Svenska
Gamereactor
artiklar

Playstation 4 fyller fem år

Det var den 15 november år 2013 som ett sargat Sony släppte lös Playstation 4 - och resten skulle man väl kunna säga är historia. Vi firar en välförtjänt jubilar med en mastig artikel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Hipp, hipp hurra. Playstation 4 fyller fem år idag räknat från dess världspremiär. Den släpptes alltså den 15 november år 2013 i USA, och kom två veckor senare till Europa och faktiskt först i slutet av februari till Japan. Det markerade på flera sätt ett skifte där fokus flyttats från Sonys hemland. Förra generationen var på allvar den då västvärlden klev fram och blev dominerande inom konsolvärlden, en plats som i decennier tillhört japan.

Ett annat tecken på just det var det faktum att Mark Cerny var konsolens huvudarkitekt, medan Playstation 1-3 istället var skapade av Ken Kutaragi som skräddarsytt hårdvara för just spel. Det gjorde konsolerna kraftfulla och flexibla, men ledde också till att många utvecklare klagade på att de var svårutvecklade. Det hade lett till problem för i synnerhet Playstation 3, där värste konkurrenten Xbox 360 på flera sätt beskrevs som rena drömmen att utveckla till. Konsolens prestanda nyttjades egentligen bara av Sonys egna spel (om än med häpnadsväckande resultat!), medan tredjepartsspel generellt såg bättre ut till konkurrenten.

Playstation 4 fyller fem år
Sony fick till precis allt med Playstation 4 som blev en enorm succé redan från första stund.

Sony hade efter en svag start skärpt till sig under andra halvan av den förra generationen och levererat förkrossande fina spel samt haft en del krishantering av moderbolaget. De hade därför lyckats återfå ett någorlunda stabilt grepp om sina huvudmarknader (Japan och fastlandet i Europa) där Microsoft varit och nafsat och framför allt Wii haft enorma framgångar. Det var med stort självförtroende Sony tidigt 2013 utannonserade en presskonferens där de tänkte visa upp "the future of Playstation".

Detta är en annons:

Cerny tänkte annorlunda än sin föregångare och hade i allt väsentligt krympt en tokoptimerad PC och petat in den i en förtjusande liten låda. Inga mer specialbyggda processorer, utan tekniken levererades av AMD, både huvudprocessor och grafikkort. Prestandan gjorde många initialt lite besvikna eftersom den redan vid lanseringen hade svårt att på pappret mäta sig mot en medioker PC, men lyckligtvis skulle det visa sig räcka mer än väl tack vare bra utvecklings-kit, begåvade utvecklare och konkurrenter som var märkbart sämre på hårdvarubiten. Wii U var vid tillfället bara ett år gammal men hängde absolut inte med, och det gjorde heller inte Xbox One som visades och släpptes ungefär samtidigt. Dessutom vågade sig Cerny på något halvt otänkbart - och skrotade den klassisk älskade Dual Shock-designen till förmån för något nytt. En smal sak för oss men i konservativa Japan en jättegrej.

Playstation 4 fyller fem år
Japan har blivit allt mindre viktigt och det märks inte minst på det faktum att multibegåvade Mark Cerny tog över efter Playstation-pappan Ken Kutaragi som arkitekt för nya konsoler.

Playstation 4 var (och är) på alla sätt och vis en makalös konsol. Välbyggd, billig och ett rejält kliv över förra generationens hårdvara. Vi ska dock inte underskatta det faktum att de även fick en välbehövlig draghjälp från Microsoft som tävlade i att lägga krokben på sig självt och satsade enorma resurser på att skrämma bort sina många fans från Xbox 360-eran med hjälp av drakoniska regler för Kinect och uppkopplingar, samt en tondövhet som antyder att sociala medier inte var ett känt fenomen hos Microsoft vid den här tiden.

Det hjälpte också att Sony haft ett liknande beteende på sitt samvete tidigt med Playstation 3, och nu lärt sig läxan den hårda vägen. Det var alltså ett mycket lyhört och ödmjukt Sony som presenterade tankar, idéer och tjänster som rimmade väldigt väl med vad vi spelare faktiskt ville ha. Resultatet av en väldigt bra produkt med en genomtänkt vision samt två undermåliga konkurrenter blev ett smärre monster.

Detta är en annons:
Playstation 4 fyller fem år
När Sony försökte ändra designen på Dual Shock 3 blev det ramaskri, men till Dual Shock 4 gjorde Cerny en helt ny version.

Playstation 4 fullkomligen flög ur hyllorna och satte försäljningsrekord på löpande band (som senare förvisso skulle tas över av Switch, men det är något för en annan artikel). Redan tidigt stod det klart att Playstation 4 sålde rätt upp och ner dubbelt så bra som Xbox One och det är något de har bibehållit eller till och med ökat något sedan dess. Och då ska man minnas att Xbox One är väldigt stark i specifikt jättemarknaderna Storbritannien och USA (även om den ligger efter Playstation 4 där med) - vilket samtidigt betyder att det i exempelvis resten av Europa är total kross för Sonys del.

Det som framför allt talat för Playstation 4 sedan lanseringen är Sonys förstklassiga studios som årligen levererat spel av absolut toppklass där Uncharted 4: A Thief's End och God of War rent av belönades med vårt absolut högsta betyg. Bara under detta år skämdes vi även bort av Detroit: Become Human och Spider-Man som fick välförtjänta nior i betyg.

Playstation 4 fyller fem år
Horizon: Zero Dawn är bara ett av imponerande många blytunga spel till Playstation 4 - och fler är på gång, inte minst Ghost of Tsushima.

Detta kompletteras sedan av spel som Killzone: Shadow Fall, Infamous: Second Son, Until Dawn, Bloodborne, Ratchet & Clank och Gravity Rush 2 - bara för att nämna några höjdare. Överlägsenheten i försäljningen har sedan lett till att spel från japanska utvecklare samt de som gör mindre titlar, också släppts exklusivt till Playstation 4, förmodligen utan alltför mycket ansträngning från Sonys sida. Exempel på det är King of Fighters XIV, Yakuza-serien, Nier: Automata och Nioh - men det finns många, många fler. Som ett slags sista kvitto har övertaget i prestanda under fyra av generationens fem år (syftar på att Xbox One X kom för ett år sedan) lett till att Sony haft de bästa multiformatsversionerna för den som spelat konsol.

Succén har varit monumental, men det betyder inte att Sony tagit det lugnt och låtit framgångståget rullat på. Åtminstone initialt lade de väldigt mycket tid och resurser på virtual reality och har idag Playstation VR (släpptes 2016) som är den klart populäraste lösningen för tekniken. Även om virtual reality-revolutionen kommit av sig lite, så bidrar det ändå till en känsla av framåttänkande för varumärket.

Playstation 4 fyller fem år
Playstation VR har fått en lite undanskymd plats och Sony gör inga storsatsningar till den, men spel fortsätter komma där exempelvis Astro Bot: Rescue Mission får betraktas som systemsäljare.

Dessutom inledde Sony vad som förmodligen mer än något annat definierat framtiden denna konsolgenerationen med Playstation 4 Pro. Den släppes 2016 som ett alternativ till Playstation 4 för den som har 4K-TV och vill ha bättre grafik. Det här var första tecknet på att traditionella konsolgenerationer håller på att luckras upp, och hur det blir i framtiden återstår att se. Playstation 4 Pro blev en hit och uppskattningsvis var femte såld Playstation 4 beräknas idag vara just en Pro-enhet, och lagom till dess tvåårsdag kom dessutom en revision som gjorde den betydligt tystare än tidigare.

Idag råder det ingen tvekan om att den åttonde konsolgenerationen vunnits av Sony. Visst, Switch kan möjligen komma ikapp tids nog, men till dess är Sony rimligen igång med Playstation 5 redan - och då ska man minnas att de redan krossat Wii U som anses vara enheten som startade denna konsolgeneration. Och i fallet Xbox One tycks Microsoft ha gett upp tankarna på att sälja mer och lägger istället nu krutet på att förbereda sig inför nästkommande konsolkrig.

Playstation 4 fyller fem år
Med Playstation 4 Pro inledde Sony en ny era med uppdaterade konsoler för den som halvvägs i en generation vill ha något fräschare.

Populariteten för Playstation 4, det faktum att den använder klassiska PC-komponenter och Playstation 4 Pro lär tillsammans bidra till att denna glada femåring kommer hänga med länge än. Att vi år 2023 här på Gamereactor skriver om FIFA 24 till Playstation 4 ser jag som en självklarhet (precis som att FIFA 19 kommer till Playstation 3) och jag räknar med att otaliga Playstation 5-spel även kommer kunna spelas i bantat skick även till sitt äldre syskon, och om inte annat så till Playstation 4 Pro.

Kort sagt är det en guldsits för Sony just nu som de mer än väl förtjänat genom lyhördhet, hårt arbete och genuin omtanke om sina spel och fans. Det räcker långt och Playstation 4 kan gott sträcka på sig lite extra för dessa fem år har varit otroligt trevliga. Grattis!



Loading next content