Svenska
Gamereactor
artiklar

Ett sista farväl av Steve Ditko

Serieskaparen Steve Ditko lämnade oss i helgen efter 90 år på jorden. Vi kommer däremot aldrig glömma honom...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag var lite osäker på hur jag skulle tackla Steve Ditkos död. Skulle jag skriva något om honom, eller skulle jag nöja mig med ett klassiskt ''tack för allt''?. Nej, en person som legat som grunden för mitt främsta intresse förtjänade mer, tänkte jag. Nu sitter jag här i sommarvärmen, fortfarande lite tom inombords, och tänker på den enorma påverkan Steve troligtvis har haft på oss alla. Utan honom hade serietidningsvärlden idag sett helt annorlunda ut.

Ett sista farväl av Steve Ditko
"Quite a few years ago I met him up at the Marvel offices when I was last in New York. And we spoke; he's a hell of a nice guy and it was very pleasant. ... I haven't heard from him since that meeting." - Stan Lee (2007)

Det talas ofta om hur Stan Lee byggde upp Marvel från grunden. Vi ser honom göra en cameo i varje film som Marvel producerar och han dyker ständigt upp på mässor (även om det blivit allt färre besök på senare år på grund av åldern). På så vis är det inte underligt att han ofta misstas för att vara den enda personen vi har att tacka för Marvels universum. Till största del stämmer det förvisso, men vi kan inte ge honom all ära. Inte alls. Utan Ditko hade vi sett helt annorlunda versioner av Doctor Strange och Spider-Man, och i värsta fall hade de inte ens existerat.

Steve Ditkos tid hos Marvel blev inte särskilt långvarig vilket är väldigt tydligt om man jämför de karaktärer som han, Jack Kirby och Stan Lee skapade. Hur Marvels universum hade kunnat se ut idag om det inte hade varit för att samarbetet mellan Lee och Ditko gick i bitar är det ingen som vet och på många vis är det också rätt sorgligt. Spider-Man och Doctor Strange var de hjältar som Ditko hann med att skapa (dock inte själv) och med tanke på att detta skedde på bara ett par år kan vi bara föreställa oss vilka andra hjältar som hade kunnat uppstå om han hade stannat kvar.

Detta är en annons:
Ett sista farväl av Steve Ditko
Steve Ditko vid sitt skrivbord.

Dräkten Peter Parker bar i Spider-Man: Homecoming är än idag den mest serietrogna kostymen vi sett hjälten bära i en film. Denna dräkt gick tillbaka till spindelns rötter som Steve Ditko skapade vilket både jag och Kenny (och säkert många andra) älskade. Båda har vi verk hemma som speglar Ditkos tid med spindeln. I våra bokhyllor står tjocka utgåvor av de första numren som Lee och Ditko skapade och på Kennys vägg hänger en tjusig tavla föreställande omslaget till succénumret "If This Be My Destiny...!" där Spidey fastnar under en maskin men för att rädda livet på faster May lyckas samla tillräckligt med kraft för att lyfta raseriet och rädda sitt eget liv. Här är ett par utdrag från mottagandet Ditko fick för seriens bilder:

"Steve Ditko squeezes every ounce of anguish out of Spider-Man's predicament, complete with visions of the uncle he failed and the aunt he has sworn to save."

"After his origin, this two-page sequence from Amazing Spider-Man #33 is perhaps the best-loved sequence from the Stan Lee/Steve Ditko era."

Detta är en annons:

"Full page Ditko image from The Amazing Spider-Man #33 is one of the most powerful ever to appear in the series and influenced writers and artists for many years to come."

"Ditko's illustrations for the first few pages of this Lee story included what would become one of the most iconic scenes in Spider-Man's history."

Ett sista farväl av Steve Ditko
"When I do a job, it's not my personality that I'm offering the readers but my artwork. It's not what I like that counts; it's what I did and how well it was done. I produce a product, a comic art story. Steve Ditko is the brand name"
Ett sista farväl av Steve Ditko
Tack för kaffet, Steve Ditko. Dina klassiska alster och skapelser kommer leva för evigt.

Stan Lee må ha varit mest involverad i berättelsen men en författare är lika beroende av en skicklig illustratör som en illustratör är beroende av en duktig författare. Det är trots allt bilderna som oftast fångar läsarens intresse och här gjorde Steve underverk. Du som sett Spider-Man: Homecoming kommer säkert ihåg scenen där Vulture får taket att rasa över Parker där han sedan drabbas av panik men tvingas samla tillräckligt med kraft för att ta sig därifrån och visa sig värdig titeln som superhjälte. Detta är utan tvekan en av filmens allra bästa scener men utan Ditko hade denna scen troligtvis aldrig existerat.

På senare år har det varit relativt tyst från Steve. Ett fåtal gånger har han medverkat i intervjuer och liknande. Exakt varför vi inte sett mer av honom går inte att fastställa och jag räds nästan av tanken att han varit väldigt ensam. Sällan har man sett personer ge honom cred och för oinsatta är det lätt att få för sig att Lee varit ensam kreatör av Marvel. Det här är tankar som gör mig oerhört nedstämd och jag hoppas verkligen han är medveten om alla personer som stått bakom honom dessa år. Detta trots hans frånvaro. Han förtjänade att motta fansens kärlek och tråkigt är det att den kommer nu när han inte längre kan ta del av den.

Ett sista farväl av Steve Ditko
Steve Ditko var frånvara under den sista tiden av sitt liv.

Mitt intresse för serietidningar uppstod relativt sent. Visst hände det att jag som yngre köpte någon serietidningen i mataffären men det var sällan. Efter att Batman: Arkham Asylum släpptes uppstod ett enormt intresse och sedan dess har jag konsumerat serietidningar nästan dagligen. Från början var Batman en solklar favorit men ju fler tidningar av Spidey jag läste, desto mer gillade jag hjälten. Idag är han min absoluta favorit och för det har jag Stan och Steve att tacka.

Tack, Steve. Tack för allt du gjort. Dina verk lever vidare.



Loading next content