Svenska
Gamereactor
artiklar

Opinion: Epics Metro Exodus-exklusivitet är positivt

Många verkar otroligt upprörda över att Metro Exodus är exklusivt i ett år till Epic Games Store. Redaktör Mäki anser däremot att det är en storm i ett vattenglas som kommer bli bra i slutändan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är knappast någon underdrift att säga att Epic rört om rejält i spelvärlden med sin egen spelbutik Epic Games Store. Med enorma summor Fortnite-slantar i fickorna har de ett förmånligt avtal med de studios som släpper spelen till tjänsten, och utvecklarna har nappat i högre omfattning än de flesta nog räknat med.

Trots att giganter som Ubisoft valt att satsa på Epics butik, har det varit Metro Exodus som verkligen fått agera slagträ för Steam-användares vrede. Nyheten om att spelet plockas bort var en av förra månades mest lästa (och mest kommenterade) här på Gamereactor och sedan dess har det varit cirkus. Koch Media och THQ har inför öppen publik diskuterat vems "fel" det var att beslutet togs, Take-Two har kritiserat beslutet, fans har trollsänkt Metro-spelens betyg på Steam och till och med författaren av böckerna (som spelen bygger på) har tyckt till.

Opinion: Epics Metro Exodus-exklusivitet är positivt
Flera stora spelföretag har bestämt sig för att satsa på Epic Games Store, men det var Metro Exodus som fick bägaren att rinna över.

Själv känner jag att det är ett i-landsproblem av smått episka proportioner, och jag tror det här är något positivt för alla i långa loppet. Om du nu hör till dem som använder Steam och absolut aldrig kan tänka dig att använda en annan tjänst, så läs åtminstone vidare innan du slänger dig över tangentbordet.

Detta är en annons:

Till att börja med så har PC-marknaden varit tämligen dominerat av Steam, så till den milda grad att det vagt liknat ett monopol. Det har gett Valve en makalöst stark position där det varit svårt att konkurrera överhuvudtaget. Att en hälsosam konkurrens i de flesta situationer ändå är något positivt, torde inte vara ett kontroversiellt uttalande på något sätt, och här har Epic en roll att fylla.

Att pengastinna företag kan bidra till att finansiera spel, är i förlängningen ungefär vad som gör konsolexklusiviteter så påkostade. Det gör även att de själva måste skärpa till sig och faktiskt erbjuda bra grejer så folk inte nöjer sig med sitt enda Steam-konto (eller något annat). Kolla på Valve till exempel. Ganska exakt samtidigt som det stod klart att Steam var som att bada i guldpengar, upphörde stora delar av deras spelutveckling.

Varför släppa något nytt Left 4 Dead, Portal eller det evigt omtalade Half-Life 3 när det verkligen inte behövs? Pengarna rullade ju in ändå, om något skulle det vara en svårmotiverad kostnad och risk att faktiskt göra spelen. Bättre att bara tillhandahålla butiken och sedan låta alla andra ta riskerna med sina spel, mellanhanden fick de ju ändå.

Opinion: Epics Metro Exodus-exklusivitet är positivt
Epic badar i pengar efter Fortnite och är nu första riktigt stora utmanaren till Steam.
Detta är en annons:

Mycket riktigt har vi under de ett-två senaste åren kunnat läsa att Valve nu säger att de ska börja göra spel igen och nyckelpersoner från Half-Life-eran har på nytt anställts av företaget. Kort sagt har konkurrensen tvingat dem att återigen börja erbjuda saker som inte finns någon annanstans. Steam-användarna må inte få just Metro Exodus på ett år om de nu absolut inte vill skaffa spelet från en annan tjänst (vilket ärligt talat inte är sådär våldsamt orimligt egentligen, få är väl på riktigt upprörda över att Game of Thrones inte går att se på Netflix), men de lär få större satsningar på Steam och spel än på säkert tio år.

Till detta ska man lägga att när en ensam aktör blir så mäktiga som Steam trots allt varit, brukar det leda till att man tror att man kan göra som man vill. Det här är gamla nyheter för konsolspelare (kolla Sony inför lanseringen av Playstation 3, Nintendo inför lanseringen av Wii U eller Microsoft inför lanseringen av Xbox One). Det blir mer egna idéer och mindre av vad communityt vill. Det här har vi sett exempel på där Valve godtyckligt plockat bort spel och modererat på ett sätt som inte alls uppskattats av användarna.

Argumenten mot Epic Games Store är dessutom av varierande kvalitet. Ofta nämns att det är kinesiska företag (Tencent) som äger en stor del av Epic, samtidigt som samma personer tycks bortse från att hela grafikmotorn Unreal Engine 4 ägs av just Epic som därmed tjänar pengar (och i förlängningen deras ägare) på alla spel du handlar som använder denna. Har även personligen hört folk som jag vet flitigt spelar Kina-ägda spel köra detta resonemang och det är nästan ännu mer förbryllade.

Andra har dock bättre poänger som att det är synd att det blir mer fragmenterat på marknaden med alla tjänster (något jag själv skrivit om) eller att de inte har lika bra kundservice. Epic Games Store är dock väldigt ny och till viss del får man ändå acceptera att det är en butik som funnits i ungefär två månader. Att de inte erbjuder allt som snart 16 år gamla Steam gör, är ändå inte orimligt.

Opinion: Epics Metro Exodus-exklusivitet är positivt
För första gången på över tio år verkar Valve vara riktigt sugna på att göra spel igen. Vad skulle locka kunder till Steam bättre än Half-Life?

Det är i slutändan inte direkt våldsamt krångligt eller jobbigt att ladda hem Epic Games Store och använda det mellan varven, lika lite som man kan läsa Expressen hos Svenska dagbladet, nyttja SEB:s banktjänster hos Handelsbanken eller få en Sibylla-korv med räksallad hos McDonalds. Sedan kan man klä in det i vilka principer som helst, men risken är att det med lite skärskådning visar sig vara en god portion dubbelmoral inblandad.

Annars får man väl vänta ett år. Det fick Playstation 4-ägarna göra på Rise of the Tomb Raider och Xbox One-ägarna på Crash Bandicoot: Nsane Trilogy. I deras fall handlade det om att antingen köpa ny hårdvara för tusenlappar - eller vänta. Även då bråkades det, vilket jag ändå förstår. Här handlar det inte om några tusenlappar, utan om att ladda ner ett extra program utan kostnad till samma format.

Om kanske fem år från nu, när det är dags för uppföljaren till Metro Exodus, lär vi knappt ens minnas denna fullständigt poänglösa incident. Till vilken eller vilka tjänster det då kommer till vet jag inte. Men jag tror att PC som format kommer vara starkare tack vare återkomsten av storspelsexklusiviteter (från Steam, men förmodligen även Epic), betydligt bättre tjänster som tävlar om att erbjuda kunderna bättre grejer lär erbjudas och utvecklare som får mer lön för mödan är något bra. Och jag tror att till och med bland de mest högljudda kritikerna idag, kommer vara väldigt få som känner att det i slutändan var något negativt att Metro Exodus fick ett års Epic Games Store-exklusivitet.

Stycke om Kock ändrat efter missförstånd.



Loading next content