lite på den under de senaste dagarna.

För mig, även om det kan vara så att jag faktiskt har svårt att se skogen för alla träden med tanke på att jag sitter där jag sitter, har det under lång tid känts märkligt att ingen av de stora TV-tillverkarna satsat hårt på målgruppen gamers. Inte minst med tanke på hur köpstarkas vi är och hur noggranna vi är med vår kringutrustning och hur medvetna vi är när det kommer till hur vi bäst förstärker våra egna spelupplevelser. Nu tar Philips krafttag här, dock. och för egen del ser jag väldigt mycket fram emot att se hur Momentum-serien kommer att utvecklas och vad vi kommer att få se för gaming-fokuserade produkter framöver. Det har redan ryktats om en spelkalibrerad ljudlimpa samt en 55-tums Oled-TV med stöd för adaptive sync. Om det visar sig stämma kommer Philips garanterat att glädja mången speltok, mig inkluderad.

Ingångar och inkopplingsmöjligheter finns det gott om. Skärmen innehåller även Ambiglow.

Philips 436M6VBRAB är en 43-tum stor VA-monitor optimerad för TV-spel och då främst Xbox One som har fullt stöd för just "adaptive sync" som är en av de stora fördelarna med denna skärm. Panelen är av "quantum dot"-typ och responstiden har uppmätts till 4ms medan mängden input lag ligger på 21 millisekunder. Skärmen stödjer naturligtvis rådande HDR-standarder (däribland HDR 1000), skjuter ur sig DTS-ljud och den körs i upplösningen 3840x2160 (4K). Det sitter en USB 3-hub på baksidan, HDMI 2.0 samt minidisplayport-ingångar och det finns Ambiglow-ljus i den, såklart.

Under Gamereactors testrunda spelade vi Halo: Guardians samt Forza Motorsport 7 via en Xbox One X med adaptiv synkronisering aktiverat och i uppskalad 4K-upplösning och här märktes det tydligt redan från start att Philips 436M6VBRAB är optimerad för konsolspelande. Skärmen har endast stöd för 60Hz vilket blir lite lågt för den inbitne PC-gamern men för de som föredrar våra konsoler är det såklart allt man just nu behöver och förutom att bilden var krispigt kristallklar med superb skärpa och strålande färgneutralitet (direkt ur kartong) var det sync-funktionen som gjorde att framförallt Halo 5 såg så fantastiskt fint ut som det gjorde.

Designen är snygg, proper och städad även om ramen runt själva skärmen hade kunnat vara lite tunnare.

Adaptiv synkronisering fungerar ju så att det på flera nivåer arbetar för att göra spelupplevelsen jämnare, smidigare och fri från "screen tearing" samt "stuttering", något som vi alla råkar ut för både här och där, inte minst alla som dagligen njuter av de senaste titlarna på sin Xbox One- eller Playstation 4-konsol. Tekniken ser till att grafikkort och skärmens inbyggda panelanpassar sig så att skärmen uppdateras i samma takt som grafikkortet renderar bildrutor (60 i fallet Forza 7). Flytet blir bättre, helt enkelt. Oavsett spel. Samtidigt som vi slipper tearing-effekten som många gamers verkligen hatar.

Det som känns lite märkligt när det kommer till denna i övrigt mycket lovande monitor är att den alltså inte innehåller en TV-tuner vilket gör att du aldrig kommer att kunna koppla in din antennkabel och kika på linjär-TV, något som jag får lov att förmoda att många skulle vilja göra då storleken (43") faktiskt gör att Momentum-skärmen skulle kunna dubbla som spelmonitor och TV, beroende på krav och behov. Samtidigt kanske jag är naiv här, och gammal. De allra flesta har förmodligen sedan länge gett upp hela grejen med linjär-TV då dessa sändningar numer endast består av usla reality-program med antingen folk från Ullared, tatuerade singlar fulla på rom/cola eller Pernilla Wahlgrens skrikiga ungar. Och med tanke på att det såklart finns både Netflix och Viaplay i dagens konsoler, går det ju alldeles utmärkt att kika på serier/film/dokumentärer via dessa.

7999 kronor kommer denna 43-tummare att kosta när den släpps i slutet av nästa månad.

Jag tror att det finns en risk för att Philips 436M6VBRAB kan komma att hamna i ett mellanfack där Philips får problem att hitta rätt köpare av skärmen, som såhär på förhand lovar väldigt gott. Den är för liten som TV och levereras utan inbyggd TV-tuner. Den är dessutom för stor som renodlad monitor och med 21 millisekunder i "input lag" och en panel som max går att köra i 60Hz, kommer PC-spelare såklart inte ens att fundera över att införskaffa den. Här borde Philips istället gå hela vägen, släppa en 65:a och inkludera HDR 1000-städer samt den adaptiva synkroniseringen, men det kommer ju säkerligen att komma. Och då blir jag en av de som hänger på låset...