Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
artiklar

De 10 bästa Final Fantasy-spelen

En kollektiv Gamereactor-redaktion har efter heta diskussioner, sedvanliga hot och lömska övertalningskampanjer enats om vilka 10 spel som är bäst i Final Fantasy-serien...

  • Text: Redaktionen

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

10. Final Fantasy X
Genre: Rollspel / Format: Playstation 2 / År: 2001
Inför varje ny generation har Final Fantasy-serien tvingats till rejäla omvälvningar för att fortsätta kunna vara det ledande japanska rollspelet. Ingen gång har det dock skett så stora förändringar som när Square släppte Final Fantasy X där stridssystemet var utbytt, världskartan var borta och svarta trollkarlar hade ersatts av galonklädda blitzball-spelare. Men vågspelet gick hem, Square berättade en makalöst vacker historia fyllt av minnesvärda scener som i slutändan ledde till att Final Fantasy X blev en välförtjänt braksuccé och det första spelet i serien som fick en regelrätt uppföljare.

9. Final Fantasy III
Genre: Rollspel / Format: NES / År: 1990
Det var efter Final Fantasy II som Square på allvar förstod vad de hade skapat. Därför satsade man allt på ett kort med Final Fantasy III som fick en svindlande 0,5 megabyte stor kassett fylld med den mäktigaste musiken och de mest episka äventyren spelvärlden någonsin sett maken till. Det var i Final Fantasy III som allt vi idag förknippar med serien föll på plats och det är så bra att japanska speltidningen Famitsus läsare röstat fram det som det åttonde bästa spelet genom tiderna alla kategorier. Vi på Gamereactor vill kanske inte gå fullt så långt, men ett odiskutabelt mästerverk är det och ett spel som verkligen gjort avtryck i spelhistorien.

8. Dissidia: Final Fantasy
Genre: Fighting / Format: PSP / År: 2008
Den fullständigt ljuvliga spinoffen Dissidia: Final Fantasy överraskade en kollektiv redaktion när det släpptes för något år sedan. Square Enix hade tagit ifrån tårna för att bjussa på den saftigaste fanservice man överhuvudtaget kan tänka sig med alla kända figurer från Final Fantasy-serien i full färd med att dela ut däng. Storyn kändes trots det märkligt logisk och både grafik och berättande höll toppklass i ett av de spel som fått absolut flest speltimmar till PSP här på redaktionen.

7. Final Fantasy IV DS
Genre: Rollspel / Format: Nintendo DS / År: 2007
Vi diskuterade länge och väl om det var originalet till Super Nintendo eller Nintendo DS-remaken av Final Fantasy IV som skulle vara med på listan. Valet föll till slut på sistnämnda som har allt en bra remake ska ha. Det inkluderar samma smårysliga historia, samma härliga design, samma ljuvliga musik och ett spelsystem som faktiskt finslipats och i slutändan gör detta till ett av de bästa bärbara spelen någonsin.

6. Final Fantasy XII
Genre: Rollspel / Format: Playstation 2 / År: 2006
Det var när Playstation 2 höll på att ersättas av den nya generationen, som Square Enix lite i skymundan släppte kraftigt försenade Final Fantasy XII. Strulig utveckling tyder oftast på att något inte gått så bra, men av sådana problem märkte vi ingenting. Istället fick vi näst efter Final Fantasy VII seriens bästa story hittills, underbar design i en spännande värld, ett genuint härligt persongalleri och ett helt enastående fiffigt spelsystem som än idag aspirerar på att vara seriens absoluta höjdpunkt.