LIVE
HQ
logo hd live | No Rest for the Wicked
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      artiklar

      80-årige Supermans mest berömda svaghet

      Superman fyller 80 år i år och serietidningen som introducerade honom har kommit ut med nummer 1000. Finns det då inget som biter på denna superhjälte som vägrar att gå i pension? Chansen är faktiskt stor att även om du aldrig läst en serietidning, sett en film eller en tv-serie om Superman, ändå hört talas om hans största svaghet - kryptonit...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      Kryptonit är en av de mest välkända mineralerna på jorden, trots att det dels kommer från en annan planet, dels är totalt påhittat. Dessutom är kryptonit ett ord som är praktiskt taget invävt i popkulturen, i allt från sångtexter till idiom, genreöverskridande medier och kulturer. Kort och gott är att alla som vet något om Superman också känner till att kryptonit är hans akilleshäl.

      80-årige Supermans mest berömda svaghet80-årige Supermans mest berömda svaghet
      Superhjältarnas superhjälte, brukar han kallas. Jerry Siegel sålde rättigheterna till figuren till DC Comics för exakt 80 år sedan vilket vi på Gamereactor nu firar med en hyllningsartikel av den lite ovanliga typen.

      Historien bakom kryptonit, Supermans nästan enda kända svaghet, är fantastisk. Till att börja med har den inte ens sitt ursprung i serietidningen. Istället introducerades kryptonit 1943 i radioföljetongen Adventures of Superman. Faktum är att på den tiden var radioföljetongen om Superman minst lika populär, om inte populärare än serietidningen.

      Att man introducerade kryptonit var dock inte bara för spänningens skull. Att spela in den direktsända radioföljetongen var ett tidsödande jobb för skådespelarna, eftersom den sändes upp till fem gånger i veckan. Totalt gjordes 2088 episoder och kryptonitens entré gjorde att Superman kunde vara utslagen och skådespelaren Bud Collyer som gestaltade honom kunde vara ledig från vissa radiosändningar. Då hoppade en annan skådespelare in, vars insats bara var att gnälla av smärta av den hemska kryptoniten.

      Detta är en annons:
      80-årige Supermans mest berömda svaghet80-årige Supermans mest berömda svaghet80-årige Supermans mest berömda svaghet
      Flera olika skådespelare har lirat Stålmannen under årens lopp, vem av dem är din favorit?

      Var Superman utslagen under flera episoder i rad, kunde det också hända att Batman och Robin dök upp för att fylla ut handlingen. Den 2 mars 1945 träffades Superman, Batman och Robin för första gången i radioföljetongen. Andra karaktärer som först dök upp eller fick sitt namn i radioföljetongen var chefredaktören Perry White på dagstidningen Daily Planet och fotografen Jimmy Olsen.

      Det tog sex år efter introduktionen av kryptonit i radioföljetongen innan den dök upp 1949 i form av röd kryptonit i serietidningen Superman nummer 61. Denna tidiga version av kryptonit var visserligen röd, men hade inget att göra med den välkända röda kryptoniten som introducerades flera år senare. 1951 lanserades grön kryptonit som tar bort Supermans krafter och skadar honom i Action Comics nummer 161. Under årens gång har mytologin runt kryptonit skiftat och förändrats, samtidigt som den blivit mer och mer populär. Olika varianter och färger introducerades under 50- och 60-talet. Faktum är att kryptonit kom i alla de färger man kunde tänka ut.

      80-årige Supermans mest berömda svaghet
      Richard Donner-rullen från 1978 med en spandexklädd Christopher Reeve i huvudrollen är väl egentligen den allra bästa filmen om Stålmannen, eller?
      Detta är en annons:

      Det fanns röd kryptonit som orsakade aggressivitet och udda uppträdande, vit kryptonit som dödade växter, blå kryptonit som påverkar Supermans missförstådde dubbelgångare Bizarro, röd-guld som tar bort minnen, svart som delar upp Superman i ett gott och ont jag och rosa som förändrar Supermans kön. Sedan har vi juvelkryptonit, magno och anti, med flera.

      Superman experimenterade också själv med kryptonit i en maskin som delade upp honom i Superman-Red och Superman-Blue. Blå som var blåklädd gifte sig med Lana Lang, röd som var rödklädd med Lois Lane. Blå stannade på jorden och hans och Lana Langs barn fick superkrafter. Röd bosatte sig på planeten Nya Krypton tillsammans med Lois Lane. Varken Superman-Red eller familjens barn fick några superkrafter.

      Det gick så långt är att när serieskaparna behövde något som satte fart på historierna, hittade de alltid på någon ny form av kryptonit. Till slut blev det helt enkelt för mycket kryptonit i omlopp och serieförlaget DC Comics såg till att minska ner det till enbart grön, som dock kunde bearbetas på konstgjord väg av vetenskapsmän och skurkar. Grön kryptonit blev också en energikälla till gagn för mänskligheten.

      80-årige Supermans mest berömda svaghet80-årige Supermans mest berömda svaghet
      Superman Returns regisserades av Xmen-gubben Bryan Singer medan utskällda Man of Steel sattes ihop av farbrorn som gjorde 300 och Watchmen.

      Det finns emellertid ytterligare ett fenomen som kan skada Superman. Det är magi, åtminstone som det skapas av Mr. Mxyzptlk från den femte dimensionen. Denna herre är egentligen ingen ond varelse, utan vill mest ställa till ofog. Det enda sättet som Superman kan besegra honom på är att återföra Mr. Mxyzptlk till hans egen dimension, vanligtvis genom att få honom att säga eller skriva sitt eget namn baklänges. Nu är ju tack och lov Mr. Mxyzptlk inte särskilt smart, så detta brukar gå lätt. Emellanåt saknar Superman faktiskt Mr. Mxyzptlk när denne försvunnit.

      80-årige Supermans mest berömda svaghet
      I spelform har Superman aldrig varit bra. Faktum är att Superman 64 anses vara ett av tidernas tre sämsta spel, alla kategorier.

      Ytterligare en sak som på sikt kan skada Superman är faktiskt frånvaron av vår sols strålning. Försvinner denna, försvinner också hans krafter och Superman blir en helt vanlig och dödlig person.



      Loading next content