Svenska
Gamereactor
artiklar
Red Dead Redemption

Allt du behöver veta inför Red Dead Redemption 2

Det är snart dags för Red Dead Redemption 2 som lär bli årets största spel. För att få maximal behållning av det, berättar vi nu vad du borde veta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det här är en vecka som kommer gå till spelhistorien. Det kommer vara en vecka vi kommer skriva om i åratal framöver i nyheter och som förmodligen kommer förändra spelvärlden något. Orsaken är naturligtvis enkel. Rockstar släpper tidernas mest påkostade spel, Red Dead Redemption 2 till Playstation 4 och Xbox One på fredag.

Studions förra spel, Grand Theft Auto V har snart sålt 100 miljoner spel sedan i lanseringen 2013. Även om jag nog är tveksam till om det ens är ett rekord som går att slå för ett fullprisspel, så finns det ingen anledning att tro att Red Dead Redemption 2 skulle vara sämre spelmässigt och bli något annat än en helt makalös succé som egentligen inte liknar någonting. Men det bygger såklart på att folk faktiskt köper spelet, och då fler än vad som köpte det första Red Dead Redemption.

Red Dead Redemption
John Marston är den trevligaste gangster vi någonsin stött på i spelsammanhang.

För ofta är det ju så, att serier växer, vilket betyder att många missat föregångarna. Det är där jag tänkte att denna artikel ska komma in i bilden. Liksom fylla i luckorna för dig som inte spelade igenom Red Dead Redemption, som ju faktiskt är över åtta år gammalt, men som är sugen på att haka på tåget (ångloket, det är western vi snackar om). Den fyller även ett syfte för dig som bara vill fräscha upp minnet om serien eller för den som bara vill ha en euforisk återblick.

För att kunna göra detta, det vill säga berätta det du bör veta innan du sätter igång med del två, kommer det såklart skrivas en hel del om storyn i denna artikel. Kort sagt kan jag här och nu utlova en förbaskad massa spoilers, där nästan allt handlar om Red Dead Redemption. Vill du läsa mer om tvåan rekommenderar vi vår eminenta förtitt där vi berättar mer om det spelet.

Jag spelade dock själv Red Dead Redemption hyfsat nyligen och även om spelkontrollen idag känns tämligen daterad, så är det fortfarande ett riktigt toppspel. Vill du inte veta allt och tror att du senare kommer ta dig igenom det jättelika western-eposet - så tycker jag du ska göra det. Med det sagt; nu kör vi!

Red Dead Redemption
Staten har hela tiden koll på Marston som tvinghas nedkämpa sina gamla vänner får att återfå sin frihet.

Red Dead Redemption är egentligen det andra spelet i serien där det första hette Red Dead Revolver. Det utvecklades av Capcom, som dock lade ner det, varpå Rockstar köpte upp rättigheterna. Det var ett hyggligt western-äventyr som dock inte gjorde mycket väsen av sig, men som vi alla bör vara tacksamma för eftersom det fick Rockstar att gå vidare med Red Ded Redemption.

Här axlade vi rollen som John Marston. En otvättad, ångerfull och alldeles underbart ärrad cowboy som kommit på bättre tankar. I sitt tidigare liv hade han varit gangster av värsta sort, plundrat, skövlat och mördat. Efter att ha tagits tillfånga av Bureau of Investigation, får han dock chansen att starta ett nytt liv om han kan hjälpa till att sätta sitt gamla gäng på plats. Det betyder kort sagt att du ska jaga några av westerns värsta busar.

Till saken hör att Red Dead Redemption utspelas 1911. Ett ganska sent datum och inte tiden vi normalt associerar med western. Då var indiankrigen sedan länge över (med horribla konsekvenser, men det är något för en helt annan artikel), bilar rullade på vägarna och bara ett år innan Titanic sjönk. Det var till och med bara tre år innan första världskriget drog igång med flygplan, tanks, eldkastare och liknande. Knappast inslag vi brukar förknippa med western.

Red Dead Redemption
Jodå, John Marston är med även i Red Dead Redemption 2, dock ej som huvudperson.

Till saken hör dock att just den brytpunkten är grunden för hela storyn. För den amerikanska vildmarken var tämligen vild och de pionjärer som bosatte sig där hade verkligen inte lätt med rättvisan alla gånger. Vad göra om rövhål kommer och förstår ditt liv om närmsta sheriff är 20 mil bort och du måste ta dig dit medelst häst för att anmäla?

Det är alltså inte svårt att förstå varför Bureau of Investigation vill ha hjälp att tämja western från någon som kan dess kriminella utan och innan. John Marston själv nämner vid flera tillfällen i spelet att han verkligen varit en skit tidigare, och nu gör han allt han kan för att ställa saker till rätta. Det är något vi rimligen kommer få se mer av i Red Dead Redemption 2 som utspelas år 1899, då Marston är just den rövhatt han här försöker fjärma sig ifrån - även om han "bara" har en av birollerna i uppföljaren (som alltså är en prolog)

Red Dead Redemption
Det gäng man stred mot i Red Dead Redemption är ens bästa vänner i uppföljaren.

Den hjulbente Marston har naturligtvis enorm erfarenhet av revolverdueller och liknande och har varit inblandad i en hutlös massa eldstrider han undkommit med livhanken i mer eller mindre behåll. Därför är Dead Eye en viktig spelmekanik, en slags Bullet Time-liknande grej där du man markera ett flertal fiender i ultrarapid, för att sedan blixtsnabbt fimpa dem alla.

Dead Eye är en utmärkande spelmekanik och är därför något du kommer stöta på även i Red Dead Redemption 2. Detta gäller även det Honor System som etablerades i Red Dead Redemption. Kort sagt hur du behandlar andra kommer påverka hur du själv blir bemött och hur storyn utvecklas. Så kommer alltså även Red Dead Redemption 2 fungera.

De gamla kollegor du ska besegra i Red Dead Redemption är Bill Williamson, Javier Escuella och gängledaren Dutch van der Linde. Sistnämnda är naturligtvis slutboss och enda gången vi fått stifta bekantskap med honom är just som boss i Red Dead Redemption. I tvåan kommer vi med andra ord vara nära partners med avskummet vi jagade i ettan och rimligen se helt andra sidor hos honom.

Red Dead Redemption
Expansionen Undead Nightmare släpptes som separat titel till Red Dead Redemption, om det även kommer zombies till tvåan återstår att se.

Efter att ha besegrat Dutch tillsammans med byrån kunde man ju önska att livet skulle få vara frid och fröjd för Marston som uppfyllt sitt avtal med staten. Han knegar på sin ranch med frun Abigail och sonen Jack, när Bureau of Investigation dyker upp. De har inte alls haft för avsikt att låta John sona för sina brott genom att hjälpa dem bringa lag och ordning i vilda västern, och John Inser att han inte kommer ha någon chans.

Han ser till att familjen kommer i säkerhet, innan spelhistoriens överlägset hårdaste duell tar vid. Mot fullkomligt övermäktiga odds stegar Marston fram, väl medveten om att detta blir hans undergång. Som spelare kan du inte göra annat än att ta så många agenter med dig som möjligt, innan Marston segnar ner, besegrad.

För min egen del har jag sällan sett ett så rått och avskalat berättande i ett spel och det står sig fortfarande som bland det mest gripande jag gjort i spelsammanhang. Något som får mig att tro att vi inte ska förvänta oss något mindre från Red Dead Redemption 2. Som en klen tröst får vi något så senare som sonen Jack utkräva hämnd på den ledande agenten, Ross, som låg bakom dödandet av farsgubben. Jack är rimligen på sin höjd ett spädbarn i Red Dead Redemption 2, men Ross är en av de personer som på ett eller annat sätt kan tänkas dyka upp, liksom frun Abigail.

Red Dead Redemption
Arthur Morgan hängde uppenbarligen med Marston en himla massa när de var med i samma gäng, men nämns trots det inte alls i Red Dead Redemption...

Just det här med att spela Red Dead Redemption är något som också förtjänar att nämnas. Otaliga gånger har jag hört folk utbrista att de normalt inte är fans av Grand Theft Auto-serien, men att de verkligen älskar Red Dead Redemption. Och jag kan absolut förstå varför. Det är inte western-temat som nödvändigtvis gör det, utan det faktum att det på flera sätt känns mer som ett rollspel. Det utspelas i huvudsak inte i städer utan öppna landskap i en levande värld med mindre byar och massor av djur.

Världen är helt enorm och det är ljuvligt att bara sätta av på hästryggen för att kolla in avkrokar du annars inte kommer till. I originalet fann Mexiko, Texas-liknande omgivningar samt något som bäst kan liknas med Midwest, vilka låstes upp undan för undan. Det är värt att utforska och överallt finns hemligheter samt saker att göra.

Red Dead Redemption
Den stora spelvärlden låter dig utforska, upptäcka och göra uppdrag i ditt eget tempo.

Titt som tätt prackar folk på dig extra uppdrag som du kan välja att göra, och du kan själv sysselsätta dig med massor av andra saker som minispel om pengar, jakt eller försöka fånga efterlysta personer. Detta och mycket mer kommer du även kunna hitta i Red Dead Redemption 2, såklart. En person som däremot inte alls finns med i Red Dead Redemption är Arthur Morgan, vilket är huvudpersonen i tvåan. Varför han inte är med lär vi få veta mer om i uppföljaren, men spekulationer om att han flytt, blivit en av de goda eller - liksom Marston - blivit skjuten i slutet florerar.

Med detta i bagaget kommer du ha mer glädje av Red Dead Redemption 2 som säkerligen är underhållande även för den som inte spelat föregångaren. Skulle du däremot vilja spela det gör du det idag enklast till Xbox One X där spelet är bakåtkompatibelt samt dessutom har stöd för 4K-grafik. Annars är det såklart bara att släpa fram din gamla Playstation 3 eller Xbox 360 och spela där istället. Däremot finns det inte till PC och inte heller uppföljaren är utannonserad till just PC.

På fredag släpps Red Dead Redemption 2 till Playstation 4 och Xbox One. En recension kommer här på Gamereactor under veckan.

HQ

Relaterade texter

Red Dead Redemption: Undead NightmareScore

Red Dead Redemption: Undead Nightmare

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Japp, vilda västern har just blivit ännu lite vildare och köttiga zombies har tagit över. Glöm elaka outlaws och skjutglada mexikaner i John Marstons hårdaste äventyr hittills...Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy